PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

10 hozzászólás

2015.02.14. 22:34:46

Utolsó hozzászólás: Totoro

2015.02.19. 07:36:13

Megosztás
Értékeld a blogot!
Archer: Első évad (Archer: Season One – 2009-2010)
Titkos ügynöknek lenni jó dolog. Rengeteg szigorúan titkos megbízatás, ami sok veszélyt, ugyanakkor tucatnyi izgalmat rejt magában, világkörüli utazások, melyek során az ember csodálatosabbnál csodálatosabb helyekre jut el, milliókat érő, gyors sportautók, érzéki, dögös nők, a modern technológia vívmányait tükröző kütyük, amik a világ megmentését segítik, és még egy rakás előjog, ami ezzel a munkával jár. Valami ilyesmi járhatott Adam Reed fejében, 2008 körül, mikor a spanyolországi Salamanca-ban kávézott, és meglátott egy gyönyörű nőt, akit azonban képtelen volt leszólítani. „Egy titkos ügynöknek mindig megvan a tuti szövege.” – ez az egy gondolat később akkora alapot szolgáltatott, ami elég volt ahhoz, hogy elindítson egy, azóta már hangos népszerűségnek örvendő rajzfilm sorozatot, amit világszerte milliók követnek nyomon, hétről hétre, cáfolva azt, hogy a modern világban semmi keresnivalója az árnyékban megbúvó kémeknek, akik arctalan emberekként, a háttérben harcolva mentik meg az ártatlanokat, és a világot.

De az Archer esetében nem ilyen egyszerű a képlet. Egyrészt, Reed sorozata cseppet sem az a hétköznapi, kliséktől hemzsegő, csavaros széria, mint ahogy a címszereplőként tetszelgő Sterling Archer sem az a hétköznapi, feladatára maximálisan összpontosító, kötelességtudatos titkos ügynök. Épp ellenkezőleg. James Bond elsődleges feladata mindig a világ megmentése, a küldetés teljesítése volt, a gyors autók, drága italok, vonzó nők csak amolyan mellékes dologként szolgáltak neki, addig Archer pontosan ezekért az „előjogokért” csinálja a munkát, a feladat véghezvitele helyett inkább a nőkön, a pián, az autókon, és mindenfelé olyan dolgon jár az esze, ami csak a már egyébként is hatalmas egóját növeli. Meg is van egy kifordított, sarkított Bond-paródia Sterling Archer (fedőnevén: Hercegnő) személyében: egy egocentrikus, felelőtlen, infantilis, nőgyűlölő, enyhén rasszista, szexista, jóképű, vonzó. Tehát külsőleg is belsőleg Ian Fleming titkos ügynökét testesíti meg, azonban a karakter titka, hogy ezeket a jegyeket Reed totálisan felnagyította, és sikerül elérni, hogy a negatív tulajdonságai ellenére is, Archer, egy kifejezetten szerethető figura legyen. Természetesen ilyen ötletekkel nem lehetne eladni egy véresen komoly kém-thrillert, így az egészből egy szituációs komédia kerekedett ki, amit elsősorban a párbeszédei határoznak meg: ütős, gépfegyver gyorsaságával vetekedő párbeszédek, egysorosok, odamondogatások, amik természetesen mit sem érnének, ha nem operálna a sorozat olyan szereplőkkel, mint az ügynökség többi dolgozója. A sorozat középpontjában persze Archer áll, aki a New York-i székhelyű ISIS hírszerző szervezetnél dolgozik, ahol gyakorlatilag ő az első számú ember, ha nem számítjuk a főnökét – vagyis az anyját, aki cseppet sem kevésbé öntelt, mint a fia, és valószínűleg Archer sehol sem lenne az ő segítsége nélkül. Malory (a név nem véletlen, Reed bevallottan James Bond főnökéről, a Judi Dench-féle M-ről mintázta a karaktert) maga is hírszerző volt korábban, azonban a munkája miatt nem jutott elég idő a fia nevelésére, így a kapcsolata Archer-el is folyamatos konfliktusokat eredményez, ami szintén csak nagy humorforrást szolgáltat az addig is hihetetlenül infantilis, és vicces sorozathoz.

De a többi dolgozó se semmi: az ISIS-t a sorozat valójában nem egy rettenthetetlen, védhetetlen szervezetként mutatja be, hanem egy olyan munkahelyként, ami cseppet sem különbözik akármelyik másik irodától. A dolgozók mindennapi életét mutatja be, akik szintén eléggé le vannak sarkítva, a való életbeli irodai munkások karikatúrái. Ők sem elsősorban a munkájukkal, a világ megmentésével törődnek, hanem a pletykálással, azzal, hogy a kollégákat kibeszéljék a hátuk mögött, a szex, és hogy ki feküdt le kivel szintén az örökös témák közé tartozik. A viccek nagyrészt pont a munkatársak közötti konfliktusból ered. Archer, és Lana (Sterling után ő az ügynökség második embere; Archer nem lenne Archer, ha nem heccelné ezzel úton-útfélen) közt folyamatos a feszültség bonyolult viszonyuk miatt, miközben a teljesen aktakukacnak, és lúzernek kinéző Cyril (a könyvelő) utóbbival randevúzik, próbál kialakítani vele valami normális (vagy arra hasonlító) kapcsolatot kialakítani, és kevésbé féltékenynek lenni. Ez még talán menne is, ha nem lenne Pam, az iroda HR-ese, aki minden egyes apró dologról, titokról tud, ami a munkahelyen folyik, a baj az, hogy ezeket rendszerint el is pletykálja másoknak, a kényes információkról külön internetes blogot vezet, ezzel talán azt próbálja kompenzálni, hogy túlsúlyos, és emiatt kevés férfit, vagy nőt kap meg – merthogy biszexuális is. Szerzett dolgait rendszerint a titkárnőnek, Cheryl-nek mondja el (aki az évad során többször is megváltoztatja a nevét), aki szép, viszont rettentően buta, az iroda szinte összes férfi alkalmazottjával folytatott szexuális kapcsolatot, ezen kívül a kelleténél egy kicsit perverzebb: imádja, ha fojtogatják, vagy megütik. A terepügynökök felszerelését, és kütyüjeit Dr. Krieger (ezek után már cseppet sem meglepő, hogy valójában sosem szerzett doktori címet, ugye?) szolgáltatja, aki forrásainak java részét perverz kísérletekre fordítja. És a sornak koránt sincs vége, hosszú oldalakig lehetne ecsetelni a különböző karakterek viszonyait egymással, a rengeteg mellékszereplőt, akik szintén tökéletesen színesítik a cselekményt, mindegyikük hozzá tesz egy kicsit ahhoz, hogy az Archer egy idétlenül vicces, szituációs komédia legyen, és akkor is szórakoztassa a nézőt, ha épp nem történik semmi. Az első évad nagy része csupán az ISIS irodájában játszódik, a szereplők ritkán merészkednek ki terepre, viselkedésük alapján tagadhatatlan az Office című szitkom hatása – mint, ahogy a teljes sorozatra nagy befolyással voltak a korai James Bond-filmek, a Rózsaszín Párduc, és a The Man from U.N.C.L.E. című, ősrégi kémsorozat.

Persze, ahogy Archer, úgy az ISIS többi dolgozója sincs a helyzet magaslatán. Teljesen inkompetensek a munkájukban, legtöbbször csak a véletlennek köszönhető, hogy egy akció sikerrel zárul, az egyik epizódban például Archer-nek egy bombát kell hatástalanítania, de előtte inkább elmenne átöltözni, mert szerinte a ruhája nem illik az alkalomhoz. Máskor a főszereplők egymással vitatkoznak, mert egyikük sem akar elvállalni egy küldetést, ami kiemelt fontosságot élvez. Nemegyszer fordul elő, hogy az ügynökök, de még maga Malory, az iroda főnöke is saját, önös célokra használja fel a beosztásával járó előnyöket. Ezeken kívül folyamatos versengés zajlik az ISIS, és a másik rivális ügynökség, az ODIN közt, ami minden tekintetben jobban, módszeresebben, és hatékonyan dolgozik. A sorozat valójában különböző paródiák összessége, nem áll másból, mint eltúlzott karikatúrákból, és a kémfilmes, Bond-os klisék kifigurázásából. Egy képzeletbeli világban vagyunk, ahol a Hidegháború sosem ért véget. Mintha még mindig az 1960-as évek első felében lennénk, a szereplők az arra a korra jellemző ruhákat, frizurákat viselik, a Szovjetunió még mindig létezik (ahogy a KGB is, akinek közvetlen elérési vonala van az ISIS-el), Fidel Castro még mindig Kuba vezetője, miközben egy rakás pop-kulturális utalás van a 2010-es évekre, és a történelmi hátterekre a különböző évtizedekből. Egy kevert kor, ahol tökéletesen megférnek egymás mellett a nagy, és asztali számítógépek, mátrixnyomtatók, lyukkártyák, magnókazetták, GPS készülékek, lézeres irányzék, USB meghajtók, és az okostelefonok. Ez az anakronisztikus stílus természetesen még több poén okozója, Woodhouse, Archer brit lakája az I. világháború veteránja, mellesleg ő nevelte fel Sterling-et, miközben Malory folyton utazgatott a munkája miatt. Archer azonban itt sem hazudtolja meg magát, mivel sosem mutatott hálát ezért, és rabszolgaként kezeli az öreget, sokszor emberszámba se veszi. Minden karakternek megvan tehát az egyénisége, mindegyik különleges a maga módján, senki sem ugyanaz, de mégis, valahogy olyan ostobák, hogy már-már szerethetőek a néző számára. A készítők remekül megtalálták az egyensúlyokat, hogy mi az, amiből többet érdemes belevinni a karakterekbe, és mi az, amit ki kell hagyni, azért hogy a recept még a „szerethető” kategóriát súrolja. Példásan eltaláltak mindent.

Nem is beszélve a sorozat grafikájáról, vizuális stílusáról, ami realisztikus szellemben készült, kevés animációs széria készül mostanság, ami ilyen szép, és hangulatos rajzokkal operálna, az egész olyan, mintha egy ’60-as évekbeli képregény kelt volna életre. Az Archer, bár nem egy innovatív, és újító sorozat, mégis attól lett ennyire jó, hogy valójában semmi forradalmi nincs benne – a poénok pedig egyáltalán nem különlegesek, mégis ettől egyediek. Ahogy Adam Reed sem akart semmi világmegváltót alkotni, csupán csinálni egy szórakoztató, jópofa rajzfilmsorozatot. Sikerült. Titkos ügynöknek lenni még mindig jó, és még mindig piszkosul divatos, legyen szó bármilyen médiumról.

80%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
10. Totoro  PlayStation.Community tag
2015.02.19. 07:36:13
LV6
Nagyon szeretem Archert, de a Vice részeket egyszerűen nem tudtam megkedvelni és még annyira viccesnek sem találtam őket.
Mirror, mirror on the wall..
9. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.02.18. 19:59:31
LV14
Válasz 8. VictorVance üzenetére:
A második évad az fergeteges lett. Archer rákos lesz és leszámolnak Lanával a hamis gyógyszert áruló maffiával, zseniális lett. Azóta a kedvenc filmcímem a "Faszablanca" lett. :D
Pam elrablása is erős rész volt. A monacói F1-es futam mint díszlet, és még lehetne sorolni a jobbnál jobb ötleteket.

Burt Reynolds meg Archer bálványa. Később is lesz még szó róla, de, hogy milyen formában az durva spoiler lenne... :)
Nil Satis Nisi Optimum
8. VictorVance  Szerkesztő
2015.02.18. 19:38:09
LV18
Válasz 7. Matichku üzenetére:
Ma sikerült végignéznem a második évadot. Az Ankás részt már korábban is láttam magyarul, de angolul talán még nagyobbakat röhögtem rajta, egyszerűen zseniális az egész epizód, már eleve csúcsponttal kezdődött a szezon, és a következő részek sem maradtak el annak a minőségétől.
Plusz még a rengeteg kis utalást, kikacsintást is nagyon szeretem a különböző filmekre - konkrétan Anka karakterét is az egyik James Bond epizódban látható hölgy ihlette :D És az apróbb, alig észrevehető dolgok is - Archer ugyanolyan ruhát visel, és ugyanúgy íjjal fog halat, mint Burt Reynolds a Gyilkos túrában - zseniálisak.
Örülünk?
7. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.02.18. 18:52:34
LV14
Válasz 4. VictorVance üzenetére:
Igen ezt már Stewie-nál is írtad, hogy magyarul kevésbé jön át az az angol felső osztálybeli akcentus. Az ilyen finomságokat leszámítva teljesen jó a szinkron. Mondjuk múlt héten láttam, hogy az igazi angol nemesség élete már neki is sok volt. Jobb neki a Spooner street-en. Viszont az új időgépe nagyon állat lett. :)

Ezért nem spoilereztem vagy írtam arról mik a kedvenc részeim mert neked még hátra vannak a legjobb évadok. Például Anka. :)
Nagyon bájos hangot és akcentus kapott a szinkronban. Azóta, ha Svájc valamilyen kontextusban szóba kerül amikor az öcsémmel beszélek rögtön valamelyikünk Archeresen bemondja: "bassza meg az egész Svájc!" :D
Nil Satis Nisi Optimum
6. VictorVance  Szerkesztő
2015.02.16. 11:54:02
LV18
Válasz 1. RottenSniffer üzenetére:
A Brickleberryt sehogy sem tudom megkedvelni, pedig próbálkoztam azzal is :D Egyszer-egyszer felröhögök (pl. a marslakós rész volt ilyen), de a South Park-Family Guy-Archer triót nálam nem éri el.
Örülünk?
5. VictorVance  Szerkesztő
2015.02.15. 20:07:13
LV18
Válasz 2. jime üzenetére:
Haláli hogy ki lettek találva ezek az agybeteg karakterek :D Nekem Lana a személyes kedvencem, mondjuk talán ő a legnormálisabb a komplett ISIS csapatból :D
De Anka is megérne egy-két ajtócsapkodást, bár vele az a baj ,hogy 17 éves sincs, és még a Wilhelm-el sem tud bánni XD
Örülünk?
4. VictorVance  Szerkesztő
2015.02.15. 20:03:11
LV18
Válasz 3. Matichku üzenetére:
Én eredeti nyelvvel néztem végig, bár azt el kell ismerni, hogy a magyar szinkron is veszett jóra sikeredett. De nekem angolul az akcentusok például sokkal viccesebbek voltak. A CC-n meg úgyis magyarul adják, mindig elkapom, ha éppen adják.
Most nézem a második évadot, egyelőre köröket ver humorban, és ötletekben az elsőre :) Egyre jobban tetszik.
Örülünk?
3. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.02.15. 14:31:08
LV14
Nagyon jó kis sorozat, bár néhányszor már zavart vagy idegesített Archer túlzott infantilis viselkedése. Peter Griffinnél ez alap, a Hercegnőnél valahogy nem mindig éreztem jónak.
Nehéz így évadokra bontva elemezni sorozatot mert a CC-n ömlesztve adták és adják és bizony összefolynak a részek. Úgy vagyok vele, hogy van az Archer és utána meg jön a Vice, pedig ez összesen már öt évadot jelent... :)
Eredeti nyelvvel csak egy részt láttam amikor véletlenül lemaradt a szinkron, ezért ennek a sorozatnak az élvezhetőségét nálam nagyban megdobja, hogy jól sikerült a szinkronja.
És igen Cherylt én is elfogadnám. Nem csak képletesen, ahogy Archer mondaná... :D
Nil Satis Nisi Optimum
2. jime  non-alcoholic
2015.02.15. 06:10:27
LV29
Imádom, hatalmas dumák.
egy ilyen nőt, mint Cheryl meg igencsak elfogadnék, fojtogatós/gyújtogatós idegbeteg gazdag ribanc xDD
"wake up, you're dead!"
1. RottenSniffer  PlayStation.Community tag
2015.02.15. 00:23:57
LV6
Legjobb sorozat a Brickleberry mellett. Az Archer szerintem egy tökéletes, kiegyensúlyozott, esélyt érdemlő sorozat, a Vice részek sem utolsók. :)
Bolond kutyás néni
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16437 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6161 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4842 db
Utolsó belépés:
2019.12.08. 10:38:25
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea