PlayStation.Community Blog ›› martin

41 hozzászólás

2014.11.01. 16:28:44

Utolsó hozzászólás: Kazama_Jin

2014.11.09. 16:54:52

Megosztás
Értékeld a blogot!
Amikor gyerek voltam, olyan, hogy koldus, Budapesten nem nagyon létezett. Szerintem a szót is csak valami meséből ismertem. Persze kistini koromban már bemehettem egyedül a belvárosba, na ott lehetett már a '80-as években is látni fura alakokat, de ezek sem voltak igazi koldusok, inkább elmegzavarodott formák, akiket a fél város és a rendőrség is ismert látásból, mert mindig ugyanarra bukkantak fel. Amikor már túl sokat feltűnősködtek az Oktogon vagy a Blaha környékén, a szervek szépen hazaküldték őket.

Igazi koldust valamikor a '89-'90-es rendszerváltozás környékén láttam először. Mondjuk ezek a torz alakok sem voltak "rendes" koldusok, hanem, ahogy akkoriban beszélték, valahonnan Romániából, vagy mittudomén' milyen bánatos vidékről beimportált bérkoldulók.
Az idősebbek talán emlékeznek ezekre a szegény, groteszk lényekre; mintha a Cirque Du Soleil egy misztikus műsora költözött volna Budapestre, úgy lepték el a főváros fontosabb pontjait a fekete, csadorszerű lepelbe takart, pöttöm nők, akik a földön térdelve, majdnem magzatpózban, órákon keresztül csak hajlongtak és imádkoztak. A fura az volt bennük, hogy a szemük sem látszott ki a kendőből, így azt sem lehetett tudni, öreg vagy fiatal nő van a fekete anyag alatt.
De a férfi példányok sem voltak jobbak: ezek annyira kicsavart lábbal billegtek a kocsik között mankóikon a kereszteződésekben, hogy az már a természetellenesség legmerészebb határain is túllépett. Nem elég, hogy ki volt tekeredve a lábuk, de szinte már az alsó lábszáruk külső élén támaszkodtak, elmondhatatlanul nyomorult módon kitartva mocskos, kéregető kezeiket.
Ez a népes társulat addig tudott működni Pesten, amíg el nem kezdtek arról beszélni az emberek (meg az újságok), hogy ez tulajdonképpen egy nagy, a Balkánról importált átbaszás, és ezek nem magyar koldusok, hanem egy pénzgyűjtő bűnszövetkezet részei.
Az emberek ingerküszöbe ezután magasabb lett, nem adtak pénzt a cirkuszosoknak, akik el is tűntek Magyarországról nyugati irányba; oda, ahol újra el tudták adni magukat a jóléttől adakozásra hajlamosabb polgároknak.

Aztán, ahogy múltak az évek, persze megjelentek az igazi koldusok is Budapest utcáin és terein. Igazából itt most nem a - hibásan - homelessnek nevezett formákról beszélek, azokról, akik párokban, telibeszart baseball reklám-sapkákban, hátukon óriási puttonnyal, már reggel hatkor borogatják a kukákat és szedik ki a sörös dobozokat, meg a visszaváltható üvegeket, hanem a szakadt nénikékről, bácsikákról, no meg a sok, ködös tekintetű, macskaszar és savanyú tej szagát egyszerre árasztó félbolond nyomorultról, akikből az alkohol, a földről szívott cigi, és még ki tudja mi csinált emberi hulladékot.
De ez még mindig nem volt a legalja. 2014 van, és már köztünk élnek a fakultatív koldusok is. Azok, akik az emberi tartás és büszkeség utolsó szikráját is kioltva inkább kéregetnek, mint hogy elmenjenek tisztességesen pénzt keresni.
Mert úgy tűnik eljutottunk odáig, hogy már koldulni is kifizetődőbb, mint dolgozni.

Ha dolgozni megyek, gyakran ugyanazt az útvonalat választom. Itt láttam meg és figyeltem fel a lányra. Húsz, huszonkét éves forma csaj. Külsejét leginkább a (z amúgy nagyon rosszindulatú) "peremkerületi prosztó" jelző írja le, ami annyit jelent, hogy nem kukából bányászott ruhát visel, hanem inkább valami stílustalan szart, viszont egészen biztosan nem egy otthontalanról van szó, hanem valami másról.
A lány mindig ugyanott ült, hónapokon keresztül, és ül még a mai napig is, bár már ritkábban. Egy kartondoboz-darabon foglalt helyet az üzletház egyik oldalbejáratánál, ölében tábla a szokásos ákombákom szöveg egy variációjával: "Kedves emberek, szegény testvéreimnek..."
Néztem, mindig csak néztem ezt a lányt, mert mindig arra mentem, és soha nem tudtam hova tenni a jelenséget. Egyszerűen nem állt össze a kép, ahogy ott gubbasztott mályvaszín pufi kabátjában, olcsó, piacos tornacipőjében, azzal az elbaszott, ostoba, üres fejű arckifejezéssel; szánni való volt, de mégsem koldusnak való. Szemerkélő esőben, vacogó fagyban, de soha nem nyáron, minden nap ugyanott, 2-3 óra koldulás. Rendszeresen ott volt a nyelvem hegyén, hogy megkérdezem: te lány, miért nem mész el reggelente lépcsőházat / üzletet takarítani, vagy miért nem keresel valami félmunkaidős lehetőséget ahelyett, hogy itt ülnél a földön és várnád az aprópénzt? Persze soha nem kérdeztem meg.
Aztán egyszer másfelé mentem melóba, egy új útvonalon, fél órával előbb. Ballagok, látom, hogy ott ül a csaj egy padon, nekem háttal. Nagyon csinál valamit. Lassítok. Csinálja. Már szinte tipegek. Csak csinálja. Mellé érek: csinos, középszar, bordó telefon a kezében, és SMS-t nyomkod valakinek.
Kis lazítás koldulás előtt.

Egy nap a lány eltűnt - pár hónapra -, de rögtön lett bérlő a kiváló, forgalmas helyen levő posztjára: egy férfi. Talán ha 35 éves, idióta szemüveg, mackónadrág, bolondfrizura, meg minden, ami egy lakótelepi proletár - aki a 80 éves, rokkantnyugdíjas anyjával él segélyből - külsejének ismérve. Ez a pali már sokkal nyomasztóbb, szánni valóbb szagot árasztott magából, mint a lány, olyannyira, hogy nem is tudtam rossz szemmel ránézni, hisz nem úgy tűnt, mint aki könnyen találna munkát magának, már csak szellemi képességeit nézve sem. El is határoztam, hogy legközelebb adok neki egy kis pénzt.
Bemegyek a melóba, mesélem a többieknek a sztorit. Kollégám néz rám nevetve és kérdi: arról a szemüveges istenveréséről beszélek, aki mindig a nagy csomagján ülve koldul? Mondom ja, miért? Hát csak annyi, hogy pár napja ott volt a közeli 576 KByte shopban, és a csávó épp akkor vett előtte egy World of Warcraft feltöltőkártyát.

Azért bassza meg ez a rendszer, de tényleg...
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
41. Kazama_Jin  PlayStation.Community tag
2014.11.09. 16:54:52
LV6
egy ismerőssel szegeden jövünk ki a mekdönciből, jól öltözött csaj (eredeti nike cipő, márkás melegítő, tiszta, rendezett megjelenés) nyújtja a kezét és kéreget. mondom bocs, nincs pénzem, erre azt mondja elfogad mást is, mutatva a kezemben lévő sajtburgereket rejtő papírzacskóra. hátanyád...
egy másik ismerősöm pesten járt hasonló kéregetőkkel, talán pénzüket elbulizó egyetemisták lehetnek, mindenesetre érdekes jelenség
40. Alex  PlayStation.Community tag
2014.11.08. 22:26:41
LV13
Válasz 36. Richard üzenetére:
De :)
SouthernPlayalisticCadillacMusic
39. Alex  PlayStation.Community tag
2014.11.08. 22:26:06
LV13
Válasz 38. Lara üzenetére:
Ez a hsz nekem valamiért jól esett :)
SouthernPlayalisticCadillacMusic
38. Lara  beauty junkie
2014.11.08. 19:11:39
LV26
Válasz 37. Totoro üzenetére:
Ugyanarról beszélünk.
:)
Nagyon jól mondod. :)

Senki nem úgy születik, hogy minden happy sunshine. Én sem egy rózsaszín világban élek és egy rózsaszín szemüvegen át látom a világot. Teljesen máshogy álltam a dolgokhoz.
Múltkor olvastam vissza néhány régebbi bejegyzésemet és meghökkenve olvastam az otp-set, hogy kajak amiatt őrjöngtem és fröcsögtem, hogy mit csinál a bank. Hogy saját magamnak csináltam a szart, hogy egy felesleges dologra pazaroltam energiát és haragot. Méghozzá mennyit. És még nektek is ezt nyomattam. Néztem, hogy ki ez az ember, aki írta. Én, de egy másik én, nem a mostani.
Pont ez az élet titka. Kapsz egy g*ci nagy ütés. Rájössz, hogy ami miatt korábban hisztiztél az lószar. Pont, hogy az életében senki nem a jóra a koncentrál. Hiába van meg mindene az embernek. Egészséges, élnek a szerettei, van hol lakni, van a segge alatt ágy, nyomatja a játékot a plazma tv-n. Van társa, aki szereti. Mégis őrjöng, sosem elégedett, nyugodt, békés. Keresi a boldogságot, mikor az ott van előtte.
Megvan mindenünk és n e m értékeljük. Tudjuk, hogy kéne. De nem tesszük. Nem tudjuk, amíg meg nem tanuljuk. És ez így van rendjén. Pokollá tesszük a létezést, hogy a semmiségek miatt hergeljük magunkat.
Majd gondolnak egyet és akkor lelöknek kicsit a kútba. És akkor rájössz. Hogy jah, ezek miatt mérgelődtem, meg szomorkodtam?
Oh hát akkor nesze b*szd meg, fetrengj egy kicsit.
Jah hogy már azt hiszed jobban vagy? Rosszul hiszed.
Még most sem tanultad meg? Na akkor még egyet lökünk rajtad.
Addig süllyedsz és fetrengsz, amíg bele nem ég a sejtjeidbe és meg nem tanulod a leckét és állod az ütést.
Majd mikor azt hiszed megdöglesz, kimászol a kútból és választasz. Hogy élni fogsz vagy csak tovább létezel, csinálod magadnak a szart és sajnáltatod magad.
A mi döntésünk, hogy mi felé fordítjuk az arcunkat.
És onnantól kezdve minden átértékelődik. Így már csak nézőpont kérdése lesz, hogy mi a jó és mi a rossz. Mert megtapasztaltad a mélységet. Onnantól kezdve már csak felfelé vezet az út. Mert rájössz, bármi is történt és ha nehéznek is tűnt, de érted van. És nem is nehéz. És iszonyúan hálás leszel érte. Mert ettől leszel erős és kezdesz el élni. És megbecsülni, amit eddig kaptál és ami most van. És önállósodni.

Ennyi tök egyszerű. :)
Az akadályokat is már csak lehetőségnek fogod látni. És megtapasztalod mekkora csoda valójában is az élet. És megtanulod értékelni az olyan csodákat is, mint a napsütés, egy gyönyörű délután.
És a szeretet az mindenre gyógyír. :)

Mindenki küzd a saját démonaival. De az igazán erős játékosok ott lent a sötétben szembe néznek azokkal a démonokkal és el is űzik azokat.
Nekem már sikerül, bárkinek sikerülhet.
Már mindig mondom, hogy az élet egy gyönyörű játék, csak meg kell ismerned a játékszabályokat. :)
37. Totoro  PlayStation.Community tag
2014.11.08. 17:14:24
LV6
Válasz 30. Lara üzenetére:
Szerintem nem lehet az életet csak jóra és rosszra bontani, ez ennél komplexebb. Kell a rossz, hogy értékelhesd a jót. A hullámvölgyek miatt érdekes ez az egész. Nem tudom mindennek csak a jó oldalát nézni, hisz minden éremnek két oldala van. A legtöbb ember, aki ad a hajléktalanoknak, nem azért teszi, hogy utána elgondolkozhasson, hogy hmm vajon mennyien látták és, hogy hú de jót cselekedtem. Legyen pozitív az ember, persze, de a rossz akkor is ott lesz. Ha maximálisan a jóra koncentrálsz, akkor is lesz egy pont amikor kapsz az élettől egy pofont, ami megint rásegít arra, hogy változtass az életszemléleteden. Ezzel nem tudok azonosulni: Az élet titka: a halál előtt meghalni, és rájönni, hogy nem létezik halál.
Mirror, mirror on the wall..
36. Richard  PlayStation.Community tag
2014.11.06. 23:34:39
LV5
Válasz 7. Alex üzenetére:
Ez a nagy aluljáró nem a Kopaszi-gáttól visszafelé van? :)
35. Richard  PlayStation.Community tag
2014.11.06. 23:26:48
LV5
Ez így elég meredek! A Corvin-negyednél szoktam látni egy ilyen kis fiatal csajt pléden üldögélve. Gondolkodtam is mindig, hogy mi lehet a sztorijuk? (mert hogy sokszor egy kicsivel idősebb srác is ült vele)
Az öregeknél szoktam elgondolkodni, hogy adok nekik. De mindig eszembe jut, hogy nekem sincs sok, sőt néha már semmi hó végén, meg aztán ki tudja? Lehet 40 éven keresztül alkoholista volt (tán még most is) vagy bűnöző volt és tök jogosan van ott, ahol van.
Bemenjek holnap alkatrészt emelgetni a bárdiba, vagy pléd alatt sunyin lebiccentett fejjel nyomjam a ps vitát egy lépcsőn ülve?
34. eszg_  Szerkesztő
2014.11.06. 11:20:09
LV13
Válasz 1. Greg üzenetére:
Lehet ez engem minősít, de én szinte csak ilyen punk arcoknak szoktam pénzt adni, mert ők a végtelen duma helyett legalább egyenesen megmondják, hogy a beb*száshoz kell a lóvé. :)
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
33. Noob  PlayStation.Community tag
2014.11.03. 19:27:11
LV6
Az a durva, hogy ebből még meg is élnek. Rendszeresen adtam egy kis pénzt mindig ugyanannak a hajléktalannak, rendes volt, és illedelmes. Aztán fordult a kocka, amikor nem tudtam adni, mert épp nem volt nálam egy lyukas garas sem, rögtön eltűnt az illem, átment pofátlanba, azóta inkább nem adok.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
32. solid  PlayStation.Community tag
2014.11.02. 21:07:01
LV12
Válasz 30. Lara üzenetére:
Akkor te leszel a mesterem. :P :)
(viccen kívül, igenis nehéz és ha tényleg így működsz, az csodálatos dolog! és továbbra is tartom hogy nem ismerek senkit aki erre valóban képes lenne... csak lelkes próbálkozókat, olyanok azért vannak :)
"Game has changed"
31. Tevez11  PlayStation.Community tag
2014.11.02. 19:43:38
LV23
Ez a WoW.....mi mindenre képes.....
"A fakezemmel,lekaszabolok pár Baszadékot"ArgFan75
30. Lara  beauty junkie
2014.11.02. 19:18:22
LV26
Válasz 28. solid üzenetére:
Pedig nem nehéz. :)
29. solid  PlayStation.Community tag
2014.11.02. 16:33:08
LV12
Válasz 27. ati7hun üzenetére:
A "betiltották"-ról jut eszembe. Kedvencem az volt, mikor misén felszólítottak (kétszer is), hogy a templom mellett kéregető koldusoknak ne adjunk pénzt mert ideszoknak. :D
"Game has changed"
28. solid  PlayStation.Community tag
2014.11.02. 16:29:47
LV12
Válasz 26. Lara üzenetére:
Akik valóban ezt tűzik ki célul, nagyon kevesen vannak. Olyat pedig aki képes is eszerint élni, én egyet sem ismerek. De mindenben igazad van egyébként, csak piszok nehéz ezt valóban életformává tenni.
"Game has changed"
27. ati7hun  PlayStation.Community tag
2014.11.02. 16:28:20
LV1
Az elmúlt évtizedekben valóban nagy változáson ment át ez a "koldus" életforma.

A 80-as évek elején, olyan dolgokat tapasztaltam, hogy pl. amikor
a Balatonnál ettük a parkban a sült halat, akkor odajött egy bácsi és
azt mondta, hogy ne haragudjunk már, de ha végeztünk akkor ne dobjuk ki a maradékot a szemetesbe, mert ö még enne belöle.
Szintén 80-as évekbeli eset, amikor még rendszeresen tartottak "vásárokat".
-Az árusitásnak ez a formája ma már nem nagyon létezik. -
Talán egy mai hidi vásár -hoz tudnám hasonlitani. Szóval egy ilyen alkalommal a lacipecsenye sütőnél leesett egy sült kolbász a földre. Egy öreg néni azonnal odalépett, felvette, letörölte róla a homokot meg a füszálakat és megette. Persze közben egyfolytában beszélt, hogy : nem kell pazarolni, meg, hogy ezt is meg kell becsülni, stb.

Aztán az elmúlt 2 évtizedben rengeteg fajta koldulsát figyeltem meg.

Az egyik aki a hypermarketek parkolójában, visszatolja a kocsit és
persze az övé a benne lévő 100-as. Ezt a formát talán 5-6 éve már
"betiltották". Azóta olyan van, hogy odajön a kocsihoz és simán kéri a pénzt.
Adok neki egy százast, erre azt mondja : "Csak ennyi?". Mondom, most csak ennyi van nálam.

Másik eset, amikor az Auchan gyorsétterménél, ott mászkálnak a vacsorázó emberek közt és amikor valaki feláll, hogy végzett, akkor odamegy felveszi a tálcát elviszi távolabb és leül megenni a maradékot. Ezt konkrétan a Miskolci bevásárlócenternél láttam.

Egy másik érdekes eset : Leparkolunk a kocsival, elmegyek kártyát venni. Már messziröl látom, hogy a jegykiadó automatánál két "szinesruhás, batyus"nő áll. Odaérek, az egyik elkapja a kezem és már kezdi is mondani, hogy ő
egy máriapócsi tudósasszony, és nekem sok a problémám, meg, hogy a 2. nehéz párkapcsolatomon vagyok túl, stb. stb.. Szóval gondoltam, hogy pénz kell neki.
Adok a kezébe egy 100-as érmét, beszél tovább, adom a 2.-at, közbe próbálok szabadulni tőle. Erre azt mondja, adjam már oda még azt a 200-ast is.
Mondom neki : és akkor az automatába mit dobjak ?
26. Lara  beauty junkie
2014.11.02. 16:15:11
LV26
Válasz 25. solid üzenetére:
Erre csak két válaszom van.

- Az élet titka: a halál előtt meghalni, és rájönni, hogy nem létezik halál.

- A világot megváltoztatni nem tudod. Változz meg és megváltozik a világ körülötted.

:)
25. solid  PlayStation.Community tag
2014.11.02. 16:05:20
LV12
Válasz 24. Lara üzenetére:
De azt a képességet azért átadhatnád valamilyen telepatikus úton hogy hogyan lehet nyugodtnak maradni, miközben ilyen felelőtlenségek miatt teljesen kihal az egymásra figyelés és az empátia. Mások szerint én maga vagyok a megtestesült nyugalom, de az ilyesmit minimum szóvá teszem. Van néhány főbenjáró bűn amitől nem tudom teljesen függetleníteni magam. Sajnos. Egyetlen megoldás a "leszarom kapszula", de az már nagyon fogytán van. :DD
"Game has changed"
24. Lara  beauty junkie
2014.11.02. 15:52:53
LV26
Válasz 22. solid üzenetére:
Csak ügyesen. :)
23. solid  PlayStation.Community tag
2014.11.02. 15:44:56
LV12
Válasz 22. solid üzenetére:
Hű, milyen sok "ember" van ebben a hsz-ben. Bocs. :D
"Game has changed"
22. solid  PlayStation.Community tag
2014.11.02. 15:42:38
LV12
Válasz 18. Lara üzenetére:
Ebben igazad van. Valahol talán nem is azzal van a bajom hogy én a magam szintjén kezeljem ezeket a helyzeteket. Persze nem mindig könnyű, sőt nem is mindig sikerül tisztán gondolkodnom, de bízom abban, hogy keresztény emberként legalábbis megvan hozzá minden eszközöm hogy egészségesen álljak hozzá ezekhez a témákhoz. De ez a saját szintemen, rám vonatkozóan működik csak.

Ha viszont azt a jelenséget veszem hogy emberek jószándékára, annak kihasználására építenek emberek, akkor továbbra is felháborodok. Mert amúgy is nehezére esik már az embereknek pozitívan közelíteni másokhoz és egy kis emberséget mutatni. És ha azokban a ritka esetekben amikor ez megtörténik azt tapasztalják hogy ez is csak átverés, na abból lesz az, hogy az utcán vérbefagyott haldoklókat is átlépik, mondván hogy mi van ha ez is egy trükk és ki akarnak rabolni. És ilyen körülmények között ezen nem lehet csodálkozni.

Szóval bízom benne hogy személy szerint nincsenek (vagy inkább már nincsenek) elvárásaim az emberekkel szemben, de maga a jelenség akkor is idegesít. Persze, ettől csak én érzem magam rosszabbul és a világ nem lesz tőle jobb, de ez egy érzés, nem tehetek róla. Dühít, hogy az emberek számára semmi sem szent és nem gondolnak bele abba hogy azzal hogy a jószándékot kihasználják, szép lassan ki is ölik az emberekből. Ez óriási felelősség, amit vagy nem látnak át vagy nem érdekli őket. Nekem meg már akkor is lelkiismeret furdalásom van ha valakinek rosszat mondok. Ez van.

De tényleg nincs értelme idegeskedni, egyszerűen el kell fogadni és kész. Nem is idegeskedek emiatt naphosszat, csak néha mikor előkerül a téma vagy blogot olvasok róla, akkor jut eszembe.
"Game has changed"
21. zenith  PlayStation.Community tag
2014.11.02. 11:52:39
LV1
Válasz 18. Lara üzenetére:
Ez a hsz a bankos részig 100% kurva jó talán a legjobb hsz,a vége nettó baromság sajnos.

A hitelt sem hajtja senki :)
A hitel a fejlődés motorja... Az hogy vannak idiótak nem értik és mások akik felelőtlenül kiadják nekik, de ez más történet.

Ma már van KHR szal ebben nagyon sokat fejlődött a bankrendszer az elmúlt 5 évben - igen azok kárára akik mindent hitelből vettek.
Negola devdzsi vuldegger!
20. Lara  beauty junkie
2014.11.02. 11:34:29
LV26
Válasz 17. solid üzenetére:
És az előzőt azért írtam le, hogy ne forduljon ki a gyomrod ettől a világtól. :)
19. taron  PlayStation.Community tag
2014.11.02. 11:30:20
LV5
na ez jó blog volt főnök!
én ezeknek alapból nem adok mert vagy elissza vagy elveszik tőled, ráadásul nekem sem ad senki ingyen semmit. de van két botrány sztorim:

1. dózsa györgy úti metróaluljáróban van egy "kultúr koldus" fószer, aránylag rendes ruha, fedél nélkült szorongat és még beszélget is rendszeresen az adakozókkal. sokszor láttam ott, mindig ugyanígy. felmerült bennem úgy érzem jogosan: ha itt tud bájcsevegni egész nap, vajon dolgozni miért nem tud elmenni??? aztán egyszer láttam a metrón is..........egy jó nagy guriga papírpénzt számolt.......anyád!

2. öcsém barátnője a boráros téren odament egy földön fetrengő bebaszott üvöltő nőhöz, azt kiabálta éhes. az akkor vásárolt péksütijéből akart neki adni hogy egyen mert megsajnálta. válasz:
koldus: ez meg mi?
barátnő: hát péksütemény mert maga éhes
k: és laktózmentes? mert ő laktózérzékeny......
b: ............szóhoz sem jut
k: adjon inkább pénzt, van a blahán egy bolt ahol tud venni laktózmenteset
b: a jó k***a anyádat......

Na ennyit a koldusokról, ha látom hogy közelít bárki aki ingyen akar pénzt és már nyitja a száját valami barom szövegre már mondok is egy jó hangos NEM-et és megyek tovább.
Ar0nka
18. Lara  beauty junkie
2014.11.02. 11:28:43
LV26
Válasz 17. solid üzenetére:
Az a baj, hogy belénk nevelt sok szart a társadalom, aminek próbálunk megfelelni és eltorzít minket.
Nem kötelező adni egy koldusnak. Senki nem kéri. Nem attól leszünk jók és nem attól leszünk rosszak ha nem. És ha mégis adunk, akkor ne azért tegyük, hogy mi elégtételt érezzük, örömet. Ezért van ugye, hogy " Ha mégis adsz, akkor ne tudja a jobb kezed, hogy mit csinál a bal. " Tehát ne örömet érezz, hogy adtál, hogy megfeleltél most a normáknak. És éppen ezért ne bűntudatot ha nem.
Ő a te életedben senki. A saját poklának főszereplője, de a tiédben te vagy a főszereplő, ezért nem befolyásolhat senki más.
Adhatsz neki bármit, de azt viszonzás várása nélkül tedd. A szeretet ugye nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra.
Nem attól leszel balek, ha kiderül, hogy még sem az, akinek látszik vagy mire költi. Ha teszed tedd, de ne várj el semmit.
Ha kér, akkor mondd, hogy nincs nálad és nem adsz.

Ha belegondolsz az a "balekság", hogy hajtjuk a pénzt meg a hitelt, meg a karriert, meg a sok szart, hogy aztán elrohadjunk egy lyukban. A bank ver át és költi a pénzedet másra, mint amiért te odaraktad, mutatja magát másnak, mint amikor szerződést írtál alá.
Nem a koldus, azzal a 200 Ft-tal, amit adtál volna.
17. solid  PlayStation.Community tag
2014.11.02. 09:47:47
LV12
Válasz 15. Lara üzenetére:
Nekem épp attól fordul ki a gyomrom, hogy már semmi sem az aminek látszik. Akkor is át vagy verve, ha még csak nem is gyanítod és amikor erre rájössz, úgy érzed, te vagy a világ hülyéje csak azért, mert szorult még beléd egy kis jó szándék, amit ki lehet használni.

Én többször éreztem már hogy valahol kötelesek vagyunk segíteni amikor látom az ilyen helyzeteket. Meg komolyan, mi a 10-20 forintokat lassan kidobjuk, mert értéktelen, de húzza a pénztárcát, akkor már miért ne adnád oda valakinek aki rászorul. Szóval még csak nem is nagy áldozat segíteni a rászorulókon. Ez volt az eredeti következtetésem, hozzáállásom.

Aztán jött ugye a vád, hogy úgyse kajára, hanem cigire, piára költik. Itt volt egy pont amikor természetes felháborodást éreztem és elhatároztam hogy nem kapnak tőlem semmit. De ez is enyhült, mert egy idő után rájöttem, hogy ki vagyok én hogy megítéljem, mire van szükség az utcai életben a túléléshez. Költsék amire akarják, meggazdagodni úgysem fognak. Meg aztán van az a becsületesebb fajta, aki kerek perec bemondja, hogy neki piára kell. Oké.

Aztán felkerültem Pestre... és itt jöttek a blogban is leírt tapasztalatok, egyéb beszámolók, riportok a hajléktalan bizniszről, hogy ez valójában milyen jól fizet, stb. Meg egyre nagyobb parasztok jöttek oda hozzám és egyre nagyobb számban. A lábamat nem tudom már kitenni úgy az utcára, hogy ne tévedne oda egy gyanúsan céltalanul járkáló hobó, a tenyérbemászó "Helló, Uram!" megszólítással és a felvezető barokk körmondataival (komolyan, fél órát pofázik mire végre kiböki amit az első másodpercben tudtam: pénz kell). Már többször volt rá ingerenciám mikor nyávogtak nekem hogy "éhes vagyok, egész nap nem ettem semmit", hogy bemondjam: "csóró diák vagyok, én is éhes vagyok és nem ettem egész nap semmit, engem sem vet fel a pénz". Ami igaz egyébként, de moderáltam magam, mert azért mégsem vagyunk egy kategória. :D

De a lényeg az hogy én is gyűlölöm azt a helyzetet, hogy alapvetően volt és van is bennem jó szándék, hajlandóság arra hogy segítsek, de mikor jönnek ezek a rossz tapasztalatok, akkor tényleg úgy érzem magam mint egy balek, egy idióta hülyegyerek, akinek jól átb*szták a fejét és a hobók facebookon osztják meg ezt a tényt és röhögnek. Miközben vannak olyanok akik tényleg rászorulnak. Gyomrom kifordul ettől a világtól.
"Game has changed"
16. Lara  beauty junkie
2014.11.02. 09:15:45
LV26
Jah és úgy indult az egész, hogy adni fogok, hogy elegem lett, hogy eddig úgy álltam hozzá, hogy a Gettó milliomos óta megtudtam, hogy úgyis elveszik tőlük, koldus maffia, úgyis piára költi, mi a szarnak adjak. Dögöljön meg inkább. Rohadjon meg, hogy büdös.

Aztán na tessék ott a sztori. Lehet, hogy ez 100-ból egy, de az ő dolga.
Már nem érzek irántuk se undort, dühöt, szánalmat. Egyszerűen ők a saját poklukat teremtették meg, kerültek bele. Nem az én életem részei így miért táplálnék haragot vagy undort irántuk.
Múltkor a Móriczon odajött egy, részegen énekelni kezdett nekem, haverom küldte el. Majd 5 perc múlva ott a téren letolta a gatyáját és pisilt, vagy szart, nem is néztem inkább.
Régen ezen őrjöngtem volna napokig. Most csak röhögtem egyet, hogy na ez is egy díszlete a földi pokolnak, de mindjárt arrébb sétálok belőle. :)

Szóval vicces .
Azt meg jól leírtad, hogyan változott meg a folyamat, lett egyre több ilyen ember. Ebből látszik a világ sorsa, hova fordult és gyorsult fel.
Na ezt kéne visszabillentetni. :)
15. Lara  beauty junkie
2014.11.02. 09:07:58
LV26
De megpróbáltad, elhatároztad. És az király szerintem.

Múltkor adtam egy bácsinak a Borároson pénzt. Korábban megfogadtam, mikor siettem és nem álltam meg, hogy legközelebb bármi is van, adok. Hisz megállhattam volna, kikotorhattam volna a zsét, még sem tettem. A bácsi nyakán egy hatalmas, öklömnél is nagyobb daganat van.
És bár kemény 150 Ft volt nálam összvissz, mint készpénz, de azt odaadtam legközelebb. Nem sok, de ha összegyűlik, tud kaját venni magának. ( És látom is a mai napig ott a pizzásnál, meg kis boltnál szokott péksütit vagy pizzát venni ha összejön annyi. )
Mondom én meg úgyis csak hülye 200Ft-os pizzát vennék belőle, mikor engem otthon pedig vár rendes kaja.
Akkor már nem is kéregetett, csak sétált. De odamentem és a kezébe nyomtam.
És aznap még a moziban mikor takarítottam és sétáltam le a lépcsőn, akkor ott várt az ülésen 150 Ft.
Kiesett egy néző zsebéből. De pont annyi, amennyit aznap reggel adtam. Nevettem is egyet és megköszöntem.
Amit adsz, azt visszakapsz. :)

És utána meg mikor sopánkodtam, hogy mennyi szemetet hagytak, akkor szintén ott várt 200 Ft, és így másnap abból vettem kaját.

Szóval vicces az élet. :)
14. RottenSniffer  PlayStation.Community tag
2014.11.02. 08:55:11
LV6
5 csillagos blog. :)
A Boráros téren kéregető, hatalmas, izmos, szépszál bőrhajúak se semmik. Többször jöttek oda hozzám azzal, hogy kellene egy kis apró borra/sörre, de a cigaretta mindig a szájukban lógott, és ránézésre egyik sem nézett ki úgy, mint egy UNICEF-plakát szereplője. Nekik sosem adtam, ilyen izmokkal lazán elmehet dolgozni, nem fog összeesni a gyengeségtől.
13-14 éves lehettem, amikor anyuval bementem a munkahelyére netezni (itthon nem volt ám). Leszálltunk a Klinikáknál, és egy nagyon öreg bácsit vettünk észre, aki épp szedte össze az ágyneműjét, gondolom akko ébredt. Ő a földön aludt mindenféle rongyon, kartonlapokon, a mellette lévő nagy, puha, piros fotelben pedig a legjobb barátja, egy németjuhász-forma nagy keverék. A kutya gyönyörű volt, fényesszőrű, jól táplált, fiatal. A bácsi nekilátott pár száraz zsömlének, a kutya pedig kapott száraztápot nyers csirke farháttal. Miután megreggeliztek, pórázt rakott a kutyusra, és elindultak sétálni. A bácsi nem kéregetett, nem mutogatta a tábláit, mégis rengeteg pénz volt a kutya foteljében, és nem csak apró. Amíg a bácsi aludt, a kutya rá is vigyázott, és az adományra is. Aki jószándékkal közeledett, annak hízelgett a kutyus, de gondolom a többi, még kéregetésre is lusta mocskot elzavarta.
Mi is adtunk nekik pénzt, a kutya boldogan fogadta. :)
A hajléktalan és a kutyája közti kapocsnál talán még az anya-gyermek kapcsolat sem erősebb és természetesebb. Mindketten egymásra támaszkodhatnak csak. Valahogy ilyen lehetett, amikor az ősember magához hívta a kutya ősét a tűz mellé.
Bolond kutyás néni
13. Alien  PlayStation.Community tag
2014.11.02. 07:34:42
LV10
naja ismerős. nálunk a Gubacsin van egy ilyen lökött gyerek. egész nyáron avval állt a lámpánál egy láthatóan törött, víz nélküli ablaktörlő lapáttal, hogy megígéri, hogy nem nyúl a kocsihoz. Az elején jót röhögtem adtam is neki lét mert tetszett ez a taktika, hiszen kvázi azért fizetek, hogy egy szolgáltatást Ne vegyek igénybe...:) Persze a szövege szerint kajára kellett, úgy, hogy a szemeiben láthatóan volt pár liter.. Másnap is belefutottam, de már elhajtottam magamtól, mondván, hogy azért mert tegnap adtam pénzt minden alkalommal nem fogok. Majd azon a napon még 3x álltam ott meg és mindannyiszor úgy jött oda, mintha akkor látná a kocsit meg engem először.. volt, hogy csupán 1 óra különbséggel. Simán vágó volt, hogy egy menthetetlen, részeg f*sz.
Viszont azóta is ott áll minden nap.

Egyébként a legdurvább ilyen élményem Egyiptomban volt, a piramisoknál. Egy 10 éves forma kölyök masszírozott kb fél órán keresztül, aki 3 nyelven (!!!) beszélt és mikor toltam neki dollárt, benyögte, hogy inkább eurót szeretne. Nahessapicsába,
12. Alex  PlayStation.Community tag
2014.11.01. 21:56:02
LV13
Válasz 10. martin üzenetére:
De még milyen nehéz, nem is próbálkoznék rá. Na igen...egy cica az valószínűleg nem köp vagy hány le, rabol ki vagy vágja el a torkodat kihasználva a jóhiszeműségedet. Egyszerűbb is vele foglalkozni.Betette a dobozba, hazavitte, kiposztolta a fácséra aztán a jótevésben elfáradván aludni tért.

A WoW-os gyerekről szóló résznél megmondom őszintén hangosan felnyerítettem annyira hihetetlen számomra. Mert még ha heroinra kellett volna neki a pénz vagy piára akkor azt mondom, hogy feláldozta a méltóságát a függősége oltárán. Na de könyörgöm WoW???:D
SouthernPlayalisticCadillacMusic
11. martin  Főszerkesztő
2014.11.01. 21:16:22
LV27
Válasz 10. martin üzenetére:
...és akkor a WoW feltöltőkártyáról ne is beszéljünk.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
10. martin  Főszerkesztő
2014.11.01. 21:15:51
LV27
Válasz 7. Alex üzenetére:
Nehéz azért ebben egyetemes igazságot kimondani. Valóban borzalmas, hogy az emberek képesek megsiratni egy nyávogó macskát, ugyanakkor átlépni egy utcán fekvő emberen. Viszont ha arra gondolok, milyen rémségek történtek olyanokkal, akik segíteni akarnak embereknek, hát tökre megértem.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
9. zenith  PlayStation.Community tag
2014.11.01. 20:19:05
LV1
Válasz 7. Alex üzenetére:
De mennyire kurvára így van...innen is látni, hogy bizonyos szinten csak divat a karitatívkodni.(és most nem a macskák ellen beszélek értelemszerűen)

A blog is 5*
Negola devdzsi vuldegger!
8. Aki23  PlayStation.Community tag
2014.11.01. 20:01:17
LV19
Válasz 4. HUN_ter üzenetére:
Simon jól mondja, biztos van 2% aki vissza tudna illeszkedni, de a többség nem. Nekünk amikor utcára került apám tesója, sokáig nálunk meg másnál lakott azt összedobtak neki 4 hónapra albérletet munkát szereztek stb azt semmi. 2. nap már apámhoz ment oda ismerőse, h nem ment dolgozni, mert ugye ő könyörögte be, h vegyék fel.
7. Alex  PlayStation.Community tag
2014.11.01. 19:02:23
LV13
Van a melóhelyem környékén egy nagy aluljáró. Emberek laknak benne. De úgy rendesen, berendezkedve. Nem koldusok, minden reggel elmennek dolgozni és este esnek "haza". Nem isznak, nem szipuznak. Dolgoznak minimálbérért mégis úgy élnek ott mint a kivert kutyák.Senki le se szarja őket bezzeg a mellettük nyarvogó macskát a multkor fél óra alatt megmentette a budai értelmiség. Az embert aki ott fekszik a földön a macskától 2 méterre meg le se szarják. Persze, mentsen csak cicákat de legalább nézze meg az embert is, hogy lélegzik-e vagy valami.
SouthernPlayalisticCadillacMusic
6. simon7109  PlayStation.Community tag
2014.11.01. 18:44:02
LV18
Válasz 4. HUN_ter üzenetére:
Mert ezek többsége, még ha lehetősége lenne rá sem menne el dolgozni...
PSN: misi2mezei
5. rottenbull  PlayStation.Community tag
2014.11.01. 18:12:11
LV9
Válasz 4. HUN_ter üzenetére:
Ugyanaz az allam termeli oket,akinek segiteni kellene?
Csak en erzek ellentmondast?
4. HUN_ter  Dark Soul
2014.11.01. 17:57:02
LV26
Én azt nem értem mért nem lehet összegyűjteni a hontalanokat, fedelet adni a fejük fölé és megsegíteni őket éppen annyira, hogy ráléphessenek a boldogulás és normális élet útjára. Bezárják a diliházat, nem költenek a kórházakra... És csak szaporodnak a kéregetők.
So many games, so little time...
2014.11.01. 17:42:18
LV1
A József Attila színház előtt van egy lámpa, ami az Árpád hídra felkanyarodó és a körútra ráforduló sávot fogja meg. Ott szokott állni egy ”család” anyuka és egy vagy két gyerek, de vagy már 4-5 éve legalább. A nagyobbik vagy 14-16 éves forma már. Mindig megsajnálom, látszik, hogy nem ő választotta ezt az életformát, csak csinálja mert gyerekként ez van, ezt elfogadja. Sajnálom, mert így felnőni, így szocializálódni nem túl egészséges, biztos meglesznek a nyomai később. Sokszor adok neki két darab pénz érmét (ami pont van nálam) és elmondom neki, hogy csak az egyiket mondja el az anyának a másikat költse amire akarja. Remélem nem egy hasonló a szitu.
2. HUN_ter  Dark Soul
2014.11.01. 17:37:25
LV26
Manapság Spanyolországot lepték el Nagy tömegben a kéregetők. Még híreztek is róla, de én is tapasztaltam h egy család dekkolt egész nap egy kisebb élelmiszerbolt bejáratánál és persze tartották a markukat naphosszat. Akartam is az egyik fiatal Lánynak adni egy kis aprót, aztán megláttam h faszbúkozik a mobilján.
So many games, so little time...
1. Greg  PlayStation.Community tag
2014.11.01. 17:03:52
LV25
Én az életerős fiatal punkokat "birom" akik pl az Astoriánál kéregetnek.... fiatal kis punk csajok is. Miért nem megy már el dolgozni az ilyen ?! A pofámról leégne a bőr ha életerős mozgó és dolgozni képes létemre nekiállnék lejmolni. Tudom más a lelkivilágunk, nekik ez a természetes.
Egyszer hajnalban meg az volt hogy egy ilyen kéregető srác futva jött felém majd kérdezte:
-Bocs nincs egy kis apród ?!
Majdnem mondtam neki hogy ezzel az elégetett kalóriával amivel idefutottál elszaladhattál volna dolgozni is.
LV426
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV27
Főszerkesztő
PSC Kredit
46969 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
martin
Fórumhozzászólások száma:
8368 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
17262 db
Utolsó belépés:
2020.02.29. 01:16:21
Regisztráció ideje:
2008.10.03. 14:10:30
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea