PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

24 hozzászólás

2015.02.20. 22:10:03

Utolsó hozzászólás: zola0306

2015.02.24. 04:07:16

Megosztás
Értékeld a blogot!
Amerikai mesterlövész (American Sniper – 2014)
Chris Kyle az amerikai hadsereg eddigi legeredményesebb mesterlövésze volt. Tíz éves szolgálati ideje alatt a Pentagon megerősítése szerint hivatalosan 160 embert ölt meg, de a valós találatok száma egyes források szerint valahol 255 körül mozog. Később semmiféle megbánást nem mutatott a tettei iránt, sőt, kifejezetten büszke volt az eredményeire, a rasszista kijelentések sem álltak tőle messze, minden háborús cselekedeteit különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül végezte. Egyesek szemében igazi, példaként szolgáló, makulátlan hős, mások szerint viszont lelketlen pszichopata tömeggyilkos, háborús bűnös, aki minden egyes véres tettét a végtelen patriotizmusával igazolta, és azzal, hogy csak a hazáját védte a betolakodni akaró kártevőktől.

Melyik oldalnál van hát az igazság? Nos, minden csak nézőpont kérdése. Clint Eastwood veterán filmkészítő, aki 80 év felett is olyan buzgósággal rendezi a filmeket sorban egymás után, hogy a legtöbb hollywoodi újonc csak integethet neki, veszélyes vizekre evezett, amikor úgy döntött, hogy egy ilyen megosztó személyiségnek viszi vászonra az életét. Eredetileg Steven Spielberg ült volna a rendezői székben, de annak függvényében, hogy belőle már igencsak kiveszett az a féle bátorság, ami Eastwood-ban még megvan (valamennyire – de erről majd később), erősen kétséges, milyen hangnemben adaptálta volna gyöngyvászonra az alapanyagot. A mostani politikai, és globális eseményeket nézve talán nem túl szerencsés ilyen filmet készíteni, másik oldalról viszont többek közt pont ezen okok játszottak szerepet abban, hogy a produkció nem várt sikert aratott, főleg Amerikában – azt nem is említve, hogy az utóbbi időkben készült iraki témájú háborús filmekkel kapcsolatban mindig heves viták alakulnak ki, ahol, kevés esettől eltekintve elmondhatjuk, hogy valamilyen szinten mindkét oldalnak igaza van. Az Amerikai mesterlövésszel kapcsolatban sem könnyű dűlőre jutni, attól függetlenül, hogy maga Eastwood is kijelentette, hogy alkotása semmiképp sem támogatja az iraki konfliktust, a háborút, a nyugat domináns szerepét, és az amerikai imperializmust. Innen nézve a film eleve hátrányból indul, egyszerre született szerencsés csillagzat alatt, és mégsem – mint ahogy a világunk sem fekete-fehér már egy jó ideje, főleg a huszadik század második felétől, akár politikáról, akár háborús konfliktusokról van szó, mindenkinek a személyes beállítottsága határozza meg, hogy végül melyik oldalra áll. Viszont Chris Kyle-nak, elmondása szerint ilyen problémái sosem voltak: egyszerű (mármint texasi egyszerűségben vett) déli ember volt, aki teljesen fekete-fehérben látta a világot, miközben az általa képviselt ideának már rég nem volt értelme. Eastwood gyerekkorától kezdve mutatja be Kyle-t, aki egy olyan családba született bele, ahol még mindig az „isten, haza, család” szellemében éltek, és nevelkedtek, ahol még mindig csak három féle ember létezett – a farkas, a farkaskutya, a birka, és ahol utóbbit nem neveltek.

Kyle életútját eléggé vázlatosan ábrázolja Eastwood, egészen gyorsan eljutunk oda, ahol a főhős már nem csak egy apjával vadászó gyerek, hanem egy rodeót, fegyverkultúrát, és redneck eszméket teljességgel magáévá tevő felnőtt lesz, aki az 1998-as amerikai követségen történt bombázás után csatlakozik a hadseregbe, majd a 2001. szeptember 11-ei események után feleségét hátrahagyva mindenféle hezitálás nélkül Irakba megy szolgálni. A 9/11-es tragédia erőteljesen meghatározta az egész világot, de Kyle-t, és az egész USA-t még jobban – bár maga a jelenet kissé giccses, európai szemmel talán elképzelhetetlen, mit élhettek át az amerikaiak szeptember 11 kapcsán, sokan, köztük Kyle is személyes támadásként élte meg, ha addig határozottsága megkérdőjelezhető volt, azután az összes lehetséges kétely (ha volt egyáltalán) eloszlott. Első bevetésén Irakban lelőtt egy gyereket, és az anyját, akik bombát akartak dobni egy tengerészgyalogos egységre. Eastwood lendületes rendezésével, és nyers képi világával mindent megmutat, kendőzetlenül, az akciójelenetek ugyan nem hasonlíthatóak a hasonszőrű háborús filmekhez, mint például A Sólyom végveszélyben, erősebben állnak két lábbal a földön, realisztikusak, de egyben látványosak, és nagyszerűek. Természetesen a film elsősorban Kyle saját drámájára fókuszál, és a karakterén a rendező is próbált árnyalni, több-kevesebb sikerrel. A rasszista-vonalat nem meglepő módon teljesen elhagyták a filmből, mint ahogy azt is, hogy Kyle mélységesen megvetette az arabokat (még azokat is, akik az amerikaiakat segítették), érthető alkotói szempontból ez az ódzkodás, azonban ez az egyik ok, amiért nem lett kellően „bátor” az Amerikai mesterlövész. Azonban a játékidő második felében kicsit visszavesznek a gyors, vázlatos tempóból, aminek köszönhetően a drámai eszközök is sokkal hatásosabbak, a jelenetek jól mutatják be Kyle egyre jobban kialakuló megszállottságát a harc, és a társai iránt, akiket mindennél szentebbül hisz, hogy meg kell védenie Irakban, miközben képtelen visszailleszkedni a normális életbe, és egyre jobban nyomasztja, hogy nem ott van, ahol szerinte kellene, hogy legyen. Először a harc iránt érzett vágy miatt lesz kevésbé fontosabb a családja, majd az egyre erősebben felszínre törő poszt-traumás stressz miatt. A karakterben rejlő belső vívódás, őrlődés pont Kyle személyiségéből, és a háború borzalmából adódik. Talán a legcinikusabb kezdeményezés az, ahogy az egyszerű, kissé elavult, egyoldalú eszmékkel, és értékekkel rendelkező srác elmegy egy olyan háborúba, ami már cseppet sem olyan fekete-fehér, mint ahogy a dolgok azok az ő fejében. Bradley Cooper nem csak azért jó a szerepben, mert a film kedvéért több kilót is felszedett, hanem mert tényleg hitelesen hozza a texasi suttyót, élete talán legjobb alakítását tette le az asztalra.

És innentől kezdve változik meg fokozatosan a személyisége: amikor döbbenten néz a hazafelé induló repülőjáratra siető öccse után, aki teljesen kikészülve, nyersen közli, hogy „bassza meg az egész háború”, és amikor kisebb szóváltásba kerül az egyik katonatársával, mert Kyle teljes mértékben meg van győződve arról, hogy amit tesznek helyes, mint ahogy az egész háború is. Innen nézve akár egy tökéletes propaganda filmnek is felfogható az egész, viszont, mint ahogy általában, itt sem egyszerű a képlet: az Amerikai mesterlövész azt is hivatott hangsúlyozni, hogy létezik még ilyen elvakult hazaszeretet, ami egyszerre megdöbbentő, de valamilyen szinten becsülendő is. Eastwood részéről akkor érezni a szándékot az árnyaltságra, mikor Kyle hazatér. Mintha azt sugallná a film, hogy a főszereplő, bár látszólag ugyanolyan elhivatott, lelke mélyén kezdi érezni, hogy amit tett, az rossz, viszont az átélt dolgok az erős személyiségén csupán csak repedéseket tudnak hagyni, meggyőződését nem rombolják le teljesen, bár már mintha önigazolást keresne magának, és csak azért hajtogat mindent, hogy megnyugtassa a lelkét - a pszichológusos jelenet, és a veterán kórházas feszengés is ezt példázza. Azonban a film majdnem ott bicsaklik meg, hogy szinte csak a felszínt kapargatja, és nem ás rendesen a dolgok mélyére. Az árnyalás nagyrészt csak kísérletezgetés, ami miatt nem mindig egyértelmű, Eastwood pontosan mit akar bemutatni, és a stáblistás jelenetet sem lehet hova tenni, mert az egyik oldalról nézve pontosan szembemegy azzal, amit a film témája (háborúellenesség) képvisel, másrészt egy ironikus módon tett kiszólás is lehet a Kyle-t hősként tekintő emberek felé. Itt jön a képbe az, hogy mindenki másképp értelmezi az Amerikai mesterlövészt, személyes beállítottságtól függően.

Mint ahogy az is nézőpont kérdése, hogy ki hős, és ki tömeggyilkos – ahogy mára már az is kezd kimenni a divatból, hogy a történelmet a győztesek írják. A világunk egyre „színesebb”, nem szabad minden egyes dolgot egy helyre bekategorizálni, ettől függetlenül teljes mértékben igaz Chris Kyle-ra az ősrégi mondás, hogy aki kardot ránt, kard által vész el. És ettől még az Amerikai mesterlövész nem lesz egy háborút dicsőítő film, ami az iraki konfliktust propagálja, hanem csak egy elvakult patrióta életét bemutató biográfia, ami néhol lehetett volna bátrabb, és merészebb is.

80%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
24. zola0306  SonsOfSaRock
2015.02.24. 04:07:16
LV16
Válasz 23. rottenbull üzenetére:
Ha taszított a patriotizmus akkor mifasznak nézel egy általad amcsizászló lobogtató filmet? :/
Fizetett politikai hirdetésként látod a sztorit akkor minek nézed?

Engem ha nem érdekel valami leszarom és nem nézem.
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
23. rottenbull  PlayStation.Community tag
2015.02.23. 16:21:02
LV9
Válasz 20. zola0306 üzenetére:
Te hol olvastad, hogy ki nem allhatom Amerikat, meg Eastwoodot?
Ne add ram a te ruhaidat legyszi.
22. VictorVance  Szerkesztő
2015.02.23. 00:21:44
LV18
Válasz 21. Tevez11 üzenetére:
Ha nem tudtam volna, hogy lesz benne egy olyan jelenet, szerintem észre nem veszem a műbabát :D
Örülünk?
21. Tevez11  PlayStation.Community tag
2015.02.22. 23:48:35
LV23
".....de kávbojoknak beszélhetek..."
Jó film volt,de az a mű bábás szitu....:(
Amúgy full MOH2010 ugrott be sokszor....:)
"A fakezemmel,lekaszabolok pár Baszadékot"ArgFan75
20. zola0306  SonsOfSaRock
2015.02.22. 21:12:13
LV16
Válasz 18. rottenbull üzenetére:
Akkor minek nézted ha gyűlölöd amerikát?
Eastwoodot meg ki nem állhatod?

Rühellem a Roy Schneider filmeket,nem is nézek egyet sem.
Meg alkonyat meg a többi faszság.
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
19. rottenbull  PlayStation.Community tag
2015.02.22. 14:48:56
LV9
Válasz 10. Aki23 üzenetére:
Az a gond, hogy az altaluk kirobbantott iraki haborurol van szo.
Tudod, ami azert indult el haduzenet nelkul, mert az amcsiknak es a briteknek megdonthetetlen bizonyitekaik voltak az iraki tomegpusztito fegyverekrol, amiket azota sem talaltak.
18. rottenbull  PlayStation.Community tag
2015.02.22. 14:42:26
LV9
Válasz 13. zola0306 üzenetére:
Ez egy tuldramatizalt,patriotanak beallitott film egy kozismert terroristarol, aki meggyozodese miatt csatlakozott xy orszag megszallo haderejehez.A legjobb momentuma a csufos halala lett volna, de mivel a film pofatlanul erolteti azt, hogy ez egy HOS a nemzetuknek, igy a finalebol semmi sem lett. Clint Eastwood maga az Amerikai patriotizmus, akinek sikerult egy eletrajzi konyvbol egy sokszor csopogosen savos- csillagos filmet csinalnia.

Ja, es szerintem egyertelmuen fizetett politikai hirdetes.

En igy latom a sztorit.
17. Lucsy  PlayStation.Community tag
2015.02.21. 23:48:56
LV12
Válasz 16. zola0306 üzenetére:
Az biztos... Amcsik elfelejtettek, hogy a mi katonai multunk jocskan kulonbozik az oveketol, mivel pont nem az o oldalukon alltunk a II.VH idejen. Utana meg ugye jott a Varsoi Szerzodes...
nagy volt a pofam, elnezest kerek
16. zola0306  SonsOfSaRock
2015.02.21. 23:34:33
LV16
Válasz 14. Lucsy üzenetére:
Jaja,csak nem nálunk! ;)
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
15. Lucsy  PlayStation.Community tag
2015.02.21. 22:13:58
LV12
Válasz 7. rottenbull üzenetére:
Azt en is osztom, hogy az elejen voltak "erdekes" jelenetek amik kisse tulzasnak tunhetnek, de velemenyem szerint ezek csak arra szolgaltak, hogy Kyle karakteret kelloen kihangsulyozzak (es ugyanott a konyvben is leirt dolgokat a vaszonra vigyek). Az mar mas kerdes, hogy ez egy jo rendezoi megoldas volt vagy sem.

Kyle egy patriota volt. Nehez lenne egy patriotarol egy nem hazafias eletrajzi dramat rendezni.
nagy volt a pofam, elnezest kerek
14. Lucsy  PlayStation.Community tag
2015.02.21. 21:56:19
LV12
Válasz 12. zola0306 üzenetére:
Ha mostmar nem is, de egy jo ideig valoban kovetelmeny volt a US Army Special Forces-nal, hogy minimum tiszt-helyettesi rendfokozattal (ott non-commissioned officer) kellett rendelkeznie a jelentkezonek. Mostanra mar bevezettek az 18X nevezetu (X-Ray) programot, ami lehetove teszi, hogy kozvetlen civilek is jelentkezhessenek. A kikepzes pedig valoban nem keves...

A zold barett sapka ugye a II.VH-s Brit Kommandoktol eredeztetheto. Szamtalan alapito tagja az Army Special Forces-nak II.VH-s veteran volt, kozuluk paran elvegeztek a brit kommando iskolat es viselhettek a zold sapkat es viseltek is meg boven a haboru utan is. Vannak meg paran igy a NATO-ban es pontosan ezert a zold barett sapka amolyan nemzetkozi jelkepe az elit katonaknak.
nagy volt a pofam, elnezest kerek
13. zola0306  SonsOfSaRock
2015.02.21. 20:09:03
LV16
Válasz 7. rottenbull üzenetére:
Ez egy életrajzi dráma.
Nem fizetett politikai hirdetés.
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
12. zola0306  SonsOfSaRock
2015.02.21. 20:07:16
LV16
Amikor volt a Balkánon a gebasz és az amcsik rajtunk keresztül vonultak...
Hegyeshalomnál megvárta az egyik raj a másikat,kicsit nyútjtóztak lesegettek,bagózgattak....

A határőrök meg éppen ott lébecoltak vagy 10-en 20-an mindenkin a zöld barrett sapka szépen féloldalasan ahogy illik.
Az Amcsik egyszerre verték tisztelgést ahogy illik!
Persze ez náluk már nem kevés rang és kiképzés ára...mármint a zöld sapka.
Csodálkoztak is hogy MO-n mennyi elit katona van...aha :D :D :D
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
11. Aki23  PlayStation.Community tag
2015.02.21. 20:04:47
LV19
Válasz 8. VictorVance üzenetére:
A végén pont azt írtad amire gondoltam én is:) Ők legalább elhiszik magukról, h ők a világ közepe és ezzel el is érik, h ők lesznek a világ közepe.
10. Aki23  PlayStation.Community tag
2015.02.21. 20:01:32
LV19
Válasz 7. rottenbull üzenetére:
A patriotizmussal mi a gond? Amerikát pont ez miatt tisztelem annyira, lehet őket hülyézni meg hasonlók, de pl 9/11 után tömegével mentek az emberek katonának, h akkor most szétbasszák a világot, persze nekünk biztos más, mert nálunk előbb menekülne el a többség mint, h fegyvert fogjon az országért.
9. VictorVance  Szerkesztő
2015.02.21. 18:40:21
LV18
Válasz 3. zola0306 üzenetére:
Azért ez nem kicsit gyomorbavágó...

A First Lady, és Sarah Palin viszont támogatta a filmet:

http://www.whitehouse.gov/the-press-office/20[...]

http://variety.com/2015/film/news/first-lady-[...]

http://talkingpointsmemo.com/livewire/sarah-p[...]
Örülünk?
8. VictorVance  Szerkesztő
2015.02.21. 18:28:28
LV18
Válasz 1. zola0306 üzenetére:
"És szerintem pontosan azt tükrözi ami a könyvből jött le hogy mintha kirakatban élne otthon."

Erre nem is gondoltam, de érdekes felvetés. Mondjuk, ha nem tudom, hogy abban a jelenetben műbabát használnak, akkor szerintem észre se vettem volna, annyira figyeltem a párbeszédre :D

"Bradley Cooper idén megérett ezzel a filmmel a kis szobrocskára!"

Attól függetlenül, hogy szerintem nem ő nyeri, attól még nagyon örülnék, ha ő vinné haza, és meg is érdemli. Filmről filmre egyre jobb színész a srác.

"Az meg hogy ha valamit elkezd próbál benne a legjobb lenni,arra csak azt tudom mondani hogy követendő példa.
Ha nem érné be mindenki a második hellyel és próbálna kicsit törekedni hogy jobb legyen,már jobb lenne a világ."

Én is ezt gondolom, hogy attól eltekintve, hogy maga a háború, és Irak rossz volt, attól még becsülendő, amit Kyle tett. Ilyen szempontból ő volt a tökéletes mintakatona, aki oda ment ahova kell, tette, amit kell, és végül a legjobb lett abban, amit csinált. Lehet, hogy egy redneck suttyó volt, nem tudom milyen ember volt valójában, meg ugye a film próbál egy kicsit ezen a képen "szépíteni", de ettől függetlenül tényleg elismerésre méltó a pályafutása. Sokaknál szerintem nem is az verte ki a biztosítékot, hogy mennyi embert ölt meg, hanem, hogy később többször is kijelentette, hogy őt ezt nem bánja, semmiféle bűntudatot nem érez. Amit őszintén szólva szintén megtudok érteni, mert ha egy háborúban vagy, és egy fegyveres gyerek ront feléd, vagy épp a társaidat próbálják meg felrobbantani (ahogy a filmben is), döntened kell nagyon gyorsan, és semmiféle garancia nincs arra, hogy nem húznád meg a ravaszt. Sőt, szerintem én is megtenném, de ezt akkor tudnám biztosra, ha ott lennék. Ellenben a filmben egyértelműen látszik, hogy egy idő után a patriotizmusát már arra használja, hogy így nyugtassa magát, és ennek segítségével dolgozza fel mindazt, amit átélt. Hogy valójában így volt e, azt sem tudom, de nem tartom azért kizártnak, mindenképpen el kell olvasnom a könyvet is. Mert mégis hogy dolgozod fel, azt, hogy megöltél több, mint 250 embert? Ezt nem lehet. Hiába volt teljesen meggyőződve arról, hogy jót tett, az átélt borzalmak mégis nagyon mély nyomot hagytak benne, és egy idő után szerintem már nem volt normális a srác. Persze lehet nevezni szociopatának, meg nemnormálisnak azokat, akik önként jelentkeznek katonának, de ezeket egy európai ember azért kevésbé érti. Amerikában tök normális, hogy ha a dédapád szolgált a második világháborúba, nagyapád Vietnámba, apád meg mondjuk a Sivatagi viharba, akkor egyértelmű, hogy te is mész katonának, azért, hogy folytasd a hagyományt, vagy kivívd a családod elismerését. Lehet szidni az amcsikat, hogy azt hiszik, ők a világ vezetői, mindenhol ott akarnak lenni, de nem sok olyan nemzetet lehetne mondani, akik ennyire szeretik a hazájukat, hőseiket, büszkék rájuk, és sokuk mindent megtesz azért, hogy megvédje a honfitársait. Lehet őket köpködni, de azért ebből a szempontból lenne mit tanulni tőlük.
Örülünk?
7. rottenbull  PlayStation.Community tag
2015.02.21. 17:39:34
LV9
Nekem nem tetszett, a politikai mondanivaloja foleg nem.
A filmet egyszeruen unalmasnak talaltam, kiveve a haborus reszeket, de a budos nagy patriotizmus egyenesen taszitott.
6. zola0306  SonsOfSaRock
2015.02.21. 17:11:35
LV16
Válasz 4. Lucsy üzenetére:
Na,köszi!
Lesz mit olvasnom :)

A javáról hallottam,de van olyan is amiről nem,majd belemegyek ezekbe is!
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
5. Alien  PlayStation.Community tag
2015.02.21. 15:20:25
LV10
Válasz 3. zola0306 üzenetére:
ezen már meg sem lepődök. ennyire elb*szott a világ manapság.
4. Lucsy  PlayStation.Community tag
2015.02.21. 15:14:12
LV12
Válasz 1. zola0306 üzenetére:
A konyv mondanivalojahoz hiteles, de azt nem mondanam, hogy teljes mertekben hiteles a konyvhoz. A konyv felenel tartok mondjuk (tudom, erdekesen hangzik, hogy ennek ellenere hitelessegrol probalok pofazni :D), de mar eddig is voltak jocskan elteresek.

- Gyereket sosem lott le. A film eleje az anyaval es a gyerekkel dramai tulzas. Konyvben is irja, hogy az anyat lotte le, a gyereke artatlan volt. Chris Kyle fel is volt akadva azon, hogy hogy teheti ki egy anya a gyereket egy ilyennek.

- A Mustafa nevezetu sniper, aki olimpikon volt valoban letezett, de Chris-nek nem volt vele konfrontacioja, valaki mas lotte le.

- A nagy csata a vegen szerintem egy korabbi csatajan alapszik. Tehat valos, csak a filmben valtoztattak az idovonalon. Es persze a feleseget sem hivta fel soha egy csata kozeperol, hogy jelentse neki a tavozasat a seregbol.

- A bevonulasa: '96-ban jelentkezett a Navy-hez, hogy reszt vegyen a SEALs kikepzesen. Ekkor elutasitottak, mivel volt egy rodeo balesete, es ezert csavarok voltak a karjaban. '97-98-ban kereste meg ujra egy Navy recruiter, hogy zold utat kapott es reszt vehet a kikepzesen. A nagykovetsegi bombazasok csak ezutan tortentek, ahogy 9/11 is mint tudjuk. Mindig is az volt az alma, hogy katona legyen. Eredetileg asszem amugy az Army Special Forces-hoz (Green Berets) akart menni vagy a 75th Ranger Regiment-hez, de lehet keverem valakivel.

Ennek ellenere abszolut meg voltam elegedve a filmmel, az osszes valtoztatas csak azt szolgalta, hogy dramaibb legyen a film es ezzel nincs semmi problema. A mondanivalo es Chris milyensege erintetlenul maradt es ez a lenyeg.

Amugy orultem, hogy a Jesse Ventura-s balhet nem raktak bele (mondjuk ez inkabb annak koszonheto, hogy akkor bizony Eastwood papa bajba kerul).
Ez egy erdekes sztori. 2012 elejen hallottam errol eloszor, egy vietnami veteran Navy SEAL-lel beszelgettem Skype-on es faggattam ot a motivaciojarol, a dolog pszichologiajarol, par beveteserol es a DevGru-rol (akkor meg SEAL Team 6). Amikor mondta, hogy a legtobb beveteset a CIA iranyitotta, onnantol kezdve tudtam, hogy a hires-hirhedt MACV-SOG tagja volt. Beszelgetesunk vegen kerult szoba a Jesse Ventura-s eset. O mondta, hogy Kyle tenyleg lezuzta az embert a megjegyzesei miatt. Nem reg viszont Ventura megnyerte a pert Chris Kyle cegevel/vagyonaval szemben. A szomoru az az, hogy Kyle felesegenek kellett kepviseltetnie magat Chris halala utan. A per megnyerese azt is jelenti, hogy Chris Kyle hivatalosan (a birosag szerint) hazudott. Nehez kerdes. Nem elhanyagolando tenyezo, hogy Ventura allitolag kepviseltetni fogja magat az elnokvalasztasokon. Valoszinuleg az embernek megvoltak a kapcsolatai ahhoz, hogy Chris-t egy hazugnak allitsa be es o "makulatlan" maradjon. De az is lehet, hogy Kyle tenyleg hazudott, ugyanis a Navy SEAL akivel beszeltem nem latta szemelyesen a dolgot, o is csak hallott az incidensrol, hogy Kyle kiutotte Ventura-t.

A hazafi vs tomeg gyilkos ervelesedet osztom. Mar alapbol az aki kepes teljesiteni a BUD/S-ot majd utana az SQT-t, vagy akarmilyen mas kemeny SpecOps kikepzest elnyerte a tiszteletemet.

Ajanlom figyelmedbe ezt az oldalt: http://sofrep.com
Szoktak lenni erdekes cikkek.
Itt van egy Chris Kyle gyilkosarol, akinek (hangsulyozom) NEM VOLT PTSD-je! Egy kozonseges orult, paranoid skizofren, ostoba, aggressziv bunko: http://warfighternews.com/2015/02/10/eddie-ra[...]
Ez pedig itt egy rendkivul erdekes sztori egy Big Boss-t is megszegyenitoen jo kulonleges alakulatos katonarol (nem rohogni a neven): http://bearingarms.com/george-washington-baco[...]

Szinten egy legendas katona, egyesek szerint meg el: http://sofrep.com/11209/the-legend-and-truth-[...]
Valahol regebben el lehetett erni a teljes szoveget ingyen, sajnos nem talaltam meg, de keress ra az emberre. Vannak erdekes sztorik.

Es meg egy, a "Chief": http://sofrep.com/39363/where-the-red-man-tre[...]

SBS (Special Boat Service) nevu alakulatrol hallottal? A tevhitekkel ellentetben ok voltak az elso modern kulonleges alakulat, kb 1 evvel korabban jottek letre mint a hires SAS. Ennek ellenere sokaig csak az SAS arnyekaban maradt az egyseg (ami nem zavarta/zavarja oket, minel kevesebb publicitast kapnak, annal jobb).
Jo par olyan ember van, aki az SAS-be bekerult es ide nem. A szelekcio eleje kozos, aki azon atmegy az mar az SAS tagjanak van tekintve, de ahhoz, hogy SBS-es legyel meg teljesitened kell egy kokemeny kikepzest. Nagyon tudom neked ajanlani Duncan Falconer First Into Action c konyvet. Az SBS-rol szol. Remek olvasmany, habar Falconer-t kitagadta az SBS a konyv kiadasa utan. Nem szeretik, ha pofaznak.

Egy masik erdekes alakulat: Selous Scouts. Ok voltak (maig) a legeffektivebb kulonleges alakulat a modern harcaszat torteneteben. Olvass utanuk.
nagy volt a pofam, elnezest kerek
3. zola0306  SonsOfSaRock
2015.02.21. 14:58:55
LV16
Válasz 2. Alien üzenetére:
Obama Whitney "full hernyó" Houston-ért felhúzatta országszerte a fekete zászlókat elvesztve egy igazi amerikai legendát.
Szinte nemzetközi gyásznapot hirdetve ezzel.
Chris halálát szinte meg sem említette szinte a média.

http://wafflesatnoon.com/the-chris-kyle-and-w[...]

"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
2. Alien  PlayStation.Community tag
2015.02.21. 14:01:57
LV10
volt olyan szerencsém, hogy egyáltalán semmit sem olvastam/tudtam a sztoriról illetve szereplőről, így a film vége akkora gyomros volt, hogy rendesen megrogytam tőle és bámultam magam elé kb 10 percig.

a veteránokkal együtt tudok érezni, ezt ép ésszel valszeg nem lehet kibírni. Bradley Cooper zseniális, akárcsak maga a film.

kötelező.
1. zola0306  SonsOfSaRock
2015.02.21. 12:36:11
LV16
Érdekel a téma egy ideje.
Jó pár könyvet elolvastam a témában,és beszéltem helybeliekkel,tolmáccsal,ott harcoló katonákkal.

Ezt a könyvet is olvastam többek között,amit ügye Chris írt személyesen.

A filmről csak annyit hogy roppant hiteles a könyvhöz volt benne 1-2 olyan jelenet hogy nem voltam biztos benne hogy ott lesz a filmben,és ott volt,nem is akárhogyan.

A mindenki által lefikázott "látszik hogy a gumibaba van ott" témára meg csak annyit írnék nem biztos hogy az nem szándékos a mestertől.
Szögezzük le CE az egyik legjobb rendező,egy élő legenda.
Nem követne el ilyen hibát.
És szerintem pontosan azt tükrözi ami a könyvből jött le hogy mintha kirakatban élne otthon.
Semmi nem kötötte őt a gyerekeihez,nincs közös emléke velük.
A könyvben nagyon jól le van írva hogy akivel 5 percnél többet töltött a csatatéren fontosabb volt neki mint a saját gyereke.

Szerintem a film zseniális,Bradley Cooper idén megérett ezzel a filmmel a kis szobrocskára!

A tömeggyilkos vs hazafi vitát el lehet dönteni azzal hogy a nyertesek írják a történelmet.
Szerintem egy olyan sráccal állunk szemben aki azért lépett be a seregbe mert 9/11-nél pár ezer honfitársát látta meghalni.
Előtte is hithű Amcsi volt.
Az meg hogy ha valamit elkezd próbál benne a legjobb lenni,arra csak azt tudom mondani hogy követendő példa.
Ha nem érné be mindenki a második hellyel és próbálna kicsit törekedni hogy jobb legyen,már jobb lenne a világ.
Ő is "csak" beállt a seregbe,az hogy SEAL lett az már csak rajta állt,meg a kitartásán.

A 160/255 ember is le volt írva a könyvben,ugyanis az számít hivatalosan "találatnak" amit a melletted lévő megfigyelő nyugtáz,szemtanúja és le is jelentik.
Az ha szimplán találat van és elsunnyog 3 sarokra és ott hal meg azt nem számolják.
Szóval véleményem szerint és a könyv után jócskán fölötte van a halálos találatainak a száma ennek a két számnak.

Ha Te lennél a helyében,ki van adva hogy őrizd a szakaszt és olyat látsz mint itt a filmben...én is kilőttem volna még az atya úr istent is.
Láttam én cifrákat külföldiektől,ezeken meg sem lepődöm.
Ismerek olyan tolmácsot aki Afgán és beszélgettünk az ISIS-ről meg a próféciáról.
10 éve nem volt otthon,már javában "európai" muszlim,de már eszik disznóhúst....
Ilyen alkalmazkodó típus.
Mélyen elítéli ami odaát folyik ,de saját bevallása szerint ha bevinnék az "átnevelőtáborba" ő is magára rakná a bombát...
De ez egy másik történet...

Jó kis vitablog! :D
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16730 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6283 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4887 db
Utolsó belépés:
2020.01.23. 16:07:59
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea