PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

4 hozzászólás

2014.08.31. 20:51:21

Utolsó hozzászólás: JINBOBEK

2014.09.03. 11:45:09

Megosztás
Értékeld a blogot!
The Expendables – A feláldozhatók 3 (The Expendables 3 – 2014)
Barney Ross (Sylvester Stallone) és zsoldos csapata harmadszor is tiszteletét teszi annak érdekében, hogy ismét leverjenek egy rakás rosszfiút, felrobbantsanak egy csomó járművet, és komplett településeket tegyenek a földdel egyenlővé. Feladatuk ezúttal a szokásosnál is nehezebb, ugyanis Conrad Stonebanks-el (Mel Gibson) állnak szemben, aki egykor részt vett a Feláldozhatók megalapításában, ám azóta véreskezű fegyverkereskedőként tevékenykedik a világban. A srácok még egyszer utoljára elkövetnek mindent, ami tőlük telik, hogy másvilágra küldjék a gazembereket, végül győztesen elsétáljanak a naplementébe.

Az „utoljára” szócska nem véletlenül szerepel a történet-leírásban: valószínűleg a producereknek és a stábnak is tucatnyi remek elképzelése van a széria folytatását illetően, azonban több ok is amellett szól, hogy a harmadik rész után búcsút kell mondanunk a Feláldozhatóknak. Ez bizony az utolsó fellépésük. Lehet ujjal mutogatni a premier előtt kiszivárgott jó minőségű felvételre, ami minden bizonnyal nagy érvágás volt mindenkinek, aki dolgozott a filmen, de mégsem olyan jó mentség: az az igazság, hogy a régi akcióhősök visszatérésében ennyi szufla volt. Filmjeikre moziban lassan már a kutya sem kíváncsi, sorra bukik is meg mindegyik (ahogy most is ez történt), éppen ezért A feláldozhatók 3 kitűnő hattyúdala lehetne az akciósztárok második aranykorának. Persze ez még nem a vége, közel sem: de már ezerszer leírtam a lényeget, nem forszírozom tovább. A széria harmadik része követi az első kettő hagyományait, vagyis történet szinte nincs is, ám akció, lövöldözés, és robbanás annál inkább, megint kapunk látványos jeleneteket, a tesztoszteron megint szinte átfolyik a képernyőn. Természetesen a csapattagok egytől egyig visszatérnek, és kapunk új arcokat is. Wesley Snipes tűnik fel elsőnek, egy kifejezetten kellemes intróban, már az is hihetetlen nagy poén, hogy börtönből szöktetik – az ehhez kapcsolódó viccet sem lehetett kihagyni. Amit viszont ki lehetett volna hagyni, az az ismételt felesleges drámázás. Többek közt ezen bukik meg ez az epizód is, és ez az, amit a sorozat egyik részében sem tudtak kihagyni, viszont mindegyikben erőltetett volt, és felesleges. Az elsőben egy afféle szerelmi vonzalom miatt döntött Sly úgy, hogy ledarál egy komplett közép-amerikai szigetet, a másodikban egy újonc csapattag halála miatt álltak bosszút, itt pedig a régmúlt sérelmei, és Terry Crews sebesülése miatt fegyverkeznek fel a gonoszok ellen. A drámai szál legalább egy kicsit erősebb lett, ugyanakkor unalmas időhúzás is, aminek következtében a játékidő két órára duzzadt, Stallone pedig csak vergődik magában, mindezt azért, hogy végül egy olyan döntést hozzon, amit már mindannyian látunk előre. Ugyanis ezúttal azt a felfegyverkezést sem szabad úgy érteni, mint korábban. Középtájon súlyosan leül a film, Stallone dobja a régi csapatát, és fiatalabb harcosok után néz.

Ekkor előrángat egy csapat olyan színészt, akikről azt se tudjuk kicsodák, nem is érdekelnek senkit, tucatarcú macsók, mindeközben majdnem sikerül mindent kiölni abból, ami az első két részben jó volt: vagyis a nosztalgia érzete, a rengeteg régi akciósztár látványa, és a maiak zúzása, akik habár egyáltalán nem akkora színészek, mégis már megszoktuk őket, és valamilyen szinten van karizmájuk, nem lógnak ki a sorból. Aztán persze Sly rájön, hogy mégiscsak butaság volt ez a döntés tőle, így a régi tagokkal, és az újakkal egyaránt indulnak zúzni. De ez is valami olyan súlytalan, hogy hihetetlen, teljesen felesleges kínlódás. Stallone majdnem „one man show-t” csinált a harmadik felvonásból, a közepe szinte csak róla szól, majd az utolsó egy órában végre megint beindul a szekér: akkor viszont úgy felpörög, hogy semmi sem állíthatja meg. A további újoncok között ott van még Antonio Banderas, az ő karaktere a legviccesebb, és legjobban megírt. Harrison Ford ugyan nem kap valami nagy szerepet, vagy öltönyben és napszemüvegben utasítgatja Sly-t, Bruce Willis utódjaként, vagy pedig helikopterben osztja az áldást az égből – de azt legalább faszán csinálja, Mel Gibson pedig lubickol a szerepében, kitűnő szemétláda, és a sorozat legkarizmatikusabb, legjobb gonosza, amennyire nem illik először bele ebbe a világba, később annyira jól simul a többi karakterhez. Ugyan alakítások terén most sincs igazán eleresztve a film, ami pedig a dialógusokat illeti, nos, hozzászokhattunk már, hogy nem ez jut először eszünkbe, ha fellapozzuk az Akciófilmek halhatatlan beszólásai című könyvet, viszont legalább a szereplőkkel nem mondatják fel minden átkötés nélkül a legismertebb egysorosaikat, mint a második részben.

Persze nyilvánvaló okai vannak a fiatalabb gárda szerepeltetésének, vagy a PG13-as besorolásnak, ez utóbbi nagyon hiányzik, főleg mikor nagyon is indokolt lenne, mert bizony a filmben látható fegyver arzenál nagyobb pusztítást végez az emberi testen, mint egy-két lyuk, és ruhaszakadás. Azonban ezzel a kettővel majdnem sikerült kiölni azt, amiért szerettük az előzményeket. Ha nem számítjuk a mozi első felét, azt is mondhatnánk, hogy a válogatás, meg a csapatépítő tréning csak azért van, hogy felvezesse azt a poklot, ami az utolsó fél órában fog elszabadulni. Itt jegyezném meg, hogy akármennyire is csalódott voltam a fent említett dolgok miatt, a film végi pusztítás, töménytelen mennyiségű robbanást, verekedést, csonttörést, lövöldözést végigvigyorogtam. Patrick Hughes rendező itt kitűnő munkát végzett, az akciójelenet nagyon a helyükön vannak, mindenki maximálisan odateszi magát, beszáguld Schwarzenegger, és Li majdnem hogy epizódszerepekben tetszelegve, de ez az utolsó fél óra valami hihetetlen gyönyör, ott van az utóbbi évek Top 10-es listájában. Olyan hangulatot sikerült elkapni, mint az első rész végső leszámolásában, nem spórolnak semmivel, akkor bizony az embernek tényleg megdobog a szíve, és megjegyzi magában, hogy jó volt ezeknek az embereknek a filmjein felnőni. Mindezt Brian Tyler fülbemászó zenéjével megtámogatva, ezek összessége a legtöbb negatívumot feledtetni tudja, bár a film így is vágószobáért kiállt, 20-30 percet nyugodtan kilehetett volna hagyni.

A feláldozhatók 3, bár kevés dolgot őrzött meg az első két epizód feelingjéből, még így is van benne spiritusz, köszönhetően a remekül megrendezett akciójeleneteknek, és nyilván nem senkinek sem az volt a szándéka, hogy ez legyen az akciósztárok feltámadásának befejező filmje, ezzel a harmadik résszel mintha bezárták volna azt a kört, amit Stallone kezdett el rajzolni a Rocky Balboa-val, 2006-ban. Becsülendő szépen visszatérni, de azt is tudni kell, mikor jön el az ideje a visszavonulásnak. Nagy élmény volt látni a régmúlt hőseinek új kalandjait, és felülni a nosztalgiavonatra, de egyszer mindennek vége. Többek közt ezért is egyedi, és megismételhetetlen az első epizód, azután már leginkább csak az erőlködések jönnek. Ezt a második rész is hellyel-közzel ki tudta kerülni, és A feláldozhatók 3 is korrekten vette az akadályokat, de nyilván se Sly, se Schwarzenegger nem fog ezután nyugdíjas klubokba járni. Pedig az emelt fővel való visszavonulás egyáltalán nem szégyen, és az is sokkal jobb lenne, ha az utókornak, na meg a rajongóknak is szépnek, és sérthetetlennek maradna meg a róluk kialakult kép.

80%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2014.09.03. 11:45:09
LV11
Wesley Snipes ezen a képen úgy néz ki mint valami rossz buzi :D
Mindig legyen egy "B" terv!
3. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2014.09.03. 11:43:37
LV11
Szerintem is jóval gyengébb az első két résznél. Főleg hogy nagyon egyoldalú a harc benne. Az fiatal színészeket nem tudom minek kellett beletenni, mert szinte szerepük sem volt a csajon kívül. Sly és Gibson azért elviszi a filmet, de én is jobbra számítottam. 6/10
Mindig legyen egy "B" terv!
2. wooltur  PlayStation.Community tag
2014.09.01. 12:50:52
LV16
Steven Segal, miért nincs még mindig benne?
R.I.P. Brúnó :-(
1. probi  PlayStation.Community tag
2014.09.01. 10:03:15
LV8
Imádom a stílust és az akciót de ami a Feláldozhatók 3-ban történik kritikán aluli, komolytalan. Amennyire vártam ezt a filmet pont akkorát csalódtam!

4/10
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16460 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6170 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4847 db
Utolsó belépés:
2019.12.13. 19:59:51
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea