PlayStation.Community Blog ›› CortezCorleone

2 hozzászólás

2013.06.01. 11:06:17

Utolsó hozzászólás: simon7109

2013.06.01. 21:05:24

Megosztás
Értékeld a blogot!
Általánosságban elmondható, hogy Kína északkeleti része (dongbei, 东北) klíma szempontjából nem a legideálisabb. Október közepe-vége körül beáll a nagy hideg, ami egészen április közepéig tart. Bár a tájegység a hőmérsékletét illetően nem teljesen egységes, az északabbra eső Heilongjiang (黑龙江) tartományt én például emberi életre alkalmatlannak ítélem az októberi közepi havazásával és a -35 Celsius fok alatti telével együtt. Felénk itt „Hebei hónaljában” (by az egyik itteni magyar) ennyire nem rossz a helyzet, de itt is októbertől áprilisig elég hideg van, amire csak ráerősít a kellemesnek nem nevezhető száraz szél. A kínaiak ilyenkor rendszerint bent kuksolnak a szobában, az esti outdoor tevékenységek megszűnnek létezni.

Mit tehet a kínai barátaitól megfosztott, koliszobában unatkozó külföldi diák?
a) tanul
b) internetezik
c) filmet/sorozatot néz, zenét hallgat
d) elmélyül a távol-keleti különféle társasjátékokban

Nem reprezentatív közvélemény-kutatásomban legkevesebben az első opciót választották, nem meglepő módon. Én a d) pontra adtam le a voksomat, erről szeretnék most egy kicsit írni.

A kolinkban a távol-keleti populáció elég nagy számban képviselteti magát, az orosz és a belső-ázsiai (aka „szovjet”) blokk mellett ők vannak a legtöbben. Szám szerint van egy szem japán lányunk, három vietnámink, tizenegy dél-koreaink és egy darab észak-koreaink. Az utóbbi időben az előző három népcsoporttal mélyült el a kapcsolatom, egyedüli fehér emberként, amit nagy megtiszteltetésnek érzek, az előző szemeszterben mintha valami gát lett volna köztünk, alig kommunikáltunk, most viszont mondhatni elég jó kapcsolatban állok velük.

Mivel legnagyobb számban a dél-koreaiak képviseltetik magukat, ezért elsőként egy dél-koreai kártyajátékra kattantam rá, melynek a neve Go-Stop (고스톱).

A játékot két vagy három ember játszhatja, a játékeszköz az ún. Hanafuda-kártya (花札), ami eredetileg egy japán kártyafajta – nem mellesleg a Nintendo vállalat első sikeres terméke, még a XIX. századból! Ha valaki netán játszott a Yakuza-sorozat valamelyik részével (mondjuk a negyedikkel, abból nem vágták ki a minigame-eket), akkor az nagyjából tudja, hogy mi fán terem ez a kártya, a Koi Koi-t is ezzel játsszák. A Go-Stop szabályrendszere viszont ízig-vérig koreai eredetű, a tradicionális koreai ünnepek idején, amikor a család összegyűlik, általában ezt a játékot játsszák, szóval a népszerűsége vitathatatlan.
Egy pakli 48 lapból (plusz opcionális bónuszlapok) áll, a lapok főkategóriái egy-egy hónapot testesítenek meg, minden hónapba négy lap tartozik. A lapoknak négy alaptípusa van: közönséges lapok, fényes lapok, állatok, szalagok. Általában két közönséges lap, egy állat/fényes lap és egy szalag ad ki egy hónapot. Ami a nyugati szemnek nehézség, hogy a kártyalap alapmotívuma alapján lehet eldönteni, hogy melyik lap melyik hónaphoz tartozik. A francia/magyar kártya esetében ez eléggé szembeszökő, kevesebb a kategória is, itt nem feltétlenül ennyire triviális, meg kell szokni, hogy más a dekódolás menete.

A játék szabályait elég nehéz szóban/írásban elmagyarázni, mert nagyon bonyolultnak tűnik, főleg ha nincsenek ott az ember előtt a kártyalapok. Azért teszek egy kísérletet, meg linkelek egy youtube-videót :)
A játék lényege, hogy különféle, pontot érő „képeket” kell összerakni a lapokból, a kezünkben lévő és a játéktéren hagyott lapokból, és elsőként kell elérni az 5/7 pontot. Két játékos esetében egy parti a következőképpen zajlik: megfelelő keverés után az osztó először négy lapot oszt ki a játéktérre, öt lapot az ellenfelének, öt lapot magának, négy lapot a játéktérre, öt lapot az ellenfélnek, majd öt lapot magának. Az osztás végén felfedik a játéktérre rakott lapokat, majd az osztó kezdi a kört, megnézi, hogy milyen lapok vannak a kezében (mi az adott lapok hónapja), majd a játéktéren keres olyan lapot, ami illik valamelyik kezében lévő hónapú laphoz. Pl. ha a március hónap (sakura virág a jelképe) egyik közönséges lapja a kezében van, és lent van a játéktéren a március hónap madara, akkor az osztó a lapot lerakja a játéktérre. Ez egy pár. Ezután az osztó húz egy lapot a pakli tetejéről felfed egy lapot és azt a játéktérre helyezi. Ha van a húzott lap hónapjának megfelelő lap a játéktéren, akkor párosítja őket, ez esetben már így két párja van, ezt a két párt az osztó a saját területére helyezi. Ezekből a párosított/rabolt lapokból kell képeket kialakítani. A képek viszonylag egyszerűek: 10 darab közönséges lap ér egy pontot, minden ezen felüli közönséges lap +1 pontot jelent; 5 darab állat szintén egy pontot ér, minden ezen felüli állat +1 pontot jelent; 5 darab szalag szintén egy pontot ér, minden ezen felüli szalag +1 pontot jelent; 3 darab fényes lap 3 pontot ér, minden ezen felüli fényes lap +1 pontot. Az öt vagy hét pontot ezen képek kombinációjával lehet összehozni. Vannak speciális „képek”, például ha összegyűlik az állatok közül a három madár, akkor a három madár együtt 5 pontot ér, vagy ha az azonos színű szalagokból (piros, kalligráfiás, kék) kigyűlik a három darabos szett, akkor azok együtt három pontot érnek pluszban, illetve vannak olyan közönséges lapok, amik két közönséges lappal érnek fel, tehát duplán számítanak. Az osztó köre után az ellenfél jön, aki szintén először keres egy olyan hónapot, amiből lent a játéktéren is van, illetve a kezében is van, ezeket párosítja (ez a pár már az övé), majd pedig a pakli tetejéről felfed egy lapot a játéktérre. Ha nincs szerencséje, és mondjuk a felfedett lapból nincs egy sem játékban, akkor ez a felfedett lap ott marad a játéktéren, és csak később lehet a kézben lévő lapok alapján rabolni. Bonyolultan hangzik, ugye? Amikor először magyarázták nekem, én sem értettem, de szépen bele lehet jönni.

Dióhéjban tehát annyi a lényeg, hogy a játéktéren lévő lapokat a kézben lévők és a pakliból felfedettek használatával el kell rabolni, rabláskor a főkategória, tehát a lap hónapja számít, de a pontképzéskor, a „képek” összerakásakor az alaptípus (közönséges/fényes/madár/szalag) a szempont. Rabolni közvetlenül az ellenféltől is lehet, speciális körülmények fennállásakor. Például ha nincs a kezemben lévő lapok hónapjainak megfelelő lap a játéktéren, akkor is kénytelen vagyok egy lapot a kezemből a játéktérre helyezni, majd egyet a pakli tetejéről felfedni. Ha az általam dobott lap és a pakliból felfedett lap hónapja egyezik, akkor ez a pár az enyém lesz, illetve e speciális esemény miatt az ellenfelem a saját területén lévő lapok közül egy közönséges lapot átad nekem. Ugyanígy köteles egy lapot adni az ellenfél akkor is, ha az adott hónap lapjaiból három darab van a játéktéren, és a hónap utolsó lapját a kezemből eldobom vagy a pakliból felfedem.

Ha valaki eléri az öt/hét pontot (megállapodás kérdése, hogy melyik a küszöb, mi hétig megyünk el), akkor az adott játékosnak jogában áll eldönteni, hogy továbbmegy, vagy pedig megáll. Előbbi esetében a nyereményalapot sokszorozhatja, kockáztatva azt, hogy az ellenfele fordít; utóbbi esetében viszont fixen győz, de a nyereménye kevesebb. Érdekes, gyors, pörgős játék, én nagyon szeretem, jókat lehet közben beszélgetni, kellően növeli az adrenalint, annak ellenére is, hogy csak minimális összegekben játszunk (7 mao a tét, ami nagyjából 28 Ft).

Otthon tudomásom szerint elég macerásan lehet beszerezni Hanafuda-kártyákat, de ha esetleg úgy alakul, bárkit szívesen megtanítok rá, szerintem érdekes játék, megéri a rá szánt időd :)
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. simon7109  PlayStation.Community tag
2013.06.01. 21:05:24
LV18
Xíng háishì bùxíng :D
http://vimeo.com/32859091

Már rég érdekel, hogy létezik e ez a játék, talán te meg tudod mondani XD
PSN: misi2mezei
1. persuid  PlayStation.Community tag
2013.06.01. 20:01:02
LV3
Imádom a Koi-Koi-t,rengeteget játszottam vele a Yakuza-ban!!!
A kártyalapok is nagyon szépek,nagyon tetszenek.
Ez a Go-Stop is nagyon jónak tűnik!
Amúgy hanafuda kártyával játszották korábban a Yakuza-ban az Oicho-Kabu-t is,ez is nagyon jó,hasonló szabályokkal, mint francia kártyával játszott Baccarat!(megjegyezném,hogy a Yakuza 5-ben már igazi kabufuda kártyával játszható az Oicho-Kabu!)
Örülök,hogy elindítottad ezt a blogsorozatot,várom a következő részeket!

U.I:nagyon remélem hogy az E3-on bejelentik a Yakuza 5 nyugati kiadását...
Anri,you are the breast...I mean the best
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV6
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
5151 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
CC
Fórumhozzászólások száma:
1955 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
606 db
Utolsó belépés:
2019.12.05. 12:36:51
Regisztráció ideje:
2010.07.14. 01:01:41
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea