PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

2 hozzászólás

2015.03.10. 22:53:39

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2015.03.26. 20:40:12

Megosztás
Értékeld a blogot!
Focus – A látszat csal (Focus – 2015)
A heist-filmek méltán a legizgalmasabb mozgóképes kategóriába tartoznak. Okos, ravasz emberek űznek okos, és ravasz dolgokat, jól beetetik a határozatlan, de mindenképp gyanakvó nézőt, szépen lassan megnyugtatják, elérik, hogy higgye is el teljes mértékben, amit lát, csakis azért, hogy a legvégén akkora pofont kapjon, amitől jónéhány percig magához sem tér, mert rájött, hogy teljesen palira vették. A jó szélhámos filmeknek mindig is ez volt az ismertetőjele, jó néhány alkotásnak sikerült is, hogy teljesen hülyét csináljon az adott nézőből – kezdve A nagy balhétól, a szintén klasszikus Ocean’s Eleven-ig, vagy épp a Trükkös fiúk is idesorolható. A lényeg pedig az, ha egy heist-film a legkisebb mértékben is kiszámítható, vagy nem elég egyedi, akkor nem is igazán működik, ami rettenetesen nagy baj. Ez a helyzet a Focus-al is, aminek nem az a célja, hogy új színt vigyen a műfajba, hogy új irányt mutasson, forradalmat csináljon, viszont mindent összevetve próbálkozhatott volna jobban is.

Nicky (Will Smith) veterán svindler, aki egy kisebb csapatot működtet, akivel igyekeznek nagy balhékat, és nagy pénzeket csinálni, az emberek kirablásával, és átverésével. Egy este megismerkedik a fiatal Jess-el (Margot Robbie), aki kezdő zsebtolvajként tengeti mindennapjait, viszont mindennél jobban szeretne magasabbra törni. Nicky szárnyai alá veszi a vonzó, láthatóan tehetséges nőt, azonban néhány közös balhé után kettéválnak útjaik. Néhány év múlva Nicky egy gondosan megtervezett balhé kapcsán találkozik ismét a lánnyal, és útjaiknak kereszteződése felborítja részletesen előkészített tervet.

A film ígéretesen indul, a felvezetés pár apró dologtól eltekintve azt ígéri, hogy ha nem is egy új klasszikussal, de egy tisztességesen megcsinált, fordulatos svindler mozival lesz dolgunk, ahol a cselekmény izgalma mellett a főszereplő páros laza, stílusos színészi játéka is majd a mozi előnyére válik. Minden elő van készítve ahhoz, hogy egy érdekes, jó hangulatú utazásra induljunk a profi zsebtolvajok, és megtévesztők világába, ahol semmi sem az, aminek látszik, még harmadjára sem. Ez a Focus-nak nem akar összejönni. Az ígéretes kezdet, és egy valóban hihetetlenül megmosolyogtató jelenet után a film egy romantikus, érzelmes, vígjáték(nak látszó), langyos limonádé lesz, ahol gyakorlatilag nem történik semmi. A tempó lelassul, a két főszereplő közti kémia kezd lanyhulni, amit a klisés, semerre sem tartó dialógusok csak még jobban lehúznak, vagy ha nem az, akkor a felesleges, és teljesen sótlan poénkodások sem visznek szórakoztató pillanatokat a lassan már megállíthatatlan lejtmenetbe. Az egy dolog, hogy mire a film eljutna a történet valódi gerincéhez, addigra már túl vagyunk a játékidő felén, de ez után, mikor végre jöhetne a fő szál, amire a Focus ki volt hegyezve, hirtelen műfajt vált, és egészen az utolsó 20 percig tényleg nem szól semmiről.

Ennek végeztével azonban előhúzza az egyetlen trükkjét, mégpedig azt, hogy nincs semmi trükk. Teljesen kiszámítható csavarok, amiket jó eséllyel még a kevésbé edzettebb néző is kitalál, vagy legalábbis erősen gyanakodik a bekövetkezte előtt, és ennek tetejébe még blőd is, na meg erőltetett. A kezdésen, és a végen kívül egy teljesen üres film, ami könnyen altató is tud lenni, ha olyan hangulatban nézi az ember. Ezen a színészek sem segítenek, bár mindent összevetve nem rajtuk múlt. Will Smith mintha már 10 éve nem öregedett volna egy percet se, ezzel az alakítással mintha kicsit visszatalált volna régi önmagához, még mindig jó látni a vásznon. Nála jobb látványt már csak Margot Robbie nyújt, aki, bár cseppet sem tölti meg több élettel a karakterét, mint azt a forgatókönyv megköveteli, ezzel a filmmel ő járt a legjobban a komplett stábból. És hogy folytassam a pozitívumok sorát: minden hibája, gyermekbetegsége, és üressége ellenére a Focus tele van stílussal. Az operatőr remek munkát végzett, tökéletesen megvilágított helyszínek, csillogó-villogó belső terek, tele különböző színekkel, divatos öltözékekkel, drága kocsikkal, profi emberekkel, akik mindig értik a dolgukat, egyszóval a dizájn valami fantasztikus, megragadja az ember figyelmét, mert szép, és vonzó. Azonban, mint ahogy az alcím is mutatja, a látszat csal, és amint a néző jobban beleássa magát a dolgokba, rájöhet, hogy ez pontosan az a svindler film, melyben rossz értelemben verték át. Azzal, hogy itt nincs semmiféle komolyabb álleejtés, meglepődés, vagy hátrahőkölés, tehát a Focus pont azokkal az elemekkel nem rendelkezik, amivel egy heist-film igazán jó lehetne. Így jobb híján marad a figyelemfelkeltő képi világ, és a jó kedélyű színészek. Azért kár érte.

55%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. VictorVance  Szerkesztő
2015.03.26. 20:40:12
LV18
Válasz 1. Rosszarc üzenetére:
Az utolsó igazán jó filmje szerintem a Legenda vagyok volt, vagy esetleg még a Hancock - bár az is inkább egy kihagyott ziccer, mint szórakoztató produkció. Amik utána jöttek, azok már bőven a felejthető kategóriába tartoznak.
Örülünk?
1. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2015.03.25. 20:48:07
LV1
Megneztuk, elegge felejtheto. A csajszi a Wall Street farkasabol jo volt, de Will Smith mar nagyon nem a regi.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16728 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6282 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4887 db
Utolsó belépés:
2020.01.23. 13:05:50
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea