PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

18 hozzászólás

2014.11.15. 00:45:21

Utolsó hozzászólás: HUN_GERGO

2014.11.22. 20:42:56

Megosztás
Értékeld a blogot!
Csillagok között (Interstellar – 2014)
Érdekes, hogy Christopher Nolan rendező milyen hatalmas jelenséggé nőtte ki magát röpke pár év alatt: alig több mint fél-tucat filmjével mára-mára nem csak azt érte el, hogy nevének hallatán milliók váltsanak jegyet egy új alkotására, hanem a szélsőségek megjelenését is magával hozta. Az asztal egyik végén az elvakult fanatikusok, akik minden apró negatív szó hallatán vért lennének képesek ontani, és kedvenc rendezőjüket egy halhatatlan, mindenen, mindenkin felül álló félistenként képzelik el. Az asztal másik végén pedig azok, akik semmi érdekeset nem látnak benne, sőt, ha tehetnék, akkor még Hollywoodból is előszeretettel rugdosnák ki. Mindkét fél bizonygatja a maga igazát, ami megint csak azt jelzi, hogy, legyen az igazság bárkinél, Nolan azért mégsem akárki a szakmájában: szerintem valahol a kettő között kell keresni az igazságot. Letett pár olyan mozit az asztalra, amiért más rendező fél karját odaadná, olyan forgatókönyveket írt egymagában, vagy testvérével Jonathan-al, amiért még a legkétkedőbb producer is hajlandó lenne pénz fizetni, akármiről is szóljon az alapanyag. Képes volt néhány olyan blockbustereket készíteni, ami nem ragadt bele abba az általánosságba, hogy a végletekig semmitmondó, és a néző jobban jár, ha vetítés előtt leadja az agyát a pénztárnál, hanem éppen ellenkezőleg, van értelme, üzenete, komplex, és igényes.

Persze annak is van rengeteg rossz hozadéka, hogy egy elég tág réteg isteníti, és szereti a filmjeit: az elvárások egy következő alkotással kapcsolatban mindig nagyobbak lesznek, a közönség többet, jobbat, ütősebbet vár, és ha még egy valóban jó filmet kap, nem biztos, hogy azzal tényleg teljes mértékben elégedett is lesz. Valami ilyesmi történhetett a Csillagok közöttnél is, a vélemények megosztóak, sokan a rendező leggyengébb filmjeként könyvelték el, a szokásos kritikai ováció, és a stáblistával elkezdődő taps is kicsit halkabb volt. Ami nem feltétlen rossz, hisz a megosztott rétegből is rengeteg kultuszfilm született, azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy az eposzi méretekkel felvértezett, optimista sci-fik manapság már nem túl divatosak, az emberekből mintha már szunnyadni kezdett volna mindaz a kalandvágy, tudásvágy, ami fő tartópillérei voltak ezeknek az epikus filmeknek. A Csillagok között ezeket az elemeket hozza vissza, idézi, jeleníti meg a vásznon, miközben egy csodálatos tanmesét láthatunk, magáról az emberről. A sci-fik alapvető tartozéka, hogy az ember jobbá, nagyobbá akar válni, minél messzebbre jutni, felfedezni, azonban a képlet egy kicsit megváltozik, ha nem csak egy puszta kalandról, de önmaga lehetséges kihalásáról van szó. A jövőben járunk, a Föld haldoklását ezúttal nem látványos robbanásokban, felhőkarcoló leomlásokban, anarchiában, és háborúban láthatjuk, hanem egy kifejezetten békés, ámbár rendkívül szomorú anti-utópiában. Az emberiség a kihalás szélén áll, mindent ellep a por, és a penész, ezáltal az élelem is egyre kevesebb, a katonaságot feloszlatják, háborúk nincsenek, mert minek, látszólag kezdjük elfogadni, hogy hamarosan parkoló pályára állítanak minket. Ám az egykori NASA-tudósokból álló emberek csoportja készít egy tervet, ami alapján a fajunk megmenthető lenne, ám akik vállalják az akciót, olyan áldozatokat kell meghozniuk, amiket előttük még nem tett meg senki. Cooper (Matthew McConaughey) lányát, és fiát hagyja otthon, hogy pilótaként egy kisebb csapattal eljusson a Szaturnusz mellett keletkezett féregjárathoz, és azon átkelve lakható világokat keressen. Olyan messzire merészkednek, ahol ember még nem járt, és nemcsak a faja iránt tartozik felelősséggel, hanem az otthon hagyott családja iránt. Itt jön képbe a film egyik fontos témája: adott a főhős, aki szembekerül azzal a kérdéssel, hogy vajon a többség érdeke fontosabb-e az egyénénél, egy faj létének súlya nehezedik rá. Ezért nem szívesen, de képes félretenni az érzelmeit, hogy a logikus utat válassza – azonban semmi sem olyan egyszerű, mint az először látszik, és a többi karakter is csak utóbb érti meg az elrendeltetett szerepét, és képes félretenni a saját, egyébként teljesen megérthető, emocionális érdekeit.

És Cooper karaktere csak egy, akinél folyamatosan ide-oda billeg a képzeletbeli mérleg, a filmben szinte mindegyik karakter olyan kemény döntéshelyzetekkel kerül szembe, ami a nézőt is gondolkodásra készteti, vajon az ő helyükben mit tartana helyesnek, hogyan cselekedne. A választás pedig nem véletlenül nehéz. Bár a karaktereknek nincs igazán jellemük, esendőek ugyan, összetettetnek viszont nem nevezhetőek, azonban a cselekmény nem is igazán igényel ilyesmit, csupán sokat látott archetípusokat láthatunk. De olyan köntösben mutatva, ami azonnal gondolkodásra késztet minket. Legyen szó akár a McConaughey által alakított Cooper-ről, vagy akár a marketingből ügyesen mellőzött Matt Damon-ról, akinek karaktertípusára egy külön mozifilmet is simán rá lehetne húzni. De a karakterekből fakadó, előre sejthető, mégis érdekes fordulatok sem maradnak el, amik az álleejtéstől kicsit messze vannak: nem fognak annyit beszélni erről a filmről, mint az Eredetről, de több üzenete, és mondanivalója van. Ugyanis a Csillagok között fő gerincét nem a filmben látható technológia, vagy a látvány alkotja, hanem a családi konfliktus, a feláldozás, a felelősségvállalás, a döntések következtében kialakult fájdalom, és düh (Jessica Chastain alakításában rendkívülien van lefestve), tehát tulajdonképpen a film magáról az emberről szól. Az akaraterőnkről, a vágyainkról, hogy minél nagyobb, magasztosabb dolgokat tegyünk, minél messzebbre jussunk, a túlélni akarásról, az ösztönökről, nem utolsósorban pedig a szeretetről, mint téren és időn átívelő dologról. Teszi ezt mindenféle giccs nélkül, az érzelmes jelenetek valóban érzelmesek, nem többek, nem túlmagyarázottak, mégis némelyik szegmens annyira mellbevágó, hogy nem lehet mellette szó nélkül elmenni: érzékenyebb nézők minimum elmorzsolnak egy-két könnycseppet. Nolanék fogták ezt a rakás alapvető, természetes, magától értetődő elemet, és sci-fi köntöst húztak rá: ezt gazdagították meg még olyan vizualitással, aminél gyönyörűbbet, részletgazdagabbat nem nagyon láthattunk még mozivásznon, Kip Thorne elméleti fizikus segédletével, tanácsadásával olyan féregjáratot, és fekete lyukat sikerült megalkotni, amit filmen még nem láthattunk.

A spielbergi hagyományok tehát tapinthatóak a filmben, nem csak azért mert eredetileg Spielberg rendezte volna, mielőtt Nolan átvette a stafétabotot. Hanem mert azok nyomvonalán halad, a Harmadik típusú találkozások, vagy éppen a Jurassic Park képes volt arra, hogy egyesítse a tudományos téziseket a szórakoztatással, anélkül, hogy az egyik túlságosan elnyomná a másikat: egyszóval a tökéletes blockbuster, ami nem csak igényes, de mellette intelligens, és ezen kívül még akár családi értékeket is képviselhet. Nem maradhat ki a 2001: Űrodüsszeia sem, ha már inspirációról beszélünk, néhány jelenetben visszaköszön Stanley Kubrick klasszikusa, nem csak konkrét kamerabeállásokon, de Hans Zimmer zenéjében is, ami az utóbbi idők legszebb szerzeménye, amik nem csak azt segítik elő, hogy az érzelmes jelenetekben elővegyük a zsebkendőnket, de nemegyszer fogjuk a szék karfáját fogni izgalmunkban. Ezt a néző a dokkolási jelenetnél érti meg igazán, mikor pörögnek az események, a Mester zenéje a fülünkben cseng, McConaughey pedig olyan tökösséggel irányítja az űrhajót, hogy azt még Han Solo is megirigyelné: új hős született.

A Csillagok között egyáltalán nem egy átlagos film: egyrészt nem Nolan legjobb filmje, és nem is akkora durranás, mint ahogy sokan várták, a majdnem három órás játékidő alatt sok az egyenetlenség, amit kilehetett volna még nyugodtan csiszolni, és kis túlzással igazából sokaknál az utolsó 20-30 percnél fog eldőlni, hogy jó film lesz e, vagy nem. A szemnek igazi orgazmus, azonban sokan kétellyel fogják fogadni, és felesleges túlzásnak könyvelik el, attól függetlenül, hogy több elmélet is van a látottakra. Másrészt nem szabad elfelejteni, hogy a sci-fi csak egy köntös, és ha az ember mögé lát, akkor tudja, miről szól valójában a Csillagok között: rólunk, emberekről. Szép, és érdekes üzenet ez nekünk, a jelenkori trendekkel ellentétben pozitív felfogású, mondanivalójú film, még a nyomasztó szomorúsága ellenére is összefoglalja mindazt, amik voltunk, vagyunk, és leszünk. Ebből a szempontból sokat fognak még róla beszélni, és akinek nem tetszik, talán még annak is nehéz lesz kiverni a gondolatai közül ezt az élményt. És ha Nolan nem is csinálta meg élete filmjét, a célját ezzel biztos elérte.

85%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
18. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2014.11.22. 20:42:56
LV15
Válasz 17. Alien üzenetére:
Azzal még nem is volt bajom... Röviden annyit írnék, hogy nekem borzasztóan összecsapott lett, több erőltetett jelenettel egyben. Nem bírtam élvezni.
17. Alien  PlayStation.Community tag
2014.11.22. 07:53:26
LV10
Válasz 16. HUN_GERGO üzenetére:
szerintem a neten már 1000x le lett írva, hogy a film eleve elméletekre épül amikről kvázi teljes bizonyosság sincs, innentől kezdve felesleges basztatni a fizikát.
16. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2014.11.21. 18:36:29
LV15
Válasz 15. jasihool üzenetére:
Milyen fizika???

Inkább nem válaszolnék...
15. jasihool  sztrovacsek
2014.11.20. 22:19:24
LV14
Válasz 14. HUN_GERGO üzenetére:
Mi nem tetszett benne? Ha a fizika a gond ne is válaszolj, mert abból nem bírnék ki mégegy kommentet :D Eredetet-et még megértem hogy nem bírod, de a Mementót hogy lehet nem szeretni?
The sweet blood, oh, it sings to me...
14. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2014.11.20. 21:18:58
LV15
Válasz 11. Penge70 üzenetére:
Pedig hidd el Penge, én örültem volna a legjobban ha egy jó mozit látok, de nem így lett. Az elvárásaimhoz képest nagyon gyenge lett (talán túlzottan is vártam, ez baj).

Másrészt nekem nem tetszett se a Mementó, se a Eredet sem, a Batmanek meg olyan erős közepes kategóra nálam, egyedül a Tökéletes trükköt imádom, az telitalálat volt :-)

Mindentől függetlenül engem nem érdekel a "Nolan jelenség". A következő filmjét is megfogom nézni.
13. Onimushaman  Szerkesztő
2014.11.20. 12:58:42
LV24
Válasz 12. Alien üzenetére:
Feleslegesnek érzem a 3D dolgot, az Avatarnál még oké volt. Jó volt ez 4k-ban is.
señor
12. Alien  PlayStation.Community tag
2014.11.20. 05:28:42
LV10
Válasz 9. Alien üzenetére:
btw egy óriási feketepont Nolan-nek, hogy nem hajlandó 3D-ben forgatni..eddig minden haverral egyetértettünk, hogy szinte kötelező lett volna, már csak a téma miatt is. Főleg annak fényében, hogy a rendező megszólal az elején ahol közli, hogy azt szerette volna ha a nézők részesei lennének a történéseknek (Imax).
11. Penge70  PlayStation.Community tag
2014.11.19. 23:24:20
LV22
Válasz 10. HUN_GERGO üzenetére:
túlzol :)
10. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2014.11.19. 20:48:08
LV15
Szerintem egy fos film.
9. Alien  PlayStation.Community tag
2014.11.19. 06:14:26
LV10
szerintem zseniális a film, viszont nem az a fajta amit többször meg tudnék nézni. Azt hozzáteszem, hogy szvsz nem is egy vizuális orgazmus, mert itt nincs giga látvány, ez inkább olyan simán elképzelhető kategória. Viszont külön respect a készítők képzelőerejének.

És végre az Imax-ben is megtolták a hangot, mondjuk most meg annyira, hogy némely jelenetben torzított a zene.
8. VictorVance  Szerkesztő
2014.11.18. 15:18:49
LV18
Válasz 7. Hitmanson üzenetére:
Mivel Prince már választ kapott a kérdésére, töröltem a hozzászólását, nehogy valaki még pórul járjon.
Örülünk?
7. Hitmanson  PlayStation.Community tag
2014.11.17. 02:36:25
LV2
Koszonom szepen a spoilert!

VictorVance: torold a hsz-t mert szerintem mas is bele fog futni....
2014.11.16. 19:35:04
LV7
Én a Batmanek és ez után már inkább a második csoportba tartozom sajnos. Számomra értékelhetetlen ez a film :(
5. Totoro  PlayStation.Community tag
2014.11.15. 19:34:59
LV6
Bátyáim szétsztárolták a filmet, úgyhogy muszáj lesz megnézni!
Mirror, mirror on the wall..
4. Penge70  PlayStation.Community tag
2014.11.15. 15:05:44
LV22
remek írás, egy remek filmről :)
5*
3. jasihool  sztrovacsek
2014.11.15. 09:56:47
LV14
Remek kis írás lett, jó volt olvasni. Köszi!
The sweet blood, oh, it sings to me...
2. zenith  PlayStation.Community tag
2014.11.15. 08:49:44
LV1
Azt a helyzet szülte hirtelen kétségbeesés miatt írta, de szvsz ez teljesen egyértelmű. Amint kirakta a kirakóst megnyugodott és megoldotta.
Negola devdzsi vuldegger!
1. Bazsika  PlayStation.Community tag
2014.11.15. 06:49:21
LV3
+1
Legközelebb kérlek írd oda,hogy SPOILER! Biztosan van aki még nem látta a filmet! Egyébként a konklúzióddal egyetértek.
I swear to drunk,i'm not god!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15931 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5938 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4731 db
Utolsó belépés:
2019.08.25. 09:50:23
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea