PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

9 hozzászólás

2015.03.05. 01:00:38

Utolsó hozzászólás: Matichku

2015.03.07. 16:35:01

Megosztás
Értékeld a blogot!
Carter ügynök: Első évad (Agent Carter: Season One – 2015)
A Vasember 3 lakossági megjelenésén helyet kapott Carter ügynök című 15 perces kisfilm, a címszereplőt alakító Hayley Atwell megtámogatásával bebizonyította, hogy van annyi spiritusz a témában, amiből futja egy hetente jelentkező tévésorozatra. Nem csoda, hogy a Marvel is meglátta a dologban a potenciált, és második szériája főszereplőjének a ’40-es években tevékenykedő Peggy Carter-t választotta, aki A S.H.I.E.L.D. ügynökei második évadjának téli pihenője között el is érkezett a képernyőkre, hogy tovább bővítse a már így is kiterjedt filmes univerzumot. A S.H.I.E.L.D. ügynökség önzetlen őrző-védő csapata nem hozta meg azt a várva várt forradalmat, amire sokan számítottak a tévésorozatok műfajában, azonban Peggy Carter kalandjai még így is felfokozott várakozásoknak nézett elébe, már csak a témája, és a korszakbeli elhelyezkedése miatt, ami talán még több szórakozást ígért, mint a Marvel stúdió legelső tévés próbálkozása.

1946-ban járunk, a Második világháború után. Amerikában béke van, a gazdaság virágzik, az emberek még mindig nem ébredtek fel abból az örömmámorból, amit a dicső győzelem okozott, mindent beleng a hazafias közhangulat, azonban a háttérben javában zajlik a fegyverkezési verseny, új ellenség született, a Szovjetunió személyében, a titkos ügynökségek pedig az árnyékban folytatják a harcot a gonosz erőkkel, és azokkal a megbúvó elemekkel, akik az USA vesztét akarják. Peggy Carter az S.S.R. nevű ügynökség tagja, azonban hiába volt a háború egyik hőse, hiába harcolt Amerika Kapitány oldalán, most csupán egy íróasztalnál kap feladatokat, munkájában nem becsülik meg, neme miatt átnéznek rajta, maximum csak akkor veszik észre, ha kávét visz a munkatársainak. Ő azonban nem hagyja magát, megbecsülésre vágyik, ezért a saját szakállára kezd nyomozni, teljes titokban, mivel főnöke szemében a terepmunkára sosem lenne alkalmas. Howard Stark-ot azzal gyanúsítják, hogy fegyvereket ad el az USA ellenségeinek, ennek köszönhetően Peggy-nek is alkalma nyílik arra, hogy kamatoztathassa a harcban szerzett tapasztalatait. Howard ugyanis titokban megbízza őt, hogy vizsgálja ki az ügyet, mivel ő azt állítja, a találmányait ellopták, hogy aztán eladják a feketepiacon, és befeketítsék őt. Segítőnek Stark a komornyikját Edwin Jarvis-t küldi a nő mellé, azonban kettejük nyomozása egyre veszélyesebb vizekre vezet, ahol különböző érdekek, és eszmék, valamint a múlt bizonyos sötét eseményei találkoznak.

A korszakot remekül keltették életre, a díszletekkel, járművekkel, ruhákkal, frizurákkal, zenékkel, utcaképekkel, de a ’40-es évekre jellemző szokásokkal is: a Carter ügynök legalább annyira szól a nők akkori megítéléséről, mint a nyomozás apró fordulatairól, csavarjairól, és a háború miatt felgyorsult technológiai fejlődésről. Peggy-nek olyan munkakörben kell helytállnia, ahol a férfiak dominálnak. A nőknek marad a titkárnősködés, kávéfelszolgálás, pincérkedés, vagy esetleg egy unalmas munkakör a telefonközpontnál, mielőtt férjhez mennének, gyereket szülnének, hogy aztán főállásban háziasszonyok, és anyák legyenek. Peggy azonban nem az a szokásos, hétköznapi, törékeny, megmentésre váló lány. Folyamatosan dacol kollégáival, főnökével, megbecsülésre, tiszteletre vágyik, ezért még akkor is emelt fővel végzi a munkáját, amikor mindenki csak átnéz rajta. Ezért kénytelen kettős ügynökként működni, mert különben senki sem hinne neki a Stark után indított hajtóvadászattal kapcsolatban. Karizmatikus, nem csak szép, hanem okos, megfontolt, és erős nő, aki férfi társait meghazudtoló céltudatossággal végzi a munkáját, az sem tántorítja el, hogy sokan csak Amerika Kapitány macáját látják benne, akit azóta gyászol, és nem tudja túltenni magát azon, ami szerelmével történt. Hayley Atwell élettel tölti meg a karaktert, stílusa, és gesztusai miatt lesz hús-vér karakter Peggy-ből, aki egyszerre okos, vicces, és aranyos is, üdítő dolog női főhőst látni egy sorozat főszereplőjeként, amelynek képességei teljesen hitelesek. Bár a széria így sem lesz kőkemény feminista propaganda, esetenként előfordul, hogy a készítők majdnem átesnek a ló túloldalára, a kicsit szájbarágós jelenetekkel, szituációkkal, de a férfi karakterek sem teljesen unszimpatikusak. Kivétel nélkül szórakoztatóak, és egy idő után szerethető mindegyik, ahogy lassan kiderülnek pozitív tulajdonságaik sora, és ahogy a szemünk láttára lesznek esendő, belső démonokkal rendelkező figurák. Ebben a környezetben elengedhetetlen ez a sztereotip, gyengébbik nemet lenéző gondolkodásmód, ami pontosan az ilyen munkakörnél ütközik ki, amit a főszereplők végeznek. Peggy viszont ebben a közegben tud igazán érvényesülni, amikor folyamatosan kezd rácáfolni arra, amit kollégái gondolnak róla. Addig viszont eltelik egy kis idő, pontosan annyi, amennyi kell. Mind a 8 epizód tökéletesen a helyén van, többre nincs is szükség, ahogy kevesebbre sem. A szűkebbre szabott időtartamnak hála, egy szem töltelék résszel sem lehet találkozni, és a tempó végig sodró iramot diktál, nincs feleslegesen elhúzva, gyakorlatilag az egész évad egy nagy nyomozás, egy nagy szállal, aminek a felderítésére a fináléig várnunk kell.

Marvel produkcióhoz illően a Carter ügynök is tele van utalásokkal az univerzumra, ezúttal azonban nem kell nagy álleesésekre számítani, lévén a széria pontosan az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló, és az legelső Vasember film közti hatalmas űrt hivatott betölteni, azonban mivel több, mint fél évszázad telt el az események között, ez nem nagyon indokolja meg a szorosabb kapcsolatot. Howard Stark itt még nem az a felelősségtudatos, komorabb ember, aki a világ terhét cipeli a vállán, az évad végére azonban kisebb jellemfejlődésen megy keresztül – Dominic Cooper pedig tökéletes választás volt a szerepre, legalább annyira, mint Robert Downey Jr. Tony-éra. Peggy Stark inasával Jarvis-al (igen, róla nevezik majd el a Tony-t segítő mesterséges intelligenciát) remek buddy-filmeket idéző párost alkotnak, nem maradnak el a vicces csipkelődések, és az ironikus, szarkasztikus párbeszédek, mindkettőben nagy szerepe van a karaktert alakító James D’Arcy-nak is. Már viselkedése is egy hatalmas, túljáratott sablon, még is piszok szórakoztató. Számítani lehet még néhány régi ismerős feltűnésére, látványos lövöldözésekre, tévéfilmhez képest szépen megkoreografált verekedésekre, időnként durvább jelenetekre (a Fekete Özvegy-program bevonása remek ötlet volt), és egy olyan felvezetésre, aminek a (lehetséges) jövője még rengeteg lehetőséget rejt magában, túl sokat ahhoz, hogy azokat ne aknázzák ki további évadokkal. A Carter ügynök nem váltja meg a világot, viszont ezzel a röpke 8 epizóddal elengedhetetlen része lett a Marvel univerzumának, ami bár még nem annyira fontos, de nagyon jó úton van afelé, ahogy az legyen.

80%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
9. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.03.07. 16:35:01
LV14
Válasz 8. tsabe üzenetére:
Igen, ezt már tárgyaltuk a blogjában. Nehezen indul, de a vége felé nagyon jó lesz.
Én is elkezdtem, abba hagytam, aztán belenéztem az utolsó részekbe. Ezért kell most pótolnom. :)
Nil Satis Nisi Optimum
8. tsabe  PlayStation.Community tag
2015.03.07. 15:11:00
LV12
Válasz 3. Matichku üzenetére:
én elkezdtem a shieldet is, de az első 3 rész nagyon lapos volt, félbe is hagytam.
PiPi
7. tsabe  PlayStation.Community tag
2015.03.07. 15:09:40
LV12
nem volt rossz, végignéztem én is.
PiPi
6. VictorVance  Szerkesztő
2015.03.07. 15:08:32
LV18
Válasz 5. Matichku üzenetére:
Van magyar felirat hozzá, én is azzal néztem :) Angol akcentusokkal kevésbé érthető :D
Örülünk?
5. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.03.07. 14:32:19
LV14
Válasz 4. VictorVance üzenetére:
Rendben, köszi. Akkor ahogy ráérek megkeresem. Talán lesz magyar feliratos is, annyira nem vagyok erős az angol nyelvben.
Nil Satis Nisi Optimum
4. VictorVance  Szerkesztő
2015.03.06. 19:14:33
LV18
Válasz 3. Matichku üzenetére:
Szerintem kezdj neki nyugodtan, nem baj, ha a S.H.I.E.L.D.-et még nem nézted végig. Végülis csak 8 részes, azt meg hamar lelehet darálni, és még így látatlanban is biztos, hogy eredeti nyelven sokkal jobb.
Örülünk?
3. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.03.06. 13:00:27
LV14
Még a S.H.I.E..L.D ügynökeiben is vannak nekem kimaradt részek, ez meg még teljesen. Remélem addigra hozzánk is eljut.
Jó ez a poszter, kék piros hangulatos árnyalatod ad. Mint egy női Amerika kapitány. :)
Nil Satis Nisi Optimum
2. VictorVance  Szerkesztő
2015.03.05. 16:22:47
LV18
Válasz 1. Bogyi007 üzenetére:
Az a jelenet nagyszerű lett. Egyszerre volt izgalmas, és rejtélyes is, attól függetlenül, hogy az univerzum ismerői már tudják, hogy hova fog kifutni ez az egész. De a későbbi évadokban még nagyon ügyesen machinálhatnak a szálakkal, és még rengeteg fordulatot, csavart vihetnek bele, míg a S.H.I.E.L.D., vagy a háttérben működő összeesküvés elnyeri végső formáját.
Állítólag legkésőbb májusban kiderül, hogy folytatják e a sorozatot.
Örülünk?
1. Bogyi007  a legtitkosabb titkosügynök...
2015.03.05. 04:00:06
LV6
Remélem folytatódik majd a sorozat, nekem ez is bejött. Igaz én Marvel mindenevő vagyok. ;-)

Az évadzáró utolsó jelenete szép kis zárással operált. Az szép nyitás volt a filmes univerzum és az esetleges második évad felé is...
No Warez! Együtt a Tiszta Játékért!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15913 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5935 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4720 db
Utolsó belépés:
2019.08.19. 19:34:20
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea