PlayStation.Community Blog ›› Chester013

3 hozzászólás

2013.04.28. 00:15:59

Utolsó hozzászólás: Motoko

2013.04.28. 21:40:57

Megosztás
Értékeld a blogot!
“A nevem Tony Stark. Van egy menő páncélom. Van egy jó csajom. És időnként megmentem a világot. De akkor, miért nem tudok aludni?”

És ezzel elindult a Marvel filmek második fázisa, valamint bezárult a kör Vasember számára. Hosszú utat tett meg eddig, három filmen keresztül, de úgy érzem most végre révbe ért. A New York-i események után minden megváltozott Tony számára, és ezek az események nagyon is hatással voltak hősünkre. Azt, akinek eddig nem volt párja ego terén a Marvel univerzumban, legyőzték. Nem holmi gonosz karakter, hanem a saját maga gyengesége, és jelleme. Eddig ő volt a legnagyobb hős, most azonban pillanatokon belül egyszerű “szerelővé” degradálódott. De hát ez a sorsa annak, aki istenekkel és idegenekkel találkozik. És a harmadik Iron Man film azt mutatja meg nekünk, hogy ilyen mélyről is fel lehet állni!
Hogy mi változott az előzményekhez képest? A leginkább szembetűnő, hogy a rendező és forgatókönyvíró Shane Black saját képre formálta a filmet. Az előzményekhez képest sokkal komorabb a hangulat, ugyanakkor a tipikus Black-es szövegek feldobják annyira, hogy ez a komoly hangvétel ne menjen a poénok rovására. Így hát érdekes módon egyszerre lett a film komoly, és tartotta meg a könnyedségét is. Az enyhe stílusváltás határozottan jót tett, ami azért valljuk be, alaposan ráfért már Stark úr kalandjaira. Az első Vasember után a folytatás enyhén szólva csalódást keltő volt (de nem bántom túlzottan, mert vannak remekbe szabott pillanatai is), és a Bosszúállók tagjaként pedig nem róla szólt minden. Jelen filmünk esetében viszont abszolút pozitívan alakultak a dolgok. Remek döntés volt a Marvel részéről, hogy filmjeihez ilyen alapossággal választ direktorokat. A Bosszúállóknál 19-re húztak egy lapot, mikor Joss Weedon-t tették meg rendezőként. De jobban nem is járhattak volna senkivel sem. És szerencsére ezúttal is bevált nekik a merészség, mert Black, aki ugyan még csak egy filmet rendezett ez előtt (Durr, Durr És Csók), viszont megírta a 80-as, 90-es évek szinte legjobb forgatókönyveit, nem okozott csalódást! Már előre várom, hogy a titkos favoritom, James Gunn mit fog alkotni a Guardians Of The Galaxy-vel… Na de térjünk vissza a jelenbe, és nézzük miről is szól a filmünk!

Miután Loki megtámadta földet, minden megváltozott. Az addig nagymenő Tony Stark teljesen összeroppant saját jelentéktelenségének súly alatt. Ő csupán porszem a felsőbb hatalmakhoz képest. És mivel ezt nem tudja feldolgozni, a munkájába menekül. Álmatlanságtól és pánikbetegségtől gyötörve a munkába menekül, éjt nappallá téve gyártja az új páncélokat, miközben mellette fontos események kezdenek beindulni. Egy elmebeteg terrorista, név szerint a Mandarin, terrortámadásokkal sújtja az Egyesült Államokat. És mikor Tony testőre és jó barátja Happy Hogan megsebesül az egyik támadás alkalmával, személyesen is érintetté válik, bosszút fogad a Mandarin ellen. Ám azt még csak nem is sejtheti, hogy saját magának is milyen sok köze van a Mandarinhoz!

Úgy érzem, mostanában divat lett a hősöket letaszítani a mélybe, hogy onnan felkapaszkodva elnyerjék saját megváltásukat. A tavalyi The Dark Knight Rises után most is egy szenvedő hős útját követhetjük végig. Szerintem nagyon jót tett a filmnek, hogy picit az érzelmi oldalát fogták meg a karaktereknek. Mit tennél, ha darabokra hullana az életed? Ha elvesztenéd minden önbecsülésed, és mindent, amiben eddig hittél? Meddig mennél el, hogy megmentsd a szeretteidet? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Shane Black filmjének főhőse hosszú útja során. És ez az út különbözik az eddigiektől. Nehéz, pokolian nehéz, főleg, hogy ez alkalommal még a technológiára sem nagyon támaszkodhat, valamint egy olyan ellenfél áll az útjában, akinek minden oka megvan elpusztítani Starkot, akinek jellemhibáit mindannyian ismerhetjük már! Nagyon hatásos ez az emberközpontú megközelítés, személy szerint imádom, mikor pszichológiai oldalról próbálják megkeseríteni a karakterek életét, sokkal inkább hatnak élő figuráknak, mintha mentálisan sebezhetetlenek lennének!
Szerencsére a helyzet még jóval bonyolultabbá fog válni, azt azonban nem részletezném tovább, milyen irányba indul el a történet, mert az már az élvezhetőség rovására menne! Szerencsére ennél a filmnél is sikerült, csakúgy, mint az Oblivionnál, hogy az előzetesek nem lőttek el minden puskaport. Ezt a jó szokásukat igazán megtarthatnák a filmesek, sokkal élvezetesebb így látni egy filmet, hogy nem tudsz felkészülni az eseményekre! Már pedig itt lesznek ám akkora csavarok, amitől a fanboyok köpködni fognak, az egyszeri mozinézők pedig csak a fejüket vakarni. De az biztos, felkészülni nem tudsz rá!

Látvány terén sikeresen emelték a téteket, de ami még jobb, ez nem csak még nagyobb zúzást jelent, hanem sokkal kreatívabb akciókat, mint amiket eddig megszokhattunk Vasembertől! Sőt a legjobb akciók pont azok, amikor valamiért épp nincs kéznél a páncél! Oh, és végre megkaptuk azt a főgonoszt, aki nem egy (már unalomig ismételt) szuperpáncélban mordul össze a finálé alatt hősünkkel, hanem… Oh, de itt inkább tartom is a számat, ez legyen csak meglepetés!

Színészek terén az eddig bevált gárda magabiztosan hozta a formáját, sőt még rá is licitáltak eddigi teljesítményükre! Robert Downey Jr erre a szerepre született, és így, hogy az az ember rendezte, aki felélesztette a halott színészi karrierjét, még inkább lubickol a szerepben. És itt már nem csak a nagymenő énjét kellett hoznia, hanem az összetört, esendőt is. És jelentem: parádésan oldotta meg a feladatát. Gwyneth Paltrow szerepe is megnőtt, nem is kicsit. Igazán hálás a szerepe ez alkalommal, mert nem csak a megmentendő személyt játssza, mert ha kell, ő is akcióba lendül! Triónk harmadik tagja Don Cheadle pedig most pokoli jó War Machine (bocsánat, Iron Patriot) szerepében. Az előző részben nem voltam kibékülve vele, hibának tartottam lecserélni Terrence Howard-ot, de mostanra megbarátkoztam ezzel a döntéssel. Ráadásul a Tonyval közös jeleneteik alatt jönnek elő a legjobb szövegek, amiket csakis Shane Black-nek köszönhetünk. Egyszerre idézi fel a Halálos Fegyvert és az Utolsó Cserkészt néhány jó beszólás!
Na és az “újoncok”? Jelentem, bennük csalódtam leginkább, mégpedig pozitívan, pedig amúgy sem kis elvárásokat támasztottam irányukba. Ben Kingsley mindenki mást lejátszik a vászonról, az általa alakított Mandarin karakterét pedig még sokáig fogják emlegetni! Guy Pearce titkos favoritomként mindig meg tud lepni, most is remek volt, ugyanakkor a kevés negatív élményem mindenképp hozzá vezethető, mert karakterének motivációi enyhén megalapozatlannak tűnnek számomra. Ugyanakkor akkorát alakít, hogy nem igaz! Így el is felejtettem minden szálkát, amit észre lehetne venni. Említést érdemel még James Bagde Dale is, akire a 24 óta odafigyelek. Bár az ő szerepe nem volt épp túl hosszú, vagy összetett, azt azért elmondhatom, hogy nélküle nem lett volna annyira nehéz dolga Starknak a kihívásai során!

Ami a körítést illeti, ez úttal nincs AC/DC, vagy Black Sabbath, ami elsőre furcsán is hatott, mert ezek a zenék már összeforrtak a filmmel. Viszont meglepetésként kapunk kezdésnek egy olyan 99-es klasszikust, amit nem hiszem hogy valaki ne ismerne, ha akkoriban hallgatott zenét! Plusz jó Shane Black hagyomány szerint karácsonykor vagyunk, így elmaradhatatlan néhány karácsonyi nóta! Maga a filmzene eddig nem volt túl karakteres, sajnos most sem éreztem annak, annak ellenére, hogy azért sokkal felismerhetőbb főtémát kapott hősünk, mint eddig. De ha döntenem kellene, a három zeneszerző közül, aki vasember számára komponált, nem tudnék kedvencet mondani. A dolgát mindhárom megtette, de kiemelkedőt egyik sem tudott nyújtani.

Mivel Marvel filmről beszélünk, még vannak kérdések, amiket tisztáznom kell! Először is, van rejtett jelenet? Ez természetes, tessék csak végig ott maradni a stáblista után, nem bánja meg senki. Mellesleg egész szépen foglalja keretbe a filmet a “titkos” jelenet! És Stan Lee? Ő is itt van? Itt, persze, nem is akárhogyan, szó szerint 10 pontos a cameoja!

IMDb link
Megéri tehát moziba fáradni, tessék csak megnézni, mert egy kellemesen szórakoztató filmet kaptunk. Vasember utazása ugyan véget ért, ám nem kell lemondanunk róla, ugyanis Tony Stark még vissza fog térni, ahogy a stáblista is ígéri! És mi, nézők pedig várhatjuk kitűnő lelkesedéssel a Marvel második fázisának többi felvonását, aminek első képviselője hamarosan érkezik is majd ősszel a Thor: The Dark World személyében!
“Mr Stark! A mai az első nap hátralévő életéből. Hagyom, hogy válasszon: értelmetlen életet akar élni, vagy értelmes halált halni?”

A bejegyzésem eredeti helye
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. Motoko  PlayStation.Community tag
2013.04.28. 21:40:57
LV7
Fasza kis írás.
Lucy az egyetlen igazi Tekken karakter!
2. Pityi  PlayStation.Community tag
2013.04.28. 12:43:18
LV14
A blog jó, a film bombi volt szerintem, a Mandarin epic :)

Durvára örülök, hogy nem nagyon néztem utána a sztorinak, így bejött pár csavar :)

"nem olvasó vagy,hanem egy legalja troll" xD
1. ymmoTS  PlayStation.Community tag
2013.04.28. 11:46:06
LV4
4DX ben néztem meg tegnap. nekem nagyon tetszett . jó volt bár semmi köze az eredeti képregényhez .
So.. this is what it feels like
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV3
Lelkes Amatőr
PSC Kredit
1757 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Gál István
Fórumhozzászólások száma:
751 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
261 db
Utolsó belépés:
2020.02.17. 19:29:25
Regisztráció ideje:
2010.01.16. 21:51:02
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea