PlayStation.Community Blog ›› Chester013

3 hozzászólás

2013.08.14. 00:15:20

Utolsó hozzászólás: Resiskull

2013.08.15. 11:07:39

Megosztás
Értékeld a blogot!
“Mondhatok valamit Luke? Ha ekkora vihart kavarsz, elkerülhetetlen, hogy beléd csapjon az Isten Nyila!”

A Túl a Fenyvesen azon filmek egyike, amit zsenialitása ellenére nem láthattak a magyar nézők moziban. Valahol jobb is, mert nem feltétlenül a popcornfogyasztó közönség filmje ez, biztos nem ismernék fel a benne rejlő különlegességet. Ők maradjanak csak meg a maguk kis világában, az igazi filmrajongók pedig fedezzék fel ezt a csodát, ami végül DVD-n jelent meg hazánkban!
A Túl a Fenyvesen valójában három férfi története, ami végül egy nagy kerek egésszé áll össze. Generációkon átívelő problémákkal foglalkozik, és felettébb érdekes módszerekkel boncolgatja ezeket a dolgokat. Lehet-e valaki boldog, akinek eddig csak a szomorúság jutott? Lehetsz-e becsületes ebben a korrupt világban? Apáink bűneit miért nekünk kell megszenvednünk?

Az első történetben Luke (Ryan Gosling) életét követhetjük figyelemmel. “Handsome” Luke egy motoros kaszkadőr, aki egy cirkusszal jár városról városra. Gyakorlatilag egyik napról a másikra él, mindenféle cél nélkül, mígnem az egyik városkában fel nem bukkan egykori kedvese, aki a tudtára hozza, hogy időközben gyermeke született tőle. Az eddigi légüres életet élő Luke sorsa gyökeres fordulatot vesz, immár van egy cél a szeme előtt: apává kell válnia, és eltartani a gyermekét, valamint visszaszerezni egykori kedvesét. Ám sajnos nem éppen a legszerencsésebb módszert alkalmazza ehhez. Jobb híján a legrosszabb útra tér, és egy barátja segítségével bankrablásra adja fejét. De ahogy lenni szokott a kapzsiság egyre jobban kezdi elvakítani, és az első pár sikeres “akció” után a dolgok a legrosszabbra fordulnak…

Második történetünkben a törvény másik oldalán át láthatjuk a dolgokat. Avery Cross (Bradley Cooper), egy újonc rendőr hőssé válik, mikor lelő egy bűnözőt. Az esetben saját maga is megsérül, ám felépülése után kitüntetést kap. Mivel eddigi járőr munkáját sérülése miatt nem képes többé ellátni, áthelyezik a rendőrségen belüli munkára. Ekkor azonban találkozik azzal az óriási korrupcióval, ami ott folyik. Elhatározza hát, hogy megpróbálja belülről rendbe tenni a dolgokat…

Harmadik szálunk pedig két fiatal srácról szól, akik önnön identitásukat próbálják keresni, de végül a bűn útjára tévednek. Barátságukat a drogok szeretete alapozza meg, és közben nem is sejtik, hogy valójában ellenségek… Azt hiszem erről a szálról bűn lenne többet írnom, mert végül itt csúcsosodik ki minden, ami eddig történt, itt válik végül kerek egésszé a történetünk, és omlik le az eddig építgetett kártyavár!
Nagyon húsbavágó témákkal foglalkozik a film, például önmagunk keresésével, az igazságérzettel, a kilátástalansággal. Kedvencem ezek közül a kilátástalanság, tehát Luke története, mikor egy lelkileg teljesen megtört férfi fel akar nőni, meg akar felelni “családjának”, és meg akarja találni a helyét a világban. Ám ez minden akarata ellenére sem megy neki, a körülmények áldozatává válik. Pedig mindent megtenne a boldogságért, óriási benne a tettvágy. Ám mégsem akar neki összejönni… És lehet egyáltalán hibáztatni érte? Szerintem nem. Ez az antiszociális és depressziós ember tragédiája. Senki sem tudja, mi lenne a recept számára a boldoguláshoz. Épp ezért nagyon szomorú, ugyanakkor életszerű képest fest világunkról. De gyakorlatilag minden szereplővel könnyű azonosulni, mert bennük saját problémáink fedezhetjük fel…

És a legnagyszerűbb vonása a mozinak a minimalista stílusa, hogy szimplán csak történetet mond, meg sem próbál ítélkezni szereplői felett, minden érzelmi azonosulást a nézőre bíz. Most komolyan, mikor láttunk utoljára olyan filmet, amiben egy ócska bazári napszemüveg, egy gyűrött fénykép vagy egy eladásra váró motor beindítása könnyeket csal a néző szemébe? Mindezt fokozza a remek aláfestő zene, aminek a jelenléte alig feltűnő, mégis elengedhetetlen, na és persze a dokumentarista stílus is, ami már az első pillanatokban nyakon ragad, és nem enged el a végéig. És ez nagy szó, mert nem sok olyan 140 perces filmmel találkoztam eddig, ami a hihetetlen lassú történetmesélés mellett sem laposodott el, és végig izgalmas tudott maradni. Bár tény, hogy türelmetlenebbek inkább kerüljék!
Ryan Gosling nevét már jól megjegyezhettük magunknak. Túlzás nélkül állíthatom, hogy generációja egyik legnagyobb színésze, akiben még nem igazán csalódhattunk. Még egy viszonylag közepes filmet is képes feldobni, pusztán a jelenlétével. Mostanában több kritika is érte, miszerint ugyanazt a karaktert hozza a Drive óta. Van benne igazság, de ez nem feltétlenül negatív dolog. Mert bár itt is hasonló szerepet játszik, mint a Drive-ban, mégis van annyira más, hogy ne ugyanazt lássuk. És valljuk be, hozzá amúgy is a hallgatag kívülálló rosszfiú szerepe áll legközelebb.

Érdekes módon mégsem Gosling alakítása a legerőteljesebb, ugyanis Bradley Cooper mihelyst feltűnik, gyakorlatilag ellopja a “showt”. Ha mondhatjuk ezt, ő a történet főszereplője, ugyanis mindhárom történetszálba van beleszólása, végigkíséri az összes eseményt. Komolyan mondom, Cooper számomra egy meglepetésember. Álmomban nem gondoltam volna, hogy egy Hangover féle film után helyt állna egy komoly drámában. És erre már másodjára okozott meglepetést, itt is ugyanolyan jól játszott, mint a Silver Linings Playbook-ban.

Rajtuk kívül még két fiatal színész kapott fontos szerepet, Emory Cohen és Dane DeHaan, akik között színészóriások módjára szikrázik a feszültség! Kettejük közül utóbbira hárult a nehezebb munka és a fajsúlyosabb szerep, de magabiztosan hozta, amit kellett. DeHaan már játszott ismertebb filmben is, például a Chronicle-ben és a Lawless-ben. Emellett láthatjuk majd a jövőre érkező The Amazing Spider-Man folytatásban is Harry Osborn-ként.

A mellékszerepekben három ismertebb arc tűnik fel. Az egyikük Eva Mendes, akit személy szerint nagyon nem kedvelek, és nem is tartom tehetségesnek. Viszont ahhoz a nyúlfarknyi, ám fontos szerephez, amit itt játszott, fel tudott nőni, úgyhogy ez alkalommal nem panaszkodhatok rá. Másik két ismertebb mellékszereplőnk Ray Liotta, és Bruce Greenwood magabiztosan hozza a tőlük elvárt színvonalt.

IMDb link
Mindent összevetve egy rendkívül jó film a The Place Beyond The Pines. Szerintem bőven kimeríti a remek filmművészeti alkotás fogalmát! Közel tökéletes! És épp azért, mert az érzelmeink olyan oldalára vezet minket kézen fogva, amelyeket mindannyian ismerünk, ám nem biztos, hogy önszántunkból elmennénk oda értük. De a mi filmünk ebben kiváló útikalauz, így bátran utazhatunk vele karöltve! A fenyveseken túlra…
A bejegyzésem eredeti helye
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. Resiskull  PlayStation.Community tag
2013.08.15. 11:07:39
LV22
2. Totoro  PlayStation.Community tag
2013.08.14. 13:11:00
LV6
Mostmar biztos, hogy megnezem. Kivancsi vagyok ra, bar en nem vagyok Gosling rajongo.
Mirror, mirror on the wall..
1. vintezis  PlayStation.Community tag
2013.08.14. 10:37:13
LV3
A minap láttam én is a filmet. Bár rossz nem volt, azért ennyi pozitívumot én nem fedeztem fel benne. A Drive-nak a nyomába sem ér, ha már Gosling.
Viszont Bradley Cooper tényleg kezd színésszé válni, ez nekem is feltűnt.
PSN ID: vintezis-hun
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV3
Lelkes Amatőr
PSC Kredit
1757 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Gál István
Fórumhozzászólások száma:
751 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
261 db
Utolsó belépés:
2020.02.17. 19:29:25
Regisztráció ideje:
2010.01.16. 21:51:02
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea