PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

5 hozzászólás

2014.07.23. 17:46:44

Utolsó hozzászólás: Penge70

2014.08.06. 11:50:49

Megosztás
Értékeld a blogot!
Szabotázs (Sabotage – 2014)
Szomorú ezt így leérni, de az öreg akciósztárok második aranykora kezd véget érni. A nagy visszatérések sorozata, ami Sylvester Stallone-val, és a Rocky Balboa-val kezdődött, visszahozott egy olyan korszakot, ami sokak gyerekkorát, fiatalságát meghatározta, és mi, akik az ő filmjeiken nőttünk fel, teli szájjal vigyorogva néztük őket végig, közben szurkoltunk, mintha nem tudtuk volna, hogy a végén úgyis szétrúgnak egy rakás segget, és győztesen vonulnak vissza a naplementébe. Azonban ebből már nem lehet sokáig megélni, minthogy a ’80-as évek végén is eljött egy olyan korszak, mikor a nézőknek új sztárokra, új típusú akciófilmekre volt szüksége, úgy megint eljött egy olyan korszak, amikor az öreg motorosok újabb alkotásai már nem hozzák úgy lázba az embert. Egy poént nem lehet kétszer elsütni, így már Rocky újabb ringbe szállása, vagy John Rambo újabb visszatérése sem szólna akkorát, arról nem is beszélve hogyan jártak az olyan próbálkozások, mint A feláldozhatók 2, és a Die Hard – Drágább, mint az életed.

Egy évvel ezelőtt a retro akciósztárok közül a legnagyobb, és leghíresebb, az Osztrák Tölgy, Arnold Schwarzenegger próbálkozott meg egy visszatéréssel, a közönség szempontjából meglepően kevés sikerrel. Ugyan az Erőnek erejével szórakoztató volt, már akkor mindenki egy másik film eljövetelét várta, ami nem érdemtelenül előlegezte meg azt a sok bizalmat. Úgy tűnt a Szabotázs lesz az igazi visszatérés: végre nem egy olyan akciófilm, ahol folyamatosan a főszereplő sztár híres szerepeire, vagy magánéletére utalgatnak vissza, végre nem egy olyan mozi, ami csak a nosztalgiára épít, és nem utolsósorban végre egy jó stáb, akik kezében Schwarzenegger is biztosabban kezeli a big fuckin’ gun-t. David Ayer nem akárki a szakmában, főleg ha rendőrfilmekről van szó, így minden esély megvolt rá, hogy végre valóban egy, ha nem is túl eredeti, de mindenképpen egy zúzós, akciódús alkotást nyomjanak a képünkbe. Néhány ember viszont, mintha hajlamos lett volna elfelejteni, hogy Ayer sem tévedhetetlen, és bizony a sok igen jó rendezése, és írása közt neki is vannak gyengepontjai (attól függetlenül, hogy én szinte az összes filmjét szeretem, hibái ellenére is), de az még is meglepő, hogy a Szabotázsnak pont a forgatókönyv a legnagyobb gyenge pontja. Erre pedig a válasz minden bizonnyal Skip Woods, akit nyugodtan kilehetne tiltani Hollywoodból, nincs ott semmi keresnivalója, szerintem sok ember nevében beszélek, ha azt mondom, ennyi pocsék írás után maximum egy étteremben írogassa a rendeléseket. A rendezés egyébként valóban kifogástalan, az első néhány percben még vigyorogva néztem végig, ahogy Arnold és csapata kemény, félelmet nem ismerő DEA ügynökökként drog-razziát tartanak, csakhogy elrabolhassák egy mexikói kartell pénzét, aztán miután a zsákmányolt millióknak nyoma vész, valaki egyesével kezdi levadászni a csapat tagjait, közben közöttük is eluralkodik a bizalmatlanság. A történet nem hozza le a csillagokat az égről, és valójában nem is egy akciófilm, inkább egy modern krimi, a Tíz kicsi indián mintájára, a szereplők nyomozgatnak, gyanúsítgatják, ez alatt hullanak a fejek, folyik a vér – de szó szerint literszámra, hiába az R-kategória, már megint nem sikerült ezt rendesen belőni, túl sok, túl felesleges.

Az embernek kelletlenül is eszébe jut Schwarzenegger ’80-as évekbeli klasszikusa a Ragadozó, melyben hasonlóan egy ismeretlen személy vadászgatta le a vadászokat, akik nem nagyon voltak ahhoz hozzászokva, hogy a nyúl vigye a puskát. Ott egy földönkívüli volt a főkolompos, itt meg egy… de nem lövöm le az amúgy sem valami nagy poént, mindenki hamar rá fog jönni, hiszen a forgatókönyv szinte a néző képébe nyomja, aki krimiken edződött, nem fog sokat bajlódni a háttérsztorik összerakásával. Ha már szóba került a kult-klasszikus, megjegyzem, engem ebben a filmben látott csapat kicsit emlékeztetett Dutch Schaefer profi kommandójára, amit persze csak óvatosan jegyzek meg, hiszen a Szabotázs keménylegényei fele olyan karizmatikusak, és fele annyit lőnek – és nem színészi képességeik miatt emlékezetesek, hanem puszta kinézetük, és karizmájuk miatt. Arnie papa tehet a legkevésbé arról, hogy ez a film csalódás. Ő most is olyan, mint szokott: karizmatikus, keveset beszél, sokat lő, nem tököl, odacsap, és több mint 30 film, meg 8 év kormányzás után még mindig töri az angolt. Egyszóval nem színészi eszköztárának változatos kínálatával kápráztat el minket, de nem is ezért szeretjük, azonban rajta, és a tisztességes rendezésen kívül nem sok minden működik a Szabotázsban. A karakterekért nem lehet izgulni, nem csak azért, mert néhány apró kivételen kívül nem valami szimpatikusak, hanem mert, mint egy slasher horrorban, az ember előre megjósolja milyen sorrendben fognak meghalni. Alapjáraton is elég logikátlanul cselekednek, a dialógusokban minden bizonnyal tudatosan elszórt milliónyi „fuck” is csak arra szolgált, hogy addig is mondjanak valamit, ha már normális párbeszédeket nem tudtak írni. Az alkotók az utolsó néhány percben bedobnak még néhány kötelező fordulatot, de ezek már nem mentik a menthetőt, ettől a film sem lesz semmivel sem jobb, még ha azt nézzük, hogy a főhős végülis így kicsit „tisztázza magát” a néző előtt – egyébként itt jegyzem meg finoman, hogy jobban örültem volna, ha Arnie sokkal inkább egy antihőst testesít meg, ahogyan azt a korai szinopszisok, előzetesek ígérték.

Minden várakozás ellenére a Szabotázs cseppet sem nevezhető igazi visszatérésnek (az még mindig az Erőnek erejével marad), azonban annak, aki a játszótéren is inkább John Matrix volt, mint John Rambo, és annak, aki apu napszemüvegét, meg bőrkabátját ellopva terminátorost játszott, a filmre rá fordított idő nem vész kárba. Lehetett volna ez sokkal, de sokkal jobb is, főleg Ayer-től, szomorúnak szomorú, hogy nem így lett, de egy laza délutáni moziként annyira nem vall kudarcot. Schwarzenegger pedig legkevésbé sem vádolható a középszerűségért, ha nem is akkora húzónév, mint egykoron, a tiszteletem és rajongásom iránta cseppet sem lanyhult: engem biztos nem veszített el.

65%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. Penge70  PlayStation.Community tag
2014.08.06. 11:50:49
LV22
megnéztem, bűn rossz a film, még az a 65% is sok neki :/
4. Greg  PlayStation.Community tag
2014.07.26. 17:05:43
LV25
Válasz 3. ALF22 üzenetére:
Vagy még ezek lehetnének:

A nyugdíjasotthon visszavág
Nyolcadik utas az urológus
Végképp Feltörölni
Két infúzió között
;)
LV426
3. ALF22  Son of Liberty
2014.07.26. 14:53:25
LV26
nekem stallone szimpatikusabb ,de sztem tévúton vannak ezekkel a filmekkel
A régi nagy sztárokkal (akik még izompisták is) egy filmet tudnék elképzelni: Space Marine.
GW nem adja a jogokat akkor meg szimplán egy klónfilmet összedobni.
2. HUN_Zsubi  PlayStation.Community tag
2014.07.25. 21:22:45
LV12
Tegnap este néztem meg, hasonló a véleményem. Nem rossz, de sokszor mintha kapkodtak volna benne, mintha vki elhagyott volna pár oldalt a forgatókönyvből, de azért csinálták tovább...
Gyűjtői kiadások: http://mycollection.blog.hu
1. Penge70  PlayStation.Community tag
2014.07.23. 20:19:40
LV22
nagyon érdekel a film annak ellenére, hogy azért sejthető volt, nem lesz nagy durranás
a blog szokás szerint 5*
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15931 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5938 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4731 db
Utolsó belépés:
2019.08.24. 09:38:55
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea