PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

9 hozzászólás

2014.08.21. 20:49:55

Utolsó hozzászólás: Matichku

2014.08.24. 06:25:46

Megosztás
Értékeld a blogot!
A galaxis őrzői (Guardians of the Galaxy – 2014)
A világ nagy bajban van: nemcsak azért, mert békés népét egy kegyetlen mészáros akarja elpusztítani, kinek serege olyan mértékű-és erejű, amivel kevesen tudnak szembeszállni, hanem azért is, mert ez a világ pont egy rablókból, bérgyilkosokból, és egyéb törvényen kívüliekből álló bandára számíthat, hogy ők majd megmentik őket. Nem túl szerencsés kilátások, de most ilyen lapokat osztottak. Az, hogy ez a világ nem a mi világunk, de még csak nem is a mi univerzumunk, most mellékes. Az viszont nem, hogy a Marvel Stúdió ismét csak belenyúlt a tutiba, és a filmsorozatának második fázisának végére végre tényleg sikerült összekapniuk magukat, minden téren.

Idei nyár filmjei sokkal több kreativitást, és pozitívumot hordoztak magukban, mint tavaly, de hiába a jobbnál-jobb blockbusterek, amiket mindenki epekedve várt, nem mondok hülyeséget azzal, hogy egyetlen egy mozit sem előzött meg akkora hype, és olyan nagy várakozó tömeg, mint A galaxis őrzőit. Valószínűleg a történelemkönyvekbe a stúdió egyik legambiciózusabb, legbátrabb projektjeként vonul be, nem csak azért, mert végre kiemelt szabadságot adtak a filmet készítő James Gunn-nak, hogy valamelyest kénye kedvére formálja a történetet, forgatókönyvet, de már a téma, a koncepció is olyan stílust hordoz magában, ami eddig idegen volt a Marvel számára. Azonban, mindenhol azt írták, hogy mekkora bátorság volt ez a stúdiótól, hogy mennyi agyalás kellett hozzá, hogy végre meglépjék ezt, és a film bemutatásáig azon izgult mindenki, nehogy megbukjon. Tegyük a szívünkre a kezünket: bukásról még csak szó sem lehet. Ilyen háttér mellett, ilyen mértékű marketinggel, ilyen előzményekkel ez a film nem bukhat meg, ha a Marvel egy mogyoróvajas üveget mutatna két órán keresztül a nézők képébe, még azt is zabálnák. Mára már a stúdió kiépített egy nagyon is jól működő brand-et, aminek köszönhetően megszületett ez a produkció is, a Vasember, a Bosszúállók, és társai nélkül viszont talán sosem nézhettük volna Peter Quill és társai botladozásait egy csillagközi kalandban.

Mert a Marvel végre nagyon is bátran elmert szakadni a bevált sémától. Filmjébe annyi kreativitást, és egyéniséget passzírozott bele, amit utoljára a Bosszúállókban láthattunk, és sikerült elérniük, hogy miközben a történet halad előre a szépen kitaposott útján, öt perccel a fordulatok bekövetkezte előtt tudjuk mi fog történni, tisztában vagyunk vele, hogy az ellenfél a végére úgyis csúnyán meg fogja szívni, mégis olyan szórakoztató élményben legyen részünk, amiben már régóta nem. A galaxis őrzői nem szuperhősfilm, hanem egy űropera. Remekül vegyíti a klasszikus kalandfilmek (Indiana Jones) elemeit, a sci-fik legjobbjaival (Az ötödik elem, Star Wars). A protagonisták könnyed, laza, vicces, poénkodó arcok – Chris Pratt Peter Quill-ként lehet az új Robert Downey Jr., minden perce telitalálat, annyira illik hozzá a szerep, mint Amerika Kapitányhoz a csillagos-sávos lobogó, csibészes, macsógyerek stílusában Han Solo-t is fel lehet fedezni. Zoe Saldana a mozgékony, és halálbiztos bérgyilkos Gamora-ként még zöld bőrrel is iszonyatosan szexi, a Drax-et játszó Dave Bautista-ról eddig maximum antiszínészként lehetett beszélni, de itt sikerült elérnie, hogy emlékezetünkben egy jópofa, metaforákat nem értő nagy mamlaszként maradjon meg. Nem is beszélve a csapat utolsó két tagjáról, a két lábon járó, beszélő mosómedvéről, Rocket Raccoon-ról (szinkronhangja Bradley Cooper), és gyilkos házi kedvencéről, a kevés szókinccsel rendelkező Groot-ról (Vin Diesel szólaltatja meg, szokásos dörmögő, grizlit térde kényszerítő orgánumával). És aki csak azt hinné, hogy az utolsó két csapattag képes megnevettetni az embert, vagy humort szolgáltatni, az nagyon téved. Az összes főszereplő sziporkázik, Gunn sikerre vitte azt, hogy ne csak két lábon járó papírfigurák legyenek, akiket betettek dísznek, hanem tényleg élő-lélegző, érzésekkel teli szereplők, akik ha nem is túl eredetiek, de nem is csupán egy szokásos típust személyesítenek meg. Rocket pedig akkor is jó marad, ha nem neki jut minden jelenlét. Helyesbítek, a fiúk szerint „király”, a lányok szerint pedig „cukI”.

A filmnek megvan az az erénye, hogy a karaktereket valamilyen módon képes a nézők szívébe csalni, ezt teszi a pergős, jól megírt párbeszédek közben, vagy a humor folyamatosa csepegtetésével – vannak olyan viccek, melyek nem ütnek akkorát, mint kellene, de azok után mindig jön egy, ami helyreállítja a csorbát. A stúdió jellemezte mozzanatok mindvégig megvannak benne, a szokásos jó arányok megtartásával, mégis más, mint azt eddig megszokhattuk, persze ki is lóg rendesen az eddigi filmek közül, mégsem megy annyira szembe velük, még mindig létezhet nyugodtan egymás mellett egy különc zseni multi-milliárdos, páncélban, és egy lézerágyúval lövöldöző, beszélő mosómedve. A Marvel filmes univerzumának második fázisában nem lehetett túl sokat fejtegetni azt, hogy a színvonal megközelítené a Bosszúállókat. Gyakorlatilag egyébként sem nagyon lehetne, hiszen egy-egy szólófilm más, mint mikor összejönnek egymással a csapattagok, egy közös világmegmentésre. A galaxis őrzői végre kilehet mondani, hogy nemcsak megközelíti, vagy alulról kapargatja a Bosszúállók mércéjét, hanem csak egy hangyányival marad le tőle. A jobbnál-jobb egysorosok, a csapat dinamikája, együttműködése, a rengeteg lazaság, és az ismét kitűnő látványvilágnak köszönhetően csont nélkül eléri azt a bizonyos katarzist, mint 2012-ben: csak több poénnal, komolytalansággal, egyben több érzelemmel is, amik jól beleillenek a történetbe, mindenféle giccs nélkül, képes arra, hogy megdobogtassák a nézők szívét. Mindezt úgy, hogy közben a szokásos hősködéses dumákat ki is figurázza kellő öniróniával – közben tele pofával vigyorogsz, annyira elkap a feeling, hogy legszívesebben te is ott harcolnál a többiekkel a galaxis megmentéséért. Kellett már egy ilyen csillagközi sci-fi, ami ennyire szórakoztató, önirónikus, és tud jó lenni úgy, hogy közben alig mutat valami eredetiséget, csak a filmművészet bevált receptjeit alkalmazza. És a legjobb, hogy közben nem akadsz fenn olyan dolgokon, hogy a világmegmentős, „törvényenkívüliekből jófiú lesz” játékot játsszák el már milliomodjára, hogy a kurrens főgonosznak se több a motivációja, mint általában (bár Ronan még így is pozitív mércét állít fel), és hogy persze megint kell egy szerelmi szál, mert az sosem maradhat ki.

A hibák tudatában mégsem lehet haragudni a filmre. Végig képes tartani a szintet, már az első percekben elkap, és nem enged, amíg le nem kezd gördülni a stáblista – megint van pluszjelenet, de csak azok fognak igazán nevetni, akik ismerik a karaktert. Mindenféle különösebb magyarázat, és előzménybemutatás nélkül vezet be minket a világba, megismerteti velünk a karaktereket, akikről már az első percekben úgy érezzük, mintha ezer éve ismernénk őket – hasonlóan az idegen fajokról, és a nagyszerű mellékszereplőkről, akik megint ismert arcokból lettek összeválogatva. A galaxis őrzői nem szégyelli ami, büszkén felvállal mindent, ezért is a nyár egyik legszórakoztatóbb blockbustere, olyan profin van összerakva, hogy arra minden képregényrajongónak, és nem-képregényrajongónak is beindul a nyáltermelése (mert mekkora már, amikor a hősies-pátoszos score-ra pózolnak hőseink?), ez alól a retro-zenék szeretői, na meg a Marvin Gaye-fanok sem képeznek kivételt.

95%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
9. Matichku  PlayStation.Community tag
2014.08.24. 06:25:46
LV14
Válasz 7. rottenbull üzenetére:
Igen, valami hasonló volt nálam is. Ünnep volt a moziban megnézni.
Nil Satis Nisi Optimum
8. eisento  PlayStation.Community tag
2014.08.23. 20:34:39
LV17
csutortokon neztuk meg a parommal, nagyon bejott :)
7. rottenbull  PlayStation.Community tag
2014.08.23. 17:06:32
LV9
Válasz 6. Matichku üzenetére:
Azt lattam vagy 100-szor,hatalmas gyerekkori filmes elmeny.
6. Matichku  PlayStation.Community tag
2014.08.22. 23:17:11
LV14
Válasz 5. VictorVance üzenetére:
Az utolsó csillagharcos című film is valahogy pont erről az érzésről, álomról szól. Az is érdekes módon 80-as évek terméke. :)
Nil Satis Nisi Optimum
5. VictorVance  Szerkesztő
2014.08.22. 23:05:16
LV18
Válasz 4. Matichku üzenetére:
"Peter Quill kalandja meg szomorúan és furán indult 1988-ban. Viccesen elgondolkodtam, ha akkor engem visznek el most Űr...khm Starlord is lehetnék... :)"

Na ebbe én is belegondoltam :) Szerintem pl. ezért is marha jó film. Felébreszti bennünk a régi lelkesedést, amikor gyerekek voltunk, és arról álmodtunk, hogy egyszer mi is menő, és laza űrpilóták leszünk. A Star Wars-ban is volt egy olyan érzés, hogy hiába film, és kitaláció az egész, az ember mégis úgy érzi, hogy azok a dolgok, valahol, valamikor megtörténtek. Itt is hasonló kapott el, annyira valóságosnak éreztem az egészet, mintha ott lettem volna a szereplőkkel.
Örülünk?
4. Matichku  PlayStation.Community tag
2014.08.22. 22:46:02
LV14
Érdekes egy film volt. Ha nem látom az elején a Marvel logót, nincs benne Thanos és a gyűjtő, no meg természetesen Stan Lee, eszembe nem jutott volna, hogy képregény filmet nézek. És mégis nagyszerű szórakozás volt. Nekem is inkább egy jó sci-finek ment el. Egy komolyabb Star Trek résznek ahol különböző színű humanoidok külön fajnak számítanak. Itt is volt kék, sárga, vörös, zöld. :)
Tetszett ez a "válogatott" csapat. Zoe Saldana nem volt meg nekem kékben, de a zöld valóban nagyon szexi. Rocketre viszont nincsenek jelzők imádtam a szőrös kis vicsorgó fejét. Még többet belőle!
Peter Quill kalandja meg szomorúan és furán indult 1988-ban. Viccesen elgondolkodtam, ha akkor engem visznek el most Űr...khm Starlord is lehetnék... :)
Örülök, hogy a zenékről is írtál, mert azok nagyon jók voltak. Nem csak maga a filmzene hanem az "awesome mix vol 1-2" is. Kellemetlen, hogy ez már retronak számít... :( Remek hangulatot adtak az egész filmnek.
Fura kísérlet volt az a Galaxis őrzői, de nekem bejött.

Viszont a stáblista végén a jelenet nagyon nem ízlett. Ezt a kacsát már fénykorában sem kedveltem. A gyűjtőnek most rossz ízlése volt. :)
Nil Satis Nisi Optimum
3. ColdHand  Szerkesztő
2014.08.22. 15:17:33
LV22
Jó film, de nekem nem jött be, ahogy eddig egy marvel film se.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
2. MrFox  PlayStation.Community tag
2014.08.21. 23:42:27
LV2
Baromi jó film! Az utóbbi időben az egyik legjobb.
1. rottenbull  PlayStation.Community tag
2014.08.21. 21:48:41
LV9
Nagyon tetszett.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16728 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6282 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4887 db
Utolsó belépés:
2020.01.23. 14:25:40
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea