PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

10 hozzászólás

2014.07.08. 13:39:23

Utolsó hozzászólás: Matichku

2014.07.11. 03:08:23

Megosztás
Értékeld a blogot!
Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (Indiana Jones and the Last Crusade - 1989)
Nem hinném hogy annak idején lett volna akármilyen tényező is, ami arra késztette volna George Lucas-t és Steven Spielberg-et, hogy egyik kedvenc franchise-ukat ne folytassák. Való igaz A Végzet Temploma nem épp úgy sült el ahogy azt előzetesen várták, mégis, a bevételi mutatók nem hazudtolták meg önmagukat, a vegyes fogadtatás ellenére is jól jártak Spielberg-ék. A második rész ugyanakkor egy lecke volt arra, hogy ezúttal milyen irányba menjenek el a sorozat trilógiává bővítésénél. Ez a munka nagyjából 5 évet vett igénybe, ilyen-olyan forgatókönyv ötletekkel, amelyek közül talán a legismertebb Chris Columbus (korai éveiben íróként, majd később rendezőként érvényesült az álomgyárban) munkái, amelyek természetesen Lucas ötletein alapultak, a Majomkirály, vagy az Fiatalság forrása ütős történetnek bizonyult, ám egyik sem került mozivászonra, különösen nem az öreg másik ötlete, amely szerint a harmadik rész egy kísértetkastélyban játszódott volna (bár ha A Végzet Templomakritikai szempontból is sikeres lett volna, talán ez az ötlet érvényesül). Végül a készítők arra jutottak, hogy mindenképp egy olyan alapanyag kellene amely hasonlít Az elveszett frigyláda fosztogatóihoz, de nem is gyenge másolata annak. Így tehát a harmadik részben, Az utolsó kereszteslovagban ismét egy okkultista ereklye kerül a középpontba, nevezetesen a Szent Grál, az a kehely amelyből Jézus az utolsó vacsorán ivott, s amelyen felfogták a vérét a keresztre feszítésekor. Két évvel A frigyláda után járunk 1938-ban, mikor is egy milliomos, műgyűjtő Walter Donovan keresi fel az híres régészt Indiana Jones-t, akit arra kér hogy kutassa fel a kelyhet. Persze Jones nem hisz az ilyen mesékben, ám mégis útnak indul mivel az apját, Idősebb Henry Jones professzort elrabolták a németek hogy az ő segítségével leljék meg a kincset. Ám ebben a játékban senki sem az akinek elsőre látszik, Indy-nek pedig hatalmas kihívás szakad a nyakába, hiszen az egész Harmadik Birodalom a nyomukban van, neki pedig mindenképp előttük kell megtalálnia a kelyhet, ha kudarcot vall a sötétség seregei fognak végigmasírozni a Földön.

Az utolsó kereszteslovagtehát leginkább az első részre hasonlít, nélkülözi a naturalista, brutális, sokszor gyomorforgató jeleneteket, mint amelyeket az előző részben láthattunk. A Sankara kövekkel ellentétben, itt egy valóban sokat emlegetett ereklye kerül a középpontba, visszatértek a nácik is, igazi könnyed kalandfilmes hangulat kap el minket már a legelső jeleneteknél, amely ezúttal igazán érdekes, visszarepülünk Indy fiatalkorába, 1912-be, mikor még cserkészként keveredett önkéntelenül bajba. Ez a felvezetés részben arra szolgál hogy felvezesse a fiú kapcsolatát apjával, aki egy kissé rideg, szigorú ember, egyetlen szenvedélye a Szent Grál kutatása, és erről készített naplójának vezetése. Ez később nagyon fontossá válik természetesen a film folyamán, hiszen két ellentétes generáció áll szemben egymással, apa és fia, a csendes, higgadt, kissé bohókás, de nagyon is komoly öregúr, szemben a fiatal, kalandvágyó, állandóan bajt kereső kincsvadásszal. Indy és apja közötti kapcsolat igazi unikum a filmben, rengeteg poénos helyzetet szül és nagyon szépen van végigvezetve, Jeffrey Boam forgatókönyvíró mellett Tom Stoppard is besegített az írásban, neki köszönhetjük az apa-fia párbeszédeket (bár neve nem került fel végül a stáblistára). A kettejük közti kapcsolat egyrészt a remekül megírt dialógusoknak köszönhetően remekül van megjelenítve, de nem utolsó sorban a színészeket illeti a dicséret, Harrison Ford most is nagyon jól alakítja Indy-t, igazi férfias sármja és mosolya megunhatatlan, Sean Connery pedig a szereplőgárda legjobbja, nagyon jól áll neki az egyszerű, néha poénos, ügyetlen öregember szerepe, apa és fia nagyon jól kiegészítik egymást, választ kapunk sok kérdésre, például hogy milyen kapcsolatban állnak, mi az oka annak hogy elhidegültek egymástól, és még nagyon sok mindenre, lényegében idővel megenyhülnek egymás felé, addigra pedig rengeteg olyan poénos helyzetet szül a szereplésük, amely miatt Az utolsó kereszteslovaga legviccesebb rész a sorozatból.

Ezen kívül olyan érdekes dolgokat is megtudhatunk mint hogy honnan lett Indy-nek az a sebhelye az állán, vagy hogy honnan ered hírhedt kígyóundora. A hagyományoknak megfelelően a harmadik rész is egy adott ereklye megszerzésével, egy mellékszállal kezdődik és aki szemfüles, észreveheti az alkotók szándékát, miszerint egységessé tegyék a három részt (A frigyládában: „Marcus, majdnem megszereztem, itt volt a kezemben”, itt pedig: „Marcus, megvan”), de nemcsak ebben hasonlít az első részre a film, ugyanazt a könnyed, élvezetes hangulatot árasztja magából, Az utolsó kereszteslovagbanmegvan minden ami miatt Indiana Jones rajongó az ember. Ha Indy-filmről van szó, akkor természetesen nem feledkezhetünk meg a csodálatos helyszínekről sem, amelyből ezúttal is akad néhány, Velence csodálatos kikötői, a könyvtár, az osztrák kastély, a náci birodalom központja Berlin (egy elég ütős Hitler jelenettel természetesen), vagy éppen Jordánia sivataga, hegységei, amely a film bemutatása után igazi turistalátványosság lett. Az utolsó kereszteslovagigazi feszített tempót diktál, csak néhány jelenetre ül le a film, épp annyira hogy derüljünk egy jót a frappáns beszólásokon, párbeszédeken, majd ismét beindul és beszippantja a nézőt, olyan különleges élményben lehet része, amelyet nem sok produkció nyújt (főleg nem mostanában, mikor a kalandfilm gyakorlatilag kihalófélben van). A film nemcsak idézhető poénokkal van tele, hanem rengeteg olyan akciójelenettel, amelyek szinte beleégnek az ember agyába (annak ellenére hogy egyik sem annyira emlékezetes és többször idézett mint A frigyládahatalmas betongolyója, vagy egylövéses kardpárbaja), említhetném a motoros üldözést (érdemes figyelni a végén a Ford-Connery páros mimikáját, egyszerűen hihetetlen milyen nagy profizmussal hozza mind a kettő a karaktert, már puszta tekintetükkel is mosolyt csalnak a néző arcára), vagy a lovaglós-tankos párbajt, tökéletesek a vágások és a kameraállások, Spielberg nagyon jól megrendezte az egészet.

A színészek mindegyike a legjobbat hozza, visszatért az első részből Sallah (John Rhys-Davies), és Marcus (Denholm Elliott) is több szerepet kap, természetesen Indy most sem marad nő nélkül (egy szőke német lányt sikerül elcsábítania, akiről hamar kiderül hogy nem is annyira ártatlan), a csomagoláshoz jár még a kötelező SS tiszt, és még egy rakat náci katona akiknek az a megtisztelő szerep jut hogy Indy és társai intézik el őket (érezhető azért hogy Spielberg afféle karikatúraként vonta bele a nácikat filmjébe, gyakran parodisztikus szerepben tünteti fel a katonákat). Külön érdekesség hogy a moziban rendkívül sok a James Bond-os párhuzam, Connery maga is 7 filmben alakította Bond-ot, Alison Doody és Rhys-Davies is szerepeltek egy-egy részben, Idősebb Henry Jones-t pedig ugyanolyan pisztollyal lövik le, mint amelyet az angol kém is használt (nem titok hogy Lucas és Spielberg azután vágtak be A frigyládaelkészítésébe hogy utóbbinak nem hagyták hogy Bond-filmet rendezzen). Manapság mikor sorban gyártják tv-re a gagyi, zs-kategóriás kalandfilmeknek nevezett szemeteket, az Indiana Jones marad az egyetlen olyan kalandfilm, amely ennyi idő után is a legjobb mind közül (a Karib-tenger kalózaibizonyos formában tekinthető az örökösének, de mára már az a széria is a kifulladás felé tart), igazi megunhatatlan klasszikus, sok rajongó vallja hogy ez a kedvenc része, s körülbelül ugyanennyi tartja egyenrangúnak vagy jobbnak A frigyládánál. Nálam valahol holtversenyen áll a dobogó legmagasabb fokán.

Még néhány szóra megemlíteném John Williams frenetikus, szép zenéjét, amely legalább annyira emlékezetes lett mint az első két részben végzett munkája, az itteni is megérdemli hogy minden filmzenét szerető ember polcán ott legyen egy példány a cd-ből, a főtéma megunhatatlan dallamai csak még jobban hozzájárulnak ahhoz hogy elkapjon minket a páratlan Indy hangulat, megkockáztatom hogy enélkül már nem lenne ugyanolyan ez az élmény. Az utolsó kereszteslovagbanmegvan minden amiért az emberek imádják az Indiana Jones filmeket, és ami miatt annak idején kalapot és oldaltáskát ragadtunk hogy aztán kalandvágyó kisfiúkként mi is Indy-nek érezhessük magunkat és amiért századszorra is képesek vagyunk leemelni a polcról, végignézni, még ha mindannyian is kívülről fújjuk a szövegkönyvet. Spielberg-ék ezúttal nem nyúltak mellé, pontosan azt teljesítették amit a közönség elvárt. Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagnemcsak minden idők legjobb kalandfilmje (Az elveszett frigyláda fosztogatóivalegyetemben), hanem minden idők egyik legjobb filmje is, örökérvényű klasszikus, az évek során próbáltak hasonlót csinálni, felülmúlni ezeket a mozikat, de a végeredmény igazolta hogy ezt alighanem lehetetlen, ahhoz nemcsak egy Spielberg, vagy egy Lucas kellene, több annál: igazi gyermeki lelkesedés, kalandvágy, fantázia, és még valami plusz, amit ha bottal ütnének sem tudnám megmondani mi az.

100%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
10. Matichku  PlayStation.Community tag
2014.07.11. 03:08:23
LV14
Válasz 9. VictorVance üzenetére:
Ha a negyedik 2-3 év múlva jön az se gond. Mindig szívesen olvasom a blogjaid.
Nil Satis Nisi Optimum
9. VictorVance  Szerkesztő
2014.07.10. 14:44:14
LV18
Válasz 6. Matichku üzenetére:
Igen, ezt már vagy 3 éve megírtam, csak egy másik oldalra volt felrakva. De mivel mostanában nem nagyon írtam filmes blogot, és az előző két Indy-film is ittvolt, gondoltam berakom ide is. Majd a negyedik részről is lesz kritika... valamikor :)
http://www.youtube.com/watch?v=HKWjx5kevQg
Örülünk?
8. MrZ  La Peste Noire
2014.07.09. 15:50:52
LV12
Válasz 5. jime üzenetére:
Nem. Én csak levedlettem anyám bőrét.
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
7. gabor96  PlayStation.Community tag
2014.07.08. 22:48:48
LV5
Válasz 3. MrZ üzenetére:
- 4%
Brugge egy rossz hely.
6. Matichku  PlayStation.Community tag
2014.07.08. 21:46:48
LV14
Kicsit hosszabb volt a szünet az előző Indy rész blogja után, de lényeg, hogy teljes lett a trilógia. :)
Sajnos csak 100%-ig lehet pontozni, minden Indiana Jones film a kedvencem.

Ehhez még ennyit, én majdnem behugyoztam a röhögéstől... :D
http://www.youtube.com/watch?v=Fe79mVR4p8A&am[...]
Nil Satis Nisi Optimum
5. jime  non-alcoholic
2014.07.08. 21:25:57
LV29
Válasz 3. MrZ üzenetére:
te nem voltál gyerek? :D
"wake up, you're dead!"
4. jime  non-alcoholic
2014.07.08. 21:25:49
LV29
imádom, ezen nőttem fel :)
"wake up, you're dead!"
3. MrZ  La Peste Noire
2014.07.08. 19:08:38
LV12
Egyiket se láttam. Nem is fogom. -10000000%
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
2. Albert  salabakter
2014.07.08. 18:20:37
LV5
Édesanyám elsőszámú kaland hőse. Quatermain a második... ^^
Éhes vagy egyél, fáradt vagy pihenj.
1. TCr64EU  Choose life
2014.07.08. 14:58:52
LV22
Egyetértek, 100%.
A legjobb Indy film.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15913 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5935 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4720 db
Utolsó belépés:
2019.08.19. 19:34:20
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea