PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

1 hozzászólás

2008.12.06. 11:42:13

Utolsó hozzászólás: karez

2008.12.06. 12:11:03

Megosztás
Értékeld a blogot!
- ez nem bosszú, megtorlás...

Az utóbbi években nem sokat játszottam PC-n, arra emlékszem csak, hogy az érettségim évében vetített Megtorló film játékverziójával egy évig szemeztem, míg végül rászántam magam. Akkor vagy ötször végigvittem egyhuzamban. Nem kis aggodalommal álltam a PS2-es verzió előtt. Hiszen az amúgy is "szép" emlékeim megszépülhettek annyira, hogy a legkisebb hibát is felnagyítsa szememben.
A Marvel hősök közül mindig is a Megtorlót kedveltem leginkább. Már az első hazai megjelenésekor felkaptam a fejemet a nyálas és óvatoskodó Pókember újság utolsó pár oldalán feltűnő fickó történeteire. Az sem lepett meg hogy a Hepiend magazinban Conanna legyütt került megjelenésre fekete fehér képregényük hiszen mentalitásuk nagyon hasonló, módszereik méginkább, mindketten koruk nagyragadozói.

Bár nem hiszem, hogy lenne aki ne ismerné a történetet, röviden leírom mégis: Frank Castle CIA ügynök a munkájának és családjának él. Vietnámot is megjárta ugyan és ha hajszálon is múlott, de rendes ember lett belőle. Gyönyörű feleséggel és gyerekekkel osztja meg életét. Egy nap azonban egy gengszterháborúban a családja keresztűzbe kerül és ő is megsérül. Nos, ez átszakítja azt a bizonyos hajszálat és mivel legálisan nem tehet semmit a világban eluralkodó gyűlölethullám és bűnözés ellen a kezébe veszi az igazságosztó szerepét és Megtorló néven rettegett hírnévre tesz szert a bűnözük körében akikre kíméletlenül és kegyetlenül vadászik. Tevékenységét azonban szinte senki nem nézi jó szemmel: az állami hatóságok körözik és vadásszák, a maffia vérbosszút fogad és hatalmas pénzekre tartja a vérdíját és a legtöbb Marvel szuperhős is ellenzi amit tesz. Személyes véleményem szerint mivel ő az egyetlen aki nem biológiai kísérlet vagy születési rendellenesség miatt tagja a bohócruhás kretének világának és az szinte az egyetlen aki nem rendelkezik szupererőkkel közül messze a legnagyobb arc. Öltözni mindenképpen jobban tud.

Érdekes módon videójátékok terén a Punisher név eddig igencsak jól csengett. ellentétben a többi bohóc játékokban valaó megjelenésétől, az eddigi két Punisher játék a maguk kategóriájukban remekül szerepeltek. Előbb egy árkádokban megjelent beat em up-ban szerepelt Nick Fury, a shield parancsnokkal az oldalán (tudjátok, amikor még nem volt néger) és a képregényből vett ellenfelekkel küzdve kellemes emlékként maradtak meg a balatoni nyarak. Később a NES-re jelent meg egy railroad shooter ami amellett hogy remekül visszaadta a Megtorló hangulatot és akcióorientáltságával kiemelkedett a kor játékai közül ismét hű volt az eredeti képregényhez és ez nagy fegyvertény a pályatársakkal szemben. Az utóbbi időben népszerűvé vált netes videókritikák között akadt egy amelyik keményen lehúzta ezt a játékot, de olyanok véleményére nemigen adok, akiknek a top10 ninja listájukba említés szintjén sem fér be Rikimaru vagy Ayame...

Vegyes a megítélése a Megtroló filmeknek is. Egy '85-ös B kategriás akciófilmben Dolph "VörösSkorpió" Lundgren személyesítette meg a népszerű marvel hőst, de ez a film nagyon hamar a geekek emlékeiben végezte, ma is csak bottal és torrentel lehet ütni a nyomát. Az újabb filmverzió izgalmasnak ígérkezett és az első trailere óta nagyon vártam. A Megtorló szerepében Tom Jane játszott és filmbéli ellenfele John Travolta volt. A kritikák nagyon lehúzták a filmet és bennem is vegyes érzelmeket hagyott, eléggé, hogy azóta se nézzem meg újra, ami talán sokat elmond...

Ami elsőre feltűnt a játékon az a Megtorló arca volt, gyanúsnak találtam, hogy ennyire eltértek attól a filmtől, amihez elvileg a játék készült. Akkoriban még óvatosabb volt kult-kategóriás témáimmal kapcsolatban és a Megtorló bőven ide tartozik ma is, többek között ennek a játéknak köszönhetően. A készítők egyébként a THQ meg Volition, míg előbbi a DOW alapjátékkal örvendeztetett meg minket akkoriban az utóbbi a Red Factonnel és mindkettő jó ajánlólevélnek számít nálam. Itt az ideje, hogy belemerüljünk Frank Castle, a Megtorló, sötét világába és megtudjuk mit tartogat nekünk e játék.

Az intróból (ami azon kívül hogy szép és hangulatkeltő ráadásul még COOL is) kiderül, hogy a yakuzákkal való leszámolás után Megtorlót a rendőrség letartóztatja. A Megtorló elfogására kijelölt különleges alakulat ki is hallgatja mely során feltárják az utóbbi napok eseményeit, így Frank tolmácsolásából kiderül mi is vezetett el letartóztatásáig. A játék ennek a visszaemlékezésekből összeálló történetnek a különböző részeiből áll tulajdonképpen. Frank elmondja, hogy miután kiírtott egy a tőszomszédságában lakó drogdílerbandát a Gnucci maffia egy lopott autó garázsában folytatta útját ahonnan nekiállt a nagyobbnak tűnő történet szálainak felgöngyölítésébe. Azt leszámítva hogy a történet néhol kicsit ellentmondásba kerül önmagával még így is bőven belefér egy képregény adaptáció történetének. Sőt, még videójátékoknál sem gyakran találkozunk ilyen kiforrott narratívával. Na de mivel mi tapasztaltabb figurák vagyunk nem lehet kiszőrni a szemünket holmi jól kitalált történettel.

Maga a játék egy MAx PAyne klón, ami igen erős kifejezés, hiszen itt nagyon sok mindent lehet amit ott nem lehetett de a lényeg ugyanaz: egy lineáris pályán kell előreheladva likvidálnunk a rosszfiúkat és megotorolnunk a családunk halálát (avagy a fagyi visszanyal ugye, hamár a Max Payne nyúlt hamarabb a Punishertől). Ezt a hatást erősít egyébként hogy míg az elején, lakóépületelben kell szobáról szobára írtanunk a drogosokat, később a kikötőben és egy hajón kell oroszokat gyilkolni...hmmm.

Frank Castleel azonosulni nem nehéz. Morbid humora van és egy tévedhetetlen igazságérzete van. Ellenfeleit választékosan öli meg akármi is legyen a kezében. Fegyvereit rendben tartva várja a naplementét, hogy újra leszámoljon a gonosszal és tesszük ezt mi is. A pályák között a Punisher otthonában mászkálhatunk, menürendszer szerűen. Nézegethetjük ellenségeink fotóit vagy eddig szerzett fegyvereinket, de a megszerzett pontjainak elköltve vásárolhatunk erősebb kevlármellényt vagy más eszközöket is a pusztításunk könnyebbítésére.

Amit itt látni kell, hogy a játékból szinte kiviláglik a profizmus. Pontosan tudták mit akarnak a srácok, pontosan tudták hogyan kell azt elérniük és tökéletesen végig is vitték ezt. Olyan játékot csináltak amivel nem tudok kekeckedni, ha akarnék sem. a portolásnál is olyan aprólékosak voltak, hogy nem találtam grafikai különbséget a PC-s és a PS2-es verzió között. Több óra játék után (mert még úgy is hogy tudtam mi merre is három napig nyüstöltem) kétszer lassult be a játék pár másodpercre, de ez elhanyagolható ha azt vesszük, hogy egy 100%-os Megtorló atmoszférát kapunk. Bárki akinek egy kis érdeklődése is van a téma és a karakter után feltétlen próbálja ki, de aki egy vérpezsdítő akciójátékra vágyik, az se habozzon, a Megtorló akármin is játsszuk bőven megéri a rászánt időt.

melléklet:
videóklipp és jelenetek a játékból:
intró:
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. karez  PlayStation.Community tag
2008.12.06. 12:11:03
LV4
Mint Punisher rajongóként anno én is vártam mint a messiást.
És nem is csalódtam, sőőőt. A picit gyengusz Thomas Jane féle Punisher film után nagy felüdülés volt ilyen hitelesen visszaadni a képregény hangulatát.

Főleg a változatos vallatások,hirtelen kinyiffanások, és persze a helyszínek kialakításában nálam 10/10 a játék.
De ha nem is lennék rajongó akkor is egy hangulatos max payne klónal játszottam volna.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea