PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

9 hozzászólás

2013.11.18. 01:07:38

Utolsó hozzászólás: Matichku

2013.12.04. 22:46:52

Megosztás
Értékeld a blogot!
Thor: Sötét világ (Thor: The Dark World – 2013)
A New York-i incidens után egy egész évvel sem maradtak el a fenyegetések, azonban most nem (csak) szeretett Földünket, hanem az egész univerzumot szeretné elpusztítani, egy több millió éves, ősi ellenség, aki Malekith névre hallgat, és a kegyetlen sötét elfek fővezére. Nem kevesebb a célja, mint az, hogy visszaállítja a sötétséget, mely egykor az egész kozmoszt uralta. Annak idején egész seregét az asgardiak verték le, és mikor Odin fiának, Thor-nak a szerelme, Janes Foster rátalál Londonban az Aether nevű elpusztíthatatlan fegyverükre, a sötét tündérek elérkezettnek látják az időt, hogy csapást mérjenek mind a kilenc világra. Két évvel az első rész után új rendezőt kapott a folytatás (Alan Taylor személyében jobbat talán nem is találhattak volna a Trónok harca sorozat kapcsán), és egy megfelelő kameraállvány beszerzése után kezdődhet a Marvel stúdió második fázisának második filmje, a szintén idén érkezett Vasember 3 után.

Az mindenképp előny, hogy végre nem a filmek nem a szokásos köröket futják le a főszereplő hős bemutatásával, szárnypróbálgatásaival, tanulságaival, hanem egy előzőleg már nagyon jól megismert karaktert látunk újabb bevetésén, lehetőleg kicsit komolyabb történettel felvértezve. A komolyabb szócska a Thor második részének említésekor is maximum annyit nyom a latba (vagy még annyit se), mint a Vasember 3 esetében: vagyis az előzetesek csak azt próbálták elhitetni, hogy ez egy sötétebb, komolyabb, netán szomorúbb szelet lesz szeretett hőseink kalandjaiból, végeredményben azonban mégsem így lett. Szemfényvesztés volt az egész, a Marvel még mindig nem mert kitörni a szokásos stílusából, megmaradt a laza karakterek, percenként csepegtetett poénok, laza történetvezetés fonalán, mint eddig. Kár, mert nemcsak a mozi címe, de a története is felnőttesebb hangvételt indokolt volna. A Gyűrűk ura-szerűen, Odin által elmesélt prológus megadja az alaphangot, hogy aztán az egész cselekmény egy őrületes kalandba váltson át, rengeteg látvánnyal, speciális effekttel, akcióval, tehát a szokásos képregényfilmes, blockbusteres elemekkel, ami ugyan nem baj, viszont az előző rész után (a tavalyi Bosszúállókat meg sem említem) nem sikerült komolyabb léptekben fejlődnie a színvonalnak. Mint ahogy az eddigi filmek, ez is remekül beleillik a Marvel ügyesen és gondosan felépített univerzumába, számtalan utalás, visszatekintés között csemegézhetnek a rajongók, az ezekből fakadó poénok, párbeszédek kivétel nélkül szórakoztatóak (az eddigi legjobb Marveles cameót pl. ebben a filmben láthatjuk), a megfelelő élvezeti faktort nem lehet elvitatni ettől a filmtől. Szerencsére, az előzővel ellentétben, ebben az epizódban már csak kis részben zajlanak a Földön az események, Asgardon kívül is új világokat ismerhetünk meg, amelynek köszönhetően úgy érezhetjük magunkat mintha egy klasszikus középkori stílusú sci-fi mesében lennénk, a megjelenítés természetesen követi Kenneth Brannagh vízióját, de egyszersmind javít is rajta kicsit, így sötétebbé, és kevésbé cicomássá téve a díszleteket. A városok elnagyolt díszletei különleges hangulatot teremtenek, amelyek különlegessé teszik a Marvel-univerzum ezt a részét is, össze nem téveszthetetlenül simulnak bele a történésekbe, és Alan Taylor tehetségének köszönhetően hozza azt, amit a producerek elvártak tőle, de egy hangyányival sem többet – iparos munkának tűnik kissé, amit produkált, még ha a látvány nagyon is ott van a szeren, ezt mondjuk egy 170 milliós látványfilmtől el is várja az ember.

Nagyon pofásak az effektek, akciók, lények, minden színes-szagos, csak az akciójelenetek nem olyan epikusak, mint azt az ember joggal elvárná, olyan látványbombák után, mint a Bosszúállók, vagy az előbb említett Vasember 3, amiben ugyan fele annyi akciójelenet sem volt, mint ebben, mégis remekül működött. Itt ez valahogy nem jön össze, nincs súlya a történéseknek, többnyire jellegtelen, a feszültséget pedig a forgatókönyv nem csepegteti annyira, hogy különösebben a körmét rágja a néző. Ez részben köszönhető is a karaktereknek, a mellékszereplők olyanok amilyenek, Natalie Portman egydimenziós, és csak az segít rajta, hogy nagyon aranyos, egyébként a szerelmi szál nem fejlődött sokat a korábbi óta, hálistennek ezt nem is vitték túlzásba az alkotók. Stellan Sarsgard konkrétan lejáratja magát, amin röhögni lehet, csak éppen nagyon nem ebbe a filmbe való, ahogy a poénok jórésze sem, szerencsére többségében sikerül szinten tartani a mérleget, és értékelhető, mosolygós pillanatokkal elérni azt, hogy ne érezzük túlzóan gáznak az egészet. Természetesen, ha a pozitívumokra kerül sor, az még mindig Loki karaktere, nem véletlenül ő a Marvel-filmek legnépszerűbb alakja, minden pillanata remek, és a Thor-al közös jeleneteik is üde színfoltot jelentenek a mozi végső megítélésében, ebben nagy szerepe van a címszereplőt alakító Chris Hemsworth-nek is, aki filmről filmre egyre jobb színész lesz. Szerencsétlen Christopher Eccleston is többet érdemelt volna tíz mondatnál (amiből öt kb. arról szól, hogy el akarja pusztítani az univerzumot), mintha egész végig ott sem lenne, ilyen jellegtelen és üres főgonoszt a Marvel-univerzum még nem produkált. Tekintve, hogy mennyi lehetőség rejlett Malekith karakterében, ez eléggé sajnálatos – még a Thor anyját alakító Rene Russo is könnyen elpicsázza szegényt, nem csoda hát, hogy egy ilyen fenyegetést nem tudunk komolyan venni, és a maradék kétségünk is eloszlik affelől, hogy melyik oldal fog nyerni. A sztoriról ugyan nem sokat lehet írni, mert alig van, teljesen kiszámítható, könnyed, puha alapokon nyugszik, ahogy azt már korábban megszokhattuk, az összes fordulat percekkel a bekövetkezte előtt kitalálható.

Gyengései ellenére azonban a Sötét világ tud szórakoztató lenni, időnként már azt is eléri, hogy elfelejtsük a felsorolt hibákat. Külön fájó dolog, hogy az alkotók nem mertek nagyot lépni, és komolyabb hangvétel irányába terelni a cselekményt, inkább egy rakás infantilis, oda nem illő poént szórtak a forgatókönyvbe, hogy aztán azt sikerüljön többnyire kiegyensúlyozni. Érezni ugyanazt a lelkesedést, tüzet, mint az előzőnél, ha kicsit több odafigyelést fektetnek a többi elembe is, és szinten tartják a mérleget, akár az átlagszínvonalon is felülemelkedhetett volna, de ehhez mint mondtam, az írók, producerek nem voltak elég bátrak – talán majd legközelebb. Stáblista utáni jelenet szokás szerint most is van – kettő is, de ezek közül az első a lényegesebb, ami miatt minden jól tájékozott rajongónak kicsit görcsbe rándul a gyomra, és elkezdi számolgatni, hogy mennyit kell még aludni a következő Marvel-filmekig. Minden hibái ellenére valószínűleg ez a mozi is világsiker lesz, mint az előzőek, és hozza is a sokéves átlagszínvonalat, remekül hozzásimul a jól megismert univerzumhoz. Ugyanúgy részét képezi, de ezúttal egy kissé osztom az ellentábor azon véleményét, hogy ezek az amúgyis futószalagon készülő filmek igyekeznek egyre egysíkúbbak, meg sablonosabbak lenni, és a készítők egyre inkább biztonsági játékot játszanak ezekkel az adaptációkkal.

75%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
9. Matichku  PlayStation.Community tag
2013.12.04. 22:46:52
LV14
Válasz 8. VictorVance üzenetére:
Kicsivel később mint szerettem volna, de csak sikerült megnéznem. Végül is nagyon jó szórakozás volt. Tetszett ez a Gyűrűk ura-szerű prológus, meg hogy több világba is eljutottunk. Asgard nekem teljesen hozza a Gyűrűk ura hatást. Az elsőben is, de most mindenből több van. Nem éreztem olyan rossznak Malekith és "kardos manó" bandáját, persze valóban kevés esélyük volt a végső sikerre, de hát Thor ellen kinek lenne? :)
Marveles cameó meglehetősen jó volt, bár az öcsém jobban értékelte volna ha Hulk a beugró, elvégre ő még le is nyikhajozta Lokit... :)
De a legjobb szerep akkor is Stan Lee-é, mindig öröm látni a mestert.
A stáblista utáni jelenet meg finom volt, kellően megágyazott a Galaxis őrzőinek.
Nil Satis Nisi Optimum
8. VictorVance  Szerkesztő
2013.11.21. 17:05:01
LV18
Válasz 1. Matichku üzenetére:
Nálam az első rész is 75 volt, ezért a két film kb. egy szinten van, némely aspektusaiban jobb, de van hogy rosszabb. A legszomorúbb hogy bizonyos dolgokat féltek meglépni a forgatókönyvírók, nem voltak elég merészek. Persze nem kellett volna mindjárt Sötét lovagi mélységekbe lemenniük (ezt egyébként eddig ügyesen kikerülték, a DC-vel ellentétben a Marvelnek könnyedebb, viccesebb, szórakoztatás-orientált filmjei vannak), de azért ez kissé indokolt lett volna. Ettől függetlenül korrekt munka ezis, és jó nézni - csak hát egyre kevésbé tolerálhatóak a hibák.
Örülünk?
7. Bogyi007  a legtitkosabb titkosügynök...
2013.11.18. 22:31:58
LV6
Válasz 6. Lara üzenetére:
Ja tényleg. :D

No Warez! Együtt a Tiszta Játékért!
6. Lara  beauty junkie
2013.11.18. 21:46:12
LV26
Válasz 5. Bogyi007 üzenetére:
írja a blogban, hogy van.
5. Bogyi007  a legtitkosabb titkosügynök...
2013.11.18. 19:04:23
LV6
A szokásoknak megfelelően most is van a stáblista végén valami kis extra jelenet mint a többi Marveles filmben?
No Warez! Együtt a Tiszta Játékért!
4. VictorVance  Szerkesztő
2013.11.18. 14:01:31
LV18
Válasz 3. tsabe üzenetére:
Thor-t ugyanaz szinkronizálja aki az első részben és a Bosszúállókban. Heimdall-hoz Galambos Péter tényleg sokkal jobban illett.
Örülünk?
3. tsabe  PlayStation.Community tag
2013.11.18. 12:36:42
LV12
én tegnap néztem, nekem tetszett, csak a szinkronhanga más lett thornak, meg hemdalnak
PiPi
2. Lara  beauty junkie
2013.11.18. 09:10:01
LV26
ez nagyon jó kritika volt. még soha nem olvastam ilyen jót ezekről a f*s képregényfilmekről, amik egyre rosszabbakra, mert csak a poénokra mennek rá.
hasonlóan vagyok ezzel a filmmel én is, hogy ez mondjuk kifejezetten tetszett.
jól megfogalmaztad.
1. Matichku  PlayStation.Community tag
2013.11.18. 07:39:45
LV14
Még várat magára a film megtekintése a részemről ezért csak gyorsan átszaladtam a bejegyzéseden, bár gondolom hihetetlen spoilerek nem nagyon vannak benne. Lehet beteg dolog, de a stáblista utáni jelenetekre várok a legjobban. :)
75% akkor talán nem jelenthet gyenge filmet. Az is igaz a képregény filmekkel kapcsolatban mindig eszembe jut Stephen Baldwin mondása az Édeshármas című filmből csak ő a szexre használta, miszerint: "a szex nálam olyan mint a pizza, ha rossz akkor is benyomom."
Szóval olyan rossz csak nem lehet ez a film, hogy ne nyomnám be. :)
Nil Satis Nisi Optimum
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15922 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5936 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4726 db
Utolsó belépés:
2019.08.22. 07:30:38
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea