PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

4 hozzászólás

2014.05.12. 23:35:53

Utolsó hozzászólás: Penge70

2014.05.17. 20:13:54

Megosztás
Értékeld a blogot!
A csodálatos Pókember 2 (The Amazing Spider-Man 2 – 2014)
Anno 2012-ben nehezen sikerült túltennem magam azon, hogy a rebootolják a Pókember filmes frencsájzt, kvázi új gárdával újrakezdik azt, Sam Raimi trilógiáját pedig szépen a feledés gödrébe lökik. Sokan nem értették erre mért van szükség, esetleg a zsákutcába futott negyedik epizód, vagy a stúdiók konfliktusai miatt, de a karakterhez fűződő jogok elvesztése az az ok, amit még egy atombombával se lehetne ledönteni a lábáról. Végülis, az elsőre teljesen felesleges, semmilyen film, A csodálatos Pókember másodjára már közel sem tűnt annyira rossznak, sőt, Tim Burton Batman-mozijaihoz hasonló megközelítés, valamint a sokkal karizmatikusabb főszereplő miatt kellemesen álltam fel, mikor elkezdett gördülni a stáblista. Remekül megadta az alapot a következő filmeknek, így minden esély megvolt rá, hogy végre mostmár egy igazi, ízig-vérig, képregény és karakterhű Pókember-mozit tegyen le az asztalra Marc Webb és a stábja. Látva a Bosszúállók, és csapat tagjainak külön filmjeit, ők is belevágtak egy kis univerzum-építésbe, vagyis szépen felvezetnek egy csomó olyan karaktert, akik a későbbiekben fontosak lesznek, és rengeteg apró utalást szórnak el a cselekményben.

A baj csak annyi, hogy míg ezt a Marvel Stúdió okosan, aprólékos tervvel tette, évekig, Pókember esetében látszik a görcsös igyekezet, a megfelelni akarás, és a sietség. A történet két évvel játszódik az első után, Peter Pókemberként tevékenykedik, közben Stacy kapitány akaratát megszegve Gwen Stacy-vel jár, ám folyamatosan őrlődik. Közben feltűnik Norman Osborn fia, Harry, akinek szintén nem fenékig tejfel az élete, mikor apja halála után megörökli a dollármilliókat érő cégét. Szó, ami szó, az események követik egymást, belép a képbe néhány új játékos, akivel Pókembernek nehéz dolga lesz, közben természetesen vívódik, szerelme, a felelősség, barátja között. 2007-ben az év egyik (ha nem) a legnagyobb csalódása érkezett el, mikor egy tökéletes, és teljességgel félrevezető marketing-kampány után a Pókember 3 egy közepesnél is rosszabb minőséggel érkezett el a mozikba, és a túlzsúfoltság, ami azt a filmet jellemezte jellemzi most A csodálatos Pókember 2-t is. Gyakorlatilag a történet első órája csak felvezetésről szól, hogy aztán a másodikban a szereplők érzelmeire, drámájára koncentráljanak, majd az utolsó 10-20 percben igazán beindulnak a dolgok, és mire a nézőt elkapná a feeling, az egésznek vége. Papíron akár ezt is el lehetett volna adni, de út közben valami nagyon rosszul sült el. Halványan, vagy éppen erősen utalgatnak majd a jövőre, viszont a sietség nem vált a forgatókönyv hasznára pedig semmit sem vesztettek volna, ha lassabban csinálják, a kellemes tempó, pergő párbeszédek, ami az előzményt jellemezték, itt alig lehet megtalálni. Na, nem azért, Andrew Garfield, és Emma Stone között még mindig megvan a kémia, aranyosak ketten, a film leginkább miattuk, és Dane DeeHan miatt működik – aki minden negatív várakozás ellenére eszetlen nagy meglepetés, egyszer még sokra viszi. Kár hogy Zöld Manóvá válása, és ténykedése kicsit hasonló szerepet kapott, mint Venomé annak idején – de az a bizonyos jelenet, a harc, és az utána történtek a mozi legnagyobb pozitívumai. A képi világ, a dialógok azonban legtöbbször Joel Schumacher két Batman-filmjét (Mindörökké Batman, Batman és Robin) idézik, színvonaltalan beszólásokkal, comic-szintű viccelődésekkel, Pókember favicceit is csak az menti meg, hogy a képregényben is ilyen volt a humora, ezt remekül sikerült átültetni mozgóképre.

Ja, és ha már Batman: Jamie Foxx Elektrója mintha direkt Jim Carrey Rébuszát majmolná, csak míg gumiarcú komikusunknak ez remekül, és viccesen ment, Elektró rémesen szánalmas, erőltetett, vergődő karakter, gyakorlatilag tényleg olyan, hogyha nem lenne benne a filmben, fel sem tűnne senkinek. Ő is azt a gyerekes hangulatot árasztja, ami a mozi legrosszabb pillanatait is jellemzi, amiből sajnos túl sok van, és így könnyen el lehet felejtkezni a jobbakról: amik azért szintén vannak bőven. Ez a kettősség végig uralma alatt tartja a történetet. Egyszer jól megírt dialógok, színészi játék, hatásos, drámai jelenetek (és leginkább azok, ahol Peter-en nincs is rajta a pók-gönc), máskor meg a már taglalt idegesítő, unalmas szegmensek, melyeket még Hans Zimmer rettenetes, ’60-as, ’70-es éveket idéző, idejétmúlt szuperhős-témái sem mentenek meg (érthetetlen egyébként, hogy a Mester hogy tudott ilyen gyengén teljesíteni). Azért is fájó pontok ezek, mert A csodálatos Pókember 2-ben megvolt a lehetőség egy sokkal jobb filmre, ennek rengeteg bizonyítéka van, ugyanakkor mintha a célközönséget sem tudták volna rendesen belőni a készítők. Komoly, és komolytalan jelenetek váltják egymást, utóbbiak mintha 10 éven aluli gyerekeknek szólnának, ami nem lenézés, hiszen ezek a filmek gyerekeknek is készülnek, viszont azt ne feledjük, hogy a Marvel többi filmje is meg tudott ezzel birkózni, A sötét lovag-trilógiáról már nem is beszélve: a Pókembernek valahol a kettő között kellene léteznie.

Nincs mese, ez sem lett a Pókember-rajongók filmje, az elsietett koncepció így nem állja meg a helyét, csak jobban kelti azt a benyomást, hogy a stúdió sajnos nem nagyon tud mit kezdeni a karakterrel, és úgy vergődnek, mint a partra vetett hal. Persze ezt helyre lehet hozni, amit minden bizonnyal meg is fognak próbálni, és tanulnak az előzetesen elkövetett hibákból. Például a dinamikátlan akciójelenetekből, amit felesleges, és rosszul kinéző lassításokkal tűzdeltek meg: de a karakterek viszonya, a színészek játéka még mindig egy olyan pont, amire nagyon lehet alapozni. Pókember, aki amúgy gyerekkorom kedvenc hőse volt (a Marvel Stúdió filmjei tettek róla, hogy ez megváltozzon), egyre inkább lanyhul, és a gond nem a tenni akarással van, hanem az erőlködéssel. S miután Pókfej idén sajnos leszerepelt, felállva a moziszékből nyugodtan meglehet maradni az előző filmnél, vagy esetleg a Raimi-s első két epizódnál.

50%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. Penge70  PlayStation.Community tag
2014.05.17. 20:13:54
LV22
teljesen feleslegesen kezdték újra forgatni ezt a szerencsétlen Pókembert, számomra már a Tobey féle is iszonyatosan erőltetett volt.
amúgy 5*
3. Aki23  PlayStation.Community tag
2014.05.13. 11:03:01
LV19
Amúgy szerintem nem volt ez olyan rossz. Persze ezt a kapkodást én is láttam benne, de az is benne van, h nem húzhatják évekig, mert a marvel a felépített filmeken átívelő történettel éveket vert a sonyra és most nagyon úgy látom, h a sony mindent egy lapra alapon feltette az egészet a sinister six-re és ehhez beáldozták kicsit ezt. A sony is próbálkozik csak beakarja hozni a lemaradást, pl a külön Venom film is érdekes lehet.
2. Aki23  PlayStation.Community tag
2014.05.13. 10:52:24
LV19
Válasz 1. Rambo üzenetére:
Ezen nem kell gondolkozni, mert eddig is mondták, h ez felvezetés lesz a 3.-4. részre ami a sinister six-ről fog szólni. Nem tudom, de kíváncsi leszek 6 ellenfelet egyszerre, h fognak tudni megjeleníteni, szerintem még nem is volt olyan film ahol ennyi egyenrangú ellenfél lett volna 1 filmben.
2014.05.13. 10:22:04
LV19
A film szerkezetileg teljesen szétfolyt, jól írtad; hasonló csapdába esett, mint anno a (egyébként rémes) Pókember 3. Ennyi szálat egyszerűen nem bírt el a film, főleg, hogy erre még rájött két ellenség is. Abban reménykedem, hogy ezt a filmet feláldozták a minőség oltárán, csak azért, hogy a soron következő harmadik rész még nagyobbat üthessen (én végig éreztem a filmen, hogy olyan, mintha elő akarná készíteni a terepet valami nagyobbnak, a sok sejtetéssel). Ettől függetlenül én élveztem, a harcok szépen meg voltak koreografálva, Emma Stone még mindig a legszebb nő Hollywoodban és szerintem a poénok is jól voltak elhelyezve.

SPOILER

Gwen halálán pedig eléggé meglepődtem, talán a film legerősebb jelenete volt (amit mondjuk szét is csaptak az utána következő 10-15 perccel).
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16470 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6175 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4847 db
Utolsó belépés:
2019.12.15. 18:59:26
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea