PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

5 hozzászólás

2015.04.06. 01:30:42

Utolsó hozzászólás: ALF22

2015.04.08. 22:24:38

Megosztás
Értékeld a blogot!
Halálos iramban 7 (Furious 7 – 2015)
Sosem jó újat húzni az ember családjával. Dominic Torreto (Vin Diesel) egyik intése ez azok számára, akik valamilyen úton-módon megpróbálnak közé, és a szerettei közé állni, azonban most neki is meg kell tanulnia ezt az örökérvényű szabályt, amikor a múlt emlékei kísérteni kezdenek. Kis idővel az angliai akciójuk után feltűnik a legutóbbi főgonosz bátyja, Deckard Shaw (Jason Statham), aki még fiatalabb testvérénél is profibb, könyörtelenebb, dühösebb, és most az összes mérgét, harctéren megszerzett tapasztalatát arra irányítja, hogy bosszút álljon Dom-on, és mindenkin, akinek köze volt Owen Shaw kórházba juttatásához. Így hát újra össze kell rántani a csapatot, egy közös akcióra, és egy olyan ellenséggel kell leszámolniuk, aki legalább két lépéssel mindig előttük jár.

Feltuningolt verdákkal, illegális utcai versenyekkel, és művagánykodással kezdődött, majd eszement autós mutatványokkal, látványos bunyókkal folytatódott, fegyverropogással megspékelve. A Halálos iramban franchise Hollywood egyik legkülönösebb szériája, és úgy lett az, hogy gyakorlatilag semmi újat nem hozott a szórakoztatóipar világába, viszont mégsem lehet megnevezni még egy ilyen csodát, mint ez. Durván tíz évvel ezelőtt temettük, lapátokkal szórtuk a sírjára a szép nagy kövér földkupacokat, és akkor még csak elképzelni sem mertük volna, hogy egy mindenkit meghökkentő feltámadást produkál, annyira, hogy ma már nemcsak komoly fegyvertényező a pénztáraknál, és arról találgatnak, hogy hány rekordot dönt majd meg, hanem még a kritikusok is fejet hajtanak azelőtt a látvány, és minőség előtt, amit egy-egy új epizód produkál. Immár hetedik alkalom élvezhetjük a csikorgó kerekeket, és a rengeteg autócsodát, ha úgy vesszük, akkor negyedik alkalommal a fékevesztett, minőségi tempót, amit a „reboot” hozott magával, azonban ha újabb megújulást nem is várhatunk, az biztos, hogy ennyi idő után már maximálisan tisztában lehet azzal az ember, hogy mégis mit várjon akkor, ha jegyet vált a filmre. Mély történetet nem nagyon, az csak amolyan váz, viszont annál több látványos akciójelenetet, melyek folyamatosan licitálgatnak egymásra, vajon melyikük képes izgalmasabb, hajmeresztőbb szituációba helyezni a szereplőket, autóikkal együtt, és ennek köszönhetően erre az epizódra már végképp háttérbe szorulnak az olyan dolgok, mint a földhözragadtság, és a fizika – lassan már tényleg csak az űrbe nem katapultálják kedvenc csapatunkat. Itt nem számít, ha valaki épp egy mély szakadékba esik le a kocsijával, ha egy egész parkolóház omlik rá, vagy ha egy rosszarcú péppé veri az arcát, csak feláll, leporolja magát, és folytatja, ahol abbahagyta. Ezúttal talán ezt egy kicsit eltúlozták, még a széria szintjéhez mérten is, de unalommal most sem lehet vádolni a produkciót. A kötelező felvezetést követően, szokás szerint beindul minden, a verekedések, száguldások, lövöldözések maximális fordulatszámon pörögnek, a gyönyörűen megrendezett akciójelenetek megugorták azt a lécet, amit az előző két felvonás állított fel, James Wan rendező biztos, mindenféle kétkedést eloszlató kézzel folytatja Justin Lin vállveregetést érdemlő eredményeit. Ezen kívül természetesen megint megkapjuk a sorozat elengedhetetlen szériatartozékait, az ütős zenékre vonagló, szemrevaló csajokat, izmos, derék legényeket, megmosolyogtató, vagy éppenséggel nevettető poénokat, repkedő, régi akciófilmeket idéző egysorosokat, és a néha már giccses családi téma körbejárását, ami most is annyira erőltetett, hogy még bőven az eladható kategóriába tartozzon.

A Halálos iramban 7 egyik sikere abban rejlik, hogy nem akarja magát többnek feltűntetni, ami. Annyira nem, hogy ezúttal még a szokásos bugyutaságok, hiteltelenségek szintjét is túllépik, erősen feszegetik a határokat, ami miatt voltaképp egy nevetséges rajzfilm lesz az egész, vagyis lenne az egész, ha mindez nem állna még mindig piszkosul jól ennek a produkciónak. Ezzel elérkeztünk a széria másik lényeges pontjához, vagyis a szerethető karakterekhez. Diesel akármelyik gáz dumája, vagy pózőrködése csakis azért működik, mert az ő szájából hangzik el, és mindegyik klisés, gyerekes poénon csakis azért nevetünk, mert maguk a szereplők egy egységes egészet alkotnak, annyira lazák, hogy a feelgood-érzés szinte lemászik a képernyőről, nem utolsósorban pedig azért, mert ők tényleg egy családot alkotnak, akikhez még a benzingőztől kába néző is szívesen csatlakozna. Nem véletlen, hogy az összképet gyakorlatilag semmi sem képes elrontani, a faék egyszerűségű történet, a „mindenből nagyobbat, látványosabbat” stílusú akciók sem – Jason Statham indokolatlan mellőzése, és kevés kilépése az árnyékból egy kicsit levon valamit a film értékéből, de összecsapása Dwayne Johnson-al, és Diesel-el azért kárpótol valamennyire, azonban kicsit fájó, hogy így el lett vesztegetve. Hiába tehát a majdnem két és félórányi over the top marhaság, senkit se érdekel, miközben tömtem magamba a popcornt, és vigyorogtam, mint egy hülyegyerek, újra tíz éves voltam, az a srác, aki igazi lelkesedéssel nézi, rajongással nézi, ahogy a hősök küzdenek, leverik a gonosztevőket, megmentik az embereket, és a világot, pontosan az utolsó percben menekülnek meg a halál elől. Majd bedobnak valami kemény egysorost, végül mindenki vigyorogva összenéz, és elsétálnak a naplementébe. Ebben a filmben majdnem minden klappol – Kurt Russell, gyerekkorom egyik nagy alakja pedig még mindig olyan iszonyat király, hogy szavak nincsenek rá. Aki ennél többet vár egy Halálos iramban 7-től az nem látta az előző hat epizódot, vagy minden bizonnyal egy másik univerzumból jött, ahol ezeket a filmeket Oscar-díjakkal jutalmazzák. A szempont sosem lesz ez, viszont az akció-műfajt illetően még mindig az egyetlen zászlóvivő, aminek nem nagyon akad kihívója, a franchise-on belül ez lett a legjobb epizód.

A Halálos iramban 7 minden szempontból a sorozat betetőzése, olyan újonnan felállított, magas léc, amit nagyon nehéz lesz megugrani, talán lehetetlen is. Befejezésnek tökéletes lenne, de badarság azt hinni, hogy most bőgnek fel a motorok utoljára, a hangulatot viszont összességében sikerült annyira eltalálni, hogy az ember mégsem váljon meg nyugodt szívvel ettől a világtól. Attól függetlenül, hogy azért mégiscsak egy nyári blockbuster-ről beszélünk, néhány apró, szép üzenet is felfedezhető benne, Paul Walker búcsúztatása közben pedig nehéz megállni, hogy ne gördüljön le egy-két kósza könnycsepp a néző arcán – a valóság, és a fikció gyönyörűen mosódik össze abban a néhány másodpercnyi képkockában, ami nem csak róla, hanem a filmbeli család összes tagjáról szól: ezek a szereplők a szívünkhöz nőttek, és örökre velünk maradnak. A franchise legnagyobb sikere pedig valahol ebben keresendő.

85%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. ALF22  Son of Liberty
2015.04.08. 22:24:38
LV26
Válasz 1. RedFOX_ReLoad üzenetére:
New Yorkban fog jatszodni es nem lesz semmilyen 2.resz csak sorba 8-9, meg spin off.
4. VictorVance  Szerkesztő
2015.04.07. 12:22:10
LV18
Válasz 3. MrFox üzenetére:
Ha tetszettek az előző részek, ez is fog :)
Örülünk?
3. MrFox  PlayStation.Community tag
2015.04.06. 08:01:20
LV2
Nagyon jó írás, köszi! Meghoztad a kedvem a filmhez :)
2. Dugo  PlayStation.Community tag
2015.04.06. 07:56:42
LV4
Szuper volt. Vegig szorakoztatott.
"...seb minta forsa..."
1. RedFOX_ReLoad  PlayStation.Community tag
2015.04.06. 05:06:21
LV1
Majd elolvasom ha látok. XD A kövi rész tuti a Tokiói hajsza 2 lesz.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16449 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6165 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4846 db
Utolsó belépés:
2019.12.11. 09:33:02
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea