PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

17 hozzászólás

2014.04.15. 00:01:04

Utolsó hozzászólás: Totoro

2014.05.14. 15:23:00

Megosztás
Értékeld a blogot!
Amerika Kapitány: A tél katonája (Captain America: The Winter Soldier – 2014)
A Marvel Filmes Univerzumának második fázisa némiképp megbicsaklott. A Vasember 3, és a Thor: Sötét világ nem nevezhető rossz filmnek (főleg az előbbi), de egyre inkább érezhető volt, hogy a producerek komolyabb kockáztatás helyett biztonsági játékot játszanak, nem mernek eltérni a recepttől. Ez főleg azért volt fájdalmas, mert mindkét film előzetese, marketing-kampánya mást ígért: sötétebb, komolyabb sztorit (a la Sötét lovag), brutálisabb megvilágítást, nem csak nagyobb látványt, és több akciót. Talán ezek hatására is több emberben is megfordult a gondolat, hogy nem vált e át a stúdió csupán futószalagon érkező filmekre, amik minél jobban éreztetik a rókabőr szagot.

Ki hitte volna, hogy a második fázis tendenciáját pont az Amerika Kapitány: A tél katonája töri meg. Trailere, kiszivárgott anyagai ugyanazt ígérték, mint az előbb említett két film, viszont maradéktalanul be is tartotta azokat. Nagyot lépett a stúdió, és nem csak azért, mert végre tényleg kicsit új megvilágítást alkalmazott a filmjében, hanem mert teljes mértékben mellőzte a címszereplő karakterben esetleg fellelhető nevetséges hangvételt, és a patriotizmusban, giccsben tocsogó stílusát, ami a képregények lapjain oly’ sok évtizeden keresztül tetten érhető volt. A tél katonája szembe is megy ezzel. Bár Steve Rogers még azt a tisztaságot, nemességet, ártatlanságot képviseli, amilyen Amerika is volt a ’40-es években, mielőtt jégre tették volna a hősünket, de a modern világot látva egyre inkább kétségessé válik számára, hogy ezek az értékek életképesek-e még. A történet is ekörül forog: igazi politikai thriller, keményen összeesküvés-elméletekkel, amik némileg a való élet tükörképei, a poszt-9/11 hangulat, a félelem, az emberiség teljes megfigyelése, a béke iránti elkötelezett harc, amelyeket sokan szélsőséges megoldásokkal képzelnek el. A tél katonája nyíltan merít a ’70-es évek klasszikus thrillerjeiből, A keselyű három napja, a Parallax-terv, Maraton életre-halálra hatása megfigyelhető a több mint két órás játékidő alatt, az adaptáció pedig Ed Brubaker egyik legjobb Amerika Kapitány sztori, a The Winter Soldier feldolgozása. A három évvel korábbi első rész Az első bosszúálló azért volt remek, mert a régi vágású kalandfilmeket (Indiana Jones, Star Wars) idézte meg nagyon szépen, és izgalmasan, azok, pedig akik ezeken a klasszikusokon nőttek fel, tudták értékelni igazán. Nos, a folytatás jóval komolyabb, a lőfegyvereknek, kilőtt töltényeknek sosem volt még Marvel-filmben ekkora súlyuk, a néző nem tud már hova meglepődni attól, hogy ennyi ember leli halálát az akciók közben, nem finomkodnak, persze megmaradnak a korhatáron belül, vért most sem nagyon látni, ahogy szakadó embereket sem, de annyi baj legyen, a változás nagyon szépen tetten érhető így is, és csak a film javát szolgálja.

Az már az elején nyilvánvaló volt hogy A tél katonája látványban nem fogja odaverni a Bosszúállókat, de még csak a Vasember, vagy a Thor dobogós helyezésére sem pályázhat, viszont az alkotók pontosan tudták, hogy mi kell egy ilyen filmbe, ahol a főhős nem röpköd, nem lő lézereket, nincs semmi mágikus ereje. Helyette egy rakás test-test elleni bunyó, rugdosás, ütés, golyók, találatok kivédése pajzzsal, rendkívül részletesen kidolgozott a koreográfia, a verekedések nagyon szépek, dinamikusak, a film gyakorlatilag legjobb pillanatai ezek, ha kicsit túlzó akarok lenni, még szívesebben is néztem őket, mint a Sötét világ időnként mézes-mázos fantasy világát. Ha valaki odacsap, annak most már valóban ereje van, ügyesen lett egybeolvasztva a ’90-es évek akciófilmjeinek, és a Bourne-sorozatnak a stílusa, az operatőr pedig tesz róla, hogy mindez remekül átlátható, és látványos legyen. Talán csak a legutolsó akciójelenet az, ahol átestek a ló túloldalára – de ez legyen a legkevesebb, ami miatt bele lehet kötni a filmbe. Az akciókon kívül minden más monumentumában is szépen vizsgázik A tél katonája: Samuel L. Jackson és Scarlett Johannson végre nemcsak dísznek van, mindkettejüknek hangsúlyos szerep jut, utóbbinak több szöveget is írtak, először érezni azt, hogy nem csak a film küllemét feldobó cicababa, hanem egy hús-vér, érző karakter. Robert Redford feltűnése üde színfolt (megjegyzés: minden ’70-es éveket megidéző politikai thrillerben szerepelnie kellene), ő az ilyen szerepeket csuklóból kirázza, Chris Evans pedig lassan megtanul színészkedni, ha eddig egy naiv, régi korban élő dinoszaurusznak gondolták a karakterét, most megfognak lepődni: ilyen szimpatikus még sosem volt. Azért attól függetlenül, hogy mégis egy nyári blockbusterről beszélünk, komoly, mélyebb kérdéseket is feltesz a film, a főszereplővel kapcsolatban is: Rogers kénytelen szembenézni a modern világ viszontagságaival, és némileg el kell azokat fogadnia, még ha szívében ugyanaz az ember, aki a Második világháborúban a németeket gyepálta. Ez a paranoid, hazafiságot kétségbevonó hangulat Anthony Mackie most debütáló mellékszereplőjében is megjelenik, a kevés humorforrást is ő szolgáltatja, a szokásos vicceskedő néger csóka szerepkörben – merthogy a stúdió filmjeitől szokatlanul itt alig van egy-egy poén, és ami van, azoknak fele működik, fele nem.

A film az utóbbi két év egyik legjobb képregényadaptációja. Nemcsak mert végig izgalmas, még a rengeteg klisé ellenére is, hanem mert még arra is van idő, hogy görbe tükröt mutasson a mostani világról. Nem véletlen tehát hogy a Kapitány a régi szerelésében indul a végső harcba: a modern társadalomra jellemző korrupció, mocskosság, politikai intrikák ellen csakis ő veheti fel a versenyt, a régi kor idealista, és kicsit szirupos felfogásával, mint mindig, természetesen most is a jó győz – bár ezúttal a győzelem nem minden igényt kielégítő. Mindent összevetve kellemes meglepetés A tél katonája, beváltotta, amit ígért, a Marvel ezúttal nem csak a levegőbe beszélt, hanem valóban egy olyan képregényfilmet tettek le, ami elejétől a végéig szórakoztató, mellőzi a gyerekes hülyeségeket, és a kínos, erőltetett fordulatokat – kíváncsian várjuk tehát milyen lesz ezután A galaxis őrzői, és a többi soron következő adaptáció. Egyelőre pedig A tél katonája a legjobb filmjük a Bosszúállók óta.

90%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
17. Totoro  PlayStation.Community tag
2014.05.14. 15:23:00
LV6
szerelmem a kapitány!
Mirror, mirror on the wall..
16. Matichku  PlayStation.Community tag
2014.04.24. 15:46:31
LV14
Válasz 15. optimiska üzenetére:
Ja, oké. Nekem már egybefolyik az egész. Hangyaember lesz benne ez talán biztos.
Nil Satis Nisi Optimum
15. optimiska  PlayStation.Community tag
2014.04.24. 14:08:37
LV12
Válasz 14. Matichku üzenetére:
Az Age of Ultron a Bosszúállók folytatása lesz, nem az új Amerika Kapitány film.
Inkább halok büszkén, minthogy térden állva éljek.
14. Matichku  PlayStation.Community tag
2014.04.24. 12:24:46
LV14
Válasz 10. simon7109 üzenetére:
Két jelenet volt. A második után szöveges formában megjelent a következő Kapitány film címe ami, Age of Ultron. Bemutató: 2015. május 1.
Nil Satis Nisi Optimum
13. optimiska  PlayStation.Community tag
2014.04.23. 16:23:21
LV12
Válasz 12. Dragonken üzenetére:
Ez csak természetes, de úgy, hogy ő lenne medve.
Inkább halok büszkén, minthogy térden állva éljek.
12. Dragonken  Szerkesztő
2014.04.23. 15:09:02
LV16
Válasz 9. optimiska üzenetére:
Azért eljátszanád vele az avatarodat.
de miért nincs DK-n nadrág?
11. Onimushaman  Szerkesztő
2014.04.23. 11:40:49
LV24
Tegnap néztük 4DX-be, hatalmas élmény volt! Az első Capnél mérföldekkel jobban muzsikált.
señor
10. simon7109  PlayStation.Community tag
2014.04.22. 10:52:41
LV18
Válasz 8. Matichku üzenetére:
Még a tényleges stáblista után is volt valami?
Amikor lement az "első" utána volt egy jelenet, az után volt még1?
PSN: misi2mezei
9. optimiska  PlayStation.Community tag
2014.04.21. 13:52:10
LV12
Mostanában érdekes tendencia állt elő. Minden olyan film baromi jól sikerül, amire azt tippelem, hogy tré lesz. Meg fogom nézni a jövő héten.
Skarlát Johányszont meg bele tudnám folytani egy kanál vízbe. Ezt az overrated, 130 centis, csúnya, tehetségtelen nőt divat lett minden filmben szerepeltetni.
Inkább halok büszkén, minthogy térden állva éljek.
8. Matichku  PlayStation.Community tag
2014.04.20. 06:34:13
LV14
Megnéztem és valóban nagyon jó film. Nekem kell a fantasy, kell a szuperhősök szuper képességekkel, mágikus erő, de itt ez nem hiányzott. Mint egy jófajta Batman film, csak nagyobb bunyóval.
Scarlett Johansson pedig imádni való ismét, tökéletesen passzol hozzá Csondor Kata hangja. De, a legnagyobb arc megint csak Stan Lee volt, parádés jelenetet kapott.

Érdekesek voltak a stáblistás jelenetek, a végén még a következő cím is feltűnt. Persze, ekkorra már alig valaki volt a moziban... :)
Szerintem nem lesz sok gond a Kapitány további filmjeivel, talán nem lesz színvonal esés.
Nil Satis Nisi Optimum
7. wooltur  PlayStation.Community tag
2014.04.18. 19:43:52
LV16
Én egy új Hulk filmet várok már nagyon!
R.I.P. Brúnó :-(
2014.04.18. 15:36:14
LV7
Ma megnézem.
5. simon7109  PlayStation.Community tag
2014.04.18. 01:49:52
LV18
Ma néztem meg, baromi jó volt.
Egyik legjobb Marvel film. Sokan nem szeretik, de nekem már az első rész óta Amerika kapitány a kedvenc Marvel hősöm, van egy stílusa ami a többiben nincs meg.
Arra meg külön kíváncsi vagyok, hogy milyen hatással lesz ez a film a sorozatra?
PSN: misi2mezei
4. ggeerryy  PlayStation.Community tag
2014.04.16. 18:55:19
LV4
Én vasárnap néztem meg .... nekem is végig adta .... meg tetszett hogy Nick Fury az elején kicsit több szerepet kapott! :)
3. Matichku  PlayStation.Community tag
2014.04.16. 14:44:40
LV14
Ahogy eddig olvastam az év meglepetés filmjének tartják. Az akció jeleneteket meg már a Szemtől szembenhez hasonlítják (tél katonája megtámadja Furyt).
Szombaton fogom megnézni, kellően felcsigázták az érdeklődésemet.
Nil Satis Nisi Optimum
2. probi  PlayStation.Community tag
2014.04.15. 11:12:33
LV8
Erre kíváncsi leszek de majd csak egy szombat délutáni nappalis moziban. Az új pókember nekem nagyon nem jön be, teljesen tredi filmet csináltak belőle.
1. VikoTricks  PlayStation.Community tag
2014.04.15. 09:24:13
LV2
Nagy élmény volt ez a film, az egyik legjobb Marvel film amit csináltak. Bunyók nagyon ott voltak, hozták a badass hangulatot. Remélem az X-men és a Pókember is ilyen színvonalon lesz.
PS ID : VikoTrickz
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16730 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6283 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4887 db
Utolsó belépés:
2020.01.23. 16:07:59
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea