PlayStation.Community Blog ›› Sakamoto_14

8 hozzászólás

2015.04.01. 21:02:02

Utolsó hozzászólás: Drivolis

2015.04.14. 18:42:49

Megosztás
Értékeld a blogot!
Körülbelül ennyi idő választ el attól, hogy megtudjam, megkapom-e a lehetőséget az élettől, hogy egy újabb, nagy fordulóponthoz jussak el.

2 napja küldtem el a pályázati dokumentumokat egy japán egyetemre, hogy egy évig ösztöndíjjal tanulhassak abban az országban, ahova nagyon régóta vágyom. Júniusban valamikor jön a válasz, hogy elfogadták-e.
Jól belecsaptam a közepébe, nézzünk kicsit vissza, hogy is indult. Animéken és mangákon keresztül kezdett érdekelni a kultúra, de sajnos nem volt lehetőségem elkezdeni a nyelvtanulást középiskolában, ezért egészen a főiskoláig kellett várnom vele. Nemzetközi gazdálkodást tanulok, angol tolmács/szakfordító szakirányon (nehogy bárki azt higgye, hogy jó vagyok angolból, mert fogalmam sincs, hogy fogok záróvizsgázni ebből, a szakdolgozat meg még nagyobb rejtély), de nagy szerencse, hogy mellette van nekem a japán is, mert nélküle szinte semmit sem érne a suli a szememben. És a japántanáraink mind szakmailag, mind emberileg kimagaslóak, nagyon szeretem őket. Élményben, barátokban és érdekes tanulmányok tekintetében sokkal többet kaptam ettől az egy tantárgytól, mint a félévenkénti másik 10-től. Nagy szerencse, hogy van ez a kapcsolatunk a kinti egyetemmel, amikor elkezdtem a fősulit, még nem is tudtam róla. De amióta tudomást szereztem erről a lehetőségről, elhatározásom szerint igyekeztem maximumot nyújtani, hogy összejöjjön. Egyébként nem ritka, hogy valaki megkapja, felsőbb éves társaim közül is minden évben 3-4 ember ki szokott jutni csak tőlünk. Úgyhogy az órákon kívül is sokat kellett tanulnom, sok programon vettem részt (ha valaki jártas ilyen körökben, akkor biztos hallott a Japán Szónokversenyről, például, ott is megfordultam kétszer), Angliában voltam 11 napot szeptemberben egy ösztöndíjprogram keretein belül japán kulturális tanulmányaimat bővíteni. Sikerült megismerkednem néhány japán diákkal, akik rövidebb-hosszabb ideig a suliban tanultak nálunk, egy srác velünk karácsonyozott otthon, de holnap is egy lánnyal iszogatunk, beszélgetünk este (nem kettesben, többen leszünk).

Ha kijutok, akkor valószínűleg gazdasági jellegű szakra kerülnék, de egy kicsit sem érdekel a dolog, elsősorban a nyelvet akarom fejleszteni, új ismeretségeket kötni, belekóstolni egy teljesen más élethelyzetbe és gondolkodásmódba. Ez nyilván rengeteg kompromisszummal, kényelmetlenséggel, WTF pillanattal (pedig elég toleráns vagyok, de a japánok tudnak újat mutatni a hülyeségeikkel és a sokszor minden logikát nélkülöző döntéseikkel) és sok tanulással járna, de hát ki kell próbálni. Nem nagyon akarok terveket összeállítani, amíg nem vagyok ott, de néhány dolgot nagyon sajnálnék, ha nem sikerülne. Az országon kívül nem tervezek kirándulást (többen szoktak Kínába vagy Koreába menni), de Japánból igyekszem minél többet felfedezni, azon belül is inkább a vidék érdekel. És a Fuji tetejére mindenképpen szeretnék egy túrát csinálni. No meg kipróbálni annyi különleges ételt, amennyire az ösztöndíjból futja. És persze találkozni azokkal a japánokkal, akikkel jó kapcsolatba kerültem Magyarországon.

Azt hozzá kell tennem, hogy mióta ezt kitűztem célul, elég sok mindent átértékeltem az életemben. A körülmények úgy alakultak, hogy eléggé megrág az élet, de igyekszem szétfeszíteni az állkapcsát. Olyan gondolatok is megfogalmazódtak bennem, hogy nem biztos, hogy ez az, amit valóban el szeretnék érni. De most már nem nagyon lehet meghátrálni, vagy megyek, vagy nem. Szóval nem ez lett a cél, hanem inkább egy eszköz valami sokkal magasabb szintű dolog felé. Talán az életről is sokkal többet tudnék tanulni Japánban, úgyhogy nyitott leszek az új tapasztalatokra, legalábbis nagyon igyekezni fogok, hogy megragadjam az apró lehetőségeket is.

Összességében elég sok esélyem van, hogy sikerrel járjak, úgyhogy nem fogok izgulni az eredmény megérkezéséig, arra lesz más addig.
______________________________________________________________________

Kérdések, kritikák jöhetnek bőven (stílusról, tartalomról, ahogy jól esik, csak ne ijen stillusba). Nem fogom az egész életemet kiteregetni, de racionális keretek között szívesen válaszolok. A következő blogot a témában akkorra tervezem, ha megvan a döntés, hogy felvettek-e. És elkeseredetten próbálom a blogfelület színvonalát egy picit feljebb tornászni. Aztán ha úgy alakul, még lehet, hogy a kinti élményekről is itt számolnék be, úgyhogy erre is jöhetnek visszajelzések, hogy lenne-e rá igény. Tudom, hogy az oldal Japán-felelőse Sanada, nem is az ő babérjaira török, mert ő sokkal szakszerűbben be tudja mutatni az országot, én a 10-11 hónapos kint tartózkodásom alatt más szemszögből írnék. Erre viszont nem tudok fix ígéretet tenni, mert nem tudom, mennyire leszek ott elfoglalt, szinte biztos, hogy a szakdolgozatommal is aktívan kell foglalkoznom.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
8. Drivolis  Felséges Úrnő
2015.04.14. 18:42:49
LV23
Kívánom, hogy összejöjjön Neked. :)
(⌐■_■)--︻╦╤─ - - - (╥﹏╥) ladyv89
7. Sanada  Szerkesztő
2015.04.03. 22:25:15
LV4
+3
Hopp, ezt csak most láttam. Bár már korábban is tudtam ugye ebbéli törekvéseidről, de sok sikert még egyszer. Remélem összejön, te igazán megérdemelnéd. Amúgy meg miért ne írhatnál mellettem a kinti életedről és tapasztalataidról? Én aztán biztos nem venném úgy, hogy a babérjaimra törsz. Még ha egyazon dologról írnánk is, az is lehet érdekes, az eltérő nézőpontok és többfajta/másfajta megközelítés miatt. Szóval ha összejön blogolj ezerrel, egy olvasód már biztosan lesz :)
6. MrFox  PlayStation.Community tag
2015.04.03. 09:33:04
LV2
+2
Japán a kultúrája miatt volt mindig érdekes számomra, remélem egyszer kijutok oda. Amúgy a vendéglátásban dolgozom és többször fordulnak meg nálunk kínai, japán vagy dél-koreai vendégek. Mindig meglepődöm rajta, hogy milyen barátságosak az emberrel, ha én is úgy állok hozzájuk.
Sok sikert, remélem összejön neked az ösztöndíj! :)
5. simon7109  PlayStation.Community tag
2015.04.02. 16:19:02
LV18
Válasz 4. Sakamoto_14 üzenetére:
Igazából semmi japán tudás nem kell hozzá. Ha angol az anyanyelved vagy olyan szinten beszélsz akkor csak egy diploma kell(elég a bc is) akármiből és már mehetsz is. Magadtól is, de vannak programok is amik direkt erre vannak.
PSN: misi2mezei
4. Sakamoto_14  A bölcs
2015.04.01. 23:54:08
LV20
Válasz 3. simon7109 üzenetére:
Ha japán szakra akar menni az ember, oda úgy is be lehet kerülni (persze nem mindegy, hogy államira vagy fizetősre), hogy matekból összehoz valami silány érettségit, de a középiskolai jegyei és a humán tárgyak nagyon jól sikerülnek, akár emelt szinten is. Én mindenképpen államit céloztam meg itt, és a közgazdaság miatt angol-matek emelttel jöttem. Így simán jöhettem államira, de a 30-cal alacsonyabb ponthatárú japán szakra már nem kerültem volna be államin.
Sok sikert az angollal, aztán a japán dolgokkal is. Érdemes egy kicsit japánul is tudni, csak angollal kimenni biztosan sokkal nehezebb.
3. simon7109  PlayStation.Community tag
2015.04.01. 23:23:24
LV18
Sok sikert, kicsit irigyellek :)
Nekem is megfordult a fejemben, hogy Pestre menjek egyetemre direkt a Japán nyelvtanulás és az ilyen lehetőségek végett, de sajnos nálunk Szlovákiában nem kötelező a matematika érettségi, ezért nem is tanítják olyan szinten, hozzátok meg ugye kötelező a matek minden egyetemre, szóval ezt ki is lőttem.
Persze nem adtam fel, hogy előbb utóbb kimenjek Japánba hosszabb időre(most évekre gondolok, persze jó lenne kimenni nyaralás céljából is előtte, de az elég esélytelen most nekem), de kicsit más megközelítés kell.
Lehet már említettem, de ez végett megyek Angol tanári szakra(én hülye kihagytam ezt az évet mert elkéstem a jelentkezéssel, csak idén kezdhetek), célom az Angol nyelv anyanyelvi szintű elsajátítása, hogy kijuthassak Japánba mint Angol segédtanár, ebben pedig rengeteget segítene ha Angol tanáriból szereznék MSc-t.
PSN: misi2mezei
2. jasihool  sztrovacsek
2015.04.01. 22:30:02
LV14
Sok sikert!!! Reméljük lesz eredménye a befektetett munkának! Ahogy zodiac is írta, ha úgy alakul(és már miért ne alakulna úgy), várjuk a további blogokat(szükség is lesz rá, ha RAJ hosszú távra tervez velünk xD).
The sweet blood, oh, it sings to me...
1. zodiac55  PlayStation.Community tag
2015.04.01. 21:23:58
LV12
+4
Nagyon sok sikert kívánok Neked ehhez a nemes célhoz! Ha sikerrel jársz, mindenképp várom/várjuk a beszámolókat, azt hiszem, hogy Japánról nem lehet eleget olvasni.:)
"Si vis pacem, para bellum."
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV20
A bölcs
PSC Kredit
6813 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
-
Fórumhozzászólások száma:
7852 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
3406 db
Utolsó belépés:
2020.01.18. 07:17:07
Regisztráció ideje:
2009.02.19. 20:20:33
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea