PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

5 hozzászólás

2014.07.31. 00:29:43

Utolsó hozzászólás: TCr64EU

2014.08.06. 08:24:33

Megosztás
Értékeld a blogot!
A majmok bolygója: Forradalom (Dawn of the Planet of the Apes – 2014)
Három évvel ezelőtt, 2011-ben kevesen gondolták azt, hogy a nyár nagy meglepetése A majmok bolygója: Lázadás című film lesz, ami nem csak sikert, és elismerést hozott (kritikailag, közönségileg is), de több mint 40 év után végre méltó volt az eredeti mozihoz is, és Pierre Boulle nem mindennapi regényéhez. Ezen felül lerakta az alapokat egy reboot franchise-hoz, amire lehet építkezni. Már a reboot témája is az emberi természetet, és annak előnyeit, hátrányait helyezte a középpontba, ezt bemutatva egy, az átlagosnál intelligensebb majom szemszögéből, azonban a mostani folytatás ezeket a kérdéseket feszegeti még erősebben.

10 évvel járunk ez előző epizód után, a majominfluenza az emberiség nagy részét kipusztította, a kevés túlélő nagyobb csoportokba verődve próbálja menteni a menthetőt, ami még a civilizációból megmaradt. Az egyik San Francisco-i csapat árammal szeretné ellátni az egész várost, azonban a gát, amivel ezt el lehetne érni az emberi intelligenciával rendelkező majmok területén van. Az egy évtizeddel korábban elszabadult állatok, vezetőjük, Caesar segítségével építik ki saját otthonukat. A két faj kétségbeesetten próbálja fenntartani egymás közt a békét, azonban a körülmények, az ellentétek, felfogások idővel egymás ellen fordítják a két tábort, s végül az összecsapás elkerülhetetlen lesz. A Forradalom remekül folytatja azt, amit az előző rész elkezdett: adva van a poszt-apokaliptikus környezet, és minden kelléke, a forgatókönyv okosan, logikusan, szépen építi fel az eseményeket, folyamatosan feszültséget ébreszt a nézőben, a két oldal viszonya mindvégig gyenge lábakon áll, bármikor robbanhat a bomba. Újabb remek példa, hogy egy blockbuster úgy is lehet jó, ha nem rögtön lövöldözéssel, és látványos akcióval indít. A két főszereplőt ugyanazok a gondok foglalkoztatják. Az emberek tagja, Malcolm családját, és népét is egyaránt meg akarja védeni, hasonlóan a Caesarhoz, aki még erősen emlékszik arra, hogy az emberek képesek szeretetre, megértésre, együttérzésre, ő is minden erejével megpróbálja egyben tartani a népét, de sajnos mindkettejüknek számolni kell azzal, hogy a sajátjaik között is vannak olyanok, akik nem osztják a gondolataikat a békéről, és a szép együttélésről.

Az emberi karakterek ugyan nem valami kidolgozottak, a színészek olyan típusokat személyesítenek meg, melyekkel már korábban is találkozhattunk, és nem többet. Persze kell egy olyan, aki utálja a majmokat, és minden lehetőséget megragad, hogy kifejezze felsőbbrendűségét (Toby Kebell), valamint egy vezető, akinek a tragikus múlt ad okot arra, hogy ne féljen fegyvert ragadni, és feláldozni akár magát is a saját fajtájának fennmaradása érdekében (Gary Oldman). A Lázadás esetében nemigen sikerült felhívni a figyelmet az emberi karakterekre, nem igazán lehetett kiragadni egy szimpatikusabb figurát, vagy kidolgozottsággal vádolni őket, ahogy itt sem kifejezetten rájuk épül a film (gyakorlatilag az első 15 percben csak majmokat látunk), viszont Malcolm-ért, és családjáért már lehet izgulni, ha kicsit hagyjuk elvonni a figyelmünket a másik a csapatról. Ugyanis az igazi szereplők még mindig a majmok, róluk szól az egész cselekmény, az ő boldogulásuk, belső viszályaik, kezdetleges civilizációjuk élveznek elsőbbséget, a CGI pedig hihetetlen részletes, élethű, az ember valóban elhiszi, hogy majmokat lát: még mimikájukban, mozdulataikban sem okoznak csalódást, gyakorlatilag mindegyikük egy igazi egyéniség, és nem csak a Caesar-t megszemélyesítő Andy Serkis végzett tökéletes munkát, már sokadszorra. Matt Reeves remek munkát végzett, ami a rendezést illeti, a kihalt, elnéptelenedett vidékeket remekül mutatja be a film, a házakról, és tárgyakról felszálló por szinte csiklandozza az ember orrát. Jelentőségteljes kamera-beállások, snittek, amik cseppet sem hatásvadászok, mellé Michael Giacchino dübörgő, néha velőtrázó zenéje miatt a mozit végig egy egyedi, nyári blockbusterektől idegen hangulat lengi körül. Az akciójelenetek pedig nem süllyednek le egy átlagos, limonádé popcorn-film szintjére, látványos ugyan, de egyben realisztikus is – annak ellenére, hogy itt bizony majmok rohamoznak, lovon ülve, géppuskával. Azonban, mivel a Forradalom az olyan nagyszerű, de szomorú, minden kis reménysugarat összezúzó folytatások nyomában jár, mint A Birodalom visszavág, és A sötét lovag, ezen a legkevésbé sem lehet nevetni, vagy kigúnyolni – mivel addigra már megvolt a belerázódás a filmbe, már az első másodpercekben magával húz, és szippant be, a legvégső jelenetig el nem enged.

A Forradalom ha nem is a nyár legnagyobb durranása (a Lázadást én még mindig jobbnak tartom egy kicsivel), de mindenképp a szezon legintelligensebb blockbustere, ami olyan üzenetet hordoz magában, ami minden ember számára kell, hogy jelentsen valamit, azonban ehhez néha túl kell látni a felszínen, és a dolgok mélyére ásni. E téren az eredeti, 1968-as változat a befutó, idén egy ehhez hasonló mélységet sikerült elérni az alkotóknak, legközelebb azonban a bajnoki öv is meglehet.

80%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. TCr64EU  Choose life
2014.08.06. 08:24:33
LV22
Nekem jobban tetszett, mint az előző rész.

A régi első 2 részt viszont egyik sem übereli, de talán még a harmadikat sem.
Az utána soron következő kettő (4-5) viszont nagyon langyi lett.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
4. rottenbull  PlayStation.Community tag
2014.08.02. 18:31:12
LV9
Szegeny Gary Oldman eleg pocsek volt a filmben.
3. Lotar  PlayStation.Community tag
2014.08.01. 22:05:00
LV18
vmelyik nap sasolom
psn/sen id: pcpmate
2. ALF22  Son of Liberty
2014.07.31. 16:03:04
LV26
én meg lemaradtam a régi verzióról
2részről tudtam, de hogy 5 is készült annakidején (évente jöttek!) arra nem is gondoltam

mondjuk nekem az első rész max annyiban rémlik,hogy gyerekfejjel jó volt, de most már csak nosztalgiából belenézve se tudott úgy lekötni mint pl egy ben hur vagy akármelyik régi, kosztümös, római film
1. Penge70  PlayStation.Community tag
2014.07.31. 06:53:09
LV22
az előző rész nagyon tetszett, ezt majd BD-n nézem meg, már nagyon várom
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16464 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6172 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4847 db
Utolsó belépés:
2019.12.14. 19:13:09
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea