PlayStation.Community Blog ›› gabe83

8 hozzászólás

2013.08.29. 15:42:31

Utolsó hozzászólás: SOLDIER

2013.08.29. 21:55:51

Megosztás
Értékeld a blogot!
A videojátékokban számos érdekes szereplő jelenik meg a képernyőn vagy a történetben, de a játékosokat általában csakis a fő karakterek kötik le, azok vannak részletesebben kidolgozva. Ezeknek szoktunk utánaolvasni, ha többet akarunk megtudni róluk. Korábban írtam bejegyzést néhány Street Fighter IV harcosról, akik nem a Ryu - Chun Li - Ken - Guile jelentőséget képviselik a rajongók körében. Ezért esett a választásom pl. Rufusra, amely azonban már általam sem olvasható a blogok között, mert képtelen vagyok visszalapozni......
Most egy jelentéktelennek tűnő gonosztevőre fókuszálok a Batman: Arkham Asylum és Arkham City játékokból.

Olvastam néhány Batman képregényt gyermekkoromban, megnéztem a Batman: The Animated Series rajzfilmsorozat részeit is anno, és természetesen láttam az eddig mozifilmeket is 1989-től, de nekem ismeretlen volt Calendar Man (= ”Naptárember”).
Akik játszottak az Arkham-játékokkal, azoknak már ismerős ez a gonosztevő, de úgy gondolom érdemes összefoglalni, hogy a két játékban mit tudtunk meg erről a különös férfiről.

Julian Gregory Day, ismertebb nevén Calendar Man, arról híres, hogy ünnepnapokon, jelentős dátumokon követ el bűncselekményeket. A naptár megszállottja. Gyakran visel az ünnepnap által ihletett bűntetthez illeszkedő öltözetet. Mivel általában piti és röhejes bűncselekményeket követ el, a hősök és gonosztevők körében valamiféle jelentéktelen poénkarakterként van számon tartva. Gyakran hagy maga után olyan utalásokat, jeleket, ami lehetővé teszi elfogását. Gotham City polgárainak szabadnapjait gyakran árnyalja be az a tudat, hogy a Calendar Man bármikor megjelenhet.

Batman: Arkham Asylum (2011)

Bár ebben a játékban nem tűnik föl, a Fegyházban (Penitentiary) Calendar Man cellája látható. A helyiség tele van kitépett és elszórt naptárlapokkal, amennyiben Batman alkalmazza szkennerét, az egyik Riddler-rejtvény megoldódik. „Ez a szoba még a legünnepeltebb gyilkosnak is a végnapjait jelenti.” Ezt követően nyílik meg Calendar Man aktája, amelyben megismerhetjük a bűnözőt, aki korábban sikeres feltaláló volt, és maga készíti el eszközeit, amelyekkel elköveti bűntetteit.
- - - - -

Pszichológiai profil (készítette: Penelope Young*)

Calendar Man
Valós név: Julian Gregory Day

ÁLLANDÓAN MEGNÉZNI A NAPTÁRAT MINDEN LÁTOGATÁS ELŐTT…

Day skizofréniás személyiségzavarban szenved naptárhoz kapcsolódó eszmékkel. Hiszi, hogy a Gergely-naptár időpontokat jelöl ki, amikor ő egyedi módon felszabadul a társadalmi normák alól. Ezeken a napokon enyhén szociopata, és gyakran bűnözői viselkedést mutat. Általában a könnyen kezelhető kezeltek közé tartozik itt Arkhamban, ünnepnapok kivételével, amikor kezelhetetlenné válik, borderline-viselkedést mutat és elutasítja az érintkezést egész nap.

További megjegyzések

Eddig képtelen voltam felderíteni eszméinek forrását; gyermekkori traumára gyanakszom, amely számos ünnepnaphoz kapcsolódik.
Az ünnepnapokon történő munkavégzési szokásom következtében, mikor is más kollégák szabadnapon vannak, képes vagyok tanulmányozni Day skizofrénikus kitöréseinek többségét.

- - - - -

[* Penelope Young egy női orvos Arkhamban.]

Batman: Arkham City (2012)

Az Arkham City eseményei előtt Calendar Man teljes egy éven keresztül az elmegyógyintézeti cellájába volt zárva, mielőtt átszállították volna a börtönvárosba. Képtelen volt megünnepelni a maga rémséges módján az elhaladó ünnepnapokat, csupán elképzelte, hogy mit tenne szabad emberként.
Arkham Citybe történő átszállítása után ő volt az első bűnöző, aki beköltözött a Solomon Wayne Bíróságra (Courthouse), azonnal magának követelte az épületet, és innen fundálta ki ünnepnapokon elkövetett gyilkosságait. Aki be merészelt lépni a bíróságra, Day elfogta, cellába zárta, és a következő ünnepnapon ölte meg.
Minden jól alakult Day számára, egészen addig, amíg az Arkham Citybe szállított Twoface (Kétarc) be nem tette lábát kisebb hadseregével a bíróságra. Kitulajdonította magának az épületet, Dayt pedig cellába zárta.
A játékban Batman felkeresheti Calendar Mant az év ünnepnapjain, ahol megvallja adott naphoz kapcsolódó korábbi bűneit. Amennyiben így tesz a játékos, a Storyteller trófea/achievement lesz a jutalma. Amikor a jutalom megszerzése után egy későbbi időpontban visszatér Batman a cellához, az üvegfal mögött csupán egy halott embert lát karjainál fogva felakasztva Twoface bandájából, akinek el van törve a nyaka. Calendar Man pedig feltételezhetően szökésben van.
A Solomon Wayne Courthouse Arkham Cityben.

Az Arkham City játékban Hugo Strange professzor készített rövid jellemrajzot a bűnözőről:
„Calendar Man a megfontoltabb, introvertáltabb rabok közé tartozik. Neves napokhoz kapcsolódó megszállottsággal tölti napjait, és titokban újraéli szörnyű bűncselekményeinek minden véres részletét. Nincs remény rehabilitációjára; ha valaha megszökik Arkham Cityből, bűnös tervei a végtelenségig nyúlnak a jövőben.”

Az alábbiakban Batmannek megvallott bűncselekményei kerülnek leírásra. Ezeknek köszönhetően betekintést nyerhetünk Day lelkivilágába.

Január 1., Újév
„Újév napja. Régi ismertség feledésbe merül. Tettem róla, hogy ő ne felejtsen el engem azon a napon, ugye, Batman? Hosszú idő után az első újévi parti volt, amire meghívást kaptam. Áh, de nem is voltam igazán meghívva, ugye? A távolságtartási határozat gondoskodott róla. Mégis, ő és én közel voltunk egymáshoz, vagyis úgy hittem, és az Újév egy új kezdetet jelent. Bevallom, hogy a zsúfolt bálterembe egy lángszóróval belépni egy kicsit drámai, de mégis mi a jobb módja a jég felolvasztásának egy partin? Talán egy „kis kedvességként” kellett volna fogadnia ezt, mikor először ajánlottam fel.”

Február 14., Valentin-nap
„Valentin-nap. Szívek és virágok. A tökéletes időpont, hogy új szerelmemet a szeretet jelképeivel fojtsam meg, árasszam el. Egy tucat vörös rózsára, bonbonkészletre és egy kedves kis csipkés ruhaneműre esett a választásom. Óh, elnézést kérek, nem akartam ilyen bensőséges lenni. Khmm… Azt mondhatnád, hogy kicsit túlspiláztam, és az igazat megvallva, szerelmem és én nem is igazán találkoztunk. Nagyon romantikus, követtem őt a lakásáig. Hangosan kinyilvánítottam szerelmemet, elfojtottam tiltakozó kiáltásait. Sajnos, nem úgy történt, ahogy gondolnád. Ahelyett, hogy ajándékokkal fullasztottam volna meg, egyszerűen őt fojtottam meg.”

Március 17., Szent Patrik-nap
„Március 17. egy nap Szent Patrikra fordítva, a szent emberre, aki elűzte a kígyókat Írországból. Érdekes dolog a kígyóméreggel kapcsolatban, Batman, hogy némelyek zöldek, mint a színezék, amely a sört zölddé teszi. Ez megkönnyített mindent, amikor a régi bandámnak egy partit rendeztem St. Paddy-napon. Ahogy emlékszel rá, az egyik emberem megpróbált infót szolgáltatni neked. Nem voltam benne biztos, melyikük az, így elhatároztam, hogy megbüntetem mindet. Egy adag zöld mamba méreg a söröshordóba, és rövid időn belül a lóherék alatt rothadtak. Ezért úgy vélem, hogy te is felelős vagy a halálukért. Erre iszom is egyet!”

Április 1., Bolondok napja
„Jól, jól, jól figyelsz, Batman. Kezded megérteni a dátumok fontosságát, ugye? Hadd beszéljek neked erről a napról, a bolondok napjáról! Jól emlékszem, hogy napokig néztem őt a tökéletes pillanatra várva. Hideg volt márciusban, olyan érzés, mintha a tavasz sose jönne el. Kávét ittak, a nő bevallotta, hogy hiányoznak a meglepetések az életéből. További hat napig néztem. Április 1. reggel 5:22. Befejeztem a fékvezeték elvágását a kocsijában. A műszerfalon elhelyezett kamerán keresztül láttam, ahogy bepánikol. Egyetlen bánatom, hogy nem hallhatta kiáltásom: MEGLEPETÉS!”

Május (első vasárnapja), Anyák napja
"M, mint gyilkos [Murderous] tekintet, amit rám vetett. O csak azt jelenti, hogy gyenge és öreg [Old] volt. T, mint terror, ahogy harcolt ellenem. H, mint a szíve [Heart], amit a kezemben tartok most. E, mint a szemei [Eyes], melyek gyorsan elhomályosodtak. R a rothadást jelenti, és hamarosan rothadt lesz. Tedd egymás mellé őket, és kiadják az Anyát [MOTHER], a szót, amely egy hullát jelent számomra. Boldog Anyák Napját, Mami."

Június (harmadik vasárnapja), Apák napja
"Nem voltam valami közel apámhoz, és Arkhamba történő első beszállításom után sohasem beszéltünk. Úgy tűnik vesztesként leírt engem. Tehát amikor kiengedtek, tisztázni akartam a viszonyt vele. A következő Apák Napján elmentem hozzá, és felajánlottam, hogy menjünk horgászni. Voltál-e már valaha a fateroddal pecázni? Nos, elmondhatom, hogy remek. Ketten, kint a vízen, egyik hazugságot a másik után bevetve. Természetesen én csináltam a tényleges átverést. Apu rakta a csalikat a horgokra. Tudod, az ujjával, a lábával, szemével... és amit hagytam még belőle. Mind a mai napig, ha egy szép halszeletet eszem, közelebb érzem magam drága öreg apámhoz."
Calendar Man vall Batmannek a korábbi bűntetteiről.

Július 4., Függetlenség napja
"Robbanóanyagokat helyeztem el minden kijáratnál, és e cella alá is. Mi lehet jobb módja a Függetlenség napjának megünneplésére? Természetesen az én függetlenségemé Arkhamtól. Sajnos úgy döntöttem, hogy furfangos leszek, és egy naptárat küldettem a rendőrkapitányságra, amelyből ki volt tépve a júliusi hónap. Azonnal rájöttél, és éppen akkor érkeztél, amikor a tűzijáték elkezdődött. Megakadályoztál szökésemben. De elkéstél, mert a tűz elsöpörte az intenzív osztály őrét. Viszont mégis milyen a július 4-e barbecue nélkül?"

Augusztus 16., Szent Rókus ünnepnapja
„Emlékszel arra a csodálatosan pokoli augusztusra, Batman? Őrült kutyák csoportja nyüzsgött a kemenceforró utcákon megtámadva mindenkit, aki az útjukba került. Egy harapás és az emberek maguk is őrült állatokká változtak. Hmmm. Szép idők. Bár Crane [Madárijesztő] adta nekem azt a veszettség formulát, az én lélekjelenlétemnek volt köszönhető a kutyák eleresztése augusztus 16-án, a kutyák védőszentje, Szent Rókus ünnepnapján. Jelentéktelen dátum, tudom, de el sem tudtam volna képzelni jobb módját a nyári kánikulák [dog days angolul] ünneplésére."

Szeptember (első hétfője), A munka ünnepe
„Áh, kora szeptember. A kölykök visszamennek az iskolába, a levelek kezdenek elszíneződni, és a legjobb közülük, a munka ünnepe. Egyik évben építőmunkásnak öltöztem és egy buldózerrel hajtottam át a Gold Exchange-en. Vagy az az év, amikor Herkules próbatételeire utalva oroszlánokat, bikákat és vaddisznókat szabadítottam Gothamre (nevet). Jobb volt, mint egy cirkusz. Még te is elismerheted, hogy a legutolsó munka ünnepe volt a legihletettebb a részemről. A kórházi szülészosztály megostromlása. Hatalmasat dolgoztál aznap. Mindegyiküket megmentetted. Nos, mindig van következő év.”

Október 31., Halloween
„Fúú! Vicces dolog Arkhamban a Halloween. Itt feleslegesnek tűnik. Ezen falakon belül a szörnyetegek egész évben ki vannak állítva. Természetesen volt az az év, amikor Joker kitörést vezetett Mindenszentek napján. Milyen csodás éjszaka volt! Kosztümös bulizók ártatlanul partiztak együtt gyilkosokkal és gonoszokkal. Természetesen az igazi sikítás akkor jött, amikor eljött a maszkok levételének ideje. TRICK OR TREAT?!”

November (negyedik csütörtökje), Hálaadás napja
„Tudod, novemberben mindig kicsit magányosnak érzem magam. Szerintem ez azért van, mert még közülünk a legrosszabbak is szeretik a jó, régimódi családot. Hálaadás. Néhány évvel ezelőtt bejelentés nélkül érkeztem a Pulykanapon. Azok a meglepett arcok az asztal körül! Anyu és apu alig hitte el. Azt nem tudom, hogy kinek az anyja és apja voltak. Menekülőben voltam, meg kellett húznom magam valahol. Az a család, bárkik is voltak, tudott főzni. A töltelék és mártás, na meg az a tökös pite... az ember meghalna értük. Sajnos, ők meg is tették ezt. Ahogy mondtam, mindig magányosnak érzem magam novemberben."

December 25., Karácsony
„Ebenezer Scrooge egy szent volt Harkness bíróhoz képest. Emlékszel rá, Batman? Gotham akasztófás bírója – így nevezték. Az állam ugyan elmebetegnek nyilvánított, Harkness mégis felesküdött, hogy bitófára küld engem. Látod, az önfenntartás megnyilvánulása ez. Aligha voltam felelősségre vonható az utcasarki Télapó megfojtásáért. Kellett a gúnyája, hogy beosonhassak a bíró karácsonyi partijára. Harkness tréfának gondolta egészen addig, amíg Szent Miki a nyaka köré nem csavarta a karácsonyi égősort. Később megtalálták a zsaruk, ahogy a saját háztetejéről fénypompában lóg. Szinte rajzfilmbe illő volt a bíró komikus rénszarvasokkal, törpökkel és hóemberekkel körülvéve. Ezt a gyilkosságomat karácsonyi különlegességnek neveztem el.”
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
8. SOLDIER  49%Motherfucker/51%SonOfABitch
2013.08.29. 21:55:51
LV11
A The Long Halloween-ben, mekkora király ez a manus, te jó ég!
Please to meet you... Hope you guess my name.
7. gabe83  PlayStation.Community tag
2013.08.29. 21:04:51
LV21
Köszönöm a visszajelzéseket, és örülök, hogy valaki emiatt is kedvet kap a játékhoz.
Bevallom, hogy az Arkham-bejegyzések írását élveztem eddig a legjobban pedig a Mortal Kombat, a Watchmen, a Red Dead Redemption vagy a Street Fighter is kedvesek számomra.
A Rocksteady Studios elképesztő mennyiségű utalást és információt sűrített a két Batman játékba, így élvezettel jártam ezeknek utána. :-)
6. Sakamoto_14  A bölcs
2013.08.29. 20:21:56
LV20
A Batman-játékok kimaradtak az életemből, de abban valóban igazat adok, hogy néhány kisebb szereplő is lehet nagyon szimpatikus vagy csupán megdöbbentő (RDR-ben a karakterek fele, legalább).
5. Penge70  PlayStation.Community tag
2013.08.29. 19:41:33
LV22
remek blog
5*
4. zodiac55  PlayStation.Community tag
2013.08.29. 18:43:36
LV12
Nemrég - mintegy másfél hónapja - én is a Playstation 3 tulajdonosok népes táborát gyarapítom, és az egyik első játékom a Batman: Arkham Asylum volt. Ennek ok volt, hogy anno, amikor írtad az előző blogsorozatot, nagyon megtetszett a játék és a hangulata (a képregények mellett persze). Szóval örömmel tölt el, hogy ismét olvashatok Tőled, várom a következő írást!
"Si vis pacem, para bellum."
3. Onimushaman  Szerkesztő
2013.08.29. 18:25:36
LV24
Kérem a következőt. :)
señor
2. gabe83  PlayStation.Community tag
2013.08.29. 16:11:50
LV21
Válasz 1. Dragonken üzenetére:
Köszönöm.
Azért bejegyzésáradatra ne számíts! :-)
Majd ha lesz kedvem, akkor jelentkezem írással.
1. Dragonken  Szerkesztő
2013.08.29. 16:02:41
LV16
Remek bejegyzés, örülök neki, hogy megint írsz.
de miért nincs DK-n nadrág?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV21
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
25742 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Balassa Gábor
Fórumhozzászólások száma:
10419 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
849 db
Utolsó belépés:
2019.01.31. 12:14:04
Regisztráció ideje:
2008.11.14. 11:51:35
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea