PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

1 hozzászólás

2014.06.14. 21:06:08

Utolsó hozzászólás: Johnny

2014.06.16. 07:51:06

Megosztás
Értékeld a blogot!
Star Wars: Halálosztag (Star Wars: Death Troopers – 2009)

A Star Wars és a horror szavak együtt elég érdekesen hangozhatnak elsőre, de amilyen tág ez az univerzum, s amennyi történet született már benne, másodjára már nem is tűnik akkora őrültségnek. A Galaxy of Fear-sorozaton kívül Joe Schreiber próbálkozott meg azzal, hogy félelmetes, véres, és hátborzongató köntösben meséljen el egy SW sztorit, a galaxis megszokott hangvételű történeteitől eltérően. A Halálosztag egy remek lehetőség volt erre, és mind az alapsztori, mind a karakterek, a helyszín is nagy potenciált rejtett magában. A könyvben minden megvan ahhoz, ami egy vérbeli borzongáshoz kell, egy birodalmi börtönhajó, a Tisztogató, amely 500 elítéltet szállít egy börtöntelepre, valamint egy titokzatos, elhagyatottnak vélt Csillagromboló, amire bátor tisztjeink, és rohamosztagosaink átmennek felülvizsgálni a dolgokat. Egy borzalmas fertőzés, amely jócskán megtizedeli a börtönhajó lakóit, az életben maradottakat pedig brutális élet-halál harcra kényszeríti. Schreiber láthatóan az összes klasszikus horrofilmet, és regényt átnyálazta a könyv megírása előtt, inspirációként tetten érhető az Alien, és a Ragyogás, valamint Stephen King más legjobb munkái is.

Az író ezt a történetet kis híján 300 oldalba sűrítette, ami egy elég rövid regényt sugall, nem is teketóriázok sokat azzal, hogy rendes felvezetést kreáljon a történéseknek, hamar belevág a dolgok sűrűjébe, és már mehet is a borzongás, a véres küzdelem. Ez egyrészt jó, mert legalább nem kell 100 oldalon keresztül azt olvasni, hogy egy-egy szereplő sötét helyen kutakodik, majd hangokat hall, amikről kiderül, hogy csak egy eltévedt patkány, vagy valami más, másrészt pedig elmarad az a kötelező előzetes borzongás, amely a legjobb horror-sztorikat, filmeket jellemezte. A könyv felvonultatja a műfaj klasszikus, és kötelező sablonjait (pl. az egyik szereplő megfertőződése sem maradhat el), Schreiber sem volt képes feltalálni a spanyolviaszt, a jól kitaposott útvonalon jár. Ettől függetlenül az események és a helyszín leírása remek. Néha rendesen rá tudja hozni az olvasóra a frászt az író, a történet katalizátoraként működő fertőzés is rendesen ki van dolgozva, legalább annyira, mint amennyire gusztustalan részletességgel tárja elénk az író azokat a rémségeket, akik szereplőink életére törnek. És ha már szereplők: a történetben természetesen új karaktereket alkotott meg az író, azonban egyik sem túl érdekes ahhoz, hogy izgulni lehessen érte. Egy horrorban fontos, hogy ne tudjuk előre, ki fog meghalni, és ki éli túl, még ha van is ennek egy kifejezett sablonja, ami alapján alakul a sorrend. Itt kapásból két szereplő ki is van lőve, ugyanis Han Solo és Chewbacca is ittvan, de jelenlétüknek nem sok funkciója van sajna: gyakorlatilag akármilyen más karakterekre fel lehetett volna cserélni őket, annyira lényegtelenek. Nem is szólva arról, hogy ami velük történik ebben a regényben (eszeveszett, rettegéssel teli zombiharc), az kicsit nevetségesen hat majd a jövőbeli eseményekre (a sztori az Egy új remény előtt játszódik egy évvel), ahol Han és Csubi is egy teljesen laza, komolytalan csibész csempész – de ez nem a filmek hibája cseppet sem, na meg ezt már úgyis csak a hardcore SW-fanok fogják nehezményezni.

Mint horror, egész jól működik a Halálosztag. Schreiber az összes jelentős elemet összegyűjtötte, ami kell egy ilyen történetbe, és van stílusa is, a nyelvezet, a leírás mind-mind pozitív emlékként marad meg a műből, azonban az, hogy az összes ismert sablon benne van, túl sok újat nem mutat. Ha úgy nézzük, mint egy Star Wars könyv, akkor talán már nem annyira állja meg a helyét: nem illeszkedik annyira az univerzumba, a két klasszikus szereplőn, a rohamosztagosokon, és a jól ismert járműveken kívül nem sok olyan dolog van, ami eme csodálatos galaxisra emlékeztetne minket. Bár a helyszín eléggé le is szűkíti azokat a lehetőségeket, ami alapján kicsit színesebb és gazdagabb lehetne a történet. Összességében érdekes, és hátborzongató olvasmány, ami újdonságával lóg ki a SW-regények közül, de másban nem nagyon tud kiemelkedő lenni sajnos. A kisebb terjedelem biztosítok arra, hogy egy perc sem teljen el úgy olvasás közben, hogy az olvasó unatkozna, és amúgy sem lehetett volna többet kihozni ebből a horror-meséből. Épp ezért, a műfaj rajongói tehetnek vele egy próbát, aki pedig egy izgalmas kalandot akar a messzi-messzi galaxisban, az talán ne erre a túrára fizessen be.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. Johnny  PlayStation.Community tag
2014.06.16. 07:51:06
LV5
Most olvasom, eddig nem olyan vészes, de azért messze van egy jó SW regénytől. Szódával elmegy kategória.
Hömpörö apor ündürüxi!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16102 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6004 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4796 db
Utolsó belépés:
2019.10.17. 12:14:12
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea