PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

12 hozzászólás

2013.05.28. 00:28:56

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2013.05.31. 22:30:36

Megosztás
Értékeld a blogot!
Halálos iramban 6 (Fast & Furious 6 – 2013)
A két évvel ezelőtti nyár talán legnagyobb meglepetésfilmje volt a Halálos iramban sorozat ötödik felvonása. Nem csak azért mert a franchise pénzügyileg legjövedelmezőbb tagja vált belőle, de Justin Lin akciómozija egészen addig a pontig jutott hogy már maguk a kritikusok is sűrű bocsánatkérésbe kezdtek hogy élvezik ezt az eszetlen akcióorgiát amit Vin Diesel és társai hoztak nekünk. Az első epizód röpke 12 évvel ezelőtt szubkultúrát teremtett, jókor volt jó helyen, bár a filmet egy percig sem lehetett azzal vádolni, hogy „van agya”, de a dübörgő izomautók és a bennük ülő széles vállú jóképű legények, nem utolsósorban a formás feneküket riszáló nénik miatt széles körben (azért nem annyira széles körben) jóformán kultuszfilmmé nőtte ki magát. Ezt nyakon öntötték még a szabadság érzésével, amelyeket az alkotók ügyesen mutattak be az illegális versenyeken és az esztelen száguldáson keresztül. Öröm az ürömben hogy a tuning mánia sem tartott örökké, és a harmadik, a széria mélypontjának bélyegzett epizódja után az alkotók számára tisztává vált, szépen vissza kell hozni a régi szereplőket, valamint kicsit új alapokra helyezni a koncepciót.

Illegális versenyek, és felesleges izmozások helyett az akcióra helyezték a hangsúlyt, egy új modellt alkottak meg, de az alkatrészek a régiek maradtak, ez a koncepció pedig az ötödik felvonásban teljesedett ki, ami a sorozat legjobb darabja lett. Mondhatnánk, hogy egészen mostanáig, de ez ebben a formában nem teljesen igaz. Az Ötödik sebesség jóformán mindenkit meglepett, hiszen nem azt adta amit a franchise rajongói vártak volna, annál jóval többet. A szebbnél-szebb gépcsodák immár csak amolyan körítésként voltak benne a jelenetekben, sokkal inkább koncentráltak a karakterekre, a bunyókra, és az akciójelenetekre, a járműveknek körülbelül annyi szerepük volt, hogy a szereplők el tudjanak jutni A-pontból B-be, vagy azok segítségével vigyék sikerre a szépen eltervezett rablást. Ugyanerre a vázra lett felhúzva a legújabb epizód is, hatodszorra bőgnek fel a motorok, újabb akciókkal teli 2 óra, de vajon lehet e még újat mutatni, és vajon az alkotóknak sikerült e leverni a magas lécet? Kicsit olyan volt az egész, mint 19-re lapot húzni, a szerencsés véletlent ritkán lehet ugyanolyan sikeresen megismételni, minden esély megvolt rá hogy a széria csúfosan megbicsaklik egy újabb taggal, szerencsére nem ez lett a vége. Bár azt hihetnénk a brazil akció után hőseink boldogan élnek, míg meg nem halnak, a forgatókönyvírónak valahogy mégis vissza kellett őket rángatnia az élet körforgásába, ezért kitalált valami történetféleséget, nem valami nagy durranás most sem, de azt hiszem ennyi idő után megszoktuk, hogy a sztori afféle alibiként szolgál.

Hobbs ügynök Dominic Torreto és csapata segítségét kéri, hogy megfékezzenek egy egykori elit kommandóst, aki rossz útra tért és spécin felszerelt járgányokkal akar meglovasítani egy igen fontos katonai cuccot, amely milliárdokat érhet a feketepiacon. Dom, mivel tudomást szerez róla, hogy halottnak hitt barátnője Letty életben van, és ő maga is az elkapni kívánt körözött bűnözőnek Owen Shaw-nak dolgozik, beszáll a játékba, cserébe mindenkinek teljes kegyelmet kér, ha sikerre viszik a küldetést. Shakespeare-szintű történetvezetést most sem kell várni a produkciótól, talán a film még a szokásosnál is butább, ha a sztorijáról van szó, valami elképesztően közhelyes és sablonos cselekményt hoztak össze, mégis meglepő mennyire jól működnek a rá épülő látványos akció-szegmensek. Ugyanis a történetvezetés okozta negatívumokat, a rendező remekül kompenzálta: egy unalmas perce sincs a két órás játékidőnek, még az elsőre feleslegesnek tűnő szálak is rejtenek magukban valamilyen kis tempót, vagy izgalmat, ami miatt nem érezzük azokat felesleges időhúzásnak – szemben az előzménnyel, amely a végén már kissé hosszúra volt nyújtva. Ezek nagyrészt el is feledtetik velünk azokat a kliséket, melyek az utóbbi 20 év akciófilm terméséből ránk ragadtak. Justin Lin megint fejlődött egy kicsit, és ezután akármilyen mozit is fog rendezni, azon biztos meglátszik majd ez a kikupálódás, a vászonról szinte érződik a benzingőz, a motor búgása pedig szétrepeszti a fejünket, bár mellékesen meg kell jegyezni, a fizikát most sem nagyon vették figyelembe, ha autós trükkökről volt szó, a karakterek pedig esetenként képesek akár húsz méteres távokat ugrani, mindenféle komolyabb sérülés nélkül. Egyrészt az ember már tudja, hogy mit várhat ha befizet erre a filmre, 5 rész után szépen kialakul a széria rajongótábora, másrészt pedig igazi bűnös élvezet a produkció, talán pont a realisztikus hangvétel hiányozna neki a legkevésbé – mind az akciójeleneteket, mind a karaktereket nagymértékű önirónikus hangvétellel vértezték fel.

És ha épp nem az járgány mániás, habzó szájú nézők igényeit szolgálja ki a film, akkor a színészek szórakoztatnak el minket, a „veteránok”, mint Vin Diesel, akinek az orgánuma még egy oroszlánt is megrémítene, szórja a szokásos egy mondatos szövegeit, összefüggőbb monológokat szinte nem is írtak neki, mégis Dwayne Johnson-al együtt – aki filmről filmre durvábban néz ki, most is nőtt vagy két métert – szó szerint viszik a hátukon a mozit. Szerencsére a többiek is kapnak szeletet a tortából, Paul Walker is kiemelt figyelmet kap, legalább lesz min legeltetni a szemüket a női nézőknek is). A humort legfőképp Tyrese Gibson és Ludacris szolgáltatja, az alkotók ezúttal tökéletesen ráéreztek a poénos vonalra, sosem fárasztó, lehet rajta nevetni, de minimum mosolyogni, nem az a tipikus „fekás rongyrázás”, „én vagyok a faszagyerek”, a viccek működnek, pontosan az ironikus hangvételnek köszönhetően. Senki se vette komolyan az egészet, ez már a legelső jeleneteken is tökéletesen meglátszik, az előzőt felvonásokat sem azért szerettük, mert az ott bemutatott mutatványok és trükkök a valóságban is megállják a helyüket, de amit itt látunk, arra szavak sincsenek. Jobban mondva vannak, de már ezek felsorolása is borzasztóan közhelyes lenne egy ilyen film esetében. Már-már hátborzongató hogy mégis mennyire működik maga a produkció, megvan benne mindaz a lendület, spiritusz, ami egy tisztességes akciófilmhez kell, remekül viszi tovább az ötödik epizódban kitaposott vonalat, a látványra, akcióra, izgalomra kiéhezett nézőket kielégíti, többet pedig felesleges várni tőle, hiú remény lenne.

A franchise pedig természetesen nem állhat itt meg, igen, lesz következő epizód, már itt utalnak rá elég egyértelműen, ám ezúttal is kisebb aggodalomra adhat okot, hogy azt már nem Justin Lin fogja tető alá hozni, aki minden kétséget kizáróan jobb állapotban hagyja itt a sorozatot, mint amilyenben kapta. Nagyon kis esély volt rá, de a hatodik rész mégis tudta hozni az Ötödik sebesség színvonalát. Sokkal jobb ugyan nem lett annál, viszont egyáltalán nem marad el mellette, a karakterépítést és az egyéb dolgokat a kukába dobták, ehelyett lett egy erősebb dráma nélküli családi film, ami baromi látványos, rengeteg robbanással, tankkal (!!!), eszetlen autós mutatványokkal, egy kis illegális versennyel (hogy a régi rajongóknak is kedveskedjenek kicsit), dinamikus bunyókkal (gyakorlatilag minden antagonista megkapta a maga „tükörképét”, akivel tud harcolni), tehát a motorral semmi probléma, olajozottan működik, és magas fordulatszámon pörög. Az év eddigi legjobb akciómozijával van dolgunk véleményem szerint, ami egy pillanatra sem akar többnek látszani, mint ami valójában, és végső esetben nem is szabad tőle ennél többet elvárni. Vizuális orgia, néhány piszok jó verdával, a gyengébbik nemnek izmos hapsikkal, a férfiaknak dögös csajokkal kidekorálva – veszett jó szórakozás.

80%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
12. VictorVance  Szerkesztő
2013.05.31. 22:30:36
LV18
Válasz 11. ALF22 üzenetére:
A James Bond azért más tészta, de igazat adok neked. A Fast-filmek sosem képviseltek mélyebb értékeket, mögöttesebb tartalmat, egyszóval az ember tudja mit kap a pénzéért, főleg ennyi epizód után.
Viszont az mindenképp dícséretes hogy egy korrekt első, egy pár fokkal gyengébb második, majd egy kifejezetten borzalmas harmadik felvonás után idáig jutott a franchise, és nem csak bevételi szempontból, hanem mert képes volt megújulni, elszakadni a sablonos, "faszagyerek vagyok, vagány verdával" koncepciótól. Persze ettől pl. a filmek története nem lett eredetibb, sőt, mint írtam ennek az új epizódnak kifejezetten buta sztorija van, de ettől még baromira elszórakoztatott, két órára elfelejtettem minden gondomat-bajomat, a realitást pedig számon kérni egy ilyen mozitól felesleges.
Nem vagyok ellenére a következő résznek sem, de azért kicsit tartok tőle, hogy ezek után már nincs hova fejlődnie a sorozatnak, és kezdődik a hanyatlás, főleg hogy új rendező kerül a porondra. De majd meglátjuk.
Örülünk?
11. ALF22  Son of Liberty
2013.05.30. 12:22:00
LV26
Azt nem értem miért kéne abbahagyni? Ha pénzügyileg sikeres, azt jelenti van rá vevő. Ergó aki nem ül be azt úgysem érinti. Márpedig van választék, semmi sem köteleztő,stb.
Akkor meg? Józan ember nem tudja csillagos ötösre ítélni. Mindenki látja benne a hibákat, de akkor is egy olyan film amiről tudja az ember mit vár el tőle és ha van kedve akkor beül rá.
Személy szerint várom a következő részeket is. Lesz ami szarabb lesz, de majd akkor reménykedem a következőben.

És ha azt veszem ott a James Bond. több mint 50éve jön. Annál sincs: miért nem hagyják már abba? Ott is van szar ,meg jó rész. Hullámzó az is.
Ez most gyengébb lett, de attól még élvezetes.
Visszanéztük hétvégén az összes részt és az 5. a No1. na ott alig volt "jaaaj ne miért kell ilyet bele??". A vége meg nagyon profin össze volt vágva. Az vitte el az egészet. Na ilyenből jöhet ezer rész is. Majd ha megunom nem ülök be rá.
2013.05.29. 15:45:40
LV1
Válasz 4. Lara üzenetére:
gondolom te mindig maradéktalanul festesz?! diesel edzeget mert egy férfinak a háta mindig szélesebb legyen mint a dereka és a bicepsze mindig vastagabb legyen mint az alkarja... csakhát manapság a b.ziság a nyerő a csajoknál.
9. Zozo8  PlayStation.Community tag
2013.05.28. 19:22:03
LV24
Nekem is nagyon tetszett.Jó volt, szórakoztató volt:)Az M7essel megegyező hosszúságú kifutó pedig Epic:)
T.függő és -.len blog: http://zar-ido.blogspot.hu
8. Kratos86  PlayStation.Community tag
2013.05.28. 17:43:19
LV2
Nekem nagyon tetszett ez a 6-ik rész, sőt jobban tetszett mint az 5 vagy az 1 vagy akármelyik része, nem találtam unalmasnak se, kellemesen csalódtam benne!
FEEL THE POWER OF THE SUN!!!
7. zola0306  SonsOfSaRock
2013.05.28. 15:31:57
LV16
Válasz 5. Hiei üzenetére:
Ha ennek vége is lesz....jön a NFS film... :D
Szóval kapufa.
Bár ha kihoznának vmi f.szagány filmet,sztem páran örülnének neki.
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
6. cratoska25  PlayStation.Community tag
2013.05.28. 13:47:30
LV5
Na megnéztem.... nem nagy durr ... tutko lesz még pár rész
De kutyabőr, unalmas és kiszámítható ... az első 10 perc után vágtam ki hal meg meg mi lesz a végén a motívumok miatt, amit feszt eröltettek
Hjujj, de nehéz a jáátéékk..
5. Hiei  PlayStation.Community tag
2013.05.28. 11:09:24
LV8
Hetvegen megneztem ezt a 6. reszt.Annyira nem volt szar,de ilyen egyszer nezhetos film.Volt egy-ket jo poen benne azert.Egy kovetkezo reszt viszont mar teljesen feleslegesnek tartok,ideje lenne lezarni vegre....
ドラゴンボール 永遠に
4. Lara  beauty junkie
2013.05.28. 09:33:21
LV26
annyira gusztustalan feje van ennek a kopasz baromnak (vin diesel). mintha végig hajnali 4-kor kellett volna kelnie, és úgy forgatták volna a filmet.
agyonműtött, cuccozott barom.
nem is értem, hogy a rákba engedhették ezt. még a trailer alatt is gusztustalan látni. egy az egyben ugyanilyen összetöpörödött szemű pofája van a sarah jessica parkernek is...
és ezt nagy vásznon bámulni, hát kész.
ott van bruce willis, 58 éves és halál normálisan néz ki mert nincs agyoncseszve az arca.
3. cratoska25  PlayStation.Community tag
2013.05.28. 08:34:16
LV5
Mivel psről ingyen meg tudom nézni, még ma - holnap megnézem
Am a 3 sztem király volt az 1el együtt a legjobb, a 2 meg a 4 nem volt nagy kaland.... sőt a 4re nehéz volt emlékezni is annyira csak a befutó név tartotta fenn a2ben meg Eva Mendez szereplése szánalmasan gagyi... Michelle Rodrigez meg a másik csaj meg semmit nem tesz hozzá az egészhez ....az 5 meg közepes kat..
Hjujj, de nehéz a jáátéékk..
2. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2013.05.28. 07:13:51
LV10
Ugyan mikor lesz vége ennek a sorozatnak?
1. zola0306  SonsOfSaRock
2013.05.28. 01:02:25
LV16
Michelle Rodrigez miatt talán kategória.
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16457 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6169 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4846 db
Utolsó belépés:
2019.12.12. 07:34:25
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea