PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

6 hozzászólás

2014.10.05. 22:25:56

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2014.10.07. 11:48:20

Megosztás
Értékeld a blogot!
Aliens: Katlan (Aliens: Cauldron – 2007)
Írta: Diane Carey

Diane Carey több tucat Star Trek regényt írt már, de itthon nem csak emiatt ismerhetjük, hiszen annak idején megajándékozta a rajongókat egy Alien könyvvel is. A DNS-Háború bár sok emberben csalódást keltett, én mégis jól elvoltam vele. Igaz hogy lassan már 3 éve annak hogy olvastam, lehet másodjára már nem tetszene annyira, és azon sem csodálkozom hogy sokaknak nem tetszett, mivel volt benne 1-2 nevetséges elem (pl. repülő arcmászók). Az írónő második regényére egy évet kellett várni, legalábbis Amerikában, nálunk csak mostanában adta ki a Szukits (és mint a Hús és vért, ezt is kizárólag csak az ő oldalukról lehet megrendelni). Meg kell mondjam, hogy mielőtt elkezdtem volna olvasni a regényt, nagyon megtetszett a borító, maga a történet, és mivel a DNS-Háborút fogyaszthatnak tartottam, már úgy mellesleg elraktároztam magamban, hogy ez olyan rossz csak nem lesz.

Elolvasva a művet már más a véleményem. Ugyan az alaptörténet tényleg jó, az idegenek ezúttal egy űrhajón szabadulnak el, megtizedelve ezzel az utasokat. Egy teherszállító hajóra a legénység két tagjából kettő felcsempész egy rakás bébi idegent, majd azokat véletlenül kiszabadítják, s így a hajó sorsa megpecsételődik egy pillanat alatt. Azonban a teherszállító fontos rakományt szállít, amelyet egy Umiak nevű hajó vesz át. Amin pedig nemcsak egy komplett legénység, de egy csapat tinédzser is utazik. Ha már megemlítettem a borítót: a képen jól láthatóan egy idegen tojás szerepel, amiből egy arctámadó mászik elő. Nos a könyvben nemhogy egy arcmászó, de még egy kanyi tojás sincs. Ez igazából még nem rontaná le a regény összképét, hiszen ki foglalkozik a borítóval, ha maga a sztori jó és élvezet olvasni, de sajnos a Katlan minden, csak nem élvezetes. Bár az alaptörténet valóban jó, az embernek eszébe juttatja a legelső részt, de a megvalósítás nagyon nem jött össze az írónőnek.

Egyébként, ha már szóba került az első rész… érdekes hogy a filmben még csak egyetlen egy idegen szerepelt, azis elég volt ahhoz hogy a hajó komplett legénységét kiirtsa (kivéve Ripley-t), aztán jött a második rész, amelyben igencsak megszaporodtak a lények, de az embereknek is megfelelő arzenáljuk volt ahhoz hogy komolyan is szembeszálljanak velük. Ebben a könyvben azonban egy rakás tizenéves, mindenféle lőfegyver nélkül, tapasztalat nélkül veszi fel a harcot egy csapat idegennel. Az írónő próbált keresni 1-2 afféle „kibúvót”, hogy ne legyen annyira ciki hogy gyakorlatilag a fiatalok közül sokan életben maradnak, de az ilyen megoldásokat csak a második AVP-mozihoz tudnám hasonlítani, ahol szintén tinik vették fel a harcot, közönséges jelenkori lőfegyverekkel olyan idegenek ellen, akik évszázadok múlva kinyírtak egy egész tengerészgyalogos hadosztályt.

A regény terjedelmét illetően elég hosszú (kb. 320 oldal), és néha unalmas is, így bele telhet egy kis időbe, míg az olvasó végez vele. Az első néhány oldal a Virginia nevű űrhajón játszódik, bemutatja a legénységet és a sorsukat (a könyv talán legnagyobb hibája, hogy pont ennek a hajónak a szálát nem varrja el). Ez még jól is indul, azonban közben túl sok a felesleges rizsa a másik hajóról, túl sok a felesleges párbeszéd, cselekmény és közben az idegenek annyira háttérbe szorulnak, mint regényben még soha. Sajnos az írónő túl sok oldalt fecsérelt a karakterek bemutatására, és túl keveset az akcióra. Néha elemeiben vissza-visszaköszön a DNS-Háború, ezúttal is szerepet kap (bár kisebb szerepet) az idegenek „megszelídítése”, amely mindig is kényes pont volt az Alienes termékekben, tehát a próbálkozás itt is sületlenséggé fajult.

Kényes pontja még a könyvnek, hogy nincs egy olyan karakter, akivel igazán tudna azonosulni az olvasó, bár rengeteg különböző személyiséget vonultat fel a cselekmény, egyik szereplő sem ragadja meg annyira az ember figyelmét hogy izguljon érte. A regény vége pedig már átmegy egy hétvégi természetfilmbe. A megjelenés előtt egyébként sokan féltek attól hogy a Katlan majd egy közönséges tinihorrorba fog átmenni. Nos, végülis nincsenek meztelen, bombázó lányok, nincs szex, nincsenek percekig tartó sikolyok, (talán ezek még javítottak is volna valamit) csak brutalitás, és unalom. Az egyik leggyengébb Alien regény.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. VictorVance  Szerkesztő
2014.10.07. 11:48:20
LV18
Válasz 5. Alien üzenetére:
Eleinte úgy voltam, hogy várok vele, de ennyi jó értékelés, és vélemény után most már biztos megfogom venni :)
Örülünk?
5. Alien  PlayStation.Community tag
2014.10.07. 07:29:34
LV10
látom nagy rajongója vagy a sorozatnak..:)

egyet már biztosan tudok ajánlani: az Alien: Isolationt AZONNAL vedd meg!

4. rottenbull  PlayStation.Community tag
2014.10.06. 16:56:47
LV9
Az sem semmi,hogy a Cauldron-t katlannak forditottak :D
3. TCr64EU  Choose life
2014.10.06. 08:22:48
LV22
Válasz 2. VictorVance üzenetére:
A Lidérces Utazás az nagy kedvenc, otthon figyel a könyvespolcomon. A Labirintus is, bár az annyira nem jött be.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
2. VictorVance  Szerkesztő
2014.10.05. 23:41:08
LV18
Válasz 1. Red13 üzenetére:
Szerintem azok a legjobbak, amik még a '90-es években jelentek meg. Idetartozik a Lidérces utazás regényadaptációja is, és azoknak a másik két része az Idegenek a földön, és a Ripley háborúja.
Amik még jól sikerültek: Halálcsapda, A halál árnyékában, A királynő nevében, Az őrjöngő halál, Labirintus, az újabbak közül a Bűnös bolygó, Eredendő bűn, DNS háború.
Egyébként a napokban jelent meg a legújabb magyarul, az Árnyékhajsza az első film 35 évfordulójára, azt még nem olvastam, de állítólag nem lett rossz.
Örülünk?
1. Red13  PlayStation.Community tag
2014.10.05. 23:16:35
LV4
Melyik Aliens könyveket ajánlanád? A játék miatt keményen rápirultam a témára. Épp most olvasom kedvenc gyerekkori képregényemet a Lidérces utazást. :D
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16437 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6161 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4842 db
Utolsó belépés:
2019.12.06. 11:41:42
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea