PlayStation.Community Blog ›› NEXUS0001

6 hozzászólás

2013.12.16. 22:55:11

Utolsó hozzászólás: NEXUS0001

2013.12.19. 23:11:38

Megosztás
Értékeld a blogot!
Console Wars Ep VI

A dzsedi visszatér

Nem sokkal több mint egy éve kezdtek az első hírek szállingózni arról, hogy valóban színre lép az újabb konzolgeneráció. Azonban mára ez az egy év is immár történelem, ezáltal megérett arra, hogy a konzolháborút bemutató epikus ciklusunkba beillesszük.:D

Ugyan egyre inkább mellékszálnak tűnik ebben a sztoriban az amit a Nintendo művel, aki láthatólag folytatta azt a politikát, hogy egy saját alternatív valóságban, a főáramlattól elkülönülve, mint Mario próbálja megszerezni az ő szíve hölgyének (a játékosoknak) az elismerését, de úgy tűnik, hogy ez a Wiigjáték másodjára már nem ütött akkorát. A többieket messze megelőzve 2012 novemberében bemutatott WiiU teljesítményben összességében kb. az akkori aktuális generáció szintjét ütötte meg, és mindehhez ismét a kontrollerrel próbáltak valami extra élményt adni. Talán látták, hogy a tapiképernyős mobil eszközök mekkora konkurenciát jelentenek az asztali konzoloknak is, ezért aztán egy ilyen eszközt adtak a sajátjuk mellé. Csak hát a Nintendo ugye nem egy Apple, vagy Samsung, hogy ilyen eszközöket fejlesszen. Sikerük is kb tehetségükhöz mérten adatott ezzel az új géppel, eddig.
(Felmérések szerint a vásárlók jelentős részének le sem jött, hogy ez már egy másik gép. Ciki!)

Azonban az akkor kiszivárgott hírek szerint a M$ és a Sony is valami módon mégiscsak másolni kezdte a Nintendo stratégiáját, mert mindketten olyan olcsó hardverben kezdtek el gondolkodni, ami sem a vásárlótól nem kíván Világbanki kölcsönnel finanszírozható nagyberuházást, sem a fejlesztőtől atomfizikai ismereteket, ehhez pedig a PC-t jelentő X86 architektura ideálisnak tűnt. Ez a hír kezdetben nagyjából padlóara is küldte a magukat techgurunak gondoló konzolfanatikusokat, de ez a cégeknek elfogadható veszteségnek tűnt, és persze mára már ők is feltápászkodtak és ezerrel rohantak, hogy első napos vásárlók legyenek.

Az X86 architektura, sőt a PC-k hardverét kezelő DirectX API (programozási felület) az XB platform alapját képezte eredetileg is, így a fogadóirodákban a köv generációra vonatkozó tippeknél a Sonyra fogadók jelentősen nagyobb kockázattal nézhettek valószínűleg szembe. De pár hónap múlva már minden megváltozott!

A Sony által 2012. év végén kiszivárogtatott infok egy Orbis kódnevű kütyüről szóltak, aminek lelkét egy integrált CPU-t és GPU-t tartalmazó úgynevezett APU egység alkotta. Techgeekek szája újabb fintorra húzódott, mert ez a megoldás a laptopoknál/tábláknál alkalmazott, mérsékelt teljesítményű, igaz olcsó technológia csúcskonzolba hozását jelentette, ami sajna nem kecsegtetett túl sok jóval. Ehhez képest már nem volt nagy meglepetés, hogy ennek a vonalnak a fő képviselője az AMD fogja mindkét „erősgép” fő hardverét gyártani. Ez a döntés viszont egyből kiszorította mind az Intelt, mind az nVidiát a konzol pályáról. Az utóbbi cég ez okból hangos fikázásba is kezdett, amolyan savanyú a cukor módra, és azt hogy szerinte mennyit ér az egész konzolosdi demonstrálta is egy félresikerült kézikonzollal, ami azóta talán el is süllyedt a nevesincs androidos konzolok mocsarában.

A nagyok közül az első demoval 2013 februárjában a Sony villantott. A viszonylag jól sikerült előadáson folyamatosan sulykolták, hogy egy felspécizett PC-t hoztak össze, és igyekeztek annyira informatívak lenni, amennyire csak lehetséges, így az egyetlen komolyabb titok valóban csak a gép doboza maradt. Már ekkor sejthető volt, hogy a Sony gépe kicsit erősebb lesz számítás tekintetében, azonban az új Xbox 8GB RAM-jával szemben a korábbi pletykák a PS4 esetében 4 GB-ról szóltak. És ez volt talán az első gyomros amit az M$-nek adott a Sony, amikor bejelentették, hogy ők is 8 GB RAM-ot pakolnak a gépbe, ami első blikkre hihetetlenül hasonlónak tűnt. Pedig nem, nagyobb a két gép közötti különbség, mint a tök más X360 és PS3 között! De ne szaladjunk ennyire előre.

Annak ellenére, hogy folyamatosan nyomatták a felspécizett PC dumát, azonban kis utánajárásból nyilvánvaló lett, hogy ez marha messze van a valóságtól, ami bizony jó is egy adott szempontból. Az új konzolok ugyanis olyan technológiákat is magukban hordoznak az olcsó megoldások mellett, amivel a legcsúcsabb PC-k esetében még évekig sem találkozhatunk majd. Ez viszont a techgeekeknek volt egy kis ajándék, mert mégiscsak van egy kis mágia a konzolokban, ami megkülönbözteti őket a többi vastól (APU, HUMA, miegymás, hogy legyen mit zsolozmázni).

Az év végi megjelenés is pozitívnak tűnt, de láttunk már olyat a Sony-tól, hogy csúsztatták a kiadást, ami azért szerintem benne volt a pakliban.

Az M$ viszonylag sokáig várt hogy színre lépjen, ami viszont fergetegesre sikerült. http://www.youtube.com/watch?v=a8iRjQL_0MQ Az állandó netkapcsolat szükségességével, a széria tartozékká váló, állandóan figyelő Kinekttel, a használt játékok kereskedelmének korlátozásával és megannyi rosszul kommunikált dologgal már egy ideje a netes élcelődések középpontjába kerültek, de a csúcs az első sóműsoruk lett igazán. Ezek közül a fícsörök közül aztán annyi mindenben voltak kénytelenek a konzol közösség nyomására hátraarcot csinálni, hogy a gépet sokan elkezdték X180-nak csúfolni. Mert hát persze ráadásul maga a gép neve sem volt egy telitalálat, akárcsak a külalakja. Összességében amennyire profin és hatékonyan megcsinálták az X360 indítását, legalább annyira elbaxták az X1-ét. Az X360 reklámkampányának középpontjában trendi bulizós fiatalok voltak, akik ezerrel nyomatták a játékokat (akik most a PS4 reklámjaiban köszönnek vissza), eközben az X1 médiakampányát Lucasra és Spielbergre építették. Akik aztán mint elsővilágháborús veteránok meséltek arról hogy régebben minden jobb volt, mert ez az új dolog, ez a vidiójáték tönkreteszi az üzletet, a mozit, de majd a jövőben olyan játékok lesznek ám, amiben nem csak lövöldözni kell, hanem pl egy roppant összetett sztori lesz bennük, és az is lehet, hogy a jövőben lesz mozgésérzékelés, sőt és ez nagyon dúrva: a játék főszereplője is nő lesz, talán!!!! De erre természetesen csak az X1 képes.

Nos ezekután a Sony marketingstartégiája csak abból állt, hogy néha mutattak valamit (pl az új dobozt végre) és valamelyik főnök a tweeteren beüzizett egy szmájlit. Ez általában a M$-ből egy hatalmas vehemenciával végrehajtott médiaműveletett váltott ki, amiben, mint egy elakadt lakótelepjáró a neves netes médiaszemélyiségek egyre mélyebbre ásták magukat az iszapban. A Sony pl kijelentette, hogy a világtörténelem legerősebb konzolgépét hozták össze (ami persze igaz is, nagyon nincs mit vitatkozni vele, de túl sok mindent persze nem jelent, hiszen a következő gép még erősebb lesz). Na erre a M$ 20 szakértővel, meg trollseregekkel bizonygatta, hogy nem is, de ha igen, az akkor sem számít, mert a ballansz, meg a játékélmény a fontos. Az egész legalja természetesen a MisterX vezette kis posztkommunista trollteam volt valahonnan a volt Szovjetunió valamilyen, a galaxis centrumától meglehetősen távol eső utód”köztársaságából”. Meglepően széles népszerűségre tettek szert a hülyeségeikkel, nem tudom miben bíztak, talán hogy Kaz Hirai lefénykardozza őket és így majd az örök dicsőségbe jutnak mielőtt (legkésőbb a X1 kiadásakor) kiderül, hogy mennyire lúzerek?

Azonban azzal, hogy a M$ pörgött a saját problematikája szerint mint a búgócsiga elvitte annyira a figyelmet, hogy a Sony úgy tudott világszenzációs konzolstartot összehozni 2013. november 15-én, hogy az első bejelentésekhez képest gyak félévig semmi új játékot nem kapott ki a kalapból (egy nyamvadt Uncharted4 tréleren kívül). Végül a Sony tehát olyan fünfkomanojn kűrt mutatott be műkorcsojás szaknyelven, amit talán az M$ az X360 indulásnál produkált. Az egész lényege pár szóban foglalható össze: ár, teljesítmény dizájn, ja és játékok. Ennek eredményeképpen az USA-ban, ahol korábban vastagon vezetett az X360, egyből az indulásnál megfordult a sorrend. Azonban a M$ által folytatott elég primitív kommunikáció, az ezerrel agyba sulykolt minimális információtartalmú, de dzsedi elmetrükkel vetekedő fondorlatosságú szlogenek elérték a céljukat (Nem látsz különbséget a 720p és az 1080p között!!! – Köszönöm, nem látok különbséget a 720p és az 1080p között. Tovább haladhat.) Így amitől sokan tartottak végül is elkerülhető lett, az X1 nem hasalt el rögtön a starttal, bár begyűjtött még egy gúnynevet: X720p.

Az hogy a NG konzolok hardvere viszonylag egyszerűnek tűnik, sok ember fantáziáját megindította, ott van pl Gabe Newel a Valvetól. A megannyi androidzombikonzol kiadója mellett ők is elérkezettnek látták az időt, hogy minekután a galaktikus PC birodalom maradványait egy Alapítványba, akarom mondani netes szolgáltatásba gyűjtötték valami kemény dologgal egy hardverrel is előjöjjenek. A Steambox specifikációji minden esetre meggyőzőek, a kontroller újszerű, így az a 12 ember aki előreláthatólag megveszi roppant elégedett lesz vele. És valószínűleg kijön rá a HL3-is, vagy 2,5, vagy micsoda.

A sztorihoz tegyük még hozzá, hogy az M$ háza táján más okból is sűrűsödnek mostanában a fellegek. Miután a sötétköpenyes Lord Don Matrick a Kinekt nevű halálcsillagra alapozott kampányának csúfos bukása után látványos meneküléssel átűrhajózott az EA-hoz, a bukott és leendő bukott XBOX részlegvezetők menedékhelyére, az Uralkodó maga, Stevie „Developers” Balmer is bejelentette visszavonulását. Ekkor az XB részlegnél jelentős számú hivatalnok alsó traktusánál jelentkezhetett a zabszem effektus. Főleg, hogy az egyik utódjelölt, a Nokia nevű céget látványosan csődbe vivő és a M$-nek átjátszó Elop, a feldühödött honfitársai elöl, tetemes végkielégítését ellopva menekülő „üzlet”ember kijelentette, hogy ha ő lesz az újabb Istencsászár, akkor az X-részlegnek meszeltek. Ebből a szempontból rögtön érthetővé válik az a vehemencia, amivel az X1-et mindent megmozgatva, akár láthatóan sok szempontból félkészen is ki akarták adni, még most, ebben a karácsonyi szezonban. Ugyanis bizonyos szempontból ez az egy esélye volt a gépnek.
Sokan mondják a jelenlegi szituban, hogy kell mégiscsak az a Mikró, meg az ő boksza, hogy egyensúlyt hozzon az erőben. Nem lenne jó, ha pusztulna, mert az a Sony ellustulását hozná, így meg van kihívás, verseny, meg konkurencia, ami az alapja ennek a kartelekre épülő monopolkapitalista globalizált világggazdaságnak. Vagy mi.

Persze ha azt látjuk, hogy az Ektivízsön valószínűleg a M$ néhány milliócskájával is megtámogatva kb 800 dzsedideveloperrel kiizadott magából egy COD:GÓSCS-ot. És ha azt nézzük, hogy esetleg azt erőfeszítést, amit egy gyökér X-portra fordított a PS4 port kapja, akkor esetleg még nézne is ki valahogy a játék, akkor elgondolkodunk a világ, meg a zerő egyensúlyos kérdésein.
Másrészt nem tudom mennyire hiányzik az a néhány milkó, meg minden fejlesztés mögé a 800 dzsedi + masszőr, + műkörmös, + HR-es, meg pszichológus, akik manapság egy projekthez csapódnak, ha azt látjuk, hogy az indi No Man's Sky projektet, ami nem kevesebbet céloz meg, mint a végtelen űr képernyőnkre hozását, a végtelen kalanddal és végtelen határokkal, szóval ha azt látjuk, hogy ezt a projektet 4 ember indította, akkor elgondolkodik azon a képen amikor Yoda kibányászta Luke űrhajóját a trutyiból.

Na szerintem ez az igazi dzsedizmus!
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2013.12.19. 23:11:38
LV7
Válasz 5. Alien üzenetére:
Köszi!:)

Hasonlóan gondolok, sok mindent.
És pl. lehet, hogy fanbolyizmusnak tűnik, de szerintem a piaci szereplők közül egyedül a Sony tud felmutatni igazi potenciált.
Az egyes elemzések is rámutatnak arra, hogy a PS4-et összehasonlítva az X1-gyel sokkal magasabb szintű termék, mérnöki szempontból. Ami azt jelenti, hogy nemcsak kisebb, erősebb, kevesebbet fogyaszt, hanem olcsóbb is (valszeg a gyártása is), mert a Sony képes egy ilyen termék megtervezésére, és folyamatos fejlesztésére. Ez a hw oldal.
Sw oldal detto, a Sony jó pár komoly, bármikor AAA kategóriás címet kalapból előhúzó stúdióval rendelkezik. Ráadásul jó a kapcsolata az indikkel, a kicsikkel, kezdőkkel, szal az utánpótlás is biztosított.
A PS4 képességeit nézve, szintén jobb mixnek tűnik, ami a játékosokat jobban érdekli. A share/közösségi funkció vonzóbb, mint pl, hogy az X1 gyak vezérli a tv-det, amit a távirányítód/tv-d/set topboxod is meg tud tenni.

A többiek sokkal inkább csak konjunktúra lovagok és amikor be kellett volna fektetni súlyos milliárdokat, akkor inkább kivettek az üzletből, lásd X játékrészlegeinek felszámolása, vagy a Nintendo folyamatos fukarkodása a hardver tekintetében.

És igen, az emberek nem bíznak a hálózatokban. Ha azt nézem, hogy hányszor volt az utóbbi 10 évben súlyos adatvesztésem, mert valamit elsősorban hálózaton tároltam, akkor továbbra is a gyak szobámban, kéznél levő hardverben bízok inkább. Ez, ha általánosan voltak az embereknek ilyen tapasztalatai, akkor továbbra is biztosítja az egyedi hardver létjogosultságát a tisztán hálózati megoldásokkal szemben.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
5. Alien  PlayStation.Community tag
2013.12.19. 09:47:28
LV10
idén mindennél jobban kitűnt a marketing szerepe ebben a bizniszben, kvázi úgy hülyítették meg az embereket, hogy olyan egetrengető dolgot még igazából nem is tudott mutatni egyik cég sem. A jó starthoz szvsz még hozzájárul, hogy az utóbbi években a föld egy jelentős része kütyüb*zi és/vagy játékos lett, ergo a launch ezúttal szélesebb rétegekhez ért el, de jót tett a 7 éves ciklus is.
Jókat röhögök még most is azokon a kretén elemzőkön akik az onlive-ot meglátva (egyáltalán működik még?!?) temették a konzolokat, ő szerintük ez a 2 masina már nem is létezhetne. De azokon is vinnyogok akik annó a nagy N mellett kardoskodtak, hogy egy Marionak van akkora ereje, hogy megtartsa a vásárlót. Hát nincs.

a blog szokásos 5*

4. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2013.12.19. 00:19:13
LV7
Válasz 3. neoptolemos üzenetére:
:)
Köszi!
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
3. neoptolemos  Apu ökölbe szorult keze
2013.12.18. 11:56:20
LV8
Imádom ezt a blogsorozatot.
2. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2013.12.17. 15:24:51
LV7
Sajnos ez tény, a Sony tényleg lazsál, a DC-t csúsztatja, a Ps3 kompatibilitást csúsztatja és baxik bármilyen infót is adni a fejlesztésekről. Gyak ha a verseny adott idő alatt csak 1 új AAA kategóriás játékot követel, akkor annyit csinál és kész, ha egyet se, akkor meg gondolom lazsál, szal részben azért egyet értek.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
1. metadata  PlayStation.Community tag
2013.12.17. 09:44:58
LV15
Bármennyire utálom az M$-t, a Sony szvsz már most ráült az eredményeire. Közhely de tény, hogy kell konkurencia. Sokkal jobban örülnék neki, ha a Sonynak is licitálnia kellene a vásárlókra.
FatHead
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV7
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
4051 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
NEXUS6
Fórumhozzászólások száma:
201 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1856 db
Utolsó belépés:
2019.11.14. 07:36:52
Regisztráció ideje:
2008.09.08. 00:15:43
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea