PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

0 hozzászólás

2014.03.09. 01:22:53

Nincs hozzászólás ehhez a napjóbejegyzéshez!

Megosztás
Értékeld a blogot!
A kardinális (The Cardinal of the Kremlin – 1988)
Írta: Tom Clancy

A kardinális Tom Clancy harmadik Jack Ryan-sztorija, az előző „Ryan begins” sztorival szemben, ez nem előzmény, hanem a Vadászat a Vörös Októberre folytatása. A legtöbb írónál gyakori probléma, főleg a folytatásos regényekkel kapcsolatban, hogy a sokadik epizódra ugyanazt a nyulat húzzák elő a kalapból, és a cselekmény semmi olyat nem nyújt, amit korábban már ne láttunk volna. Nem így Clancy-nél (neki ez egy kicsit több időbe tellett), aki harmadszorra is új ötleteket dob be, új, izgalmas karaktereket, és a nevét jellemző feszült sztorit, amitől az olvasó lerágja mind a tíz körmét. Természetesen, ahogy korábban is, az alkotó most is a fikciót kombinálja valós történésekkel, és monumentumokkal, a legkisebb dolgokat, és a valóban létező technológiákat olyan részletességgel tárja elénk, hogy sok kémregényt szerző társa megirigyelhetné.

Ezek mellett mellőz minden elavult, idejétmúlt dolgot, na meg a valóság-fikció mérlege sem dől az utóbbi felé, jövőbelátó, túlzott látnoki gondolatok helyett nagyon is aktuális problémákat feszeget, természetesen a ’80-as évek végén lezajlott politikai, és hatalmi harcok keretein belül. Jack Ryan még mindig elemzőként dolgozik a CIA-nál, az amerikai küldöttség tagjaként egy diplomáciai találkozón vesz részt Moszkvában, melynek lényege, hogy mindkét nagyhatalom csökkentse a tömegpusztító fegyvereit, a megállapodás azonban inkább csak jelképes, mintsem igazi változást hozó cselekedet. Ryan hamarosan megtudja, hogy egy Mikhail Semyonovich Filitov nevű magas rangú személy „KARDINÁLIS” néven az amerikaiaknak kémkedik. Filitov háborús hős, felesége és két fia (akik a Vörös Hadsereg tagjai voltak) halála után ajánlotta fel a szolgálatait a CIA-nak, és immár 30 éve szállítja nekik az információkat különböző szigorúan titkos projektekről, amik a Szovjetunió országaiban folynak. Mivel a szovjet honvédelmi miniszter személyes segédje, tudomást szerez egy Tádzsikisztánban épített titkos bázisról, ahol az oroszok egy „Fényes Csillag” nevű védelmi rendszeren dolgoznak. Segítségével az űrből könnyen megsemmisíthetőek az ellenség nukleáris rakétái, a CIA pedig Filitov, és a helybeli, szovjetek ellen harcoló afgán felkelőkkel próbál információkat szerezni a fegyver hatékonyságáról. Közben az USA is dolgozik a saját űrfegyverén, a tökéletesítéséhez azonban még évekre van szükség. Az események hirtelen felgyorsulnak, amelynek következtében Filitov, és a moszkvai amerikai követségen dolgozó kémek talpa alatt egyre forróbb lesz a talaj.

A sztori tehát újra a két nagyhatalom egyik, a hétköznapi szemek előtt láthatatlan csatározásai körül forog, melyből valószínűleg szintén rengeteg lehetett a valóságban, nem is beszélve a regény alapötletét szolgáltató űrfegyverről, ami tagadhatatlanul a Ronald Reagan elnöksége alatt megszületett Csillagháborús tervezeten alapul. Sokan máig vitatják a terv szükségességét, és létjogosultságát, bár egyik célja nem titkoltan az volt, hogy tovább gyengítse a már amúgyis haldokló Szovjetuniót. A ’80-as évekre már nyilvánvalóvá vált a politikai vezetés számára, hogy a kommunista hatalmat nem rakétákkal, és fegyverekkel győzik le, hanem saját gazdasága fogja lapátra tenni. Clancy nyilván tisztában volt ezzel, a regényben azonban mégsem ezekkel a gondokkal foglalkozik. A kardinális több szálon fut, ezek – néhány lazán, de a legtöbb nagyon is szorosan – kapcsolódnak egymáshoz, egy vérbeli techno-thrillerhez méltóan hosszú oldalakon át fejtegeti a korabeli hírszerzést, a kémelhárítás rendszerét, valamint az aktuális események miatt témái közt szerepel a gerilla hadviselés Afganisztánban, de az író halványan kapargatja a politikai intrikákat is. De csak annyira, hogy a könyv még ezután is kémregény maradjon, ne egy hidegháborús történelemkönyv.

A karakterek hozzák a szokásos színvonalat, Ryan persze ismét a főszereplő, tovább mélyül a figurája, főleg a Férfias játékok fényében üdítő újra viszontlátni, érdekesség, hogy ezúttal kapott egy afféle „szovjet képmást”, a KGB-s Golovkót, aki ezután néhányszor még fel fog tűnni Clancy könyveinek a lapjain. Filitov kis híján egy egydimenziós Marko Ramius is lehetett volna, de motivációi, és személyisége miatt ő talán a legjobb, és legéletszagúbb karakter – tökéletesen példázza a szovjet rendszer embertelenségét, és kiábrándultságát, John Clark, Ryan későbbi barátja itt szerepel először (ettől függetlenül ők ketten itt még nem is találkoznak). Más kémregényekkel ellentétben itt nem szuperhősöket, nőcsábász kémeket, öltönyös macsókat látunk, hanem valódi hús-vér embereket, akik megpróbálják a lehető legjobban végezni a dolgukat, legyenek akármelyik oldal hívei. Clancy remekül és hitelesen adja át mindegyik szereplő gondolatát, ugyanúgy a szovjetekét, mint az amerikaiakét, ugyan néhány gyenge pontot még így is sikerül megejtenie, különösen szembetűnő, hogy egy-két jó húzáson kívül igazi állat leejtő fordulatot nem tartalmaz a regény, gyakorlatilag mindenkiről rögtön tudni, hogy kicsoda.

Lassan már klisé lesz leírni, de Clancy harmadik regénye is sokkal jobb, mint az előző, az írónak sikerült még rátenni egy lapáttal az amúgy sem alacsony kupacra. A kardinális egy ízig-vérig kémregény, jobban, mint a korábbi kettő, bár az írótól megszokott terjedelem ezúttal is nagy, de nincs az az érzése az embernek, hogy néhány kivágott oldaltól több lenne a mű. Rengeteg egymásba fűződő szál, szereplő, kiterjedt cselekmény (tervbe volt véve egy film is Harrison Ford és William Shatner főszereplésével, de ez végül nem valósult meg, nem is csoda), egyszóval csaknem lehetetlen, hogy egy magára valamit adó techno-thriller rajongó ne akadjon rá, az pedig, hogy ott a helye a polcon, már szükségtelen is megemlíteni.
Blog hozzászólások
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16457 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6169 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4846 db
Utolsó belépés:
2019.12.12. 19:44:36
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea