PlayStation.Community Blog ›› Petunia

9 hozzászólás

2014.08.06. 15:02:27

Utolsó hozzászólás: Petunia

2014.08.12. 14:21:25

Megosztás
Értékeld a blogot!
Hamarosan megjelenő TLOU: Remastered cikkem támogatására rakom ki ezt a Left Behind tesztet, mely sajnos már nem jelenhetett meg a Konzol Magazinban. Öröm volt vele játszani, öröm volt róla írni. A fényképbódés kép természetesen saját alkotásom. :)

“We eat together, we sleep together, we shit together”

THE LAST OF US: LEFT BEHIND (PS3)
Mint annyi más játékostársamnak, nekem is meghatározó élményt jelentett a The Last of Us, melyet némi késéssel, csak tavaly karácsonykor sikerült magamévá tennem. Bár a fejlesztő által elkövetett, egyéb munkák ismeretében sejtettem, milyen minőségre számíthatok, a szolgáltatott tartalomra, mondanivalóra, összességében a közvetített érzésvilágra nem tudtam felkészülni – és pontosan azért, mert az akció-kaland, valamint a túlélő horror ilyen sajátos vegyületével még soha nem találkoztam. Nehéz elhinni, de még onnan is van út felfelé. A Left Behind egy pár órás letölthető sztori, ám a főjáték során átélt élményeimet négy hónapos késéssel követve talán még jobban magához láncolt, mint az előzmény. Csodálatos, hogy a Naughty Dog ebben a rövidke szekvenciában is tudott valami újat, valami mást mutatni, mely mégis szervesen illeszkedik eddigi ismereteink közé, sőt tovább gazdagítja azt.

Már a Left Behind történetmesélését sem tudom hagyományosnak nevezni. Két sztoriról értesülünk, melyek nem egy időben zajlanak, ám párhuzamos szálakra fűzve, egymással váltogatva kerülnek kibontásra, az eseményrészek komplementer párjainak összekapcsolásával. Az egyik történet arról szól, mi történt közvetlenül azután, hogy Joel rázuhant egy kiálló fémdarabra hőseinknek a Coloradoi Egyetemről történő menekülésük során, hogyan próbált Ellie életmentő kötszereket, valamint gyógyszereket szerezni számára. Az egyedül töltött idő során Ellie emlékei között felbukkan egykori barátnője, Riley képe, és a vele Bostonban átélt utolsó nap történései. Itt vált át a játék a Riley-epizód elbeszélésébe. Bár a főjáték során egyszer említésre került Riley, és annyit is tudtunk, hogy a tragédia őt sem kerülte el, a Left Behindnak köszönhetően most a részletekre is fény derül, és Ellie-nek a Joellel történt találkozása előtti életéről is sok mindent megtudunk.

A narratíva egyik legérdekesebb darabja a két történet játékmenetének különbözősége. Míg a gyógyszerkeresés folyamata bőven meg van szórva a fő epizódból ismert adrenalindús és fokozatosan nehezedő kihívást jelentő harcokkal, a Riley-sztori egy érzelmes, humoros, a két karakter egymással és a környezetükkel folytatott interakciójára épülő remekmű, olyan zseniálisan megvalósított, akár minijátékként is felfogható gyöngyszemekkel, melyekről nem is akarom lerántani a leplet. Bár vannak itt is kihívást jelentő feladatok, ezek inkább a két lány bolondozására épülnek, és pont a kontextus másságából kifolyóan válnak emlékezetessé, különlegessé.
Bár a Naughty Dog annyi más mellett a harcrendszer terén is mások által szinte átugorhatatlan magasságúra helyezte a lécet, a Left Behind még tovább polírozza az amúgy is olajozottan működő gépezetet. Az ellenfelek alatt főként a fertőzés második szintjét jelentő, brekegő hangot kibocsátó, egyszemű, a fejükön már gombásodó Stalkereket, valamint a humanoid katonákat kell érteni, akikkel szemben a szokott módon, a szokott eszközökkel (kés, pisztoly, íj, Molotov-koktél, robbanószer és füstbomba), a hallgatózást is segítségül híva vesszük fel a harcot. Újdonság viszont, hogy a két rosszindulatú tábort akár egymás ellen is fordíthatjuk azokon a helyeken, ahol mindkét csapat képviselői jelen vannak; jó érzés a védett helyről leselkedve figyelni, ahogy jó párat elpusztítanak egymás közül.

Bár kiváltképp a Riley-epizód mondanivalója, meglepetésekkel, váratlan fordulatokkal is szolgáló története önmagában vinné a hátán az egész Left Behind-ot, a külcsíny terén megszokott, szemet-fület gyönyörködtető színvonal változatlan. Részemről soha nem szűnök meg gyönyörködni nemcsak a környezetben, de főleg a karakterek tökéletesen filmszerű animációjában, életszerű arckifejezéseiben, mozdulataiban. A fő szinkronszínészek, Ashley Johnson (Ellie) és Yanni King (Riley) hihetetlenül őszinte, természetes módon adják elő szerepüket, mely még inkább hozzájárul az elmesélt történet rövidsége ellenére is magával ragadóan megható és mélységesen emberi mondanivalójához.

Ugyan egyes gamerek maximum két-három órára becsülték a Left Behind szavatosságát, én szokás szerint nem rohantam, kiélveztem minden pillanatot, így szép kényelmesen másfél nap leforgása alatt, kb. öt óra alatt vittem végig a cuccot. Egy ilyen műalkotással szerintem nem is illik máshogy bánni. Úgy érzem, tökéletesen megérte az érte kifizetett pénzt, sőt ahhoz is kedvet csinált, hogy lassan megint nekiugorjak a fő epizódnak. A Last of Us és a Left Behind olyan játéktörténeti mérföldkő, melyet minden kontrollerkedvelőnek érintenie kell, legalább egyszer az életben.

Petúnia

Kiadó: Sony Computer Entertainment
Fejlesztő: Naughty Dog
Multiplayer: nincs
Online: nincs
Felbontás: HD 720p
Hang:

VIZUALITÁS: 10 AUDIO: 10 KEZELHETŐSÉG: 10 TARTALOM: 10 ÉLVEZETI FAKTOR: 10

10 / 10
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
9. Petunia  Szerkesztő
2014.08.12. 14:21:25
LV12
Válasz 8. Resiskull üzenetére:
Minden igaz. :D
Endure and Survive
8. Resiskull  PlayStation.Community tag
2014.08.09. 19:02:37
LV22
"Öröm volt vele játszani, öröm volt róla írni"

öröm volt olvasni.....

én majd PS4-re megveszem a remasteredet, abban ha minden igaz akkor benne van ez a dlc, amit amúgy már nagyon ki akarok játszani.
7. xetron  PlayStation.Community tag
2014.08.08. 05:24:43
LV20
Túlárazott dlc volt szerintem, mert szinte semmit sem tett hozzá a játékhoz.
Ultra Super Mega Combo Breaker .....
6. cratoska25  PlayStation.Community tag
2014.08.07. 12:42:21
LV5
Jó kis írás,thx be lesz szerezve ps4re
Hjujj, de nehéz a jáátéékk..
5. Petunia  Szerkesztő
2014.08.07. 11:08:21
LV12
Válasz 3. Johnny üzenetére:
Nem volt időm tesztelni, írni az utóbbi 2-3 hónapban a meló miatt. De ennek talán most vége. :)
Endure and Survive
4. Petunia  Szerkesztő
2014.08.07. 11:07:38
LV12
Válasz 2. tgabesz üzenetére:
SPOILER

Jaja... Pont ezen merengtem tegnap, hogy mi is történt akkor Riley-val? Vagy a harapással vége volt...? :) Nagyon jó így újrakezdeni a fősztorit, hogy ismered a Left Behind tartalmát.
Endure and Survive
3. Johnny  PlayStation.Community tag
2014.08.07. 08:35:52
LV5
Örülök, hogy újra olvashatok tőled egy hosszabb lélegzetvételű írást!
Eddig a game sajnos kimaradt, de pótolni fogom :)
Hömpörö apor ündürüxi!
2. tgabesz  PlayStation.Community tag
2014.08.07. 06:13:49
LV14
SPOILER

Nekem egy nagy bajom volt a játékkal: a harapás után már vége is történetnek. Szerettem volna látni ahogy Riley runner ezzel együtt egy boss fightnak, vagy valamilyen menekülésnek.
1. newkratos7  PlayStation.Community tag
2014.08.06. 19:11:51
LV3
Köszi az írást, jó lett!
Guardians! Tonight, we dine in hell!!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV12
Szerkesztő
PSC Kredit
5181 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Krisztina
Fórumhozzászólások száma:
3454 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1899 db
Utolsó belépés:
2019.12.05. 18:03:08
Regisztráció ideje:
2008.10.05. 12:51:45
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea