PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

3 hozzászólás

2015.02.26. 01:24:29

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2015.03.06. 00:20:47

Megosztás
Értékeld a blogot!
Archer: Második évad (Archer: Season Two – 2011)
Az Archer egy évad alatt nem kis dolgot ért el, minthogy főszereplőjét a legjobb, tévéképernyőkön futó titkosügynökök közé emelte. Bár a trón már nem volt olyan messze, de mégis kétséges volt, hogy a következő szezon felül tudja e múlni azt a szintet, vagy legalábbis képes lesz arra, hogy tartsa azt a színvonalat, amit az előd diktált. A második évad 13 részesre terebélyesedett, a minimalista rajzstílus maradt, ahogy a karakterek személyiségvonásai is, többek közt ezért volt kérdéses, hogy mit tartogat a sorozat rajongói számára a jövő. A pesszimisták nem is tévedhettek volna nagyobbat: már az első néhány perc után bizonyossá válik, hogy az Archer tartja a formulát, nem is hogyan, aztán úgy a fele tájékán mindennél egyértelműbb lesz, hogy a második szezon minden szempontból gyilkos. Olyan zseniális kezdet ez, ami majd a később epizódokat is nagyban meghatározza, egy olyan bátor döntés, hogy a készítők még 19-re is mertek lapot húzni, és nem nyúltak mellé. Az Archer második évadja egy igazi szórakoztató, rekeszizmokat megmozgató őrült, blőd, idióta kaland, pontosan olyan, amely közben képtelen vagy felállni a képernyő elől, egyik rész követi a másikat, és a stáblista kezdeténél mindig úgy érzed, hogy meg kell nézned még egyet.

Az egész sorozat lényegét, és legfontosabb pontját pont a másik zseniális rajzfilmszéria, a Family Guy fogalmazza meg, természetesen teljesen önkéntelenül. Az egyik epizódban Peter Griffin saját animációs szériát szeretne beindítani, aminek a „Rokikacsák” címet adja, és amikor a stúdió irodájában próbálja meggyőzni a fejest, hogy az ötlete tévéképernyőre kívánkozik, az mellett érvel, hogy úgy szórják a poénokat, mint egy sorozatlövő viccfegyver, a néző azt sem tudja mi történt, és hogy hol van, de élvezi. Hirtelen elkezd érezni a karakterek iránt, és megkérdi magától, hogy hogyan válhattak számára ilyen fontossá a karakterek. Ez a kövér, szemüveges pali nem is tudja mekkora igazságot mondott: az Archer titka száz százalékban ez. Az első epizódban az ISIS-nak egy német milliárdos lányát kell megvédeni Svájcban az emberrablóktól, és előre kikötik Archer-nek, hogy a lánnyal nem keveredhet semmiféle viszonyba. Leginkább azért nem, mert 16 éves, Sterling viszont akkora úriember, hogy az egyetlen dolog, amit betart, az az, hogy egy kiskorúval nem fekszik le. Ezzel nem lenne baj, ha Anka, a milliomoscsemete nem akarna folyton a jóképű ügynökre mászni. Zseniális kezdés az évadnak, a térdcsapkodós poénok garantáltak, és az egészből valahogy átüt az a sziporkázó poén-energia, ami az első évad legjobb részeit jellemezte. A cselekmények nagy része végre nem csupán az ügynökség irodájában, hanem a terepen zajlanak, klasszikus, kémfilmekhez hasonló akciójelentekkel tarkítva – sorban lehet felmondani a James Bond filmekre tett utalásokat, és Anka-t is az egyik epizód szemrevaló, fiatal szereplője ihlette. De a következő epizódok minősége sem marad el a kitűnő kezdéstől, sőt, az évad során számtalan remek történetet találtak ki a készítők. Malory anyagi gondok miatt el akarja adni az egész ISIS-t, amit természetesen a beosztottak nem néznek jó szemmel, a maguk idióta módján meg is próbálják ezt meghiúsítani. Archer apai örömök elé néz, amit a maga sajátos, ügyetlen, és bunkó módján kezel, de hiába tesz így, szem nem marad közben szárazon – a széria apró zsenialitásai itt is megütköznek: Sterling hátán végig ott a tetoválás, és ott is marad. Mint ahogy a Burt Reynolds iránti fanatikus rajongása is úgy mutatkozik meg a legjobban, hogy nem csak a filmjeiről beszél, és idézget belőlük, de pontosan olyan ruha van rajta, és pont olyan íj van nála, mint a jó öreg Burt-nek a Gyilkos túrában. A széria nagyszerűsége az apróbb, és nagyobb, különböző pop-kulturális utalásokban rejlik, amiket ha értesz, akkor nagyban hozzátesznek az élményhez, viszont ha nem tudod, ki az az Alan Turing, vagy ha sosem láttad a Top Gun-t, vagy a Cápát, akkor is felhőtlenül szórakozhatsz a géppuska gyorsaságával vetekedő párbeszédeken, és az éles, gyomorba vágó poénokon.

Néhány karakter háttértörténetet is kapott, így közelebb hozva a nézőhöz a személyiségüket, Woodhouse külön epizódja hemzseg a vicces flashbackektől, ahogy Cheryl dolgai sem törpülnek el mellette, a mellékszereplők még nagyszerűbbek, mint előzőleg, egyszer sem érezzük úgy, hogy feleslegesek lennének, és hiányuk feltűnésmentes lenne. Az ütőkártya persze továbbra is Archer, akinél önteltebb, egocentrikusabb, és idiótább karakter kevés létezik, de még mindig el tudják úgy adni, hogy szerethető legyen, és izguljunk érte, ha valami veszélyes bevetésre kerül sor – ez főleg a rákos sztorira értendő, aminek a témájából szintén remek poénokat hoztak ki az írók. Mint ahogy az apatéma is előkerül, az erről szóló duplarész zárja az évadot, felesleges megemlíteni, hogy milyen nagyszerű módon. Míg más sorozat a szezon végére már a megmaradt puskaport ropogtatja, itt mindig előkerül vagy egy tucat friss poén, a léc pedig még mindig magasan van. Az animációt illetően is, ami ugyan nem sokat változott, de a díszletek, és az akciók, különösen a monacói epizódban szemet gyönyörködtetőek, Archer szovjetuniói látogatása pedig akár egy kisebb akciófilmmel is felveszi a versenyt, olyan mozgalmas, és annyira szépen van megrendezve. És miközben a sorozat idővonala a néző számára összemossa a múltat, és a jelent, mindkettőből kap bőségesen néhol apró, de néhol nagy fricskákat. És miközben folyamatosan durrogtatják a primitív, de nagyszerű poénokat, az Archer is egyre zseniálisabb szériává érik, és mintha korlát, vagy határ nem is létezne számára.

85%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. VictorVance  Szerkesztő
2015.03.06. 00:20:47
LV18
Válasz 2. Matichku üzenetére:
Előbb-utóbb a többi évadról is lesz, mert megfogadtam, hogy addig nem nézem tovább a sorozatot, amíg a megnézendő szezonokról nem írtam :D Így még csak a negyedik elején járok, de már most úgy tűnik, hogy ráver párszor a harmadik évadra, pedig már az is zseniális volt.
Örülünk?
2. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.02.27. 12:31:40
LV14
Sok eszemmel már az első évadnál írtam véleményt a második évadról... Legközelebb türelmesebb leszek. :)
Nil Satis Nisi Optimum
1. jime  non-alcoholic
2015.02.26. 17:17:39
LV29
én sajna már végeztem vele, most lehet nézni hetente O_O
"wake up, you're dead!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15931 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5938 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4731 db
Utolsó belépés:
2019.08.25. 09:50:23
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea