.
 

PlayStation.Community Blog ›› neoraiden

4 hozzászólás

2014.01.08. 23:01:48

Utolsó hozzászólás: ymmoTS

2014.01.12. 15:08:41

Megosztás
Értékeld a blogot!
Sziasztok! Nem igazán szeretek bejegyzést írni, mert a gondolataimat nem mindig tudom pontosan átadni, illetve ezt a mostanit is inkább magamnak írom. Azonban, ha van véleményed az alább felsorolt filmekkel kapcsolatban, tartsd magadban. Vagy inkább ne.

A nagy füzet(2013)
Hát igen, gondolom sokan hallottátok, hogy beválogatták az idei legjobb 9 idegen nyelvű film közé az Oscar várományosok között. Megnyert egy Karlovy Vary díjat is, igaz, azt sokan lesz@rták, konkrétan én akkor tudtam meg, amikor már az Oscar jelölés is megvolt. A film kimondottan borús hangulatú, pontosan azt hozza, amit az előzetesből megmutat. A második világháború alat játszódik, egy isten háta mögötti faluban. Színészi játékok megfelelőek voltak, talán a két iker egy kicsi sekélyesen adta elő a szerepét, de végül is a folytonos komorságuk passzolt a témához. A lezárás tökéletes volt, a film nagyon jó, de azt nem állítanám, hogy az utóbbi 20 év legjobbja.

Értékelés: kimondottan jó

The help(2009)(A segítség)
A film az 1950-es évek közepére repít minket, egy olyan kisvároskába, ahol a négereknek csak felszolgálni volt joguk, meg befogni a pofájukat. Egy nagyobb városból hazatérő újságíró palánta az év sztorijának megírása kedvéért néhány felszolgálóként dolgozó néger cseléddel készít interjút. Közben láthatóak a megaláztatások, a kisvárosi "megfelelni vágyás" a fehéreknél, csak nehogy a szomszéd valami rossz szót szóljon rólunk alapon, és persze a különböző emberi tulajdonságok kidomborítását is remekül végzi a film. Azt azért hozzátenném, hogy szerintem a filmet a nők jobban tudják élvezni, mint a férfiak.

Értékelés: kiváló

Three extremes(2004)(Extrém esetek)
Szorgalmi időszakom most volt a legdurvább négy éves egyetemi pályafutásom alatt, és a sok leadandó miatti megnövekedett stressz ledolgozása céljából óriási mennyiségű horrort néztem a félévben. A legérdekesebb köztük ez a három különálló történetet bemutató filmecskeegyüttes volt. Ez három irányból közelítve a horror fogalmát, más-más aspektusokból(elfojtott érzelmek, hiúság, düh, tébolyultság) mutat rá, hogy a három különböző rendező számára mi az, ami a rémségeket megtestesíti.

Értékelés: igazán jó

Irreversible(2002)(Visszafordíthatatlan)
Igen. Ez az a film, amire azt mondták, hogy megnézhetetlen, annyira brutális. Ezt nem tudom alátámasztani, mindenesetre aki a megnézésre adja a fejét, azt biztosan vegye számításba, hogy a film arra hajt rá, hogy átérezd a főszereplők kínjait, szó szerint, majdhogynem hányingert keltő kamerakezelésekkel és naturalizmussal. Igen, pld a megerőszakolós jelenet több, mint 10 percen át tart! A filmnek van egy mottója, ami a legvégén látható, viszont szerény felfogásom szerint a filmet akár úgy is lehet értelmezni, hogy pont az ellenkezőjét bizonyítja, mert egy elég extrém, átlag emberekkel ritkán előforduló esettel állt elő. Viszont az időben visszahaladó történetvezetés kimondottan tetszett, és egy másik, nem hangoztatott alapigazságra ragyogóan rámutat.

Értékelés: nem rossz

Rush(2013)(Hajsza a győzelemért)
Haverom ajánlotta, neki nagyon tetszett, meg az alaptémája miatt mindenképpen látni akartam Lauda és Hunt csatáját. A történetet egy az egyben a valóság adta, és egy tipikus populáris dráma volt a film, minden aspektusában, viszont ez nem volt baj, mert a sztorihoz jól passzolt. Azért persze 1-2 eltúlzott párbeszéd, meg jelenet azért mosolyt csalt az arcomra, de a legnagyobb probléma nekem az volt, hogy igazán jó, pörgős versenyjelenetek nem voltak, legalábbis nem ragadtam a kivetítőre ezeknél, valahogy monumentálisabbnak kelett volna lenniük.

Értékelés: tetszett

The secret in their eyes(2009)(Szemekbe zárt titkok)
Az itt bemutatott filmek közül messze a legjobb, legtökéletesebb, leg....imádtam. Oscar díjat nyert legjobb idegen nyelvű film kategóriában, és nem véletlenül. Végig feszültségben tart a film, tökéletesek a színészi játékok, és a vége is bővelkedik fordulatokban. Alpajában véve egy nyomzós film. A szereplők mind-mind keresnek valamit, ami betöltheti a hiányosságot az életükben, és hajlandóak érte elmenni nagyon messzire. Minden embernek van szenvedélye, és minden ember keresi a boldogságot, akitől pedig elveszik, igazságot követel magának. Nekem személy szerint a legfontosabb kérdésekre adta meg az iránymutatást a film, és talán egy picit mindenkiről szól, aki fél megtenni a lépést a fő céljai felé.

Értékelés: Nézd meg!!!!!!!!!!!!.....négy

12 years a slave(2013)(12 év rabszolgaság)
Ez a legfrisebb élményem, de valahogy még mindig a hatása alatt vagyok. Kezdjük azzal, hogy gyönyörő a zenéje, Hans Zimmer nem hazudtolta meg magát, és a témához tökéletesen illettek a felhangzó dallamok. 1800-as évek közepe, egy szabad fekete fickó örömteli életét láthatjuk a kezdő jeleneteknél, két kisgyerekkel és egy szép feleséggel az oldalán. Azonban beüt a ménkű, eladják rabszolgának, és az itt töltött keserves 12 évét mutatja be a film, minden kegyetlenségével és reményvesztettségével. Igazából bennem végig forrott az indulat, és folyamatosan azt vártam, hogy kitörjön valami forradalom féle, meg hogy beteljen a pohár a rabszolgáknál, csak hát...Ugyebár nehéz egy embernek embernek tartania saját magát, ha egész életében azt nevelték bele, hogy nem több az állatnál. És ilyenkor kicsit talán megérti azt is az ember, hogy hogyan tudott egy fél tucat ember akár száz rabszolgát is dolgoztatni az ültetvényükön, különösebb incidens nélkül.

Értékelés: elgondolkodtató

Kösz, hogy végigolvastad(ha tudtad :)), lenne még néhány filmértékelésem, de majd csak később. Talán.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. ymmoTS  PlayStation.Community tag
2014.01.12. 15:08:41
LV4
12 év rabszolgaság nekem tetszett csak kicsit elhúzott film . Sok a felesleges állo kép .
So.. this is what it feels like
3. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2014.01.09. 15:19:46
LV15
Válasz 2. neoraiden üzenetére:
Már láttam. :)
2014.01.09. 11:45:35
LV3
Válasz 1. HUN_GERGO üzenetére:
Azért utána nézd meg gyorsan a Django-t is, hogy az igazságérzeted ne csorbuljon túl nagyot :D. De tényleg, rettentő borús a film, fokozatosan, egyre keservesebb és reménytelenebb helyzeteket bemutatva. És nem érkezik igazi katarzis sem, ami megoldást kínálna.
"Wait until they get a load of me!"
1. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2014.01.09. 10:54:17
LV15
A 12 év rabszolgaság nagyon érdekel, mindenképp megnézem majd.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV3
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2006 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Gábor
Fórumhozzászólások száma:
117 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
280 db
Utolsó belépés:
2019.02.05. 17:20:31
Regisztráció ideje:
2008.11.06. 14:30:19
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea