PlayStation.Community Blog ›› HUN_ter

11 hozzászólás

2013.05.05. 10:57:19

Utolsó hozzászólás: HUN_ter

2013.05.07. 17:46:29

Megosztás
Értékeld a blogot!
…ezúttal Isztambulból.

Tudom, nem volt „Reszkess, Isztambul, jövök!” blog, de ezért kárpótollak titeket egy három részes(!) élménybeszámolóval Törökország két kontinensen fekvő nyüzsgő városáról.

Csupán öt napot voltunk kint, de igyekeztünk a megadatott kevés időt is a lehető legjobban kihasználni. Jó előre feltérképeztük a várost, utánajártunk a kihagyhatatlan látnivalóknak és a kihagyhatóaknak is, megnézegettük a legrövidebb és leggyorsabb útvonalakat, szóval jól felkészültünk, nem hagyhattuk, hogy felesleges köröket fussunk. Ez a kis kiruccanás nem igazán nevezhető nyaralásnak, max. pihenésnek, de még annak sem talán, hiszen intenzív városnézésről volt szó, lejártuk a lábunkat (mint mindig), de úgy gondolom, hogy megérte a fáradtság. Tömegközlekedést nem vettünk igénybe, na nem azért, mert drága lett volna (kb. 3 TL, azaz kb. 375 Ft… na jó, így talán kicsit drágább mint az itthoni), hanem mert szeretünk a városok mélyén járkálni, benézni eldugott helyekre, felfedezni érdekes helyeket, esetleg igazi helyiekkel ismerkedni.

A szállásunktól fél óra gyaloglással igazából majdnem minden fontos látnivalót elértünk, törekedtünk is a szállás kiválasztásakor, hogy minél közelebb legyen mindenhez. Itt laktunk pontosan:

FŐHADISZÁLLÁS

Ez a rész végül is a régi Bizánc kellős közepe. Onnan kelet felé a tengerig fél óra alatt el lehetett jutni gyalog, szóval nem nagy távolság. Kezdjük is az itteni látványosságokkal:

Hagia Szophia

A Hagia Szophia a Kék Mecsettel együtt monumentális alkotás, amely szemtanúja volt Bizánc tündöklésének és bukásának, hogy aztán ékkövét képezze a Török Birodalomnak. Manapság múzeumként funkcionál, a belépés nem éppen olcsó (25 TL / fő), de aki Isztambulban jár, annak nem szabad kihagynia, hiszen több mint ezer évre visszatekintő múlttal bír, egy építészeti csoda, az ősi bizánci mozaikok pedig csak fokozzák az élményt. A jegypénztáraknál mindig nagy a sor, de viszonylag gyorsan sorra lehet kerülni.
Kék Mecset

A Kék Mecset nem messze található a Hagia Szophiától. Ez az alkotás picit kevesebb, mint félezer éves, de méreteiben közelít a szomszédjáéhoz. A mecset aktív imádkozó hely, a turistáknak csak egy bizonyos területet lehet látogatniuk, a belépés díjtalan, illetve felajánlható egy jelképes összeg, amit a bejáratnál lévő dobozba lehet dobni.

Mindkét látnivalónál nőknél kötelező a fejet és vállat fedő kendő, ill. a hosszú nadrág (férfiaknál nem veszik szigorúan a hosszú nadrágot, de azért senki ne próbálkozzon be egy sokat sejtető, rövid szűk farmernaciban).
Az Elsüllyedt Palota

Azaz, a Bazilika Ciszterna, ami nem más, mint egy hatalmas, föld alatti víztározó, amit megannyi tartóoszlop tesz titokzatossá, kvázi útvesztővé. A belépő 10 TL. Engem leginkább Mória roppant csarnokára emlékeztetett, tudjátok, aminek a végén megküzdött Gandalf a Balroggal. Na, ez pont ugyanolyan, csak teljesen más. Az oszlopok között folyosók vannak, a tartópillérek alulról vannak megvilágítva, a ciszterna oldaláig alig-alig lehet ellátni, némely oszlopon érdekes kőfaragásokat lehet felfedezni, ill. a csarnok legtávolabbi pontján két oszlop aljába is faragtak medúza fejet, aminek megvan a maga története, akit érdekel, járjon utána.
A csend, a fentről csöpögő víz, ill. a lábad alatt úszkáló halak elfeledtetik veled a fenti világot és kicsit ott érezheted magad a VI. századi bizánci birodalomban.
A Nagy Bazár

Más néven Fedett Bazár. 1464 óta szolgálja ki a ruhát, ékszert, régiséget, csecsebecsét, és egyebeket kereső vásárlókat. Nevezhetnénk egy kisebb városnak a városon belül, hiszen utcanevek alapján lehet bent tájékozódni, éttermek, valamint saját biztonsági szolgálat található belül, az egész Isztambul lüktető ütőere. Elsőre azt se tudja az ember hova nézzen, merre forduljon, hiszen annyi minden van, egymás hegyén-hátán vannak az ékszerboltok, a ruhaboltok tele bőrkabátokkal, sálakkal, meg igazából mindennel, ami lehetséges. A török eladók kedvesek és a többség nem csak a pénzt látja a turistákban. Örülnek, ha törökül köszönünk / válaszolunk, alkudni szinte mindenhol kötelező, de a visszautasítást sem veszik sértésnek. Csodálatos hely, bár csak mint látványosság ajánlanám, mert az itt található termékekhez a bazáron kívül nem messze olcsóbban is hozzá lehet jutni.
Remélem tetszett a kis élménybeszámolóm első része. A másodikban az északabbra fekvő területeket és az ázsiai oldalt mutatom be úgy, mint a Galata-híd, a Galata-torony, egy forgalmas bevásárló sétány, a Boszporusz-híd, stb.

A harmadik részben pedig jöhet a nagy isztambuli kajablog a napszemcsis-magnumos képpel megkoronázva!

Köszöntem a megtisztelő figyelmet.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
11. HUN_ter  Dark Soul
2013.05.07. 17:46:29
LV26
Válasz 10. Pityi üzenetére:
megbeszéltük.
So many games, so little time...
10. Pityi  PlayStation.Community tag
2013.05.07. 14:13:16
LV14
A következő túrátokhoz csatlakozunk Andival :) Nagyon frankón kitaláljátok :P

Jöhetnek a blogok!
"nem olvasó vagy,hanem egy legalja troll" xD
9. zola0306  SonsOfSaRock
2013.05.06. 00:37:23
LV16
Ejjjha! :)
Micsoda helyeken jártál.
A Kajáspiás blogra várok! ;)

"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
8. HUN_ter  Dark Soul
2013.05.05. 19:46:00
LV26
Válasz 7. Lumpy üzenetére:
kaja-pia majd a harmadik részben ömlesztve.
So many games, so little time...
2013.05.05. 18:51:43
LV1
A Grand Bazaar-ban tökre meglepődtem, mikor a török árus "Where are you from?" kérdésére "Hungary" volt a válaszom, azonnal átváltott a "Szevasz, hogy vagy?" -ra. :) Valszeg nem én voltam az első magyar vásárlója. :) Hatalmas formák egyébként, amint megemlítettem, hogy nincs kp-m, csak kártya van nálam, az egyik lóti-futit rögtön elszalajtották a mobil-terminálért. Tudnak kereskedni. Török kávé gondolom a következő részben lesz?
Knowledge is power, guard it well!
6. HUN_ter  Dark Soul
2013.05.05. 12:54:08
LV26
Válasz 2. qwertyasderf üzenetére:
javítva, köszi :D
So many games, so little time...
5. Sakamoto_14  A bölcs
2013.05.05. 12:27:29
LV20
Válasz 2. qwertyasderf üzenetére:
Örülök, hogy nem nekem kellett földrajzilag felvilágosítani a szerzőt. :)

Jó blog, mindig szívesen olvasok külföldi élménybeszámolókat.
4. Totoro  PlayStation.Community tag
2013.05.05. 12:14:04
LV6
Szép hely!
Mirror, mirror on the wall..
3. alucccard  A retkes
2013.05.05. 11:50:06
LV22
Keleti pályaudvar.......:D
2. qwertyasderf  PlayStation.Community tag
2013.05.05. 11:43:21
LV9
Ankara Törökország fővárosa és nem Isztambul.

Igaz több mint tíz éve voltam ott, de felejthetetlen egy hely. Nagyon jó hangulata volt az egész városnak, az almateájukat meg imádtam. Mondjuk a hajnali müezzin énekléseket eleinte nem viseltem túl jól, de végül hozzászoktam a furcsa ébresztéshez :) Rengeteg szép látnivaló van, azon meg önkéntelenül is majdnem elröhögtem magam amikor első bazáros vásárlásomon elfelejtettem alkudni és az eladó(!) beszélt rá az alkura! :))
1. simon7109  PlayStation.Community tag
2013.05.05. 11:13:41
LV18
Én kétszer voltam Törökországban, először Alanya-n másodszor meg Bodrumban.
Szép volt, jó volt(főleg a kaja), de nekem elég is volt 2x:D
Többet nem hiszem, hogy megyek Törökországba. Bár Isztambult én is megnézném, de nincs az az isten, hogy még1x felüljek olyan lóf*sz repülőre, nem lehetett elférni... Pedig nem is fapadossal mentünk.
Idén Szicíliát vesszük célba ha minden jól megy:)
PSN: misi2mezei
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV26
Dark Soul
PSC Kredit
33593 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Balázs Dávid
Fórumhozzászólások száma:
21183 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1965 db
Utolsó belépés:
2019.11.01. 15:17:55
Regisztráció ideje:
2008.09.29. 16:14:32
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea