PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

10 hozzászólás

2013.08.17. 15:30:25

Utolsó hozzászólás: Matichku

2013.08.19. 15:36:14

Megosztás
Értékeld a blogot!
X-akták: Második évad (The X-Files: Season Two – 1994-1995)
Lassú, kimért léptek éjszaka a konyhában, remegő kézzel felkapcsolt villany, ideges, hirtelen rezdülések minden kis neszre, éberen fekvés magzat pózban a takaró alatt – ezek a cselekvések talán még azok számára is ismerősek, akik egyébként nem kapnak szívbajt egy horrorfilm egy-egy félelmetesebb jelenete láttán, és még egy kiadós ijesztgetés, netán belezés után is nyugodtan tudnak éjszaka aludni. Azonban az X-akták képes volt elérni azt, hogy még az edzettebb nézők is álmatlanságtól szenvedjenek, akkor, amikor rendszerint aludni kellene. A show alkotójának, Chris Carter-nek sikerült az, amit megígért: ráijesztett az emberekre, olyan sorozatot alkotott, egy olyan koncepciót valósított meg, ami miatt minden este lefekvés előtt az ágyunk alá néztünk. Bár az elején senki sem volt benne biztos, hogy milyen hosszú életű is lesz, de rövid idő alatt olyan hatalmas kultusz alakult ki a sorozat körül, amit vétek lett volna nem folytatni. A második évad lehetőséget adott az íróknak arra, hogy tovább szőjék két kedvenc FBI ügynökünk kalandjait, és hogy még jobban mélyítsék, alakítsák a sorozat mitológiáját. Az összeesküvés szála itt kezdett igazán kialakulni, a több epizódot felölelő történetek fontos mérföldkövet jelentettek a sorozat történetében, és rengeteg olyan új karaktert vetetettek be, akik lényeges helyet töltenek be a dolgok alakulásában. Mulder új informátora X, aki halott elődjével szemben cseppet sem olyan jólelkű, és kevésbé segítőkész, látszólag önző érdekekből segít az ügynöknek, néha viszont választania kell a munkája és Mulder között – mondanom sem kell, nem mindig az utóbbit választja.

A második évad nem sokkal az első után veszi fel a fonalat: az X-aktákat lezárták, Muldert egy másik részlegre helyezték, ahol bűnözők lehallgatásával foglalatoskodik, Scully pedig az FBI virginiai akadémiáján tanít. Néha, bár titkosan is, de találkoznak, viszont Mulder hite az utóbbi időben már gyenge lábakon áll, kezdi elveszíteni mindazt, amit eddig képviselt, és annak ellenére, hogy Scully még mindig elég szkeptikus marad korábbi társa elméleteivel kapcsolatban, megpróbál belé lelket önteni, mérsékelt sikerrel. Aztán Mulder egy korábbi kapcsolatától fontos hírt kap, ami újra visszarántja a játékba, és végül régi önmaga lesz. És innentől kezdenek csak nagyon beindulni az események. Az X-akták második szezonja nem azt a példát követi, amely a legtöbb sorozatot jellemzi: vagyis nincs semmiféle színvonal-csökkenés, a lécet nem hogy sikerült elérni, de sikerrel át is ugrották. Nem csak halvány utánzata az előző évadnak, nem csupán majmolja a már korábban bevált dolgokat, nem támaszkodik mindig ugyanarra a receptre (maximum néhányszor újrahasznosítja azokat, de akkor rendszerint sikerül), sokkal színesebb epizódokat raknak elénk. A mitológiát példa nélküli zsenialitással szövik tovább, a szezont a „Kis zöld emberkék” nyitja meg, amely egyszerre félelmetes és csodálatos, az epizódra rányomja a bélyeget a szokásos X-aktás stílus: vagyis titokzatos, izgalmas, néhol hátborzongató, rengeteg kérdést felvet, ám ezeknek a felét sem válaszolja meg. Ez az ami remekül működik, még ennyi rész után is. Az évad egyik legemlékezetesebb epizódja ez (azért volt még néhány), az események beleégnek a néző agyába, az operatőri munka és a képek Spielberg klasszikusát, a Harmadik típusú találkozásokat juttatják eszünkbe. Ezután a szokásos monster-of-the-week adag, „A gazda” következik, amely nem kevésbé emlékezete,s mint az előző epizód, inkább undorítóbb, és hatásosabb: a Féregember hátborzongató gonosz, a rész sikerességének titka pedig talán az, hogy egy ilyen lény alattunk, emberek alatt mászkál a csatornában, és les újabb áldozatra. A szörnyet egyébként Glen Morgan, a sorozat producerének és írójának testvére játssza, aki később több forgatókönyvet is készített a szériához. Az epizódok színvonala egyébként sokáig egyenletes, egyik sem rosszabb a másiknál, a „Vér” egy olyan gyilkosságsorozatot mutat be, amelynek kiváltó okai elektronikus eszközök voltak, amelyek üzeneteket közvetítettek teljesen hétköznapi embereknek, így buzdítva őket a különböző bűntettek elkövetésére – az epizód pszichológiai thrillernek is elmenne.
Máskor pedig katonákon végzett kísérletekről van szó – „Az álmatlanság” egy nagyon személyes történet, amely egy régi klisét húz elő a kalapból, a vietnámi háború borzalmait és bűneit, de ezeket nagyon ügyesen használja. Nem utolsósorban itt mutatkozik be először a sorozat egyik fontos szereplője Alex Krycek, akit Mulder mellé jelölnek ki új társként, de ahogy a legtöbb szereplőről a szériában, ő sem az, akinek először látszik. A karakterét a nézők szeretik utálni, és így van ez jól, mert remekül színesíti az X-akták világát. Steven Williams is itt mutatkozik be teljes életnagyságban X-ként (amúgy az alkotók először nőként képzelték el Mulder új informátorát, de aztán végül mégis a fekete bőrű, karizmatikus színész mellett döntöttek). Mulder és Scully kapcsolata azonban rengeteget fejlődik az évad során: igaz hogy kettéválasztották őket, de más formában még mindig együtt nyomoznak, ez csak jobban megerősítette a viszonyukat, jobb barátokká válnak, akik életüket adnák a másikért, és bármikor számíthatnak egymásra. Érdekes kapcsolat övék, fokozatosan kerülnek „intimebb” viszonyba, főleg Scully visszahozása után Mulder nem egy alkalommal kontaktust létesít vele, és fordítva: a rezgés a két karakter között tehát kitapintható, és épp ezért izgalmas. Mert az ő kapcsolatuk romantikus, de nem a szerelem kontextusába állítva: ez mélyebb annál, hiszen igazi barátok, akik bármit meg tudnak beszélni a másikkal. Scully elrablása a szezon fénypontja, a mai napig meghatározó része a sorozatnak, gyakorlatilag, kis túlzással az egész mitológia ebből alakult ki, fontossága vitathatatlan – és mindez azért, mert az ügynöknőt alakító Gillian Anderson terhes lett, így tehát egy időre ki kellett szállnia a sorozatból, az írócsapat végül ezzel a megoldással állt elő. A későbbi évadok bizonyították ennek a szálnak a fontosságát, hiszen Scully elrablásának következményeit még sokáig fel fogják nyögni. A „Duane Berry”, „Fel a csillagokba” és az „Egy lélegzet” az első több részen átívelő történet, melynél fontosabb pont talán nincs is a szezonban. A karakterek folyamatosan fejlődnek, és az előzményekhez képest lényegesebb javulás fedezhető fel, az intimitás, őszinteség, és az érzelmek határozzák meg ezt a „trilógiát”. Az összeesküvés témájában szereplő karakterek már nem csak a mitológiai epizódokban jelennek meg, X az önálló sztorikban is megjelenik – a „Szórt fény”-ben a kormány utasítására cselekszik, és inkább arrogáns végrehajtónak látszik, mint segítőkész informátornak. A Cigarettás férfi is többször teszi tiszteletét, és akkor rendszerint az „árnyék” szerepét játssza, titokzatossága a vonzó benne, és itt már szép lassan válik a sorozat igazi fő gonoszává – „A járvány” című epizódban bár nem önszántukból, de az íróknak sikerül mixelni az önálló történetet és a mitológiai szálat, olyan kérdéseket felvetve hogy vajon érdemesebb e bizonyos dolgokat elfedni, s hogy hol kezdődik a nyilvánosság joga.

A „Tűzjáró” és „A hajó” az egy helyszínen játszódó epizódok receptjét követi – előbbi egy kutatóállomáson, utóbbi pedig az USS Ardent-en játszódik a Norvég tengeren. Sajnos a második szezon minősége egy idő után ingadozó lesz, kezdve a „Szentháromság” paródiába illő történéseivel (Mulder vámpírokat hajkurász, közben becsajozik), a sort az „Excelsis Dei” folytatja (az ügynökök egy öregotthonban nyomoznak, amit megszálltak a kísértetek), a „Rettentő szimmetria” inkább afféle metafora az állatvédelemre, mint erős lábakon álló sztori. A többi gyenge minőségű rész ugyan nem kelt töltelék-érzetet, mégsem mérhető az évad csúcspontjaihoz: Mulder és Scully hol rituális ügyeket göngyölítenek fel („A gonosz szíve” – leginkább Az ördögűzőre és az Ómenre emlékeztető sötét rész), máskor eltűnt baromfi ellenőröket keresnek, s végül arra jutnak, hogy a kisváros lakói mind kannibálok („A mi városunk”). Azonban a szezon jobb pillanataiban Mulder a visszatért húga Samantha ügyét akarja megoldani („A látogatók”, „Végjáték” – itt szerepel először a földönkívüli fejvadász, akit a baltaarcú Brian Thompson kelt életre; és az egész mitológia csak tovább kristályosodik), vagy Scully-val Wisconsinba utaznak, ahol rendre zavart fiatalokat találnak meg az erdőben, és az esetnek talán köze van egy helyi vegetáriánus szektához („Vörös múzeum”). És ha már szekták: nem egy epizód foglalkozik ezzel a témával, közösséggel, „A kéz, amely sebez” néhány keresztény tanár körül forog, akik csak meg akarják erősíteni a hitüket, így egy ajtót nyitnak a másik világba, és beengedik az ősi gonoszt. A szezon egyik, ha nem a legérdekesebb része azonban a „Szemfényvesztés”, amely rengeteg humort tartalmaz, és a legkevésbé sem veszi magát komolyan. Darin Morgan színes forgatókönyve szembeállítja a furcsa dolgokat, és fura emberek a két FBI ügynök megjelenésével és felfogásával. Látszólag egyáltalán nem illik az X-akták szokásos hangulatához és stílusához ez a komikus epizód, ám mégis telitalálat lett, pedig szinte minden percén érezni azt, hogy mintha direkt le akarná rombolni a szériáról kialakított képet, és sikert.

Az évadot az „Anasazi” zárja, mely cliffhangerrel fejeződik be, minősége kifogásolhatatlan. Az első szezon sem volt piskóta, de itt még az önálló sztorik is sokkal nagyobb összefüggést mutatnak, a mitológiai epizódok pedig kivétel nélkül hibátlanok. Ami félelmetesnek van beállítva az félelmetes is, és ha tapasztalható is minőség csökkenés, az nem olyan súlyos, hogy kicsit is aggódni lehessen érte. Egy gyenge epizód után jön rögtön három zseniális, száz kérdés után pedig még vagy ötven újat tesznek fel, és ezeknek a megoldása nagyrészt a nézőre van bízva: hogy mit hisz el, és milyen magyarázatot talál. De még ezek után is képes lesz arra a széria, hogy megtáncoltassa az agytekervényeinket, viszont mindegyik eszmefuttatásnak ugyanaz lesz a lényege: az igazság még mindig odaát van.

100%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
10. Matichku  PlayStation.Community tag
2013.08.19. 15:36:14
LV14
Válasz 7. VictorVance üzenetére:
Igen, sajnos... Én is itt állok az első három évad díszdobozos kiadásával és várom a folytatást, de semmi hír róla.
Nil Satis Nisi Optimum
9. VictorVance  Szerkesztő
2013.08.18. 20:38:50
LV18
Válasz 8. turanszkij üzenetére:
Igen, neten elérhető az összes, de eredeti, díszdobozos kiadásban csak az első három évad jött ki magyarul.
Örülünk?
2013.08.18. 20:33:33
LV6
Válasz 7. VictorVance üzenetére:
Most darálom a 8. évadot magyarul, miért gondolod hogy csak 3 évad jött ki? Egyébként bánom kicsit hogy nem angolul kezdtem, mert azt hiszem a 4. évadtól nagyon cserélődnek a szinkronhangok sajnos.
ブレイブルー
7. VictorVance  Szerkesztő
2013.08.18. 18:50:35
LV18
Válasz 4. Matichku üzenetére:
A legtöbben, legalábbis aki nem tud olyan jól angolul, a "másik" módszert választja. Sajnos az országban csak az első három évad jelent meg, sőt, már a harmadik is nagyon nehezen akart kijönni, annak már 2 éve. És egyelőre semmi remény arra hogy folytatják, pedig már mindenhol megjelent a teljes sorozat, csak nálunk nem.
Örülünk?
2013.08.18. 12:45:44
LV1
Király sorozat!
5. Aki23  PlayStation.Community tag
2013.08.18. 05:45:18
LV19
A blogod jutatta ujra eszembe a sorozatot, el is kezdtem ujra nézni, már az 1. évad 18 részénél járok, még mindig nagyon jó az egész:)
4. Matichku  PlayStation.Community tag
2013.08.18. 01:06:15
LV14
Válasz 2. Onimushaman üzenetére:
Akkor gyorsan meg kell venni DVD-n! :) Más módszert nem mondanék... :D
Nil Satis Nisi Optimum
3. Matichku  PlayStation.Community tag
2013.08.18. 01:03:00
LV14
Nagyon jó évad volt!
Arról nem is tudtam, hogy eredetileg nőként képzelték el X-et. Lehet, ezért lett az "utód" a bájos Marita Covarrubias... :) De, ez még csak negyedik évados történés lesz.
Nekem tetszett a vámpíros rész, érdekes volt látni, hogy Mulder miként boldogul Scully nélkül. Az is jó volt ebben az évadban, hogy több ismert vagy később ismertté váló vendég szereplő is helyet kapott a stábban.
Nil Satis Nisi Optimum
2. Onimushaman  Szerkesztő
2013.08.17. 22:22:20
LV24
Válasz 1. jime üzenetére:
Alig emlékszem valamire a sorozatból, 1-2 rész él tisztán az emlékezetemben. A részek minősége felemás volt, de hát ha jól tudom többen írták.
señor
1. jime  non-alcoholic
2013.08.17. 19:05:38
LV29
Ez a kedvenc évadom :)
"wake up, you're dead!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16457 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6169 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4846 db
Utolsó belépés:
2019.12.12. 19:44:36
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea