PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

1 hozzászólás

2014.02.19. 21:04:30

Utolsó hozzászólás: canadianbabe234

2014.03.03. 22:15:21

Megosztás
Értékeld a blogot!
Férfias játékok (Patriot Games – 1987)
Írta: Tom Clancy

„A lelkiismeret az ár, amit a morálért kell fizetnünk, a morál pedig a civilizáció ára.”

A Vadászat a Vörös Októberre után Tom Clancy egy csapásra sikeres és elismert író lett, sikerének titka pedig nem csak a zseniális karakterek, hiteles cselekmény, halálosan izgalmas fordulatok, hanem a híres-hírhedt technikai pontossága is (csak emiatt meg kellett kurtítani 100 oldallal első művét). Nem utolsósorban adott az irodalomnak (és később a mozifilmeknek is) egy éles eszű CIA-elemzőt, aki a hőst testesíti meg, nagyjából minden helyzetben tudja, mit tegyen, és többnyire képes a helyzet magaslatán állni. Jack Ryan külső dolgok hatására került a történések kereszttűzébe, nem mintha nagyon vágyott volna rá – de ha már ott van, akkor igyekszik legjobb tudása szerint cselekedni. Clancy akármennyire is igyekezett ezt érzékeltetni, a Vörös Október lapjain nem Ryan-é volt a főszerep. Ő csak amolyan nyájas elemzőként vett részt a dolgokban, elmélkedett, kereste a megfelelő lehetőségeket, figurája pedig számtalan szempontból kissé egysíkú volt.

De a lehetőség mindvégig benne rejlett a karakterben, amelyet Clancy harmadik regényében (közben megírta a Vörös vihar című művet is, amely nem volt része a Ryan-univerzumnak) ki is aknázott. Ennek egyik legjobb módja az volt, hogy nem folytatást, hanem előzményt írt a Vörös Októbernek, így sokkal jobban átláthatóvá téve azt, milyen gondolatok, dolgok mozgatják ezt a férfit, milyen a világképe, miért teszi azt, amit tesz. Így a Férfias játékok teljes mértékben róla szól (na meg a családjáról, hiszen ők a cselekmény központi alakjai), az íróhoz méltó hitelességgel, részletességgel mutatja be a sztorit, de ez minimum elvárható a techno-thrillerek úttörőjétől.

A regény 1981-ben játszódik, amikor Jack Ryan még nem mindent tudó CIA-elemző volt, hanem egy hétköznapi nyárspolgár, aki történelmet tanít a Haditengerészeti Akadémián. Családjával épp Londonban tartózkodik, ahol új könyvéhez gyűjt anyagot. Az idilli kiruccanást egy ULA nevű terroristacsoport zavarja meg, mely az ír illetőségű IRA csapatból szakadt ki, tervük hogy elrabolják a walesi herceget, a keményen maoista, marxista nézeteket valló banda azonban arra nem számít, hogy Jack Ryan épp arrafelé jár, és mikor szemtanúja lesz az erőszakos jelenetnek, megszólalnak benne azok a dolgok, melyeket fiatalon a tengerészgyalogságnál tanult. Sikeresen megakadályozza az erőszakos tervet, az egyik tagot megöli, egy másikat, Sean Miller-t pedig a rendőrök fognak el, az akció értelmi szerzője Kevin O’Donnell elmenekül. Ryan-ből igazi nemzeti hős lesz, még az angol királynő is lovaggá üti, azonban arra kevesen számítanak, hogy a halálraítélt Miller-t baráti a börtönbe szállításakor kiszabadítják, ezután pedig bosszút fogadnak Ryan, és a családja ellen, nem utolsósorban ez remek alkalom lenne arra, hogy a velük nem szimpatizáló IRA-t jobban az Egyesült Államok ellen fordítsák. Így a Ryan-család az ULA elsőszámú célpontja lesz, Jack pedig ezen a ponton ráeszmél arra, hogy a hősiességnél, becsületnél, vagy hazafiságnál sokkal fontosabb a felesége, és lánya biztonsága, ezért belép a CIA-hoz, hogy segítségével elkapják a fanatikus terroristákat.

A könyv rögtön egy éles akciójelenettel kezd, semmi nyoma annak az aprólékos, részletes felvezetésnek, ami általában Clancy műveit jellemzi, de nem is baj – a Férfias játékok sokkal fordulatosabb, pörgősebb mint az előző Ryan-kaland. A szovjetek ezúttal mellőzve lettek, és az ír problémák kaptak hangsúlyt, és a XX. századot nagyban meghatározó terrorizmus, s bár az egész cselekményt átlengi az erős patriotikus szellem (mármint amerikai oldalról) Clancy még arra is szakít időt, hogy a negatív szereplők, a terroristák lelki világával, gondolataival is foglalkozzon. Sean Miller már-már egy démonikus, kegyetlen alak, aki a nők, és gyerekek megölésétől sem riad vissza célja elérése érdekében, a regényből készült filmben Sean Bean alakítása sokat segített abban, hogy igazi egyéniséget kapjon a figura, főleg hogy a mozgóképen tisztább motivációt is kap (ez talán az egyetlen megemlíthető hibája a regénynek). A végkifejletben pedig szintén nem esik át a ló túloldalára a szerző, a valóság-fikció mérleg sokszor billen át az előbbi oldalára – nem csoda, hogy végül a moziváltozat nem nyerte el Tom bácsi tetszését. A technikai pontosság, a CIA hírszerzésének bemutatása, vagy a terroristák kézre kerítése műholdakkal a regény pozitívumait ékesíti. Az olvasó rengeteg érdekes dolgot megtudhat ezekről, és szerencsére ezek egyáltalán nem unalmasak, sőt, a Férfias játékok sokkal könnyebben olvasható, kalandosabb mű, mint a Vörös Október, az is szinte olvasatta magát, ez viszont olyan, mintha az ember egy filmet nézne – attól függetlenül, hogy egy cseppet sem vékony könyvről van szó.

Természetesen nem csak Jack Ryan és a terroristák cselekedeteit ecseteli a mű, rengeteg mellékszál, történés kapcsolja végül össze a cselekményt, a szerteágazó szálak mindegyike érdekes, annak ellenére, hogy az elején nem tiszta mit miért tesznek a szereplők, végül minden fonál összekapcsolódik, és értelmet nyer. Ryan figurája is ívet kap, sokkal szerethetőbb, emberibb lesz, sokkal szimpatikusabb, mint családját védelmező kemény férfi, mint eszes elemző, aki információkat gyűjtve bogozza ki a részleteket, és talál rá a megoldásra. Ezért is a Férfias játékok leginkább egy „Jack Ryan Begins”-nek tudható be. Néhány szempontból nem ér a Vörös Október nyomába, néhány elemében viszont sokkal jobb annál. Akárhogy is, vitathatatlan mesterműről van szó.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2014.03.03. 22:15:21
LV1
Szerintem nagyon jol megirtad. Kivancsi vagyok a kovetkezore :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15915 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5935 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4721 db
Utolsó belépés:
2019.08.20. 21:39:18
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea