PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

15 hozzászólás

2013.05.20. 23:45:56

Utolsó hozzászólás: Dolly91

2013.05.27. 17:00:24

Megosztás
Értékeld a blogot!
Sötétségben – Star Trek (Star Trek Into Darkness – 2013)
„So that’s what we call Star Trek!”

Ezek azok az igen nagy súlyú szavak, amelyek az új Star Trek-mozifilm vizslatása kapcsán az eredeti, és az azt követő szériák rajongói szájából a kevesebbnél is kevesebbszer fognak elhangzani. Négy éve ugyan tetszhalott állapotból sikerült visszahozni a franchise-t Hollywood térképére, de J. J. Abrams reboot-ja az alternatív idővonalt tartalmazó cselekményével (amely így az összes eddigi Trek-sorozatot, és mozifilmet meg nem történté tett), könnyed, popcornosabbá alakított hangvételével, és már-már tolakodóan sok lens flare-el a legtöbb keményvonalas trekkernek gyakorlatilag emészthetetlen lett, miközben mindenki számára egyértelmű volt, hogy egy látvány, és box office-orientált világban – különösen a nyári blockbusterszezonban – a klasszikus stílusú Star Trek csak nem eladhatatlan a mai generációnak. Ezért történhetett, hogy míg a világ egyik fele (mind a nézők, mind a kritikusok) bőszen keblére ölelte Abrams valóban kíméletlen sodrású izgalmas sci-fi akciófilmjét, addig a többiek inkább egy űrkapszulában a Napba lőtték volna őt. Azonban a 2009-es alkotás mozikba kerülése óta tartó vita hogy az ez a Star Trek már nem az a Star Trek, ami egykoron volt, lassan inkább már unalmas élcelődéssé vált. Hiszen már a cím is egyértelművé tette, mostantól ez lesz az, amit Star Trek-nek fogunk hívni, és ettől függetlenül mindkét oldalt meglehet érteni, Kirk kapitány és legénységének legelső grandiózus kalandja nem sokat őrzött meg a széria szellemiségéből (valójában szinte semmit), ugyanakkor a forgatókönyv kicsit pofátlan megoldásai biztosították azt, hogy az alkotók kényük-kedvükre alakíthatják a franchise jövőjét.

Na, nem mintha ezúttal Abrams-ék olyan nagyot mertek volna lépni a már korábban bevált koncepciótól. A Sötétségben alcímmel rendelkező folytatás körülbelül ugyanazt a formulát követi, ami négy évvel ezelőtt egyszer már bevált. A Star Trek világának szellemiségéből viszont most sokkal több monumentum kitapintható, az erkölcsi értékek, a filozofálás mind-mind jelen vannak Abrams mozijában, de ezeket a témákat ismét csak felületesen karcolgatja a rendező, pontosan úgy, ahogy egy látványorientált, CGI-vel telepakolt nyári blockbuster-filmhez illik. A cselekmény egy harmadában mintha az előző epizód bevezető jeleneteit néznénk, csak most kicsit átalakítva, kipolírozva, a kocsmában tartott hegyi beszéd, a Kirk és Spock között zajló folyamatos rivalizálás, mind-mind olyan szegmens, amit már láttunk egyszer, másmilyen formában, de aztán jön a mozi ütőkártyája, Benedict Cumberbatch, aki az előző rész ingatag, papírízű motivációkkal rendelkező Neróját kisujjból felülmúlja, és csupán már az üvegrepesztő orgánuma kompenzálja azt hogy az írók egy méltatlanul átlagos nevet adtak neki egy főgonoszhoz képest – de nyugalom, erre a kérdésre is választ kap majd a néző. Bár aki otthon van a Trek világában, valószínűleg már előre kitalálta a karakter mögött megbúvó titkot, főleg az internet korában ez már nem is annyira nehéz, de a Sötétségben így is elég sok meglepetést okoz annak, aki jónéhány csavarral már előre tisztában volt. Az már persze érdekesett hogy a forgatókönyv pergő lendülete ellenére, az írók megint rengeteg logikai hibát vétettek, amiért már az előző filmnek sem kellett a szomszédba menni, a történések továbbszövését nem tudták tisztességesen véghezvinni, így olyan megoldásokhoz folyamodtak, amik nem tömték be teljesen a sztorin keletkezett lyukakat.

A történet egyébként annak ellenére, hogy körülbelül 200 év múlva játszódik, meglepően aktuális, John Harrison, egykori Csillagflotta tag terrorakciót hajt végre Londonban a flotta archívuma ellen. A robbanásnak számos áldozata van, és hamarosan újabb csapással kell szembenézniük, amin James T. Kirk (néhány szabálymegszegés miatt elvesztette kapitányi rangját) jogosan feldühödik, elindul, hogy személyesen kérvényezzen egy szupertitkos akciót, amely során el kell jutnia a klingonok egyik bolygójára, ahol meg kell találni és megölnie az ott rejtőzködő Harrison-t. Az események láttán joggal feltételezzük, ahogy korábban is, most is kukázták az eredeti Star Trek koncepcióját, az új világok felfedezését, új életformák megismerését, és a többi lényeges dolgot, valóban így is lett. A mozi ismét rengeteg látványos csatajelenettel lett teletömve, ugyanakkor menet közben Abrams mégsem felejtett el lelket csempészni karaktereibe, a jó és korrekt között váltogató színészi teljesítményeken felül ismét központba kerül Kirk és Spock olajozottnak cseppet sem nevezhető barátsága. Ugyanakkor mindkettejüknek nehéz jellemfejlődésen kell keresztülmenniük, Spocknak időnként félre kell tennie a logikát, és az érzelmei után mennie, olyan dolgokat megtapasztalnia, amelyeket a szülőbolygóján nem tehetett meg, Kirknek pedig határozatlanságát kell leküzdenie, hogy jó kapitány lehessen. Ezen felül pedig ugyanúgy, ahogy Harrison-t, őt is a bosszú motiválja, így a két férfi felfogása gyakran találkozik, a két cél szembekerül egymással, a jó és rossz fogalma összemosódik. Ezért is, a mozi inkább a Kirk-Spock-Harrison trióra összpontosít, a többiek csak amolyan töltelék-karakterek, ennek ellenére mindegyikőjük szerepét korrekten írták meg, és a színészek hozzák is ugyanazt, amit előzőleg, továbbra is dinamikus csapattal van dolgunk, a párbeszédek gördülékenysége önmagától értetődik.

A Sötétségben alcím már kezdettől fogva egy baljós előjelű dologra utalt, és az előzeteseknek sikerült is elhitetniük, hogy itt már tényleg nem babra megy a játék, az előzmény könnyed, humoros hangvételét talán maga mögött hagyja a folytatás. Nos, félig-meddig sikerült is elérniük, egy fokkal ugyan sötétebb lett a mozi, de az nem jött neki össze hogy különösképp aggódjunk a főszereplők miatt, emiatt a feszültség is lanyhult, s bár a film utolsó harmada lekoppintja az 1982-es Khan haragját – nagy vonalakban ugyanazok történnek meg mint ott, csak máshogy. Ezek a kikacsintások főleg azoknak okoznak boldog-boldogtalan pillanatokat akik jól ismerik a korábbi alkotásokat, mindkét fajtából lesz bőven, mindenki döntse el maga hogy jó ötlet volt e ugyanazt mondjuk fordítva lejátszani, és egyéb kérdések. Azonban a rengeteg hibája ellenére azt el kell ismerni hogy bitang jól megcsinált mozival állunk szemben. Igaz hogy alig hasonlít jobban a régi Trek-re mint az előző rész, lehet hogy a mozit látván Gene Roddenberry forog a sírjában, lehet hogy annyi plot hole van benne, ami a fél univerzumot beszippantaná, sok a „lehet”, de még több a tény. Aki a 2009-es mozit látván ráncolta a homlokát, az most sem számíthat sokkal többre, és másra: a Sötétségben az ott bevezetett koncepcióra épül, egy remek nyári látványmozi, izgalmas, fordulatos, unatkozni nem lehet rajta, a popcorn pedig szépen fogy, legyen elég ennyi – vagy épp ne legyen.

85%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
15. Dolly91  PlayStation.Community tag
2013.05.27. 17:00:24
LV14
Válasz 14. VictorVance üzenetére:
Nem baj a sok szakkifejezés, csak a ritkábban használtak után zárójelben oda lehetne kanyarintani a jelentést :) Egyébként tetszik ahogy írsz, csak az mondat kiverte a biztosítékot :D
14. VictorVance  Szerkesztő
2013.05.25. 23:54:27
LV18
Válasz 13. Dolly91 üzenetére:
De egy ilyen cikkben elengedhetetlen hogy filmes szakkifejezések legyenek benne, az internet korában pedig ezeknek nem is olyan nehéz utánajárni. Főleg ha egy Star Trek-ről van szó, amelynek világa egy külön univerzum - de a technika, és más dolgokba nem is igazán akartam belemenni, mert ezeknek az új filmeknek inkább a fiatalok a célközönsége, mint a hardcore fanok. De megértettem amit mondtál, és a jövőben igyekszem nem túlbonyolítani az írásaimat :)
Örülünk?
13. Dolly91  PlayStation.Community tag
2013.05.25. 20:07:05
LV14
Én értem, hogy a magyar nyelvben választékosan lehet fogalmazni, szépen lehet csűrni csavarni a mondatot, de ennek mire a végére értem elfelejtettem az elejét:

"Négy éve ugyan tetszhalott állapotból sikerült visszahozni a franchise-t Hollywood térképére, de J. J. Abrams reboot-ja az alternatív idővonalt tartalmazó cselekményével (amely így az összes eddigi Trek-sorozatot, és mozifilmet meg nem történté tett), könnyed, popcornosabbá alakított hangvételével, és már-már tolakodóan sok lens flare-el a legtöbb keményvonalas trekkernek gyakorlatilag emészthetetlen lett, miközben mindenki számára egyértelmű volt, hogy egy látvány, és box office-orientált világban – különösen a nyári blockbusterszezonban – a klasszikus stílusú Star Trek csak nem eladhatatlan a mai generációnak.

Nem beszélve hogy legalább 5 idegen kifejezés van benne, amit egy laikus nem ért, mint pl. én :D Jó mondjuk ebből csak a lens flare-t nem értettem, meg egy kicsit gondolkodnom kellett kik azok a trekkerek :D
12. Matichku  PlayStation.Community tag
2013.05.25. 08:34:10
LV14
Válasz 11. VictorVance üzenetére:
Az a legutolsó Enterprise talán annyira nem volt rossz. Való igaz nehezen indult, de amikor kezdte megtalálni a saját hangját és helyét a ST univerzumban kihúzták alóla a talajt. Kár érte...

Új tévésorozatnak én is örülnék.
Nil Satis Nisi Optimum
11. VictorVance  Szerkesztő
2013.05.24. 20:32:00
LV18
Válasz 10. Pep üzenetére:
190 milliót tapsoltak el erre a filmre, ami azért nem aprópénz - a többiért a rendezőt hibáztasd :) És mivel a bevételi adatok egyelőre elmaradnak a várttól, a következő epizód szerintem lényegesen kevesebb pénzből készül majd. De azt már biztos más fogja rendezni, mert Abrams-ot lefoglalja a Star Wars.

Egy új tévésorozat szerintem sem lenne rossz, de a legutolsó az Enterprise nem sikerült valami jól, évek óta próbáljuk kitörölni az emberek emlékezetéből :)
Örülünk?
10. Pep  PlayStation.Community tag
2013.05.24. 04:43:48
LV1
Válasz 9. VictorVance üzenetére:
Lehet hogy pénz sem volt elég a finoman megmunkált jelenetekre . Pedig az jó reklám lenne . A történetet is feldobná . Jó lenne már egy új sorozat a startrekből , az utolsót már jópár éve befejezték .
9. VictorVance  Szerkesztő
2013.05.23. 18:40:56
LV18
Válasz 8. Pep üzenetére:
Egy kicsit énis többet vártam a filmtől, mert az előzőn nagyon jól szórakoztam, de sajnos nem ugorta meg azt, ettől függetlenül korrekt folytatás, sok rendező összetenné a két kezét ha ilyen második részt tudna csinálni. Állítólag a következő epizódban a klingonok lesznek a főgonoszok, ott majd biztos jobban kibontják őket.
Örülünk?
8. Pep  PlayStation.Community tag
2013.05.23. 07:43:03
LV1
Törődhettek volna egy kicsit többet is a jelenetekkel . A harci jelenetekre gondolok , például a Klingonokkal . A szokásos fegyvereikből alig mutattak valamit , harcművészetileg meg nem strapálták túl magukat . De lehet hogy csak én érzem hiányosnak a filmet . Az egyik nagy kedvencem a sorozat , talán ezért vártam jobbat elvégre ez a mozi (nagy) film akarna lenni .
7. Matichku  PlayStation.Community tag
2013.05.22. 19:15:03
LV14
Válasz 4. VictorVance üzenetére:
Igen ez a Kirk-Spock-Harrison trió nagyon jól működött együtt. Bár szerintem Spock és Harrison közös jelenetei voltak az igazán érdekesek, izgalmasak. Benedict Cumberbatch nekem már a Sherlock sorozatban is nagyon tetszett, sokra hivatott színész lehet belőle.
Uhura és Bones szereplései kapcsán való igaz, hogy a doki a szokásos zsörtölődésein és Spocknak való beszólásain kívül keveset láttuk. De hát az Uhurát alakító Zoe Saldana már-már betegesen jól néz ki, természetes, hogy ő többet van a vásznon, jó volt ránézni. :)
Nil Satis Nisi Optimum
6. Matichku  PlayStation.Community tag
2013.05.22. 18:50:58
LV14
Válasz 2. WoodooKilla üzenetére:
Voyager fan?
Az akkor jó pont. Szerencsére többen kedveljük.
Nil Satis Nisi Optimum
5. WoodooKilla  PlayStation.Community tag
2013.05.21. 16:50:17
LV10
Válasz 3. TCr64EU üzenetére:
Én is ezt tudom javasolni, voltak olyan gyors mozgások most is, amikor nem tudtam, mit látok, és ez igen csak zavaró. Emellett vannak olyan kameraállások, ahol kifejezetten rossz volt. Szomorú, hogy ezt képesek real 3d-nek hívni.
"Alea iacta est"
4. VictorVance  Szerkesztő
2013.05.21. 15:21:51
LV18
Válasz 1. Matichku üzenetére:
"A legénység szerepe azért méltó volt a hagyományokhoz: névtelenül és ismeretlenül hullottak mint a legyek, hogy aztán a néhány főszereplő urrá lehessen minden gondon. Mi ez ha nem igazi Enterprise-feeling... :)"

A feeling most is megvolt, sőt, szerintem most sokkal összetartóbb is volt a csapat (a két rész között eltelt időszakban gondolom jobban összeszoktak), ugyanakkor az előző filmet én sokkal jobban kedveltem, nálam az ér 90 százalékot. Viszont a vásznon Kirk-Spock-Harrison van a legtöbbet, az ő szerepük lényeges, de nem csak a filmben töltött idő miatt, hanem a színészek is nagyon elkapták a karakterek sodrását, esetleg még Uhura-t lehet megemlíteni, az előző részhez képest neki is több jelenléte van, azt kicsit sajnáltam hogy Dr. McCoy mellőzve lett, hiszen az eredeti sorozatban, és a korábbi mozifilmekben ő volt az, aki Kirk és Spock mellet igazán számított.
Örülünk?
3. TCr64EU  Choose life
2013.05.21. 14:07:21
LV22
Válasz 2. WoodooKilla üzenetére:
IMAX-ben láttam a majd' 15 perces bemutatóját a Hobbit előtt.
Számomra ugyanúgy nézhetetlen, mint az összes többi 3D film, gyors jelenetnél úgy szétesik a kép, hogy követhetetlen az esemény.
A Hobbittal is ez volt a baj, a végén a bányában nem tudtam, hogy ki van kivel.
Soha többé nem nézek 3D filmet, utoljára is csak a képminőség miatt választottam az IMAX-et.

Az új ST filmet is 2D-ben fogom nézni.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
2. WoodooKilla  PlayStation.Community tag
2013.05.21. 13:32:37
LV10
Voyager fan vagyok, az Enterprise valahogy sosem állt hozzám közel, kivéve a mozifilmeket, de ez a két új film bejött így is.
Sajna csak 3D-ben tudtam nézni, de úgy nem javaslom. (Nem IMAX, arról nem tudok nyilatkozni.)
"Alea iacta est"
1. Matichku  PlayStation.Community tag
2013.05.21. 01:23:43
LV14
Jó, hogy hosszabb hallgatás után ismét jelentkezel egy filmes bloggal ráadásul a Star Trek mozival.
Minden ilyen reboot-nak vagy minek ez a keresztje: keményvonalas rajongók vs. újak. Nem vagyok új, de nem tudom, hogy eléggé keményvonalas vagyok-e ahhoz, hogy azt mondjam ez egy rossz film.
Trailereken kívül minden előzetes híreket mellőztem így nekem is meglepő volt amikor kiderült Harrison valódi kiléte, pedig ismerem a ST univerzumot. Ez a fajta kikacsintás nekem tetszett, gondolok itt a Spock és Kirk "üvegajtós" jelenetére. ( ahogy írtad:csak máshogy).
A legénység szerepe azért méltó volt a hagyományokhoz: névtelenül és ismeretlenül hullottak mint a legyek, hogy aztán a néhány főszereplő urrá lehessen minden gondon. Mi ez ha nem igazi Enterprise-feeling... :)
Mindent összevetve kellemes szórakozás volt, nekem megért 9 pontot vagy 90%-ot. :)
Nil Satis Nisi Optimum
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16295 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6091 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4827 db
Utolsó belépés:
2019.11.15. 18:00:54
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea