PlayStation.Community Blog ›› Mark

28 hozzászólás

2013.09.09. 16:28:34

Utolsó hozzászólás: Sakamoto_14

2013.09.14. 00:11:40

Megosztás
Értékeld a blogot!
Egy magyar gamer bizony legtöbb esetben bajban van, ha a történet áll középpontban egy játékban. Kevés magyar felíratos játék van, még akkor is, ha mostanában jönni fog 1-2.
Engem úgy kell ismerni, hogy amióta kaptam egy ps1-t, a játék az életem része lett. Akkoriban nem tudtam angolul, így a Tekken 3 vagy GT tette ki a játékidőm többségét. Emiatt ki is hagytam olyan címeket, mint mondjuk az FF7(azóta már végigtoltam).

Falusi iskolába jártam. 8-an voltunk egy osztályban. Azt a nyelvet kezdtük el tanulni, amit a többség akart. Persze, hogy nem az angolt, hanem a németet akarták.
Na, de középsuliban lehetett választani és az angolt válaszottam. Életem legjobb döntési között van.
Egyszerűen idegesített, hogy nem értem a poénokat és a történet egy játékban. PS2 korszakban a Dark Cloud-al játszottam, mint első jrpg-m, amihez nem kellett annyi nyelvtudás úgy is élvezetes volt. Angol nyelvi előkészítőre mentem, csak azért, hogy értsek mindent.

Jó nyelvérzékem van szerencsére, így simán megtanultam. El sem hiszitek mekkora öröm volt, úgy végigjátszani a régi játékaimat, hogy tudtam miről szólnak. :D
Így a jrpg-k lettek a kedvenceim, anime-s beütésük és történetük miatt.
Egyből tudtam hova kell menni, mi a küldetés. Nevettem a poénokon. Hihetetlen élmény volt.

Mostmár úgy 6 évvel később, csak nevetek mikor azt kommentelik az emberek, hogyha magyar felíratos lesz, akkor megveszik. Egyszerűen fogalmuk sincs milyen élményeket hagy ki egy gamer angol nélkül.
Ezzel csak azt akartam mondani milyen durva, hogy a videójátékok miatt az ember képes megtanulni egy nyelvet. Nemcsak azt értem el, hogy tudok angolul nézni filmeket, értek minden szót a játékban, hanem külföldi munkalehetőség is adott.
Többek közt ezt is köszönhetem a Sonynak. A termékeik megadták a kedvet a nyelvtanuláshoz. Köszi Sony!

Hozzáteszem, hogy az anime-k miatt elkezdtem a japánt is tanulni nemrég. Alapokat tudom. Nehéz nyelv, de évek óta hallom, ahogy beszélik, sok minden rám ragad az évek alatt. Az írásuk nagyon nehéz mondjuk. Egyszer megtanulom rendesen és már egy Yakuza vagy Tales of játékra sem kell várnom éveket, hogy játszak vele. :)
Ezt meg a japánoknak köszönhetem. Sony is japán cég, szal tudnak valamit. :D
Németet is folytatom még általánosból, de azt már a munkalehetőség miatt...
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
28. Sakamoto_14  A bölcs
2013.09.14. 00:11:40
LV20
Válasz 27. CortezCorleone üzenetére:
Ezek szerint tévedtem egy kicsit.
Mindenképpen rendszeresen foglalkozom vele, hetente nettó 9 óra iskolában, plusz amit hozzáteszek.
27. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2013.09.13. 22:35:33
LV6
Válasz 26. Sakamoto_14 üzenetére:
Ez mondjuk nem feltétlenül így van, a kínaiban is van úgy, hogy egy-egy írásjegynek többféle kiejtése is van (hangsúly vagy komplett hangsor váltás!). Arról nem is beszélve, hogy azért a japán szépirodalom is relatíve sok kanát használ, ami kapaszkodónak mindenképp jól jön, míg a kínaiban nincs könnyítés, ha nem találkoztál az adott írásjeggyel korábban, esélyed sincs megmondani, hogy mit is jelenthet.

Lényeg a lényeg, napi szinten foglalkozni kell vele, podcastet hallgatni, írni, olvasni, beszélni (akár magadban is, bár mások előtt az picit hülyén néz ki), és akkor szép lassan felszeded magadra a kellő tudást. Persze, kint kell élni nyelvterületen elég sokat, hogy ezt a nyelvismeretet pl. a későbbi munkáltatód is elismerje és a munkád során használni tudd, de alapvetően úgy látom, hogy a hobbi faktor meghatározóbb a többségnél, és van mellette B terv a jövőre nézve :)
物の哀れ
26. Sakamoto_14  A bölcs
2013.09.13. 12:28:13
LV20
Válasz 24. Mark üzenetére:
A japán írást könnyebben lehet elkezdeni tanulni, de egy idő után talán a kínainál is nehezebb lesz, pont a sok olvasat miatt.

Egyébként pont tegnap volt órám Hidasi tanárnővel. :D
25. Mark  PlayStation.Community tag
2013.09.12. 00:05:28
LV4
Válasz 18. Hayabusa üzenetére:
Köszi. :)
Én már nem is tudnám elképzelni a gameket úgy, hogy nem értem miről beszélnek.
Mondjuk The Last of Us. Hiába jó a játékmenet, a "lelke" nem jönne át.
Demon Lord / Dark King
24. Mark  PlayStation.Community tag
2013.09.12. 00:02:42
LV4
Válasz 23. CortezCorleone üzenetére:
Elsődleges a beszéd, ha analfabéta is leszek, legalább néma nem. :D

Néztem picit az írást, a Hiraganaval és Katakanaval nem lesz gond.

De a kanji-kat az anime-k is fikázzák, hogy milyen brutál. Szal, legalább a 2 japán írást szeretném betanulni, ha a kínaiaktól átvetett nem is, mert belenéztem abba és az, hogy vmit több féle képpen is leeht olvasni, az már durva. :D
Demon Lord / Dark King
23. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2013.09.11. 23:58:40
LV6
Válasz 22. Mark üzenetére:
Hát, olvasni normálisan szerintem sosem fogsz tudni, nem nekünk van az kitalálva, főleg, hogy a távol-keleti nyelvek írott és beszélt változata között óriási különbségek feszülnek... Egy-egy könnyebb novellát vagy rövidebb regényt is hihetetlen erőfeszítés elolvasni, én máig utálok kínaiul olvasni, pedig már közel 3 éve tanulom a nyelvet, és voltam kint nyelvterületen és beszélni már jól tudok, de az olvasás már lapra tartozik.

Ha meg akarsz tanulni beszélni, akkor pedig mindenképp keress lang-8-en valami japánt, akivel tudsz skypeolni, mert másképp nem fog menni, tapasztalat...
物の哀れ
22. Mark  PlayStation.Community tag
2013.09.11. 23:51:21
LV4
Válasz 21. CortezCorleone üzenetére:
Egy japán alapokról írt könyvet tanultam meg eddig:
"Japán nyelvkönyv kezdőknek (by Hidasi Judit, 1996)". Ez durva szinten alap beszélgetéseket nyomat. Nem is volt nehéz. :)

Most majd ennek akarok jobban nekifeküdni:
"Genki I+II - Integrated Elementary Japanese Course (PDF, MP3)"
Itt már sokkal több a tartalom. El leszek vele egy darabig, főleg úgy, hogy most németezem még előbb egy fél évet minimum.

Tudom, nem lesz egyszerű, de nem is azt mondtam, hogy holnap vagy jövőre fogok rendesen beszélni...főleg nem olvasni. A jó munkához idő kell. :)
Demon Lord / Dark King
21. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2013.09.11. 22:49:11
LV6
"Hozzáteszem, hogy az anime-k miatt elkezdtem a japánt is tanulni nemrég. Alapokat tudom. Nehéz nyelv, de évek óta hallom, ahogy beszélik, sok minden rám ragad az évek alatt. Az írásuk nagyon nehéz mondjuk. Egyszer megtanulom rendesen és már egy Yakuza vagy Tales of játékra sem kell várnom éveket, hogy játszak vele. :)"

Hát ez nem egészen így megy :) Kérdés, hogy mennyire definiálható egyáltalán egy japán vagy kínai nyelv esetén az "alapokat tudom". Egyébként az animében használt nyelvezet és a köznapi japán nem igazán hasonlít, ráadásul mivel kontextusfüggő nyelvről van szó, ezért marha nagy hülyeségek rögzülhetnek hosszú távon.

A netes anyagokkal is érdemes vigyázni, az elején én mindenképpen javaslom a tanári segítséget, aztán egy bizonyos pont után már egyedül is fejlesztheted magad. Japánnál/kínainál/koreainál a szorgalom egyébként a kulcstényező, ha linkeskedsz és nem foglalkozol vele napi 1-1,5 órát, akkor nem érdemes vele foglalkozni, mert kidobott idő az ablakon.
物の哀れ
20. Sakamoto_14  A bölcs
2013.09.11. 17:05:25
LV20
Válasz 17. Mark üzenetére:
Ahogy vesszük. Én főiskolán tanulom, így időben nem jövök ki rosszul. Nyáron meg otthon is volt motivációm, hogy tanuljak. Tényleg elhatározás kérdése elsősorban. Holnap máris két japánra megyek be, durva lesz, de ha sikerül az elképzelésem, gyorsan fejlődhetek majd.
19. Hayabusa  PlayStation.Community tag
2013.09.11. 14:46:08
LV2
Ja,annyit még a nyelvtanulásról,hogy rengeteg idegen nyelv vonz.Ha tehetném,akkor az összeset megtanulnám,de jelenleg az olaszt próbálom legalább alapszinten megtanulni.A neten egy csomó videó van + van itthon kis olasz nyelvtankönyvem is. :)
"R-E-L-A-X" - Aaron Rodgers
18. Hayabusa  PlayStation.Community tag
2013.09.11. 14:43:26
LV2
Ezt a blogot én is írhattam volna,teljesen egyetértek minden szavaddal.:)
Valóban sokkal jobb úgy játszani,miután elsajátítottam az angolt.Megannyi PS1 játék történetét értem,nembeszélve a párbeszédekről.
Ugyan az Rpg-ket kimondottan utálom,de egy Bugs Bunny:Lost in Time-nál s örömet okoz,hogy értem miről beszélnek,poénkodnak. :)
Profi írás.
"R-E-L-A-X" - Aaron Rodgers
17. Mark  PlayStation.Community tag
2013.09.10. 23:36:24
LV4
Válasz 16. Sakamoto_14 üzenetére:
Szerintem ez akarás kérdése. Simon azt mondja, hogy otthon nincs kedve, mert inkább játszik. De, ha elmész tanárhoz mégtöbb időd megy el.
Nemtudom, hogy magyarul hány könyv van, én angolról tanulom a japánt és tele van a net. Hanganyagokkal is, meg annyi anime után nem is kell nekem kiejteni a szavakat. :D
Demon Lord / Dark King
16. Sakamoto_14  A bölcs
2013.09.10. 20:55:21
LV20
Válasz 15. simon7109 üzenetére:
Ez igaz, kb. egyetlen tisztességes magyar nyelvű japán tankönyv van a piacon, mi abból tanulunk. Nyáron egyedül is tanultam belőle kicsit erőltetett menetben. Összehasonlítva szerintem jobb, ha van tanár is, de önállóan is hozzá kell tenni (az elején mindenképpen kell tanár, meg egyedül nem lehet a beszélőkésséget fejleszteni).
15. simon7109  PlayStation.Community tag
2013.09.10. 19:41:54
LV18
Válasz 13. Mark üzenetére:
Áh, úgy nincs motiváció:D
Én nem tudok otthon leülni és tanulni meg ilyenek...
10 perc után megunom és inkább megyek játszani vagy nézni valami animet XD
Azért ha heti néhány órán át tanár mondja a dolgokat az valahogy más. Meg úgy jobban tudod, hogy mit kell tanulni.
PSN: misi2mezei
14. Mark  PlayStation.Community tag
2013.09.10. 19:26:44
LV4
Válasz 9. Sakamoto_14 üzenetére:
Amint befejeztem ezt a németet közép szintre felfejlesztését, egyből állok rá a japánra komolyabban én is...
Japánt én is szeretem tanulni, de németet nagyon nem. :D
Demon Lord / Dark King
13. Mark  PlayStation.Community tag
2013.09.10. 19:25:37
LV4
Válasz 10. simon7109 üzenetére:
Én netről tanulom a japánt meg a német is most...
Lehet találni jó anyagokat. tanár szerintem felesleges, ha megvan az anyag már. Persze több mindent tud, elmagyarázhat olyanokat, amik a könyvben csak később lesznek benne, de azt a pénzt inkább költöm gamekre, mint tanárnak adnám.
Demon Lord / Dark King
12. Ricsi
2013.09.10. 16:18:50
LV7
Válasz 11. Ricsi üzenetére:
De inkább úgy vagyok vele, hogy csiszolom az angolt/németet minthogy belekezdjek még egybe (vagy kettőbe), aztán egyiket se tudjam jól. Majd talán egyszer, ha időmilliomos leszek.
11. Ricsi
2013.09.10. 16:16:02
LV7
Válasz 10. simon7109 üzenetére:
Nekemis felkéne járnom miatta pestre, szóval esélytelen a dolog :(
Mondjuk van néhány kezdő könyvem, de az nem az igazi.
10. simon7109  PlayStation.Community tag
2013.09.10. 15:58:06
LV18
Nekem az a bajom, hogy nem tudom hol tanulhatnám a japánt.
Pedig szívesen belekóstolnák.
Iskolában nincs rá lehetőségem, fizetni meg nem szívesen fizetnék érte első körben, mert aztán ki tudja mi lesz. Lehet kifizetem érte a horribilis összegeket aztán meg semmi nem marad meg:D
Szóval így patthelyzetben vagyok, mert ahhoz, hogy tanulhassak fizetni kell, de fizetni meg nem akarok XD
PSN: misi2mezei
9. Sakamoto_14  A bölcs
2013.09.10. 14:31:01
LV20
:D
Amikor a legelső PS1-es játékaimat próbáltam, még olvasni sem tudtam. Általánosban németet tanultam (önszántamból), aztán gimnáziumban nulláról újra kellet kezdenünk, mert ott angol szakos voltam. Azóta a németet csak felejtem, angolul tartok egy bizonyos szintet, és egy éve tanulok japánul. Nem mondhatnám, hogy videojátékok ösztönöztek volna nyelvtanulásra, szerintem csak erősen fejlesztették a szókincsemet, és szlenges nyelvi fordulataimat, bár azokat nem használom. :)

A japán írás tényleg merőben más, mint bármi, amit eddig láttam, de baromi sok idő alatt akár még tanulható is lehet. Üzleti középfokú nyelvvizsgát kell tennem japánból, szóval lesz még vele meló, de nagyon szeretem tanulni.
8. Totoro  PlayStation.Community tag
2013.09.10. 00:05:10
LV6
Válasz 7. Ricsi üzenetére:
Pont emiatt nem játszottam anno a Final Fantasyvel meg a Dino Crisis-szel, ugyanis nekünk is németül volt meg :)
Mirror, mirror on the wall..
2013.09.09. 23:13:23
LV7
Én anno németül játszottam a Final Fantasy-kat. A két kedvenc sorozatomat pedig (Professor Layton, Ace Attorney) lehetetlen lenne játszani közepes nyelvtudás nélkül, haladóval viszont már élvezni is lehet :)
6. Mark  PlayStation.Community tag
2013.09.09. 21:41:29
LV4
Válasz 5. xeth004 üzenetére:
Igen, egyik haverommal játszottam múltkor. Én szét röhögtem magam a játékon, ő meg csak néz, hogy mi volt vicces, mert semmit nem értett belőle.
Magyarázva meg azért nem jön úgy át...
Demon Lord / Dark King
5. xeth004  PlayStation.Community tag
2013.09.09. 20:46:21
LV5
Valóban érdekes ez... Manapság már annyira mindennapossá vált ez sok mindenkinek, hogy én is csak alkalmanként gondolok bele, mekkora kincs ez végül is.

Én is emlékszem, amikor még csak annyi jött át egy storyból, úgy játszottam, mint a baba a tévé előtt, mikor csak a színes mozgó foltokat fogja fel a meséből. Az nem szó rá, hogy idegesített, hogy nem értem a történéseket.

Durva, hogy akinek nem volt szerencséje az angolhoz (vagy bármely a játék által támogatott nyelvhez), annak mennyire nem lehet poén játszani valami komolyabbal. :S
X-ray! Echo! Tango! Hotel! Do you read me?
4. Mark  PlayStation.Community tag
2013.09.09. 19:17:37
LV4
Válasz 2. simon7109 üzenetére:
Japán már nezebb nyelv sokkal. Igazából csak az írás idegesítő. 3 fajta van. Hira és Kata-val el vagyok, de a kanji...az még a japánoknak is nehéz. :D
Demon Lord / Dark King
3. Mark  PlayStation.Community tag
2013.09.09. 19:16:41
LV4
Válasz 1. Dolly91 üzenetére:
Igaz. :D
Demon Lord / Dark King
2. simon7109  PlayStation.Community tag
2013.09.09. 17:57:27
LV18
De rég volt már amikor nem értettem semmit egy angol játékból:D
Így visszatekintve tényleg vicces.
Most viszont a japánnal vagyok úgy mint régen az angollal, játszani akarok velük de nem értek egy mukkot sem:D Az írásukról nem is beszélve...
Lehet egyszer valamikor a jövőben, visszatekintve ezen is már csak nevetni fogok:D
PSN: misi2mezei
1. Dolly91  PlayStation.Community tag
2013.09.09. 17:44:14
LV14
"...csak nevetek mikor azt kommentelik az emberek, hogyha magyar felíratos lesz, akkor megveszik. Egyszerűen fogalmuk sincs milyen élményeket hagy ki egy gamer angol nélkül."

Há' azé' veszik meg a magyar feliratosat, hogy át tudják élni :D
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV4
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2584 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Váradi Márk
Fórumhozzászólások száma:
161 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1679 db
Utolsó belépés:
2019.03.27. 10:37:55
Regisztráció ideje:
2008.10.12. 19:27:28
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea