PlayStation.Community Blog ›› ColdHand

27 hozzászólás

2013.08.07. 21:23:07

Utolsó hozzászólás: HUN_GERGO

2013.08.11. 14:18:55

Megosztás
Értékeld a blogot!
Az orvostól hazafele jövet beugrottam a helyi boltba, hogy némi folyadékhoz jussak ebben a melegben, meg hogy így felváltva a papír ötszázasomat szert tegyek némi apróra, ami jól fog majd jönni éjszakázás közben a kávéautomatánál.
A pénztárnál csak egy anyuka és annak 4-5 éves gyermekpalántája áll előttem. Anyuka látszólag közelebb van a negyvenhez, mint a harminchoz, arca teste elhanyagolva, de hát minek is legyen egy ilyen "nő" igényes és vonzó, ha már elkelt. Fizetés után távoznak. Én is kifizetem a kis másfél literes "barbie" ásványvizemet, majd rongyolok ki a boltból. Kiérve észrevettem, hogy a kisgyerek egy pálcikás jégkrémet próbál élvezettel elfogyasztani, de az "anyja" folyamatosan leteremti.
"Miért így fogod? Össze fogod magad maszatolni! Ha leejted nem veszek másikat! Néha teljesen kiakasztasz! Na gyerünk már!"
A gyerek meg csak nézi a jégkrémét és látszik az arcán, hogy nem igazán vágja, hogy most éppen mit csinál rosszul.

Ekkor rémlett fel, hogy már a pénztárnál is folyamatosan utasítgatta a kis szerencsétlent.
- Menj ki. Ne a boltból ki! Csak odáig! Ezt fogd meg! Ezt pakold el!
- Anyu, ez mi? - mutat a pulton valamire a gyerek.
- Micsoda? Mit tudom én! Ne kérdezősködj!
Szegény gyereken látszott, hogy minden erejével próbál megfelelni az "anyjának", aki folyamatosan csak taposta a kis lelkét.

Rengeteg ilyen példát látok nap, mint nap. Hogy a gyerek csak kolonc a "szülő" nyakán. Nevelni, tanítani nem tudja, de utasítgatni és a legkisebb hibánál leteremteni annál inkább. Mint a főnök a beosztottat, csakhogy egy szülő-gyermek viszonynak nem erről kellene szólnia.
Egyszer láttam a buszon, hogy a gyerek tök értelmesen megkérdezte az anyját, hogy "a busz most tolat?". A busz nem tolatott, menetiránnyal megegyezően haladt, de az anyja ezt nem tudta értelmesen, normálisan elmagyarázni a csemetéjének, inkább leteremtette.
"Dehogy tolat! Hogy tudsz ilyen hülyeségeket kérdezni? Tiszta hülyének néznek téged az emberek!"
Utolsó mondatával már a megfelelési vágy magvait is elvetette a gyerek lelkében. Hát ha már értelmet nem tud átadni a következő nemzedéknek, akkor legalább a frusztrációiból kapjon valamit.

És akkor csodálkozunk, hogy egyre több az önbizalom hiányos, megfelelési vágytól szenvedő, naiv tinédzser/felnőtt. Hogy az emberek nem mernek új dolgokba belevágni, vagy kipróbálni, mert félnek az ismeretlentől. Hogy a fiúk nem mernek odamenni a csajokhoz dumálni (ugye, Hölgyeim?). Stb...

Persze nem minden ilyen "nevelést" kapott gyerek fog nagyobb korában szenvedni ilyen lelki mechanizmusokkal. Külső tényezők, események, személyek képesek a szülői mérgek okozta sérüléseket helyrehozni. Ezt a legtöbb esetben úgy hívják, hogy "lázadás".

De látok pozitív példákat is. Amikor a gyerek folyton kérdezősködik, hogy "ez mi? az mi? az hogy működik?",a szülő meg tök türelmesen normálisan elmagyarázza a dolgokat. És nem rest bevallani a gyereknek, ha nem tudja a választ, mert a gyermeke szemében nem a mindentudó és mindenható Isten képét akarja fenntartani, akinek a haragjától rettegni kell, hanem a nevelő, tanító szülőét.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
27. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2013.08.11. 14:18:55
LV15
Válasz 26. leslie21 üzenetére:
Tévedsz, nyugaton teljesen más szellemben nevelnek gyereket, már aki nevel persze. A magyar ritka egy barom gyereknevelésben, ahogy a blogban is le van írva.
26. leslie21  PlayStation.Community tag
2013.08.11. 11:17:00
LV11
Válasz 4. HUN_GERGO üzenetére:
Ritka barom egy hsz már ne haragudj. Nem tudom ebből az egyébként nagyszerű blogból hogyan jutottál magyar pocskondiázásig. Gondolod máshol nem ez megy, tőlünk nyugatabbra is pont ez a felfogás van, részben a nyugati, modern családellenes életszemlélet jutatott minket is idáig.
25. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2013.08.09. 16:03:04
LV15
Válasz 23. ayrtonsenna88 üzenetére:
:)
24. Reita  PlayStation.Community tag
2013.08.08. 22:00:28
LV17
Válasz 23. ayrtonsenna88 üzenetére:
Epik komment! :D
23. ayrtonsenna88  PlayStation.Community tag
2013.08.08. 21:54:06
LV4
Válasz 22. Reita üzenetére:
Ez az a stádium egy nönél, mikor a sárkány már kinövesztette mind a hét fejét. :D Ezt már nem lehet megszeliditeni. Ha viszont az ura megpróbálja levágni a sárkányfejet, kinöveszt helyette két másikat. És ilyenkor a legbiztonságosabb hely a kocsma. :)
22. Reita  PlayStation.Community tag
2013.08.08. 18:35:34
LV17
Hát én egyszer láttam egy olyat, hogy a hajam majdnem letettem. Épp Coop-ba voltam, felvágottakra vadászás céljából, és egy nagyon rózsaszín, nagyon telt, és nagyon kiöltözött nő befurakodott elém, nem mintha olyan sok hely lett volna a pult és köztem, de igazából nem siettem sehova, mondom menjen ha ennyire sietős. Szóval ott áll ez a nő, majd egyszer az árnyékából előbukkant a férje, akivel olyan megalázó módon viselkedett, hogy már én éreztem kellemetlenül magam.

Amit te is írtál ez a "Ne csináld, ne ezt csináld, ne úgy csináld" típusú okosításokkal bombázta az urát. Csodálkoztam is, hogy hogy nem semmisült meg az a szerencsétlen ember ott helyben.
21. Old_Raiden  Kitiltott felhasználó
2013.08.08. 18:17:35
LV21
Magyarországon ez lett bele verve az emberbe : ne gondolkozz, ne okoskodj, csak dolgozz-termelj 110 %-ot !
De, ha ettől eltérsz és lázadsz, mert qrvárva nincs kedved az egészhez, akkor egy senki vagy és haszontalan tagja vagy a társadalomnak...hogy ettől régóta világelsők között vagyunk öngyilkosságban, az se számít. :/
20. Dragonken  Szerkesztő
2013.08.08. 14:18:19
LV16
Van egy "ismerősöm" aki máshogy viszonyul a témához. Ő konkrétan megszülte a gyereket, és ennyi. Nevelni nem neveli, és nem is igazán foglalkozik vele, most tíz éves a lány. Cserébe viszont minden szir-szar játékot megkap, és annyi csokit és cukrot, hogy a nevelés téma el legyen felejtve. Belőle lesz érdekes tini pár év múlva.
de miért nincs DK-n nadrág?
19. Totoro  PlayStation.Community tag
2013.08.08. 13:49:08
LV6
Sajnos van erre is pelda. De tenyleg hatalmas turelem kell a gyerekekhez. Foleg miota gyerekekre vigyazom neha en is ugy erzem, na mindjart rasozok a fenekere valamelyiknek, pedig alapjaban veve imadom oket es nagyon gyerekcentrikus vagyok.
Raadasul annal jobb nincs, mikor reggel felkelek, elindulok le a lepcson es a 2 eves szoke kismucus ott all Mickey eger jelmezben es engem var :)
En latok nagyon sok jo peldat is szerencsere. Amikor napi szinten foglalkozik a gyerekkel, kikapcsolja a tevet es inkabb kimennek a kertbe, rajzolnak, puzzleznak, kartyaznak.
Minden szulo elkovet egy bizonyos hibat a nevelesben, amire azt mondta anno, hogy na en ezt nem igy csinalnam.
Mirror, mirror on the wall..
18. ayrtonsenna88  PlayStation.Community tag
2013.08.08. 12:24:54
LV4
Egyik kedvenc történetem:

"Apa és fia egy festmény, a Guernica elött állt. A kép rémületbe ejtette a srácot, aki elöbb csak elfehéredett, utóbb csendesen sirva fakadt. Az apa látta a történteket, de meg se moccant - háta mögött fejcsóválva súgtak össze az öregasszonyok. Nem sok idö kellett, hogy egyikük fogadatlan prókátorrá váljon: a nö nagymamás gügyögéssel, csokoládéval a kezében indult megvigasztalni a gyermeket, de az erö, mi a férfi tekintetéböl vágódott felé, úgy sodorta el, mint száraz levelet a viharos öszi szél. Ekkor az apa fiához fordult és megszólalt:
- Fiam, mit látsz?
A fiú könnyeit nyeldekelve hajolt közelebb a kép mellett lévö táblához, és lassan betüzte:
- Pablo Pic...asso: Gu...Guernica.
A férfi elmosolyodott, majd újra megkérdezte:
- Fiam, mit látsz?
- Egy festményt. Apa ez iszonyú! Emberek halnak meg és az a ló...
- Fiam, mit látsz?
A kisfiú lassan abbahagyta a hüppögést. Elszánt tekintettel, állát vakargatva meredt a képre, majd egyszer csak megszólalt:
-Színeket.
-Ez az! - kiáltott elégedetten a férfi. Gyengéden megsimogatta a kisfiú fejét, leguggolt, s mikor tekintetük egy vonalba ért, megszólalt. - Nem látsz mást, csak színeket. Az iszonyat nem bennük van; ezek ugyanazok a színek, amelyekböl a szivárvány is áll! Az elméd, a fejedben lévö képek teremtik a félelmet: a tegnapi film, a tegnapelött olvasott könyv... vagy akár az, ahogy édesanyáddal nevelünk.
A férfi elhallgatott, térdeplö alakjából szeretet áradt. Elégedetten nézte fia szemében az értelem csillogását, s miután látta, hogy szavai gyökeret eresztettek, tovább beszélt.
- Mert bizony mi is tévedhetünk. A lehetö legjobbat próbáljuk adni neked, de tévedhetünk. Akaratlanul is beléd ültethetünk olyan gondolatokat, melyek hatására a színek helyett félelmet látsz. S míg mi édesanyáddal a lehetö legkevésbé akarunk befolyásolni, sajnos a körülötted élö emberek pont fordítva vannak ezzel: minden pillanatodat megpróbálják elvenni, hogy a valóság helyett azt lásd, mit láttatni akarnak veled, hogy...
Hogy a szívedben félelem legyen szivárvány helyett!
A férfi karjába vette fiát, s miközben a következö kép elé léptek, megszólalt:
- Mindig jusson eszedbe: amikor azt hiszed, hogy igaz amit látsz, valójában nincs más, csak színek. Csak részek. Csak pacsmagok. Ami pedig az önálló színekböl képet alkot, az nem az igazság, csak a lehetöségek egyetlen tükrözödése."
17. laguna028  PlayStation.Community tag
2013.08.08. 10:32:01
LV7
Válasz 15. martin üzenetére:
Én azért olvasnék egy martin-féle verziót is :)
16. Dolly91  PlayStation.Community tag
2013.08.08. 10:06:05
LV14
Válasz 14. Lara üzenetére:
Nem hát. Én nem is nevezem nőnek az ilyen anyákat, meg férfinak az ilyen apákat.

A másik engem is idegesít, hogy 20 éves 20 évessel járjon. Én 22 vagyok, a barátom idén tölti a 31-et. Hányszor kérdezték már meg "barátaim", hogy nem zavar?

Miért zavarna? Az én párom férfi, az övék meg nem...
15. martin  Főszerkesztő
2013.08.08. 08:36:54
LV27
Lelőtted a blogötletem.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
14. Lara  beauty junkie
2013.08.08. 08:07:15
LV26
Válasz 12. Dolly91 üzenetére:
hát ez hülyeség. mármint nem az amit te mondasz, hanem ezek a "elvárások". aki egy elvárás alapján éli az életét az se százas.
azért szeretne gyereket egy ember szerintem ( egy nő), hogy legyen valaki akiért érdemes élni, küzdeni. egy fény az életében.
és ez nagyon szép szerintem. mert csak önmagunkért, ürességben nem lehet élni.
kell egy barát, barátok, szülő, gyerek, aki szeretet ad és akinek szeretet adhatsz. aki mellett érdemes küzdeni ebben a szaros világban, ha már nem vagy gyerek és próbálsz életben maradni, hogy ne süllyedj el a mocsárban.
/ milyen vicces, hogy nem is azt mondom, hogy " teljesítsd az álmaidat, éld az álmaidat. hanem küzdeni... /
de tényleg vannak olyan kényszeredett emberek akik attól paráznak, hogy x éves korukra nem lett gyerekük. és KELL egy férfi, KELL egy gyerek. Össze KELL költözni. Miért nem, miért nem??? Több ilyen ismerősöm is van.
Nem mindegy hogy hány éves korára lesz? Ha sors úgy akarja akkor úgyis megtalálja a maga párját.
Másik társadalmi baromság például, ez a 20 éves a 20 évessel járjon baromság.

Sok hülyeség van amit a begyöpösödött emberek nem vágnak.
13. Citroghost  The Engineer
2013.08.08. 01:40:37
LV15
Szerintem akit így nevelnek, az utcai rossz tróger lesz inkább.

Az önbizalomhiányos, naív, anyámasszony katonája, aki nem mer odamenni a lányokhoz sem, az a másik véglet, az elkényeztetett, aki nincs meg nevelve, amikor kéne, pl hogy ez meg az bizony nem helyes.
12. Dolly91  PlayStation.Community tag
2013.08.08. 00:27:57
LV14
Válasz 11. SOLDIER üzenetére:
Mert a társadalom által normálisnak hitt életben mindenkinek kell, hogy legyen gyereke. És sokan azért vállalnak, mert milyen "ciki" az, hogy nekik nincs. Rosszul van ez így.

Meg persze a megélhetési szülés...
11. SOLDIER  49%Motherfucker/51%SonOfABitch
2013.08.08. 00:19:47
LV11
Nem kell mindenkinek gyerek. Aki érzi magáról, hogy nem lenne hozzá türelme, hogy merészel belevágni egyáltalán? Minek?
Please to meet you... Hope you guess my name.
10. RottenSniffer  PlayStation.Community tag
2013.08.08. 00:18:04
LV6
Válasz 9. Dolly91 üzenetére:
Vigyáztam rossz gyerekre, és komolyan mondom, jobban elvoltam vele, mint egy angyalkával. :)
Ha én majd anya leszek, nem akarok egy robotot, egy mintagyereket, aki olyan, mint a reklámokban.Legyen eleven, boldog, jó kedélyű és felhőtlen.
Nem számít, mennyire lesz rossz, akkoris az én csemetém lesz.Mindenkinek a saját kicsinye a legtökéletesebb és a leggyönyörűbb.A normálisabbjának legalábbis biztos.
Bolond kutyás néni
9. Dolly91  PlayStation.Community tag
2013.08.08. 00:13:39
LV14
Válasz 7. RottenSniffer üzenetére:
Te lennél az anyukája nem biztos, hogy ezt mondanád :D Néha kell a hiszti, de nem 0-24-ben :D
8. RottenSniffer  PlayStation.Community tag
2013.08.08. 00:13:30
LV6
Válasz 7. RottenSniffer üzenetére:
De a pónit természetesen megkapta. :D
Azonnal elapadtak a hatalmas műkönnyek, felfelé görbült a száj, és mehettünk végre vásárolni a másfél órás hiszti után.
Bolond kutyás néni
7. RottenSniffer  PlayStation.Community tag
2013.08.08. 00:11:23
LV6
Válasz 5. Dolly91 üzenetére:
Én imádom a rossz gyerekeket, unokatestvérem is igazi démon volt 4 éves koráig. :) Egy hatalmas kék szemű, hosszú szempillájú, elbűvölő kis leánykáról van szó, aki hanyatt csapta magát a Tesco kellős közepén, és vöröslő fejjel, az egész arcát beterítő, ordító szájjal kapaszkodott egy Én Kicsi Pónim figurába. :D De úgy, hogy már a biztonsági őrök is odajöttek, hogy miért bántjuk a kislányt...
Egy ördögi kölyök mellett nem lehet unatkozni!
Bolond kutyás néni
6. Dolly91  PlayStation.Community tag
2013.08.08. 00:07:34
LV14
Válasz 4. HUN_GERGO üzenetére:
Általánosítás, imádom...
5. Dolly91  PlayStation.Community tag
2013.08.08. 00:05:47
LV14
Mindig a gyereken csattan az ostor. Sok a stressz, munkahely, pénz, vásárlás, rohanás... A kisgyerek meg rákérdez egy egyébként egyértelmű válasszal rendelkező dologra, és a szülő néha elfelejti, hogy az ember nem úgy születik, hogy egyből ismeri a világot.

Csak vannak olyan szülők, akik tudják, hogy hogy kell válaszolni.

Én is mindig kiakadok, ha ilyet látok. Remélem sose borulok ki semmi miatt annyira, hogy akár egyszer is ilyen ingerülten és támadón szóljak hozzá.

Mondjuk részben ezért is rettegek, ha mondjuk fiam lesz a "rosszcsont" fajtából, mert azoknál tényleg véges a türelme az embernek :D
4. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2013.08.08. 00:05:46
LV15
Szörny ahogy a magyarok élnek, nevelés stb meg minden... igazi tróger népség.

Jó blog. :)
3. RottenSniffer  PlayStation.Community tag
2013.08.08. 00:01:01
LV6
Szerencsére én pozitív anyával rendelkezem, ő sosem volt rest kimondani nekem akár a legbonyolultabb dinoszaurusznevet, nem fanyalgott, ha ötvenedszer kellett hangosan felolvasnia ugyanazt a képeskönyvet, nem csapott tartkón, ha marhaságot kérdeztem.Lesüllyedt a szintemre, és szépen elmagyarázott mindent, amit csak lehet.
Türelme volt hozzám, ami nem volt könnyű feladat. :)
Ez az aranyat érő türelem egyre kevesebb a szülőkben.Anyától a kicsi kérdez valamit "Majd apád elmagyarázza, hagyj békén, nem érdekel!".Kegyetlen világ ez, ahol egy apróság egyre kevésbé számíthat a szüleire.Pedig a szülőknek ez lenne a feladata: megtanítani és továbbadni a lehető legtöbb tudást.A kicsik agya olyan, mint a szivacs; minden információt magukba szívnak.
Aki meg nem akart anya/apa lenni, miért nem gondolt az abortuszra. :x
Én anyu példáját látva legalább olyan édesanya szeretnék majd lenni, mint Ő.Aki imádja a kicsinyét.
Bolond kutyás néni
2. ayrtonsenna88  PlayStation.Community tag
2013.08.07. 23:39:34
LV4
Ezt én is szoktam figyelgetni. :) A múltkor egy 4-5 fös család kint volt a parkban, sétáltak. A ebet is kihozták, egy kistestü kutya volt, az anya vezette pórázon. Valamiröl folyt a diskurzus, a nö hátrafelé figyelt, teste, nyaka kitekeredve, még véletlenül sem elöre és nem a kutyára figyelt, valamit magyarázott. A lánya hirtelen valaminek megörült, és elkezdett szaladni, a kutya pedig utána. Az anyját kicsit megrántotta az eb, erre a nö jól leorditotta a fejét a gyereknek, hogy "mit rohangálsz, nem vagy normális,hát a kutya kitépi(?) a kezem. Nem igaz hogy ennyi eszed van." És ezt tovább ragozta még vagy 3-4 percig. Az élete összes sérelme benne volt abban a pár mondatban, mintha a gyerek tehetne róla. Ö csak boldog volt, örült, erre jól lebaszta az anyja. Mikor mentek el a nö még mindig puffogott, a kislány pedig némán kullogott utánuk.
Az ellenpélda pedig mikor egy nagypapa bringán kihozta a két unokáját a játszótérre. Végig foglalkozott velük, játszottak nevetgéltek, nem csak leült a padra a fickó, hogy "csináljatok amit akartok. Ja, de ezt nem szabad, azt se szabad, semmit se szabad". Amikor mentek el, felsegitette a két kicsit a gyerekülésbe, de azokban a mozdulatokban benne volt minden. Látszott, hogy az a két gyerek élete nagy ajándéka.
1. Sakamoto_14  A bölcs
2013.08.07. 21:30:47
LV20
Remélem, egyszer majd az utolsó bekezdésben vázolt szülő lehetek. Legalábbis megpróbálok.
A szétesett családokról ne beszéljünk, de ha még egyben is van a család, akkor a másik szomorú példa, ha a munka miatt kevés ideje van a szülőnek (ez elsősorban az apukákat érintheti) a csemetéire. Vagy esetleg túl sok a munkanélküliség miatt?!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV22
Szerkesztő
PSC Kredit
27106 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Cold
Fórumhozzászólások száma:
12207 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
3560 db
Utolsó belépés:
2020.02.24. 13:16:24
Regisztráció ideje:
2008.10.07. 09:44:53
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea