PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

3 hozzászólás

2014.06.06. 00:48:50

Utolsó hozzászólás: Albert

2014.06.07. 18:36:10

Megosztás
Értékeld a blogot!
Star Wars: Végzetes szövetség (Star Wars: The Old Republic: Fatal Alliance – 2010)
Írta: Sean Williams

Azt bizonyára majdnem mindenki tudja, hogy a Star Wars nem csak a hat filmről szól, hanem rengeteg más médiumban képviselteti magát a George Lucas által megálmodott galaxis, melyek mind arra hivatottak, hogy tágítsák az univerzumot, új kalandokkal, eseményekkel dúsítsák ezt a kalandos, vonzó, és hatalmas világot. Ezek közé tartoznak a regények is, az univerzum történelmének különböző pontjaira fókuszálva ismerhetünk meg új karaktereket, rendszereket, bolygókat, izgalmas kalandokat. Sean Williams A végzetes szövetség című kötete is egy ilyen sztori, a filmek előtt több mint 3000 évvel korábbra kalauzolja el az olvasót, és egészíti ki a The Old Republic című online szerepjátékot.

A történet szerint a Coruscanti Egyezmény aláírása után járunk, vagyis a Nagy Háború után, amelyben a két nagyhatalom a Sith-ek irányította Birodalom (nem az a Birodalom), és a Jedikkel harcoló Köztársaság esett egymásnak, a konfliktus nem hozott sok eredményt, csak egy igen érzékeny fegyverszünetet, ami bármilyen apró dolog hatására felbomolhat. Azonban, mikor mindketten tudomást szereznek egy hutt-árverésről, ügynököket, és követeket küldenek, hogy megtudják az elárverezni kívánt tárgy értéket, eredetét. A Sith-ek egy tanítványt küldenek, aki személyesen is érdekelt a kincs irányába, egy Jedi-padavant pedig egy ex-katona kísér el, a Köztársaság követeként azonban egy beépült birodalmi ügynököt is a Hutta bolygóra küldenek. Azonban nemsokára kiderül, a kincs akár az egész galaxist képes lenne elpusztítani, így nincs más választásuk, mint szövetségre lépni egymással, és vállvetve harcolni a fenyegetés ellen.

A sztori egyszerre nyolc főszereplőt mozgat, a cselekmény sok helyszínen zajlik, tele van akcióval, tehát lényegében Williams célja egy izgalmas, több naprendszeren átívelő kaland megírása volt, ez nagyrészt sikerült is neki. Mivel a regény egyik fő szempontja a videojáték népszerűsítése, be is mutatja a game összes karakterosztályát: van itt minden, ami szem-szájnak ingere, különböző felfogású- és indíttatású szereplők vesznek részt a könyvben. Fejvadász, Sith harcos, birodalmi ügynök, Sith inkvizítor, katona, csempész, Jedi lovag, Jedi tanítvány – Williams próbálja mélyíteni a szereplőit (még bele is csempész egy enyhe, viszont teljesen felesleges szerelmi szálat), és a Tomboló erővel szemben itt láthatóan kevésbé volt behatárolva. És való igaz, a regény tényleg kalandos, könnyen olvasható, érdekes, és izgalmas világokba vezeti az olvasót, fajokból is van rengeteg – annyira, hogy néha nem árt felütni az univerzum internetes adatbázisát. A szereplők érdekesek, még annak ellenére is, hogy kissé sablonosak, a játék rajongóinak Satele Shan Jedi-mester lehet ismerős, aki egy becsületes lovag minden erényességét magán viseli, és a game nagyszerű előzeteseiben is szerepelt. Az „érdekes” jelzőn túl más nem nagyon jut eszébe az olvasónak, ami a karaktereket illető, nagyobbrészt elég sablonosak, kivéve Eldon Ax Sith-tanítványt, aki több személyiségjegyet is visel magán, minthogy gonosz, elszánt, és hatalomvágyó.

Viszont az alapsztori (Sith-Jedi szövetség) már rengeteg kiaknázásra váró elemet rejt magában, amit Williams félig-meddig sikerrel is teljesít – a maradék sajnos azért nem sikerül neki, mert mire a cselekmény kezdene beindulni, a könyv az utolsó fejezeteihez ér, és erre már kevesebb idő marad. Akad néhány jópofa utalás a filmekre (különösen az eredeti trilógiára), sőt, néha konkrétan a szereplők szájába adnak belőle idézeteket, ami talán nem volt a legszerencsésebb ötlet. De mindenesetre Williams egy jól megírt regényt hozott össze, amiből nem hiányzik az a tűz, ami áthatotta az Expanded Universe jobbfajta műveit, még ha nem is annyira monumentális, de szépen bemutatja a Régi Köztársaság korszakát. Star Wars-rajongóknak nem annyira kötelező, mert sokat nem ad hozzá az univerzumhoz, ezen felül, aki meg akarja ismerni a galaxis e szeletét, talán ne ezzel a darabbal kezdje – a rengeteg háborúzás, csillagok közötti csatározás után viszont jó levezetésként szolgálhat, főleg a kronológiai elhelyezése miatt is.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. Albert  salabakter
2014.06.07. 18:36:10
LV6
Válasz 2. VictorVance üzenetére:
Akkor már várom a következöt.
Sokszor volt már hogy lelkesen beruháztam a témában kiadott könyvre. De nem mind tettszett kifogástalanul.Anno forrás hiányában csak a hátlapra hagyatkozhattam.
De ez egy remek bemutato lett. Kivánom hogy a többi is jol sikerüljön. :)
Éhes vagy egyél, fáradt vagy pihenj.
2. VictorVance  Szerkesztő
2014.06.07. 11:48:44
LV19
Válasz 1. Albert üzenetére:
Köszönöm! :)

A közeljövőben biztos lesz még bőven, mert most egymás után olvasom az SW könyveket.
Örülünk?
1. Albert  salabakter
2014.06.06. 19:02:34
LV6
Szépen megfogalmazott ajánló :)
Éhes vagy egyél, fáradt vagy pihenj.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV19
Szerkesztő
PSC Kredit
16912 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6374 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4915 db
Utolsó belépés:
2020.02.19. 10:23:41
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea