PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

19 hozzászólás

2014.05.24. 18:42:04

Utolsó hozzászólás: Dolly91

2014.06.06. 14:22:45

Megosztás
Értékeld a blogot!
X-Men: Az eljövendő múlt napjai (X-Men: Days of Future Past – 2014)
Az X-Men franchise-t már keletkezése óta nagy érdeklődés övezi, de miután napvilágra került, hogy egy olyan filmmel gyarapítják a sorozatot, amelyben bizonyos karakterek öreg és fiatal megfelelője is helyet kap, valamint az egyik leghíresebb, és legjobb képregényes sztorit adaptálja, ez az érdeklődés minimum háromszorosára nőtt. Mindezt egy igényes, híres színészekből álló stábbal, és nem utolsósorban Bryan Singer rendezővel, akinek a remek első két részt köszönhetjük: minden esély megvolt arra, hogy az eddigi legjobb X-Men film készüljön el. Hagyjuk most a felsorolást, hogy az új epizódot hány ponton szúrhatták volna el, hány helyen futhatott volna zsákutcába, főleg ha a kontinuitást illető problémákra gondolunk, de Singer szerencsére megmutatta, hogy hol lakozik az úristen.

Az előző epizódokban is megszellőztetett jövőbeli súlyos konfliktus a mutánsok és az emberek között végül valóssággá vált: 2023-ra gyakorlatilag elpusztíthatatlan őrrobotokat vetnek be ellenük, akiket nem ölnek meg, azokat megsemmisítő táborokba hurcolják, a harcok pedig addigra már a normális emberek életére is rányomták a bélyeget. Alig egy maroknyian maradtak, köztük Charles Xavier mutánsiskolájának egykori diákjai, akik eszelős tervet gondolnak ki. Kitty Pryde képessége segítségével visszaküldik Farkas tudatát 1973-ba, hogy akadályozzon meg egy merényletet, ami az őrrobotok gyártásához, és a mutánsok kiirtásának kezdetéhez vezetett.

Az új epizód tehát egyszerre folytatása Az elsőknek, és a harmadik résznek is, így rengeteg kérdést kellett megválaszolni, a saját műfaján belül logikusnak nevezett magyarázatokat adni, de szerencsére sem a rendezőt, sem a forgatókönyvírót nem kell félteni. Ugyan néhány kisebb dolog még mindig rejtély (amit akár néhány jövőbeli folytatás is megválaszolhat), de ezeken könnyen át tudunk siklani, miközben a mutánsuk elkeseredett harcát, és lelki konfliktusait nézzük múltban, jövőben egyaránt. A forgatókönyv nagyon ügyesen köti össze a két idősíkot, a kilátástalan jövő képei tragikusak, és szívbemarkolóak, hasonló élményt ad, mint anno a legelső koncentráció táboros jelenet, az alacsony korhatár ellenére is sikerült érzékeltetni a filmbeli helyzetet. A ’70-es éveket is szépen adja vissza a film, igaz témájában jobban, mint vizuálisan, a valós eseményeket jól kombinálták a fikcióval: Kennedy gyilkosság – Magneto, vietnámi háború – félelem egy esetleges háború miatt a mutánsok ellen. Az aprólékosan kidolgozott cselekmény, sehol sem szenved csorbát, a rengeteg kitűnő színész pedig élettel tölti meg a karaktert. Ugyan most is Farkas végzi a feladat nagyját, az ő küldetése meggyőzni a fiatal professzort, ezúttal mégsem érezzük úgy, hogy ő állna a középpontban, Hugh Jackman hozzá a szokásos figurát, a lényeg azonban Xavier-Magneto-Mystique trióján van – ehhez mérten James McAvoy, Michael Fassbender és Jennifer Lawrence is kitűnően alakít. Apropó, ha már itt tartunk: a dráma még sosem volt ennyire ütős, és jól megírt, talán a franchise története alatt még egyszer sem volt ilyen szívbemarkoló, hatásos a szereplők vívódása, konfliktusa. A film erénye nagyobbrészt ezekben is rejlik, nem egy félig lerombolt városban, hanem a csordultig telt érzelmekben.

Singer remekül játszik a karakterekkel, azonban cseppet sem rendeli alá emiatt az akciójeleneteket. Ugyan az X-Men filmek nem a puszta látványról szóltak, de mint az első két epizódban, itt is leginkább kisebb, nem olyan nagy volumenű produkálásokat láthatunk, ezeknek azonban sokkal nagyobb a súlyuk, és szebb a rendezésük. Felejtsük el tehát a Bosszúállók, vagy Az acélember látványpornóját, azokkal ellentétben itt nem pusztulnak városok, robban fel minden, de ez az elegánsabb, reálisabb megoldás sokkal jobban áll egy X-Men mozihoz. Ahelyett hogy az akciójelenetek egymásra licitálnának, és mindegyik nagyívűbb lenne az előzőnél, Az eljövendő múlt napjai inkább cselekményközpontú, és hagyja a maga medrében folyni a cselekményt, amely így sokkal átérezhetőbb lett, a néző pedig valóban érzi az események súlyát. Ráadásul Singer, és Simon Kinberg nem sokat vesződött azzal, hogy erőltesse a mostanság népszerű univerzum-építést, inkább megfontoltabbak voltak, és úgy mozgatnak egy rakás szereplőt, hogy azoknak jelenléte valóban szembetűnő legyen, de közben ők is kapjanak tisztességes részt a cselekmény tortájából. Jó példa erre Higanyszál, aki kicsi szerepet vállal a történetben, mégis a leghumorosabb elemeit kapja így a film, azonban néhány egykori, fontos karaktert tettek parkolópályára, akiknek vagy néhány perc, vagy csak egy jópofa cameo jut, de miután beindulnak az események, ezzel már senki sem fog törődni.

Az eljövendő múlt napjai az X-Men filmek legambiciózusabb próbálkozása volt, mindez a történeten, rendezésen, és a költségvetésen is meglátszik, de annak ellenére, hogy ez lehetett volna csak egy zsákutcába futott, vagy egy tisztességes iparosmunka, Singer beváltotta az ígéreteket. A franchise legjobb elemeit ötvözte, a több évtizedes karakterekhez igazi tisztelettel nyúlt, mint ahogy anno az első két epizódnál, itt is remekül van vegyítve akció, látvány, dráma, kirekesztettség, mögöttes tartalom egyszerre. Az eljövendő múlt napjai nemhogy eléri a második rész által felállított nem éppen alacsony mércét, de meg is ugorja azt. Az eddigi legjobb X-Men film született meg, és a műfajon kívül sincs egy csepp szégyenkeznivalója sem, kevés ilyen profi nyári popcorn-mozi büszkélkedhet ilyen profi, precíz megvalósítással. Akik pedig türelmesek lesznek, a stáblista után is várja őket valami, ami az X-Men: Apokalipszis című folytatást vetíti előre. Az már biztos, hogy nehéz feladat áll majd a stáb előtt, mert a léc ismét feljebbre és nehezen megközelíthetőbbre került.

100%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
19. Dolly91  PlayStation.Community tag
2014.06.06. 14:22:45
LV14
Válasz 17. Penge70 üzenetére:
Ezt írtam, hogy a filmben nagyon elrontották a karakterét. Pedig szerintem az egyik legjobb lenne :)
18. rottenbull  PlayStation.Community tag
2014.06.05. 22:49:58
LV9
Válasz 17. Penge70 üzenetére:
Marmint Anna Paquin unalmas,nem?Meg a filmrendezo,esetleg.
Rouge szinte minden evben benne volt a top 5-10-ben barmilyen valogatasban ahol inditottak.Az emberek imadjak,kiveve filmeken,de ott az osszes nonemu X kb csak a picsajat razza,annyi a szerepuk.
Jean Grey is ott feszitett a szuk bor ruciban valaki mogott mint egy hostess,persze Phoenixkent mar csak nehany masodperc jart,nehogy esetleg lassunk is tole egy kis daralast.Igaz,hogy o egy Omega mutko,es egy fonix el benne,de azt minek is eroltetni,nem?
17. Penge70  PlayStation.Community tag
2014.06.03. 19:33:04
LV22
Válasz 16. Dolly91 üzenetére:
szerintem Vadóc negyed annyira sem izgalmas karakter mint a többi, nem csoda ha kevés jelenetben tűnik fel :)
16. Dolly91  PlayStation.Community tag
2014.06.03. 18:10:30
LV14
A 100% azért túlzás, marhajó film volt, de én egy 100%-hoz, több Ciklont vártam volna. Csalódott vagyok, hogy az összes film mindig ugyanazokra a szereplőkre koncentrál, a többi legendás X-men, mint Küklopsz, Vadóc, Gambit, Kolosszus meg örülünk, ha kap egy 20 másodpercet. Na jó, a legelső filmben Vadócra eléggé ráfókuszáltak, de elég gáz volt benne, a tökéletes ellentéte az igazi személyiségének.

Mindenesetre nagyon tetszett ez a film is, jó sokat nevettem benne Loganen szokás szerint :D Magneto belépője pedig mindig látványos :)

Pozitív csalódás Pietro volt, a képek alapján tök gáznak hittem, de nagyon frankó karakter volt :)
15. FCBARCELONA  PlayStation.Community tag
2014.06.01. 14:29:30
LV2
Válasz 14. Onimushaman üzenetére:
Ja hát azok igen. :)
Nincs!
14. Onimushaman  Szerkesztő
2014.06.01. 12:41:16
LV24
Válasz 12. FCBARCELONA üzenetére:
Az értelmetlen halálok és erők elvesztése semmisé vált.
señor
13. rottenbull  PlayStation.Community tag
2014.05.31. 22:00:37
LV9
Válasz 5. Onimushaman üzenetére:
KB kotelezo lenne nehany X szerepeltetese az Age of Ultron-ban.
Azonban egy ilyen egyszeru es sztorihoz hu megvalositas tul egyszeru lenne nekik.Inkabb szetszedik az egesz multiverzumot,osszekeverik azt,majd szetosszak ket filmes csapat kozott.
Az Age of Ultron-ban Wolverine visszautazik az idoben,hogy kinyirja Pym-et,aki ugye az elso Ultront keszitette.Ez talan ismeros momentum lesz nehany emberkenek,mert erre a mozzanatra alapoz az uj X-Men mozi.
12. FCBARCELONA  PlayStation.Community tag
2014.05.31. 11:33:23
LV2
Válasz 3. Onimushaman üzenetére:
A 3. részt nem írták ki. Vannak benne jelenetek a 3-ból.
Nincs!
11. Azai  PlayStation.Community tag
2014.05.29. 12:52:03
LV1
Nekem nagyon tetszett a film, eddigi legjobb x-men volt számomra! Spoiler: Érdekes, hogy bakik/hibák mellett senki nem beszél az erőviszonyokról! A múltban magneto egy stadiont röptet 6 robot irányítása mellett, a jövőben, pedig nem képes a darabjaira hullt repülőgép részeivel megölni a sentineleket? Javítson ki valaki, ha tévednék, de szerintem aki megtud röptetni egy focistadiont, az probléma nélkül tudna ilyen roncsdarabokat úgy felgyorsítani, hogy átvigyen minden egyes robotot... Ehhez képest mi történik?Befalazza a bejáratot trololo
10. Luki05  PlayStation.Community tag
2014.05.27. 20:17:42
LV3
Válasz 9. krisz94 üzenetére:
Én nem csalódtam nagyot,mivel egy Marvel univerzumos filmtől sosem várok sokat.Azt amit ígért a trailerben,megkaptuk a filmben,nem éreztem magam átverve,persze vannak benne logikai bakik,de nem vészes,Michael Fassbender és James McAvoy játéka viszi a filmet a hátán.Már az X-men elsők-ben is jól müködött ez,és most sincs másképp.A történet kicsit gagyi,de ez egy szuperhősős filmnek megbocsájtható,ami felróható hibaként az az idősíkok közötti gyakori ugrálás,ebből kevesebb is elég lett volna véleményem szerint.Legfőképp ez zavart össze mindent,a logikai bukfencek még elnézhetők lennének,mert a történet pörög és nem agyalsz rajt annyit,de állandóan visszarántanak a jelenbe ami idegesítő.Eltekintve a jövőben játszodó őrrobotos részektől,a film megállja a helyét,rossznak semmiképpen nem nevezhető.Kellemes kikapcsolódás egy esti mozifilmnek.
2014.05.27. 10:48:41
LV5
Ami azt illeti én elég nagyot csalódtam a filmben.

SPOILER

Előszöris elég unalmasra sikerült, a Higanyszálas részen kívül talán nemis volt benne emlékezetes jelenet, ez nem lett volna gond, hogyha itt a történetre koncentrálnak, de ott se erőltették túl magukat.

Kezdjük ott, hogy a Farkast a lehető leghülyébb időpontra küldik vissza, Magneto börtönben, Mistique eltűnt, a professzor pedig depressziós, ha egy kicsit korábbra küldik vissza mikor a prof és Mistique együtt voltak pár óra alatt elintézhették volna az egészet egy figyelmeztetéssel, nem mellesleg megmenthették volna a First Class után meghalt mutánsokat, de akkor biztos nem születhetett volna meg ez a "gyöngyszem". Itt viszont napok teltek el, ráadásul nem úgy tűnt, mintha Kittyt annyira megterhelte volna, főleg, hogy megis sebesült Farkas miatt és persze muszáj volt egy erődöt választaniuk, nem pedig a repülőt, amivel szükség esetén elmenekülhettek volna.

Aztán ott volt a Pentagonos rész, azzal nem volt gondom viszont az őrök látták Charlesékat és Magneto se ölte meg őket. Na már most ha valaki betör a világ legszigorúbban őrzött börtönébe gondolhatná az ember, hogy körözést adnak ki ellenük, de nem, gyakorlatilag Charlesék oda mehettek ahova akartak, még az elnöki beszédre is gond nélkül beengedték őket, csak egy őrt kellett meggyőzni. Ott voltak még a Sentinel-ek én nem nagyon értem Magneto egy vonatsínnel hogyan tudta meghekkelni őket, az rendben lett volna, hogyha a végtagjukat tudja mozgatni, de látszott, hogy többről van itt szó. És már megint itt vagyunk, hogy egy körözött bűnöző gond nélkül betudott lógni egy szigorúan őrzött katonai támaszpontra.

A végére pedig már megint kötelező volt a happy end-et berakni, erről már igazán leszokhatnának, nem arról van szó, hogy legyen nagyon sötét és dark-os, de pl a Thor 2-ben tetszett a csavar a végén, itt jobb megoldás lett volna ha a múltat mutatják csak Farkas megmentésével.

A jövőben meghalt mutánsok pedig egyáltalán nem tudtak meghatni, mivel már előre lehetett tudni, hogy úgyse lesz semmi bajuk, akkor lett volna tétje, ha a múltba hal meg valaki. Hollywood-ba elég felkapott lett ez a meghal, de mégse effektus mostanában, úgyhogy én már egyáltalán nem tudom komolyan venni.

Összességében a film első fele tetszett, Mistique megtalálása után viszont elég nagy zuhanórepülést vett. Lehet szőrszálhasogatásnak tűnik amiket írtam, egy bugyuta Transformers-nél eszembe se jutna hibákat keresni, de látszott, hogy a készítők itt nem a látványra gyúrtak rá, ennek ellenére a történet elég sok ostobasággal volt tele.
8. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2014.05.26. 09:08:35
LV11
Válasz 7. zodiac55 üzenetére:
Megtehetném, mert itt áll a garázsba a Delorien, de inkább nem:) Sokaknak jó ez így is!
Mindig legyen egy "B" terv!
7. zodiac55  PlayStation.Community tag
2014.05.25. 20:59:54
LV12
Válasz 6. JINBOBEK üzenetére:
Utazz vissza az időben, és szólj Chris Claremont-nak, hogy ne írja meg a sztorit.;)
"Si vis pacem, para bellum."
6. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2014.05.25. 18:05:06
LV11
Én ma nézem az elsőket, mert még nem láttam. De ez az eljövendő múlt valahogy nem érdekel. Az időutazást kár beletenni.
Mindig legyen egy "B" terv!
5. Onimushaman  Szerkesztő
2014.05.25. 10:39:52
LV24
Válasz 4. zodiac55 üzenetére:
Értem, pedig néhány X elfért volna az Ultronban.
señor
4. zodiac55  PlayStation.Community tag
2014.05.25. 08:55:40
LV12
Válasz 3. Onimushaman üzenetére:
Tudtommal mind a Marvel, mind a Fox felhasználhatja a karaktert, de a különálló filmekben nem tehetnek utalást egyik vagy másik univerzumra - ennek köszönhetően biztos, hogy a közeljövőben nem lesz X-Men - Avengers film.
"Si vis pacem, para bellum."
3. Onimushaman  Szerkesztő
2014.05.25. 02:30:43
LV24
Válasz 2. Matichku üzenetére:
A stáblista legvégén van a jelenet, de megéri az időt.

Tetszett a film, de a 2. részt szvsz nem ugorja meg. A pocsék 3. részt sikeresen törölték ki az univerzumból.

1 dolog aggaszt Higanyszállal kapcsolatban, méghozzá a Kapitány végén lévő jelenet... Az életkor nem stimmel.
señor
2. Matichku  PlayStation.Community tag
2014.05.25. 01:28:17
LV14
Csak nagyon óvatosan és felületesen olvasgattam az írásodba, mert még nem láttam. De, a végén az az értékelés nagyon jó filmet sejtet... :)

Az meg nálam már alap, hogy képregény filmnél nem sietek kifelé a moziból. Ezek szerint itt sem kell majd. :)
Nil Satis Nisi Optimum
1. zodiac55  PlayStation.Community tag
2014.05.24. 19:15:23
LV12
A képregényes sztori hatalmas kedvencem, várom már a filmet, és kifejezetten jók az eddigi jelzések róla - bízom benne, hogy tényleg jót sikerült most alkotni.:)
"Si vis pacem, para bellum."
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15907 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5933 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4718 db
Utolsó belépés:
2019.08.18. 19:09:39
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea