PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

5 hozzászólás

2014.07.14. 15:25:38

Utolsó hozzászólás: MonstAir23

2014.07.23. 09:24:02

Megosztás
Értékeld a blogot!
A dolog (The Thing - 2011)
Az utóbbi években elterjed remake, reboot, prequel, sequel hullámban úgy látszik már egyik régmúlt horror klasszikus sem kerülheti el az újbóli megfilmesítését. A legtöbb embernek ugyan herótja van már abból hogy Hollywood eredeti ötlet hiányában már a századik bőrt húzza le a régi franchiseokról, én ellenben elvagyok velük, bár be kell vallani hogy a legtöbb ilyen feldolgozásnak olyan a színvonala mint egy Film Pluszon leadott yeti-shownak. Nos jómagam is tisztában vagyok ezzel, de haveri társaságban, vagy moziban iszonyat nagy hangulatot tudnak teremteni az ilyen b kategóriás trash marhaságok. Nyilván mindnyájan emlékszünk Rob Zombie két új Halloween-filmjére, amellyel rögtön vagy 10 szöget vert bele az eredeti klasszikus sírjába, aztán vagy 6 láb mélyre temette el. Ezúttal ismét egy John Carpenter által készített kultuszfilmet szedtek elő. A dologcímű alkotás nyilván minden igényen, magára valamit is adó filmnézőnek ismerős, amolyan igazi sci-fi alapvetés, örökérvényű klasszikus, amely sokunk gyerekkorát meghatározta, akár egy sötét szobában ültük végig, akár félve attól hogy a muter vagy a fater véletlenül benyit és meglátja milyen beteg filmet nézünk éppen. Maga a hangulat, az atmoszféra amit Carpenter megteremtett abban a filmben példa értékű, hihetetlenül ütős, még az akkori bábuk és a számítógép nélkül megcsinálta effektek sem tudják lerontani az átlagát. Érdekesség hogy már az 1982-es verzió is egy feldolgozás volt, az 1951-ben készült The Thing From Another Worldremake-je. A 2011-es Dolog azonban előzmény, pontosabban kronológiailag Carpenter mozija előtt játszódik. Talán még emlékszünk arra a norvég kutatócsoportra, akiknek a ’82-es verzióban kihozták a lényt a jégből, aztán az szépen megtizedelte őket, de a filmben nem láthattunk ezt a konkrét eseményt, csak a lerombolt, holtakkal teli bázist. Épp ezért az előzmény erről a csoportról szól, bemutatja hogy mi történt, mielőtt az amerikaiak belekeveredtek volna az eseményekbe. Igazából a filmet megtekintve komolyan fel kell magunknak tenni a kérdést, hogy most mi is ez az új verzió? Természetesen mint azt korábban írtam egy előzmény, de akár egy remake-nek is elmehetne nyugodtan. Gyakorlatilag ugyanaz az alapszituáció, megtalálják a lényt, az szépen elszabadul, megpróbálják megfékezni, ám hamarosan rájönnek hogy ez az organizmus képes lemásolni az élőlényeket, így a feladat egyre nehezebb lesz, mert senkiben sem bízhatnak meg, akármelyikük lehet az idegen.

Ez még önmagában talán nem is lenne olyan nagy baj, de az előzmény rendkívüli módon másolja a klasszikust, és kifejezetten csak arra támaszkodik. Persze mondhatnánk nehéz feladata volt az alkotóknak, hiszen ebből a történetből már nemigen lehet kihozni újat és eredetit, de mentségükre legyen mondva hogy néhány helyen megpróbálták, több-kevesebb sikerrel. Néhol igen ötletes megoldásokkal kápráztatnak el minket, például egy ideig azt hittem hogy az írók voltak olyan bátrak hogy pofátlanul lemásolják a vértesztes jelenetet, de sikerült egy olyan megoldást találniuk (fogak megvizsgálása), ami nem sokaknak jutott volna eszébe. De ami működött Carpenter filmjében, az itt is klappol, ezúttal is sikerült némi feszültséget teremteni, ami abban testesül meg hogy sosem tudjuk biztosan hogy kit támadott meg a dolog, maga a helyszín, a kietlen déli sark is szokatlanul nagy bezártság-érzetet ad. Azért látszik az alkotókon hogy kellő tisztelettel nyúltak az alapanyag felé (más kérdés viszont hogy ha annyira nagyon tisztelnék a ’82-es verziót, akkor el sem készítik ezt az előzményt), odafigyeltek az apróságokra is mint például a balta a falban, vagy a kétfejű szörny a kutatóbázison, továbbá minden olyan motívum, amikre majd a történet szerint rátalál az amerikai kutatócsoport. Valójában ami leginkább elviszi a hátán a filmet, az nem más mint a hangulata, az atmoszférája, amit Carpenter már jóval korábban, 29 éve megteremtett, így azért nem volt nehéz átültetni ezt az előzménybe. A karakterek itt mégsem olyan érdekesek, bár legalább a norvégok norvégül beszélnek, de az amerikai karakterek most is kihagyhatatlanok voltak. S míg a klasszikusban az egyetlen női szereplő egy sakkjáték hangja volt, itt most egyszerre kettőt is kapunk, egy mellékszereplőt, akiről gondolom már mindenki kitalálhatta hogy nem húzza sokáig, és magát a főszereplőt Mary Elizabeeth Winstead-et. A hölgyet nem éppen a színészi teljesítménye miatt szeretjük és itt sem kápráztat el minket, de mégsem zavaró a jelenléte, korrektül alakítja a paleontológust, amolyan Ellen Ripley klónként funkcionál, de kétségtelenül jól megy neki. Az ilyen horroroknál már amúgy is az első 10 percben kilehet találni hogy ki fog meghalni, de talán a film végén látható fordulat még erre is rácáfol egyet, a tapasztaltabbak kis szerencsével még ezt is észreveszik, de én kivételesen nem vettem észre, annyira el voltam merülve a cselekményben.

És ez itt a lényeg kérem szépen: ugyanis a néhol béna CGI, vagy a gyenge, semmitmondó befejezés ellenére A dologvégig képes lekötni az ember figyelmét. S mivel valószínűleg ez volt az alkotók célja is, részben sikerült nekik. Aligha hinném hogy felakarták múlni Carpenter remekművét, mert az annyira lehetetlen mint vízen járni. Ellenben a klasszikust sem tiporja sárba, sőt, egész élvezhető kis előzményt sikerült összehoznia a fiúknak, lányoknak. A filmet nézve végig „deja vu” érzésünk lesz, nem is csoda, hiszen rengeteg ötletet, jelenetet átvettek a ’82-es verzióból, de tegyük szívünkre a kezünket: lehetett volna ez sokkal de sokkal rosszabb is. A mai Hollywood-i ötlethiányt elnézve pedig kifejezetten jobb mint egy újabb, felesleges horror alkotás. A film pedig pont ott fejeződik be, ahol az eredeti kezdődik, a stáblista közben láthatjuk a rohanó kutyát és az őt üldöző helikoptert, viszont maga a film utolsó néhány perce nagyon harmatosra sikeredett, a fordulat persze kifejezetten ötletes, de egy kis logikátlanság fedezhető fel abban hogy a főszereplőt életben hagyták, bár ha belegondolunk lehet hogy ez előkészítette a terepet egy esetleges folytatásnak. Az hogy erre szükségünk van e azt döntsük el magunk, de A dolog2011-es verziója nagyon is egyben van, egy kellemes csalódás, de azért nem annyira hogy elájuljunk tőle.

75%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. MonstAir23  PlayStation.Community tag
2014.07.23. 09:24:02
LV3
Ez szerintem egy nagyon jó film, aki nem látta érdemes megnéznie.
4. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2014.07.16. 06:18:08
LV11
Kifejezetten azon ritka feldolgozások egyike, ami jó is lett! Még jó hogy előzményen alapul, mert egy folytatásba lehet beletört volna a bicskájuk. Ez így viszont nekem is tetszett. Mary Elizabeth Winstead is piros pontos szereplést nyújtott!
Mindig legyen egy "B" terv!
3. Mastermune  PlayStation.Community tag
2014.07.15. 20:31:52
LV1
A CGI néha tényleg gagyi volt de ettől függetlenül élvezhető volt az "előzmény".
PSN ID: Janey_HUN
2. wooltur  PlayStation.Community tag
2014.07.14. 19:36:53
LV16
Nekem tetszett az új rész is.
R.I.P. Brúnó :-(
1. Villa  PlayStation.Community tag
2014.07.14. 17:42:02
LV11
Nekem nagyon tetszett.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16437 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6161 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4842 db
Utolsó belépés:
2019.12.05. 19:30:50
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea