PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

10 hozzászólás

2013.08.10. 04:16:08

Utolsó hozzászólás: ps2true

2013.08.15. 20:20:31

Megosztás
Értékeld a blogot!
X-akták: Első évad (The X-Files: Season One – 1993-1994)
Az emberiség egyik örök kérdése volt, és lesz mindig is az hogy ebben a hatalmas univerzumban vajon egyedül vagyunk-e. Rengeteg érv, és ellenérv sorakozik fel mindkét eshetőség mellett, a választ talán mi, átlagemberek sosem fogjuk megtudni (és sokak szerint, talán így legjobb), de ez a téma remek táptalajt biztosított mindig is a különböző ágaknak, több olyan könyv, film, tévésorozat készült, amely ezt a témát boncolgatja, némelyik kisebb, míg más nagyobb sikerrel. Utóbbi közé tartozik az X-akták című sorozat is, amit azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni, húsz éve már hogy bemutatták, de az igazság még mindig odaát van, s 1993 óta kitörölhetetlen nyomot hagyott a nézőkben, megkerülhetetlen széria lett, amely több későbbi produkcióra is nagy hatással volt, így az utókor lényegében nagyon sokat köszönhet ennek a kultikus alkotásnak. És hogy mi a sorozat sikerének titka? Az egész egy bizonyos kaliforniai illetőségű férfi, Chris Carter agyszüleménye, aki az 1990-as évek elején, miután belefáradt abba, hogy vígjátékokat készít a Walt Disney Pictures számára, lehetőséget kapott a Fox hálózattól, hogy egy új show-t hozzon tető alá. Carter akkoriban olvasott egy cikket, amely arról a 3,7 millió amerikairól szólt, akiket állítólag elraboltak a földönkívüliek. Miután felidézte emlékeit a Watergate-botrányról, és egy 1970-es évekbeli horror sorozatról, a Kolchak: The Night Stalker-ről, amelyért gyerekkorában rajongott, a fejében megfogant az X-akták ötlete, melynek pilot-epizódját 1992-ben végül papírra is vetette.

A Fox kétszer dobta vissza az ötletet, de harmadszorra Carter átszabta kicsit a forgatókönyvet, némi segítséggel, a The Night Stalker, és A homályzóna szolgált inspirációként, végül a két főszereplőt FBI ügynöknek festette le, így biztosította, hogy a két karakter minden részben szerepelhessen – az már csak hab a tortán hogy a kapcsolatukat Carter szigorúan plátóinak adta meg, így megalapozva a kettejük közti kölcsönhatást. A sorozat hihetetlenül rövid idő alatt hihetetlenül népszerű lett (már az első epizódot is 12 millióan nézték), és részről-részre több rajongót gyűjtött össze magának, a több mint kedvező nézői adatok mellett, a kritikusok valóságos ódákat zengtek róla, a két főszereplő David Duchovny és Gillian Anderson egy csapásra szupersztár lett. A sorozat különböző mondatai, monumentumai fontos helyet kaptak a popkultúrában, teljesen megérdemelten. Carter eredeti célja a sorozattal egyébként az elejétől fogva világos volt, rá akart ijeszteni az emberekre, el akarta érni, hogy összecsinálják magukat. A történeket két FBI-ügynökre, egy férfira és egy nőre építette, Fox Mulder, miután húgát gyerekkorában elrabolták, szenvedélyesen foglalkozik paranormális, nem e világi dolgokkal, munkatársai azonban kirekesztik e mániája miatt, ennek ellenére hivatalba kerülése után az x-aktákkal kezd foglalkozni, megoldatlan esetekkel, melyeket rejtély övez, és hemzsegnek a paranormális dolgoktól. Egy nap új társat kap maga mellé, Dana Scully-t, akit azonban nem kitűnő eredményei miatt, mindinkább azért jelölnek ki Mulder mellé, hogy megfigyelje a munkáját, jelentéseket írogasson róla. Ketten együtt azonban remek páros, annak ellenére is, hogy míg Mulder szenvedélyesen hisz a fura dolgokban, nem rest hajmeresztő magyarázatokat adni bizonyos esetekre, Scully inkább a földhözragadt szkeptikus, aki mindenre tudományos választ ad, ám azonban folyamatosan szembesül azzal, hogy egyik-másik ügy cseppet sem tükrözi az eddig felállított világképét.

Kezdetben nem volt biztos, hogy a sorozat milyen hosszú életű lesz, ennek következtében az alkotóknak nem volt konkrét hosszútávú tervük az epizódokkal kapcsolatban. Bár a show-nak a kezdőlökést a földönkívüliek, és az elrablások adták, az alkotók úgy vélték a sorozat nem lesz képes sokáig fenntartani a lendületet, ha nem ágaznak át más témákra is. Ezért a széria két részre osztható, a „mitológiai” szál, amely a földönkívüliekkel, Mulder húgával, az összeesküvésekkel, a kormánnyal kapcsolatos, a történet szempontjából az igazán lényeges epizódok ezek. A másik fajta az úgynevezett „monster-on-the-week” epizódok, melyek a függetlenek voltak ezektől, genetikai mutánsok, mesterséges intelligencia, szörnyek, idegen eredetű anyagok kaptak szerepeket benne. Ugyanakkor az első évadban néhány független epizód idegeneket, vagy kormányzati összeesküvéseket tartalmazott, viszont ezek gyakran nincsenek nyilvánvaló kapcsolatban egymással - idegen férgek az Északi-sarkon („A jég”), genetikai kísérletek („Évák”), egy idegen szellem a NASA űrsikló-programjában („A világűr” – amely egyébként túllépte a költségeket, és így vált az első évad legdrágább epizódjává). A szezon végére persze rengeteg olyan elem jött össze, amely fontos szerepet játszott a mitológia továbbszövésében, azonban mikor az évad utolsó része íródott, 1994-ben, még nem volt ismert az X-akták jövője, hogy lesz-e a második szezon, így a befejezés („A lombik”) is eléggé olyan érzetet kelt mintha vége lenne a sorozatnak. Az első évad ugyanakkor megszilárdította a mitológiai szálat, bemutatta az akkor még elég jelentéktelen szerepben tetszelgő Cigarettás férfit, akiből idővel a széria elsődleges antagonistája vált, valamint korai betekintést adott Mulder húgának, Samantha-nak az elrablásába, amely az egyik fő cselekményszála lett az egész sorozatnak. A két főszereplő pedig abszolút telitalálat. Duchovny és Anderson is remek munkát végez, nem véletlenül lettek beskatulyázva ebbe a szerepbe, kitűnő teljesítményt hoznak, teljes mértékben kijelenthető hogy más ezt nem tudta volna ennyire jól eljátszani. A „hívő”, és a „szkeptikus” koncepciója remekül meghatározza őket, személyes motivációja magában foglalja a húga elrablását, amelyet az idegeneknek tulajdonít, ez a hit határozza meg az egész karakterét is. Scully szkeptikus jellemvonásaira A bárányok hallgatnak című film Clarice Starling-ja volt nagy hatással (akit Jodie Foster alakított), a személyisége és a megjelenése így sokkal inkább „valódi” érzetet kelt, szemben a tipikus „bombázó” típusú karaktertől, amely egyáltalán nem egyedi.
Tematikusan a sorozat tehát a földönkívüliekre és az elrablásokra támaszkodik, azonban a stílusát az ezen történetektől független önálló epizódok is nagyban meghatározzák, színt visznek az epizódokba, és valóban fenntartják a feszültséget, hibátlanul. Az eredeti stílusnak köszönhetően mindegyik epizód olyan, mint egy önálló, ijesztő film. Az első ilyen önálló epizód „A gumiember” volt, amelyben Doug Hutchison alakítja rémisztően hitelesen a genetikai mutáns Eugene Victor Tooms-ot, teljesítményét és karakterét nem véletlenül hasonlították A bárányok hallgatnak Hannibal Lecter-jéhez. Scully karaktere ebben az epizódban jobban előtérbe kerül, döntenie kell, hogy melyik oldalon áll, megvédi-e Mulder-t, vagy a karrierjével törődik. Korábban is szembekerült már katonai tisztviselőkkel, valamint a jelentéseiben megvédi partnerét attól, hogy nevetségessé váljon, egykori kollégája azonban válaszút elé állítja, kiemelve egy bizonyos elkeseredést és gúnyt Mulder irányába, akinek elég vad elképzelési modelljei vannak a valóságot illetően. Több epizódra jellemző az idegen-befolyásoltság, mint például „A jég” című epizód esetében, a tempója élénkebb, és az egész cselekmény egy helyszínen játszódik, a nyomasztó, feszült légkör, az izgalom, félelem kitapintható a történetben. Ez rész egyébként hajaz John W. Campbell 1938-ban megjelent novellájára, a Who Goes There?-re, valamint az 1982-es John Carpenter által rendezett A dolog című mozira. Az epizód nem kapcsolódik közvetlenül a sorozat átfogó mitológiájához, de már előre jelzi az idegen összeesküvés ívét, ami egyre hangsúlyosabbá fog válni a második évadban. A történetben fontos még hogy Mulder és Scully kapcsolata is egyre jobban elmélyül, az epizód térképet ad arról, hogy hogyan viszonyulnak egymáshoz, a kölcsönös bizalom fontos szerepet játszik az epizódban. A karakter-vezérelt „A csatorna”, és a „Bukott angyal” azonban pont arra szolgál, hogy a háttérben lévő szereplők is fontossá váljanak. Valamint néhány epizód a lélekátvitelre, vagy a reinkarnációra összpontosít, ezek hasonlóak is egymáshoz – „Árnyak”, „Az újjászületés”, „Lázár”. „A szellem a computerben” egy gonosz mesterséges intelligenciát tesz meg ellenségként, míg az „Alakok” egy indián-témájú, régimódi, horror regényekre emlékeztető epizód.
„A támaszpont” című részben szerepel először az első évad egyik emlékezetes mellék-karaktere, Mulder informátora Deep Throat, aki időnként segít az FBI-ügynöknek. Ám múltjáról, előéletéről semmit sem tudunk meg, még a nevét sem árulja el, személye tehát a végletekig titokzatos, mint ahogy a pozíciója is az, ám az biztos, hogy a kormányon belül dolgozik és tud bizonyos dolgokról, amik kellemetlen hatással lehetnek a közvéleményre és az emberekre. A karaktert egyébként az az informátor ihlette, aki információkat szivárogtatott ki az újságíróknak a Watergate-botrányról, és az FBI vizsgálatáról. Deep Throat figyelmezteti Mulder-t, hogy bizonyos igazságokat rejtve kell tartani a közvélemény előtt, a nagy szervezeteket pedig nem lehet arra kényszeríteni, hogy felelősséget vállaljanak a tetteikért. Az informátor maga is bevallja, hogy különböző fedőakciókra már korábban is került sor, hogy titokban tartsák a földönkívüliek létezését, a My Lai mészárlás, és az Enron-botrány csak az igazság eltussolása volt. Az epizód végső kinyilatkoztatása, hogy az idegenek már „hosszú, hosszú ideje ittvannak” már egy többször idézett trend volt az 1980-as években bemutatott science fiction filmekben, hála a poszt-futurizmusnak. Az első évad egyébként számos kisebb karaktert is bevezetett a sorozatba, aki később központi karakter lett, a háromtagú Magányos fegyverest („A földönkívüli”), akik rendszeres szereplők lesznek a második évadtól kezdve (még egy spin-off sorozatot is készítettek velük). „A gumiember visszatér” Mitch Pileggi által alakított Walter Skinner-t mutatja be, aki a kilencedik évadig rendszeres szereplő lett, míg Mulder húgának, Samantha-nak az elrablását is gyakran megemlítik, a „Sebhelyek”, „A csatorna”, és „A csodatevő” című epizódokban.

„A látnok” című részben azonban a jól megszokott szerepek Mulder és Scully között felcserélődnek. Scully sebezhetősége apja halála után arra ösztönzi, hogy elhiggye a sorozatgyilkos Boggs pszichikus képességeit. Közben Mulder szkeptikus lesz, megpróbál racionális magyarázatokat keresni. Scully fokozatosan azonosul a gyilkossal, mert mindkettejüket érték nyomások a múltban, főleg a család elvárásai miatt. Scully azt akarja, hogy apja büszke legyen rá, annak ellenére, hogy nem teljesíti az elvárásait, Boggs pedig az egész családját végezte ki, mert így azt remélte, velük együtt megölheti a reményeket, és az ítéleteket vele kapcsolatban. Scully követi az ösztöneit, megoldja az ügyet, Mulder-t viszont lövés éri, és végül kórházba kerül, mert kételkedett és szkeptikus volt. Az epizód előrehaladtával Scully személyisége is változik, már-már Mulder válik belőle. A „Nemet váltók” mai szexuális szorongások metaforájaként is értelmezhető, a szexuális szorongások miatt változó nemi szerepeket ki is hangsúlyozza ez a rész, párosulva az alapvető félelemmel a szexuális kapcsolatoktól. A végkifejlett egy rendkívül jól tálalt deus ex machina, egy hirtelen és váratlan zárójelenet, az ebben az epizódban szereplő Kindred egyházat egyértelműen az Amish-okról mintázták, emiatt aggódtak is a producerek a fogadatás miatt, de Carter ezt lazán reagálta le. Elmondása szerint, az Amish-ok úgysem néznek tévét, szóval nincs miért aggódni.

Az X-akták első évada paranoid, felkavaró, eredeti sorozat, amely a maga idejében igencsak friss volt, és elnézve a jelen termést, kevés széria tudja megközelíteni ezt a színvonalat, amelyet sikerült kitaposnia. A csúcspontokat főleg a földönkívüli témájú részek jelentik, azonban az önálló sztorikkal sincs semmi különösebb probléma, izgalmasak, és ötletesek, egyetlen hiba hogy némelyik epizód túlságosan hasonlít egymásra – „Árnyak”, „Az újjászületés”, „Roland” nem túl fantáziadús részek, „A tűz” pedig a leggyengébb az első szezonból, hasonlóan „A Jersey-i ördög”-höz. Azonban ezek magához a sorozathoz képest gyengébbek, és ez egyáltalán nem baj. Az első évad még amolyan bemelegítés, felkészítenek minket a későbbi eseményekre, de így is minden ízében remek széria, amely jellegzetes stílusa, és két kiváló főszereplőjén kívül még a fülbemászó zene miatt is emlékezetes. Szkeptikusoknak is kötelező.

100%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
10. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2013.08.15. 20:20:31
LV24
Kedvenc sorozatom volt...
Playstation
9. Matichku  PlayStation.Community tag
2013.08.12. 23:51:26
LV14
Válasz 8. VictorVance üzenetére:
Arra már nem is emlékszem, hogy az MTV meddig adta, csak az van meg, hogy hosszabb szünetek voltak az évadok között. Ezért még azt is bevállaltam, hogy a Pro7-en néztem egy ideig németül. Tanulásnak jó volt... :)
A "dukovnyi"-áttörést ha jól tudom egy Frei Tamás interjú hozta meg amikor is rákérdezett hogyan is kell kiejteni a nevét. Persze, David meg azt hitte a nevének van valamilyen magyar jelentése, de Frei ki kellett, hogy ábrándítsa. :). Talán ezért volt már jó a kiejtés az új részekben.
Nil Satis Nisi Optimum
8. VictorVance  Szerkesztő
2013.08.12. 15:59:56
LV19
Válasz 7. Matichku üzenetére:
Az MTV a negyedik évad után már nem is adta ha jól emlékszem. Aztán pár évre rá a Viasat 3 megvásárolta a jogokat, és elkezdték adni az ötödik szezontól - volt is rendesen kavarodás, a tévéújságok mindenhol első részként reklámozták az évad bevezető részét (úgy emlékszem az új részekben a narrátor "dukovnyi"-t mondott :) . Ráadásul a mozifilm alig pár hónapos késéssel érkezett hozzánk '98-ban, így sokan nem tudták felvenni a történet fonalát, mivel a tévében kb. a harmadik szezont sugározhatták akkor.
Örülünk?
7. Matichku  PlayStation.Community tag
2013.08.12. 01:11:48
LV14
Emlékszem az első részt a Sebhelyeket nem is láttam amikor az MTV-n kezdték vetíteni, mondván mit érdekel engem "a történetek az FBI titkos ügyeiből"...
A második rész után viszont nem hagytam ki egyet sem. Az egyik kedvenc sorozatom, még mostanában is gyakran nézem a Viasaton. Nem tudom megunni.
Volt néhány érdekesség a magyarországi sorsa körül a sorozatnak: a "Dácsovnyi" inkább jó poén, meg ugye 20 óra volt az első kezdési időpont, aztán kiderült ez inkább felnőttes dolog, ORTT is aktív lett, utána már 23 óra meg 18-as karika. Meg lettek védve a fiatalok... :)
Nil Satis Nisi Optimum
6. wardog  PlayStation.Community tag
2013.08.12. 00:04:06
LV2
Nemrég indult el hivatalosan a 10. évad képregény formájában.
2013.08.11. 19:19:26
LV1
Válasz 4. VictorVance üzenetére:
Egy húron pendülünk! :D
4. VictorVance  Szerkesztő
2013.08.11. 16:09:03
LV19
Válasz 3. Dungehun üzenetére:
Én leginkább egy harmadik mozifilmnek örülnék, ami lezárja a történetet. A Hinni akarok szerintem elég kaki lett, legalábbis én hatalmasat csalódtam benne - sótlan volt, és nem arról szólt, amiről kellett volna. Talán az sem lenne rossz ha újra elkezdenék a sorozatot, ha jó forgatókönyveket írnak, és ha megpróbálják visszahozni azt a klasszikus hangulatot mint az első pár évadban.
Örülünk?
2013.08.11. 13:04:29
LV1
Válasz 1. jime üzenetére:
jime... te lelkemből beszélsz.... a takarós dologgal.. te jó ég.. imádtam mikor "pici" voltam... egy két résztől volt hogy napokig nem tudtam aludni! Nagyon jó sorozat.... rengeteg elgondolkodtató és érdekes rész van benne..amit már "felnőtt" fejjel az ember megért és értékel... És néha azon gondolkodok, mi lenne ha újra elkezdenék a sorozatot... Vagy esetleg már minden paranormális jelenséget kielemeztek? Ha azt nézzük hogy a jó néhány évad jó néhány részében, láthattunk már idegen megfigyelő csótányokat, fej nélküli manusokat, látnokokat, és a többi,és a többi.... Verjetek bilincsbe, de én lehet örülnék egy teljes remake-nek is... mert elég régiek a sorozat első részei.. és merő kíváncsiságból megnézném milyen lenne egy komolyabb effektekből," maszkokból", vagy csak egy új látványvilággal készített gyarmatosítási harc :)
2. vixenne  PlayStation.Community tag
2013.08.10. 22:18:31
LV7
Imádtam, sose felejtem az első részt amit láttam... pont vmi farkasemberes dolog volt, utána egész éjjel nem tudtam normálisan aludni :D
Tudod vagy nem tudod, hogy a Madár az Ász?!
1. jime  non-alcoholic
2013.08.10. 04:41:55
LV29
ahh, de nagy kedvencem, oda-vissza láttam vagy 3x az egészet, top5-ben mindenképpen ott van nálam.
még emlékszem kis suhanc koromban mennyire be voltunk szarva egy-két résztől, de azért néztük, olykor félig kikukucskálva a takaró alól :D
"wake up, you're dead!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV19
Szerkesztő
PSC Kredit
16935 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6384 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4918 db
Utolsó belépés:
2020.02.21. 16:39:30
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea