PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

12 hozzászólás

2014.08.24. 01:22:06

Utolsó hozzászólás: Totoro

2014.09.03. 23:22:15

Megosztás
Értékeld a blogot!
Sin City: Ölni tudnál érte (Sin City: A Dame to Kill For – 2014)
2005-ben Robert Rodriguez rendező, és Frank Miller képregény író/rajzoló jóvoltából valódi kultuszfilm született, ami nem csak vizuálisan volt mérföldkő, letaglózó, és újszerű, de egyben történetmesélési technikái is remekül idézték, vagy még jobban kifacsarták a klasszikus éjsötét noirok elemeit, karaktertípusait. Ennél noirabb noir kis túlzással élve aligha létezik: a Sin City – A bűn városa című képregényfilmben végletekig elmerültük a mocsokban, erőszakban, erkölcstelenségben, szexben, perverzióban, mindezt úgy, hogy maguk a történetek még csak nem is mondhatóak újszerűnek. Miller ütőkártyája mindig is a főszereplők gondolatainak tartalma volt, elmélkedéseik a világról, a városról, a benne élőkről, és egy tucat, az olvasó szempontjából feleslegesnek mondott, ám a szereplők szemszögéből nézve igen is fontos dolgokról. Ezt olyan képi világgal támogatta meg Rodriguez, ami meglepően hűen idézte a fekete-fehér, néha kósza színekkel operáló képregényét, joggal mondhatta mindenki, hogy ebből a stílusból, technikából többet aligha lehet kihozni.

Most, kilenc évvel az első film után rosszul gondolkodik az, aki ugyanolyan vizuális forradalmat, kultusz mozinak kijáró tiszteletet vár, ami az előzményt kísérte. Van, hogy egy poént nem lehetne kétszer elsütni, ez a Sin City: Ölni tudnál érte esetében pontosan így van: nem hat újszerűnek, se váratlannak, és fele annyira megkapó, magába szippantó, mint a 2005-ös film. Ilyen szempontból tényleg megismételhetetlen. Azonban ebben a mocskos, korrupt városban bizony még mindig van elég potenciál egy franchise-ra (vagy tévésorozatra, ha itt tartunk), olyan hely, ahová az ember mindig szívesen visszatér, hogy szemtanúja legyen a hősök végzetbe vezető útjának, és szenvedéseinek. Kilenc év piszok hosszú idő, és bizony Rodriguez-ék elkéstek. Ezt a folytatást nem 2014-ben kellene néznünk, hanem kb. 2008 körül, és még lehet, hogy ezzel is sokat mondtam. Láthatóan ezt a hosszú várakozási időt a stáb mindenfélével próbálta kompenzálni, ami új, eredeti sztorik kitalálásával, és a képi világ maximális kidolgozottságával akarják elérni. Vizuálisan nincs különösebb baj. A kezdő képsorok első másodperceiben úgy érezzük, jó végre a jól ismert nagyvárosba visszatérni, találkozni a régi karakterekkel, Mickey Rourke belépője nem hazudtolta meg magát, ütősre sikeredett, egy rövidebb történet feldolgozásával – aki gyakorlatilag ezúttal valóban főszereplővé válik, az összes történetben fontos, néha már szinte központi szerep jut neki. Valahogy mégis, annak ellenére, hogy úton-útfélen a nézőbe erőszakolják, hogy ebben a városban rengetegféle ember megfordul, telve van bűnnel, erőszakkal, csordultig vérrel, ezúttal valahogy az egész kicsit üresnek hat. Az első filmnek nem voltak ilyen problémái, itt viszont jobban érződik, hogy az szereplők díszletek között ugrálnak – a képi világ (a grafika, ha lehet ezt mondani?) nem annyira elnagyolt, túlzsúfolt, amilyennek lennie kellene. Ezúttal is négy történet elevenedik meg, amikből csak kettő alapul képregényen, a másik kettőért természetesen Miller felel, aki több mint egy évtizede nem készített Sin City képregényt, és ez sajnos meg is látszik a végeredményen.

Joseph Gordon-Levitt, Johnny, a nagyszájú, laza pókerjátékos szerepében tetszeleg, aki, a város megkeseredett lakóival ellentétben nem golyókkal, és gránátokkal akarja elintézni a Sin City-t uraló Roark szenátort, hanem játékban akarja kicsit letörni a szarvait, persze azzal ő is tisztában van, hogy ebből a játékból csakis vesztesként jöhet ki. Ahogy a végzete is remekül érzékelteti azt, hogy ezen a helyen tényleg nincs igazság, senki sem sebezhetetlen, a jó itt nem gyakran győzedelmeskedik. A történet azonban felemás, mint ahogy az egész film is olyan, mint egy hullámvasút. Az elején még tényleg szinte belénk ivódnak a szereplők összes gondolata, átragasztják ránk negatív, pesszimista gondolataikat, a másik pillanatban pedig mintha az első rész kivágott jeleneteit néznénk egy második epizódnak mondva. Néha ellaposodik a cselekmény, majd megint erőre kap. Ez történik, a másik eredeti sztorival, ami Nancy Callahan-t teszi meg főszereplőjévé (Jessica Alba-n annyira látszanak az eltelt évek, mintha kb. a két filmet egyszerre forgatták volna le), az ő bosszúhadjáratáról szól, és egyben zárja le a mozit. Ez sem az igazi. Alba színészi képességei nem a legjobbak, maga a sztori is olyan, mint egy kezdő ponyvaíró első munkája. Nem elég kiforrott, lenne még rajta mit csiszolni – arról nem is beszélve, hogy okoz egy nagy történetbeli bakit.

Azonban úgy általánosságban a többi színész nem érdemel ostorozást: Powers Boothe, Rosario Dawson, Josh Brolin, Dennis Haysberth játékának köszönhetően kitűnően elevenednek meg a karakterek a képregények lapjairól, a film címével azonos történet pedig maga a kánaán. Ott nem tudtak elrontani semmit, az visszahozza a hangulatot, egyből beszippant. Eva Green pedig… nem csoda, hogy mindenki róla áradozik, ez a nő maga a „femme fatale”, Ava Lord-ot alakítva kimerít mindent, amit ez a megnevezés jelent, vonzó, csinos, szexi, önző, kegyetlen, kíméletlen, szajha, és még sok minden más jelzővel illethetném, pozitívval-negatívval egyaránt. Na, ezért a nőért valóban ölni lehetne. Testének gyakorlatilag minden pontját közelről megtekinthetjük, a kamera tökölés nélkül az arcunkba is tol mindent (csak egy valamit nem), még jobban kifejezve ezzel a már-már istennővé emelkedő alak ellenállhatatlanságát, és a férfiakra ható erejét. Nőkből persze megint kapunk egy rakással: ők is meghatározó alakjai Sin City városának, akik láttán a férfiak vagy térdre borulnak, vagy menekülnek, esetleg reménytelenül beléjük szeretnek – és ahogy azt egy folytatáshoz illik, dupla annyi van mindenből, nőkből, mellekből, vérből, lövöldözésből. Csak hát összességében ez sem az igazi, bár a karakterek most is öregbítik az „ultimate noir” kifejezést, zordak, pesszimisták, kegyetlenek, a vesztükbe rohannak, ez viszont kevésbé átérezhető, a narrációjuk néha leginkább csak mosolyra késztetik a nézőt, és nem jó értelemben, elmés, pergő szófordulatok helyett nem odaillő viccek vannak, néhány jelenetet pedig komikusra vesznek.

A két ide-oda billegő színvonalú történetet, és a másik kettő izgalmas, magába szippantó sztoriját összeadva azonban nem kapunk rossz filmet. Tény, hogy nem csinál forradalmat, mint az első, korszakalkotó se nagyon lesz, a nézőnek indokoltan támad némi hiányérzete a moziból távozva – és ezért a vizuális megvalósítás kevésbé okolható, ebből a stílusból már mindent kihoztak, amit lehet. A Sin City: Ölni tudnál érte nem más csupán, mint egy kultuszfilm folytatása. Ezzel a tudattal kell beülni rá, így kell kezelni. Nem szabad tőle se többet, se kevesebbet várni, hiszen tudjuk, mivel jár, ha megpróbálnak folytatást kanyarítani az ilyen mozinak. Párszor összejön, de legtöbbször nagyon nem találják el. Most valahol a kettő közt tapintható a végeredmény. Nem csinál nyarat, viszont jó film. De nem több.

75%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
12. Totoro  PlayStation.Community tag
2014.09.03. 23:22:15
LV6
Válasz 11. cratoska25 üzenetére:
aha..na persze
Mirror, mirror on the wall..
11. cratoska25  PlayStation.Community tag
2014.08.30. 10:03:38
LV5
Válasz 9. Totoro üzenetére:
Képeket matyizók nézegetnek...
A Mostani filmek 90 % gané
Ezért írtam, ha megnézem, csak miatta lesz.
Ülj le 1es...
Hjujj, de nehéz a jáátéékk..
10. KROTCHY  a here
2014.08.28. 11:07:43
LV29
Ultragagyi volt, az első rész közelébe se ért. Kár volt folytatni ...
Playing: Uncharted 3 multi
9. Totoro  PlayStation.Community tag
2014.08.28. 09:05:11
LV6
Válasz 8. cratoska25 üzenetére:
Ha csak annyira mozgat a film, hogy Jessica Alba vonaglik benne, akkor egyszerűbb lenne google-ban képeket nézegetni róla.
Mirror, mirror on the wall..
8. cratoska25  PlayStation.Community tag
2014.08.26. 03:45:56
LV5
Tojok a filmre, ha megnézem Jessica miatt lesz ( álomnő ) kategória
Már nem foglalkozok filmekkel, csak pár jobbat nézek újra
Az újak hulladékok, mondjuk DayZ és Végjáték jó volt
Hjujj, de nehéz a jáátéékk..
2014.08.25. 23:33:16
LV1
Válasz 6. Elparlun üzenetére:
*Dwight
If you can read this you're not blind:D
2014.08.25. 23:31:50
LV1
Jah...Ölni tudnék érte, hogy mekkora fostartály lett a film, főleg a vége.
Egyedül Dwyde sztorija hozza az első rész színvonalát.
If you can read this you're not blind:D
5. Totoro  PlayStation.Community tag
2014.08.24. 19:57:37
LV6
Az első rész epic. Családostul megnéztük a második részt. Írtó nagy csalódás volt. Azóta sem térek magamhoz. Ami az elsőt szuper filmmé tette, az egyszerűség és, hogy nem volt minden megmagyarázva az a második részre teljesen eltűnt. Próbálták annyira vagánnyá tenni, hogy teljesen tönkretették vele. Komolyan volt olyan pillanat a moziban, amikor már nem tudtam hova nézni, annyira idegesített a benne lévő folyamatos agonizálás és blődség. Az első rész örökké a kedvencem lesz, ezt viszont többet nem nézem meg az biztos!!!!
Mirror, mirror on the wall..
4. Kenshinxxx  PlayStation.Community tag
2014.08.24. 12:30:49
LV4
Xpressen 2 ezerért osztogatják az első részt bd-n, be is rendeltem. Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra, mert nekem az első rész kellemes meglepetés volt, annak ellenére, hogy semmi közöm a képregényhez.
your simple words just don't move me
3. RottenSniffer  PlayStation.Community tag
2014.08.24. 11:42:13
LV6
Az elsőt még kölyökkoromban láttam, félig, gőzöm nem volt, miért ilyen a film, és miről szól. :D Akkor utáltam.
Nemrégiben visszanéztük, megszerettem, főleg a világot, amit létrehoz. Nagyon jól játszanak az effektekkel, magával ragadó a történet, minden szereplő egyedi.
De azt hiszem, a folytatással nem fogom lerombolni ezt a képet, amit alkottam a filmről. Meghagyom másnak, a középszerű folytatásokat nem szeretem. Még egy lenyúzható rókabőr. :/
Bolond kutyás néni
2. qwertyasderf  PlayStation.Community tag
2014.08.24. 08:58:58
LV9
Nagyon középszer lett ez a film, számomra csalódás volt. Azzal maximálisan egyetértek, hogy az első film után 2-3 évvel még elvitte volna a hátán annak a varázsa, de most... Vannak jó pillanatai amiért egy rajongó szeretni fogja, de összességében csalódtam.

Terveztem, hogy hamarosan megnézem az első részt is nosztalgiázás gyanánt, de inkább haléasztom, mert csak tovább növelné a minőségi kontrasztot a két rész között.
1. Penge70  PlayStation.Community tag
2014.08.24. 08:04:32
LV22
" A Sin City: Ölni tudnál érte nem más csupán, mint egy kultuszfilm folytatása"

szerencsére én többet nem is várok tőle :)
az első nagyon tetszett, szerintem ez is fog
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16753 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6292 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4896 db
Utolsó belépés:
2020.01.28. 19:37:14
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea