PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

34 hozzászólás

2013.07.31. 01:15:36

Utolsó hozzászólás: zola0306

2013.08.04. 22:24:12

Megosztás
Értékeld a blogot!
Farkas (The Wolverine – 2013)
A világ legnépszerűbb, és vitán felül legcoolabb mutáns szuperhős első önálló filmjét négy hosszú esztendővel ezelőtt láthatta a nagyérdemű, és körülbelül azóta próbálják a vérszemet kapott képregényrajongók (és gyakorlatilag mindenki más is) kitörölni az emberiség emlékezetéből, s hogy mennyire fog ez sikerülni, többek közt a jövőbeli folytatások megítélése döntheti el. Amekkora rajongás övezi ezeket a képregénylapokról lepattant szereplőket, nem csoda hogy elkészülhetett Farkas (az hogy a magyar fordítók mennyire cseszték el a nevét, most hagyjuk, eleget köszörültük rajta a nyelvünket) második szóló kalandja, és már a címe is azt sugallja, hogy függetlenebbek akarnak maradni az eredeti filmektől, száz százalékig a dühös szőrös harcosra helyezik a hangsúlyt. Természetesen a vagdalkozás ugyanabban az univerzumban játszódik, az eredeti trilógia, az X-Men harmadik része után. Logan, szerelme Jean Grey halálát követően hazájában, Kanadában bóklászik naphosszat, hajléktalan remeteként él a halhatatlanság, és az állandó rémálmok terhével a vállán, mígnem egy napon különleges meghívást kap Japánba, egy olyan embertől, akit a második világháborúban Nagaszaki bombázásakor maga mentett meg. Kiégett, szomorú hősünk eleget tesz a kérésnek, majd odaérkezvén az illetőről kiderül, hogy egészen véletlenül egy hatalmas cég feje és haldoklik, viszont felajánlja Logan-nek hogy megszabadítja őt a képességeitől, némi ellenszolgáltatás fejében. Amíg Logan ezen morfondírozik, az öreg kileheli a lelkét, és az egész céget öröklő unokáját a yakuza kezdi el üldözni, így hősünkre hárul a megmentő szerepe.

Ennyi a történet zanzásítva, melynek alapja az 1982-es, Chris Claremont által írt, és Frank Miller által rajzolt képregény, ami egyébként az egyik legnépszerűbb Farkas történet lett már megjelenésekor, és nem utolsósorban a rajongók nedves álma volt ennek a sztorinak a megfilmesítése, így adta magát a dolog, hogy a folytatásban Logan-nek az óceán túloldalán lesz tennivalója. A karakterhez kifejezetten jól passzol a szamuráj életmód és felfogás, ahogy a moziból kiderül, tulajdonképpen ő is egy ronin (mester nélküli harcos), igazi katona, aki viszont le akarja magáról dobni a múltbéli terheket, miket nem kívánt felvenni. A film központi témája ez, vagyis egy különleges képességekkel rendelkező főhős, aki „vissza akarja adni” a vele született kiváltságait, ám miután elveszíti, megtapasztalja, hogy milyen nélküle az élet, attól kezdve már nem érzi átoknak, amikor pedig visszakapja, jobban fogja becsülni, mint valaha, és nemcsak erősebb, de sokkal jobb ember is lesz tőle. Tehát a forgatókönyv megpróbálja érzékeltetni, hogy Logan a rengeteg harc és öldöklés közben valamiféle belső utat is bejár. James Mangold rendező viszont annyira nem igyekszik, hogy bemutassa a tőlünk igencsak távol álló, nagyon másmilyen keleti világot, bár a szereplők magas felhőkarcolók között szaladgálnak, gyors vonatokon ülnek, szamuráj kardokkal nyomulnak, mégsem érezzük azt, hogy sok mindenben képviselné a film Japánt, nem megy bele részletgazdagabban, mint amennyire egy nyári blockbuster megengedhetné magának. És ez, ha figyelembe vesszük a képregényt, ami a film alapjául szolgált, nagy hiba, hiszen ami abban megvolt, a mögöttes téma, a magvas gondolatok, Logan jellemfejlődése, itt némileg elsikkadni látszik, de azért még mindig tetten érhető. Azért hogy ez ne történjen meg, Hugh Jackman a megfelelő ember, aki immár hatodszorra bújik az adamantium karmokkal felvértezett vadállat bőrébe, teljesítménye most is remek, ezt a szerepet kétségtelenül rá öntötték. Több kocka van a hasán, mint legutóbb, fizikumának, és megjelenésének hála a karakter rendben van, az előbb taglalt jellemfejlődés némileg sótlan, semmi eredeti nincs benne, de mégsincs annyira eltúlozva, mint az előző filmben.

Apropó az előző film: az egész stábon érezhető hogy tanultak az előzmény hibáiból, nem akartak olyan grandiózus sztorit, amely aztán erős alap híján szerencsétlenül dől össze, nem akartak többet belezsúfolni a moziba, mint amennyi elfért volna. Épp ezért, a folytatást nem tömik tele egy sor felesleges karakterrel, akik csak pár percre képviseltetik magukat, vagy csak szimplán ott vannak hogy a mezei képregényrajongó is elégedetten dőljön hátra, igyekeznek jobban a helyükön kezelni a dolgokat. Kisebb a történet az X-Men kezdetek: Farkas-hoz képest, de ez nem feltétlenül baj: ugyanis az az alkotás mindenféle szempontból nézve totális csőd volt, de főleg sztori szempontjából. Itt ilyen nem fordul elő, tisztességes forgatókönyvet firkantottak a film alá, ami ugyan nem hibátlan, a mutáns képességgel való babrálást például elég egyszerűen meg van oldva, pedig az nem volt rossz ötlet, viszont a mű tisztességesen van megrendezve, nem száll el. Az akciók sem elnagyoltak, külön piros pont hogy nem arra helyezték a hangsúlyt, ami mostanában annyira divatos a nyári látványfilmeknél. Nem dőlnek össze hatalmas felhőkarcolók, nem robban fel a fél város, inkább nyers test-test elleni küzdelmeket láthatunk, PG13-as filmhez képest eléggé R-kategóriát megütő vagdalkozásokat, melyek sokkal közelebb vannak a képregények hangulatához. Kifejezett trancsír most sincs (majd az év végén érkező BD-kiadáson ha minden igaz), és a vonatos jelenet már-már „over the top” (viszont ott látható a film legjobb vizuális poénja), de az akciójelenetek miatt főleg nincs semmi szégyenkeznivalója, nem olyan nagy volumenű, mindazonáltal ötletes. A kissé klisés és sablonos sztori a képregényadaptációk (sőt, ha jobban belegondolok, a legtöbb film) velejárója, a cselekmény folyamatosan változik csőegyszerűről, túlságosan kuszára, a lezárásnál természetesen minden a helyére kerül, de nagy meglepetést egyik fordulat sem fog okozni. Ugyan tényleg nem egy olyan elem van, ami nem tesz túlzottan jót a filmnek, a végső megítélésénél pedig több negatívum is ott villog az ugyancsak nem kevés pozitívum mellett. De Mangold-nak sikerült az, amiben Gavin Hood kudarcot vallott, csúfosan: sikerült elkapni Farkas karakterének lényegét, személyiségét, és ha nem is úgy ahogyan azt a rengeteg képregényrajongó követeli (ugyanis még mindig nincs semmiféle kontraszt az érző, vérző szívű hős, és a könyörtelen dühös bestia között), de az alkotás minden tekintetben ráver az előzőre, sőt, önmagában is helyt áll.

A stáblista közbeni jelenet pedig a következő, jövőre érkező X-Men filmet vetíti előre (nagyon ügyesen, a mozi egyik legjobb pillanata), de az odáig vezető több mint két órás út is egy szépen megkomponált szórakoztató, izgalmas kaland, ami bár nem váltja meg a világot, de nem is bukik meg. A Japánról alkotott képen lett volna még mit finomítani, az eredeti történet majd az összes spiritusza és szellemisége odaveszett, de Farkas még mindig veszélyes, és nagyon vagány, minden jelenetre jut valami ikonikus pillanat, vagy cinikus beszólás tőle, s ezúttal nem trehányul megírt beköpésekkel van dolgunk, hanem valódi humorral, stílussal – és még nindzsák is vannak benne. Dicséret illeti még az operatőri munkát, a helyszínek nagyban hozzásegítették a szakembereket, hogy szemet gyönyörködtető munkát végezzenek, de némelyik jelenet, főleg a Yashida házában zajló harc valami hihetetlenül gyönyörűen van fotózva. A Farkas üde színfolt lett a képregényadaptációk sorában, ugyanúgy az X-Men franchise-ban is, szórakoztató spin-off, mely eléggé varázslatos annyira hogy képes legyen letörölni a Kezdetek miatt esett szégyenfoltot a sorozatról. A Japán kaland tehát nem egy szamurájkarddal elkövetett vágásra emlékeztet, inkább egy finom meleg szakéra, amit szép lassan megiszol, s utána nem követeled vissza az asztalt verve a pénzed.

80%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
34. zola0306  SonsOfSaRock
2013.08.04. 22:24:12
LV16
Válasz 33. Dolly91 üzenetére:
Jah...
Bár azért a Ciklon az Ciklon...

Én felé húznék,vagyis Őt húznám felém :D
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
33. Dolly91  PlayStation.Community tag
2013.08.02. 21:37:36
LV14
Válasz 32. zola0306 üzenetére:
:D

Meglátja kis atlétában aztán kit érdekel milyen a szaga :D
32. zola0306  SonsOfSaRock
2013.08.02. 21:33:14
LV16
Válasz 30. Dolly91 üzenetére:
Állati ösztönei vannak azér'! :D
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
31. PoRoLY  Secretum ad vitam aeternam art
2013.08.02. 21:30:32
LV12
ROZSOMÁK!
PSN ID: PoRoly_Hu -->http://porojj.deviantart.com/
30. Dolly91  PlayStation.Community tag
2013.08.02. 21:12:56
LV14
Válasz 28. SOLDIER üzenetére:
Az X2-ben is simán leteperte, aztán csak a sebhelyről jött rá, hogy nem ő az :D
29. Folt  PlayStation.Community tag
2013.08.02. 15:00:35
LV11
Válasz 22. zola0306 üzenetére:
Tény. :D

27. SOLDIER: Az biztos, ez csak egy "kislány" az eredeti Rozsomákhoz képest, de hát ez van..
28. SOLDIER  49%Motherfucker/51%SonOfABitch
2013.08.02. 14:26:51
LV11
Válasz 24. Dolly91 üzenetére:
Nem jó, más a szaga. Nem ilyen könnyű őt átverni.:)
Please to meet you... Hope you guess my name.
27. SOLDIER  49%Motherfucker/51%SonOfABitch
2013.08.02. 14:25:43
LV11
Válasz 21. Folt üzenetére:
Az eredeti Wolvi kb. le se sz#rná. Szerintem is elb#szták ezzel z érzelmes Rozsomákkal a karakterét.
Please to meet you... Hope you guess my name.
26. zola0306  SonsOfSaRock
2013.08.02. 14:11:18
LV16
Válasz 23. Onimushaman üzenetére:
Az Ipari Mágnes és a Hikomat kombóra gondolsz ezzel gondolom? :D
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
25. zola0306  SonsOfSaRock
2013.08.02. 14:09:59
LV16
Válasz 24. Dolly91 üzenetére:
"Ámóre,lámúr...régi lepedő fel...foltos lesz" by:Pogány Judit-Vilma-Zimmer Feri :D :D
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
24. Dolly91  PlayStation.Community tag
2013.08.02. 12:58:21
LV14
Válasz 22. zola0306 üzenetére:
Mystique átváltozik Jeanné és meg van oldva :D
23. Onimushaman  Szerkesztő
2013.08.02. 11:26:54
LV24
Karmait hogy kapja vissza? A 2 nyugger segít neki gondolom.
señor
22. zola0306  SonsOfSaRock
2013.08.02. 08:51:20
LV16
Válasz 21. Folt üzenetére:
Arról hogy ilyen önfejű ökör ez a "farkas" arról senki nem tehet.
Kb lepippantaná a fél X-men univerzum,szóval szerelem ide-oda akadna azért a Rozsinak :D

De azért valljuk be:tényleg sok a Jane-es szitu.
Legalább is az elején.
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
21. Folt  PlayStation.Community tag
2013.08.02. 07:21:26
LV11
Válasz 13. zola0306 üzenetére:
Azért ha te is kényszerből hasba szúrnád a szerelmed, lehet sokáig emésztene a dolog... azzal a szállal nem volt gond. a végét jobb is hogy nem láttad, az már tényleg kabaré
20. zola0306  SonsOfSaRock
2013.08.01. 23:55:16
LV16
Válasz 18. Bogyi007 üzenetére:
Kijön egy X film,2 év múlva meg a reeboot :D :D
Mert nem úgy állt HJ szakálla ahogy kellett volna kb...
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
19. zola0306  SonsOfSaRock
2013.08.01. 23:54:35
LV16
Válasz 18. Bogyi007 üzenetére:
Ezt már senki nem érti sztem :D
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
18. Bogyi007  a legtitkosabb titkosügynök...
2013.08.01. 16:34:34
LV6
Javítsatok ki ha tévednék de a jövő évben érkező X-men film az ugyebár idősíkban az X-men 3 folytatása lesz és ennek a filmnek meg az előzménye?
No Warez! Együtt a Tiszta Játékért!
17. zola0306  SonsOfSaRock
2013.08.01. 15:41:03
LV16
Válasz 14. simon7109 üzenetére:
Nincs is vele gond ha kiemelnek valakit.
És igen,nekem is kedvenc karakterem a Wolverine.

De amint látható akár kit emelnek ki,az bukta.

Kevés olyan képregény adaptáció van ami jól is sül el.
Az utóbbi időkben meg pláne.
Oda rendező is kellene egy jó történet,jó megvalósításokkal.
Ilyet kb csak egyet tudok mondani:A Nolan féle Batman.

Az Acélember sem lett a szívem csücske,de ha abból is lesz több,majd meglátjuk mi sül ki belőle.
Ha úgy tekintek rá mint egy felvezetőre akkor még oké,persze a a második és a harmadik része überbrutál lesz.
Ha nem akkor íme még egy kivétel ha van rendező és történet,színészek,de mégis kalapszar.

A Bosszúállókról meg ne is beszéljünk.
bár sztem IronMan 2.5....
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
16. Totoro  PlayStation.Community tag
2013.08.01. 13:56:39
LV6
Tegnap neztem 3d-ben a moziban.. Hat nem erte meg a 11 fontot az biztos. En vertem erte azt az asztalt rendesen.
Mirror, mirror on the wall..
15. SOLDIER  49%Motherfucker/51%SonOfABitch
2013.08.01. 13:02:45
LV11
Válasz 10. Dolly91 üzenetére:
Főleg, hogy a Főnix előbb nyírta volna ki Rozsit, mint Küklopszot. Bár azt hiszem Rozsi (mármint az alap) pont ezt találja benne a legvonzóbbnak.
Please to meet you... Hope you guess my name.
14. simon7109  PlayStation.Community tag
2013.08.01. 12:11:08
LV18
Válasz 13. zola0306 üzenetére:
Szerintem jó, hogy ki akarnak emelni egy karaktert, és ez pont Rozsomák, mert valljuk be, szerintem ő az egész X-Men univerzum legjobb karaktere minden tekintetben:)
Csak kicsit több kaszabolás kellene bele, elvégre a karmai mindent átvisznek...
(Mint a játékban ami az első filmhez készült)
PSN: misi2mezei
13. zola0306  SonsOfSaRock
2013.08.01. 05:54:20
LV16
Megnéztem kb a felét....
Elaludtam rajta,pedig nem voltam kimondottan álmos.

Ez nálam azt jelenti hogy kuka.

Szeretem az X-Men univerzumot,de sztem a többi X film is azért volt jó,mert nem emeltek ki egyet a sok közül,mint itt adott esetben a Rozsomákot.
Az első "farkas" film is totálisan ratyi volt,főleg a RR féle DeadPool-al....
De ez,ezt sem menti meg semmi,legalább is számomra.
A semmitmondó történet,szegény emberünk meg még mindig Jane miatt nyavalyog....hát anyád.
A film első feléből kb 10 perc azzal telik hogy a képzeletbeli Jane-el fetreng az ágyon,aztán felugrik a karmaival és feszít mint tyúkszar a deszkán...WtF???
Minek?

Annyira szar volt a film első fele hogy kb nem is érdekel a másik fele.
Pedig mint írtam imádom az X filmeket....
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
12. Onimushaman  Szerkesztő
2013.07.31. 21:41:57
LV24
Válasz 6. VictorVance üzenetére:
Véresebb? Az egész filmben csak Rozsiból szivárgott vér...
señor
11. Lara  beauty junkie
2013.07.31. 21:19:18
LV26
tudtam, hogy valami fura és most rájöttem, hogy mi. nincs egymás után 10-15 blog Farkas filmkritika.
ez olyan jó. :D
volt olyan mikor 10 is volt egymás után ugyanarról a filmről és az már kicsit sok volt. :)
10. Dolly91  PlayStation.Community tag
2013.07.31. 20:00:28
LV14
Válasz 5. VictorVance üzenetére:
Ez nagyon érdekes, amit írtál, hogy egyre gyengül a képessége ahogy öregszik, ez reálisnak hatna :)

Viszont az X-men 3-ban a végén Phoenix simán kinyírhatta volna, ha jól tudom vmelyik képregényben a csaj egy egész bolygót szétrobbantott :D
9. Dolly91  PlayStation.Community tag
2013.07.31. 19:57:26
LV14
Válasz 4. Dragonken üzenetére:
A csontvázából? Ez tényleg hülyeség, azért az agynak meg kéne lennie, hogy a mutációja működésbe lépjen.

Sokszor próbáltam utánaolvasni karaktereknek, hogy kivel mi történt a képregényben, miután annyira megtetszettek az X-men filmek, aztán láttam, hogy rengeteg féle kiadás létezik, ráadásul van olyan, ami több dimenzióban is játszódik, na mondom ez ennyi volt :D

Én nem is értem hogy lehet az X-men univerzumban nyomon követni az eseményeket.
8. Penge70  PlayStation.Community tag
2013.07.31. 19:32:20
LV22
Köszi a kritikát, jó volt olvasni:)
a filmet majd bepótolom mert érdekel
7. simon7109  PlayStation.Community tag
2013.07.31. 19:25:41
LV18
Tetszett a film, de valahogy leült kicsit.
Több kaszabolás kellett volna:)
Nekem az előző jobban tetszett.
PSN: misi2mezei
6. VictorVance  Szerkesztő
2013.07.31. 13:44:09
LV19
Válasz 1. Onimushaman üzenetére:
Állítólag BD-n a vágatlan változat 12 perccel hosszabb lesz, és néhány jelenet sokkal durvább, véresebb tálalásban érkezik.
Örülünk?
5. VictorVance  Szerkesztő
2013.07.31. 13:24:53
LV19
Válasz 2. Dolly91 üzenetére:
Igen, oda is akartam írni, csak elfelejtettem. Farkas távolról sem halhatatlan, csak az alkotók akarják ezt a filmben a szánkba rágni, hogy legyen kellő súlya a történetnek. A hivatalos verzió szerint (mondjuk a képregényekben abból is volt már vagy ezer) lassabban öregszik, és ahogy idősödik, úgy gyengül az öngyógyító képessége is, de a korai képregényekben csak a kisebb sérüléseket volt képes begyógyítani, később már egy atomrobbanást is túlélt, valamint ennek a képességnek tulajdonítják az amnéziáját is, mert az adamantium beültetését így reagálta le a szervezete. A filmekben ezt is jól megkavarták, de ha minden igaz a következő X-Menben Jackman papa már ősz hajjal, öregen aprítja a jövőben a Sentinel robotokat :)
Örülünk?
4. Dragonken  Szerkesztő
2013.07.31. 13:07:19
LV16
Válasz 2. Dolly91 üzenetére:
Vicces téma egyébként Rozsomák ereje, illetve halhatatlansága. Régebbi képregényekben sokszor került életveszélyes szituációkba relatív apróságok miatt, mondjuk mert rálőttek. Sőt, volt olyan "What if", ahol Punisher megölte azzal, hogy belerúgta egy áramgenerátorba.

A modernebb kiadásokban pedig átestek a ló túloldalára: Civil War szériában felrobbantotta egy mutáns, amitől csak a puszta csontváza maradt meg, és ebből regenerálta magát a szervezete. Kellene valamilyen köztes megoldást találniuk az íróknak.
de miért nincs DK-n nadrág?
3. slickadam  PlayStation.Community tag
2013.07.31. 10:05:10
LV5
tudnam miert Farkas meg mindig, mikor nem is azt jelenti? :S
Super Ultra Taokaka Deluxe!!!
2. Dolly91  PlayStation.Community tag
2013.07.31. 09:55:43
LV14
Hát igen, az előzőnél csak jobb lehetett :) Amúgy én úgy tudom, hogy Farkas nem halhatatlan, hiszen öregszik, csak nagyon lassan. Mert ha halhatatlan lenne, ugyanúgy kisgyerekként rohangálna ma is nem? :D
1. Onimushaman  Szerkesztő
2013.07.31. 09:47:41
LV24
Tetszett a film, de a vér kurvár@ hiányzott belőle...
Azt mondod BD-n lesz?
señor
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV19
Szerkesztő
PSC Kredit
16912 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6374 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4915 db
Utolsó belépés:
2020.02.19. 10:23:41
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea