PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

4 hozzászólás

2014.06.30. 01:15:33

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2014.07.02. 21:49:28

Megosztás
Értékeld a blogot!
Star Wars: A Han Solo-trilógia (Star Wars: The Han Solo Trilogy – 1997-1998)
Írta: Ann C. Crispin

A Star Wars univerzumában minden szereplőnek van története. Még a legjelentéktelenebb, legszürkébb, legkevesebbet szereplő karakternek is. Akkor miért ne lehetne pont a galaxis leglazább, legvagányabb, és legdörzsöltebb csempészének, Han Solo-nak egy története, ami tele van űrcsatákkal, lövöldözésekkel, meg még sok mindennel, ami hűen jellemzi sokak kedvenc SW szereplőjének életét. A ’70-es évek végén Brian Daley próbálkozott meg azzal, hogy tágítsa a híres univerzumot, az ő Han Solo trilógiája (ami gyűjteményes kiadásban Han Solo legendája címmel jelent meg) nem tett hozzá sokat a már meglévő dolgokhoz. Egyik oka az, hogy ilyenkor még nem voltak túlságosan népszerűek a Star Wars-könyvek, konkrétan az Erőpróba volt az egyetlen, Alan Dean Foster tollából, így nem csoda, hogy George Lucas világához még bátortalanabbul nyúltak az alkotók. Daley regényei azonban csak afféle mellék-kalandok voltak, Han előéletéről sem tudtunk meg sokat (sőt, semmit), új világok, új fajok pedig csak elvétve szerepeltek, összességében nem volt túl izgalmas olvasmány, cseppet sem meglepő, hogy a rajongók mára már nem is tekintik canon-belinek.

A ’90-es évek végén azonban Ann C. Crispin volt az, aki megírhatta végre Han igazi, több bolygót felölelő, kozmikus kalandjait, tette ezt mindjárt egy trilógiában, ahol több kérdésre is választ kapunk kedvenc űr-kalózunk előéletéről, érzelmeiről, gondolatairól, és tetteiről, életének minden olyan monumentumáról, ami miatt az az ember lett, akit a filmekben megismerhettünk. Crispin kiterjedt kutatómunkát végzett, akár Solo személyiségéről, akár a SW univerzum dolgairól, akár technológiájáról legyen szó. A karakterhez olyan odaadással és tisztelettel nyúlt, hogy az olvasóban nem maradhat egy cseppnyi kétely afelől, hogy valóban megállja a helyét ez a három regény a SW művek forgatagában. A történet 10 évvel az Egy új remény előtt veszi kezdetét, Han még csak 19 éves, és egy kalózhajón tengeti a mindennapjait, egy Shrike nevű részeges csempész irányítása alatt, aki még gyerekkorában fogadta be a Korélia bolygón kolduló fiút. Az éden pokla című első rész a szökést, majd a későbbi szállítómunkákat mutatja be Han életében, amely során szerelmes lesz, a sztoriba pedig belekerül jókora vallási fanatizmus, rabszolgaság, és az ezek elleni harc. Crispin az első regényében inkább a szerelmi szálra koncentrál, Han fiatalos naivitására, és álmaira, hogy elég pénze legyen a Birodalmi Akadémiára való csatlakozáshoz. Ez a karakter még nagyon messze van attól, akit majd Harrison Ford megformálásában láthatunk a filmekben, kevésbé cinikus, és sokkal pozitívabb gondolatai vannak, a nőket, meg a szerelmet illetően is. A romantikát az – itt még kevesebb – űrcsata, kergetőzés, és akciójelenet színesíti, valamint az a tény, hogy Crispin nem volt gyáva új fajokat szerepeltetni, amik ráadásul jól is sikerültek, főleg Han újdonsült barátja, a hatalmas macskaszerű lény – ami persze enyhe utalás későbbi barátságára Chewbacca-val.

Az éden pokla csupán egy felvezetés ahhoz képest, amiket a folytatás kínál: A hutt játszma már grandiózusabb, és izgalmasabb, mint elődje, egyre több az ismert szereplő – megjelennek a huttok, a mocskos üzleteik, természetesen Jabba is, aki ilyenkor még csak bontogatja a szárnyait. És a galaxis legjobb fejvadásza, Boba Fett sem maradhat ki, ellenséges kapcsolata Solo-val így már sokkal mélyebb megközelítést kap, mint a filmekben. A második regény azonban 5 évvel az előző után veszi fel a fonalat, tehát kihagyja a felesleges részeket, és egyből a lényeggel indít: Han-t kirúgták az Akadémiáról, mert megmentett egy vuki rabszolgát, Chewbacca-t. Ketten összehaverkodnak, és elkezdenek dolgozni csempészként a huttoknak, de a szükség és a kötelesség megint úgy hozza, hogy nem maradhatnak ki a kiadós űrcsatákból, és harcokból sem. A szerelmi szál viszont itt már picivel erőltetettebb (és egy bizonyos fekete páncélban díszelgő fickó szereplését is ki lehetett volna hagyni), Bria és Han útjai néha ostobán keresztezik egymást – viszont főszereplőnk egyre nagyobb, és fontosabb dolgokba bonyolódik bele. Crispin nagyon elkapta Han személyiségének erejét, ahogy halad az olvasó, oldalról-oldalra fejlődik Solo is, és válik a már jól ismert karakterré. Ezen kívül bepillantást nyerhetünk a huttok ténykedéseibe, ahogy a dolgaikat intézik, piszkos módon kötik az üzleteiket, ami megint csak az író érdeme, hogy ezeket kitűnő részletességgel mutatja be – ahogy az űrhajók működését, technológiáját. Az űrcsaták pedig rendkívül izgalmasak, az írónő nem szégyellt megkérdezni erről néhány szakértőt.

Mindenesetre a trilógiából az utolsó könyv, A lázadás hajnala a legjobb. Egyrészt mert rá tudott tenni az előzőekre még vagy két lapáttal, és sokkal izgalmasabb, grandiózusabb azoknál. Másrészt a rengeteg ismerős monumentum miatt – a Millennium Falcon megszerzése, Han és Lando elidegenedése egymástól, Jabba haragjának kivívása. Ez már valóban igazi Star Wars feeling, nem mintha az első kettő nem lett volna az, de az utolsó rész gyönyörűen keretbe foglalja a trilógiát. Sőt, Crispin nem felejtett elutalni a korábbi Han Solo könyvekre, és a Lando-trilógiára sem – de főleg utóbbira, még ha azok is eléggé gyenge alkotások voltak az igazi Expanded Universe beindulása előtt. A szerelmi szál is kevésbé erőltetett, ennek oka, hogy Bria már tevékenyebben részt vesz a történet gerincében, ahogy a Lázadó Szövetség is, amelynek a feladata egy titokzatos űrállomás terveinek megszerzése, és titokban tartása – újabb burkolt utalás a filmekre, és mindarra a kalandra, amiben Han-nak a könyv vége után része lesz. Így egyébként a negyedik epizód tatuini része is jobban értelmet nyer, ugyanis a könyvnek pont azelőtt van vége, mielőtt Han és Csubi találkoznak egy bizonyos farmerfiúval, meg egy köpenyes öreggel. Solo persze itt már nem sokat fejlődik, gyakorlatilag a regény elején egy az egyben az lett, aki a filmekben – de a remek leírásnak hála sokkal jobban megérthetjük, hogy miért olyan, és a motivációi is sokkal világosabbak számunkra.

Crispin Han Solo-trilógiája a legjobb SW olvasmányok közé tartozik. Az elejétől a végéig izgalmas, kronológiai sorrendben egyre jobb és jobb, azonban ezt a három művet lehet akár egységesen is kezelni, már csak témája miatt is. Sok minden érthetővé válik ezekből az előzményekből, sok kérdést válaszol meg, és teszi ezt úgy, hogy a franchise világába tökéletesen beleillik, az olvasót pedig a sötét, koréliai nyomortelepről az ominózus tatuini kantin asztalához vezeti. Ezek után mi mást lehet elmondani erről a trilógiáról, minthogy minden valamit magára adó SW rajongónak kötelező elolvasnia, főleg azoknak, akik már gyerekkorukban a játszótéren is szívesebben viseltek fehér felsőt, fekete mellénnyel, nadrággal (aminek oldalán vörös csíkok vannak természetesen), és sugárvetővel, mint a barna köpenyt, és a fénykardot.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. VictorVance  Szerkesztő
2014.07.02. 21:49:28
LV18
Timothy Zahn szinte összes könyve nagyon jó, a Thrawn-trilógia méltó arra, hogy a VII-VIII-IX. epizódnak hívjuk, bár a Scoundrels-t még nem olvastam - az állítólag jövőre érkezik magyarul.
Rajta kívül szerintem még James Luceno az, aki nagyon átérzi az univerzumot, a legjobb SW írók közé tartozik.
Örülünk?
3. Albert  salabakter
2014.06.30. 16:55:56
LV6
:] Megvan mind a 3. Tizen nemtom hány éve olvastam, de még mindig sok dologra emlékszem belölle, csak ajánlani tudom.
Éhes vagy egyél, fáradt vagy pihenj.
2014.06.30. 09:12:55
LV3
A Thrawn trilogia az nagyon tetszet . Azthiszem megint elöveszem , Utoljára amit olvastam SW könyv az a Michael A. Stackpole irt X-Szárnyuak A krytos Csabda nekem nagyon tetszet .
1. Johnny  PlayStation.Community tag
2014.06.30. 08:08:09
LV5
Nekem az első Han Solo könyvélményem a Han Solo legendája volt. Utána olvastam el ezt a trilógiát. Nekem mondjuk a Daley féle regények is tetszettek, de az tény, hogy ebből jobban megismerhető Solo.
Ami még nekem nagy kedvencem, az a Thrawn-trilógia.
Hömpörö apor ündürüxi!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16464 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6172 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4847 db
Utolsó belépés:
2019.12.14. 20:15:38
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea