PlayStation.Community Blog ›› kobe

7 hozzászólás

2013.02.12. 18:28:50

Utolsó hozzászólás: gaccsi

2013.02.13. 16:22:39

Megosztás
Értékeld a blogot!
a Persona 4 a legjobb JRPG.
1. Fantáziadús ellenfelek

A Persona 4 egyik legerősebb pontja a remek ellenfél design. Soha ennyi elborult vagy őrült alakot nem láttam egy helyen! Táncoló házaspár, lyukas bendőjű rendőrmacik, hatalmas kockák, láncos oroszlánok; olyan ellenfelek, akiknek a kitalálásába is órákat kellett fektetni, de látva őket még elképesztőbb a hatás.

2. Taktikus harcrendszer

Minden JRPG-ben aránylag jó a harcrendszer, ha az ember elfogadta, hogy igen, ez a műfaj úgy működik, hogy ellenfelek szemben állnak egymással és az egyik elesik (érdemes lenne erről egyszer egy bejegyzést írni, hogyan változott és alakult a JRPG-k harcrendszere, amit alapvetően az amerikai foci ihletett!)
Ahol azonban nagyot tudnak húzni a JRPG készítők, ha taktikai elemet kevernek a harcokba; a Persona 4-ben az ellenfél gyenge pontjának a meglelése a feladat, ami nem nehéz, de annál jövedelmezőbb: innentől kezdve egy ismerős ellenfelet meglátva rögtön tudjuk, melyik varázslatot húzzuk elő a zsebünkből. A nehézség abban rejlik, hogy az ellenfeleket keverik, tehát az alkalmazott módszer az egyik fajta ellen éppen teljesen hatástalan lehet, illetve maguk az ellenfelek ereje, ami messze felülmúlja az átlagos JRPG-k tápolós, lazítót harcait; itt egy harcon belül bizony többször is meghalhatsz, ha nem tápolsz eléggé, és a társaidnak kell feléleszteniük.
További pozitívum, hogy mindenkit irányíthatsz a harcban, de be is automatizálhatod, hogy ki milyen rendszer szerint harcoljon - valaki csak gyógyít, valaki csínján bánik a mágiával - és a legszebb az egészben, hogy az egész olyan egyszerű, hogy két perc alatt megérted.
Mégis 60 órára nyújt szórakozást. Mi ez, ha nem a játékok örök "könnyű betanulni, nehéz kimaxolni" ígérete?

3. Stílus

Tyler írta volt anno, hogy reklám szakemberek órákat vehetnének a Persona 4 designereitől, és ez így van. A sajátos, sárga és fekete variálásával készült menük, a labirintusok technikailag ugyan nem nagy szám, de megkapó és egyedi külleme, vagy a Personák megjelenései mind olyanok, amelyek nyugodtan mehetnének a design tankönyvekbe, és még évek múltán is emlékezetesek.

4. Hihető, érdekes karakterek

JRPG programok állandó problémája a hihető és a meseszerű, vagy túl japános karakterek közti egyensúly megtalálása, ami embereket már eleve elfordíthat ettől a műfajtól.
A Persona 4-ben azonban a szereplők annyira japánosak amennyire lehet, és hihetőek egyszerre. Hogyan lehet ez? Úgy, hogy a történet is a mai Japánban játszódik, amibe nem nehéz japán elemeket belecsempészni úgy, hogy az egyensúly helyben maradjon.

5. Szociális háló építése

Szociális hálót építeni az életben jövedelmező, de a Personában abszolút nélkülözhetetlen! A szociális kapcsolatok építése és ápolása a Persona központi mechanikája. Ily módon mélyíted el kapcsolataidat, ismersz meg új szereplőket, aminek hasznát veheted csaták közben, Personák formálásában és természetesen a történet is így halad előre.

6. Történet

Fogtad már a fejed néhány JRPG negédesen bájos, felkavaróan mézes, klisékből építkező története és nézhetetlenségig túlcsordult átvezető videói miatt?
A Persona 4 alatt nem kell. A történet végig kiegyensúlyozott, érdekes, már-már érdekfeszítő, és a nézhetőség határain belül marad.
A történetmesélés pedig: pompás!
Még ha eddig el is jut egy program, a legtöbb JRPG elvérzik ott, hogy nem tud érdekes maradni x óra után, ami a végigviteléhez szükséges lenne.
A Persona 4 a történetvezetést és a játékmechanikát úgy fogja össze, hogy szinte mindig történik valami érdekes, és grindolni is alig kell.
7. Soundtrack

Nagyon sok játéknak van jó soundtrackje, ez nem ritkaság. De a Persona 4 ebben is a legjobbak között van.
A J-pop különböző változatai hangoznak fel, de egyáltalán nem idegesítő vagy sablonos minőségben.
Hallgasd meg akár te magad és győződj meg róla.

A kezdő animációk lendületes melódiái, a sejtelmes TV világ dallamai, a hip-hop kántálós Backside of the TV, a dungeonok mulatságos, helyszínhez illő felütései és nem utolsósorban a csaták állandó, visszatérő zenéje, a Reach out for the Truth, melyet még akkor se lehet megunni, ha hetvenedszerre hallod (és fogod ennyiszer hallani): http://www.youtube.com/watch?v=TzFl6sWHmXI

Nem akarom agyondicsérni a játékot, mert akkor tuti a csalódás (ha még nem játszottad), de még annyit, hogy nálam ez a PS2, és az előző generáció egyik legjobb játéka egyben.
Nem nagyon van hibája. Ha a műfaj nem tántorít el, tényleg nem nagyon van mibe belekötni.

A Persona 4-ről volt itt teszt a PSC-n, Veres Miki 9 pontot adott rá, és a negatívumok között említette, hogy "túl trendi".
A Persona 4 Vitás verziója, a Golden a tavalyi év legjobban értékelt játéka közel 94%-kal, és ezzel minden idők legjobb 50 játéka között bent van.
Na ja, hát kb.ennyi.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. gaccsi  PlayStation.Community tag
2013.02.13. 16:22:39
LV4
Ezt bizony jó volt olvasni, nagyrészt egyet is értek veled, nekem is kedvenceim között van, bár a trónon még mindig a DQ8 csücsül.
Veres Miki RPG-pápával személy szerint tökéletesen egyetértek, bár az a negatívum amit írt, meg megítélés kérdése...Meg is hoztad a kedvemet hozzá, lehet mindjárt beverem a lemezt a péesbe. :))
6. Ren  PlayStation.Community tag
2013.02.12. 23:18:41
LV1
Nekem is kedvenc.
Do not accept the world as it is
5. Manic  PlayStation.Community tag
2013.02.12. 20:57:03
LV1
Válasz 4. Manic üzenetére:
majdnem xd
4. Manic  PlayStation.Community tag
2013.02.12. 20:56:23
LV1
[url=http://www.youtube.com/watch?v=Eh3FgVv24-0]We[...] to the Velvet Room ![/url]
3. Vitya  PlayStation.Community tag
2013.02.12. 19:20:15
LV2
Nálam ez 2000-es évek játéka. Erre a koncertre nemrég találtam rá: part1: http://www.youtube.com/watch?v=lGwVvhhQNbI
part2: http://www.youtube.com/watch?v=E8hk5iZtsuM
2. kobe  PlayStation.Community tag
2013.02.12. 18:34:49
LV11
Válasz 1. Greg üzenetére:
Kizárt. Ez egy 2008-as PS2 program.
1. Greg  PlayStation.Community tag
2013.02.12. 18:32:38
LV25
Nekem ez kimaradt anno, pedig érdekesnek hangzik. Nem volt ez véletlenül Dreamcast-re is ?!
LV426
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV11
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
9429 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Takács Gábor
Fórumhozzászólások száma:
632 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1722 db
Utolsó belépés:
2018.12.11. 11:35:23
Regisztráció ideje:
2008.10.10. 14:05:39
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea