PlayStation.Community Blog ›› VarkD

15 hozzászólás

2013.02.02. 12:11:29

Utolsó hozzászólás: Rambo

2013.02.04. 23:35:28

Megosztás
Értékeld a blogot!
Tegnap este ebben a januári komor, hideg időben a polcot takarítva megakadt a szemem kedvenc filmemen, A forráson (eredeti címe: The Fountain). Talán ez az a film, amit a legtöbbször láttam eddig. Miután végeztem az aznapi teendőimmel rögtön ment is a Blu-ray lejátszóba, hogy hatodszorra is végignézzem Izzy és Tommy utolsó együtt töltött napjait.

Aki nem ismerné a filmet, annak nagy körvonalaiban annyi csak, hogy három idősíkon játszódik a történet azonos színészekkel (Hugh Jackman, Rachel Weisz), és mindegyik idősíkban a halál és az örökké tartó szerelem kérdését boncolgatják.

Nem fogom elemeire bontani, mert teljesen felesleges szakmai szemmel vizsgálni ezt a filmet. A történetről sem írtam sokat, mert ebben a filmben csupán másodlagos szereppel funkcionál.

Az érzés az, ami dominál. Két olyan dolog az alappillére, amit egy ember sem kerülhet el. A halál és a szerelem. Ez tesz minket emberré, hogy képesek vagyunk érezni és felfogni az idő múlását. Ebből következően pedig senki sem lesz közönyös a témával kapcsolatban, mindenki empátiát fog érezni a szereplőkkel.

Mint feljebb írtam nem kritikát fogok a filmmel kapcsolatban megfogalmazni. Inkább azt próbáltam meg minél tömörebben leírni, hogy mit várhat tőle a néző lelki szinten.

Végezetül pedig: Aranofsky film. Aki egy filmet, azért néz, hogy mindent megértsen, az neki se álljon.
Akinek esetleg felkeltettem az érdeklődését, annak azt tudom ajánlani, hogy ne próbálja meg film közben megérteni a történéseket. A mondanivalója, akkor fog eljutni Hozzád, amikor feltűnik a stáblista. Hosszú másodperceken keresztül bámulni fogod csak, és azon gondolkodsz, hogy mit is láttál. De még szebb, ha azt a kérdést teszed fel, hogy mit is éreztél.

És, hogy miről szól a film? Az életről. Halálról és szerelemről

A zenéért a végtelenül tehetséges Clint Mansell volt felelős, aki talán a legjobb munkáit tette a filmhez.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
15. Rambo
2013.02.04. 23:35:28
LV19
Válasz 14. Rinity üzenetére:
Köszi, mindenképpen megnézem. Nem is értem, hogy nem hallottam eddig róla. :)
14. Rinity  PlayStation.Community tag
2013.02.04. 22:10:00
LV6
Válasz 4. Rambo üzenetére:
Juj az Élet fája hihetetlen gyönyörű film!
Ajánlanám még a Melankóliát, kedvenc "művész"filmem :)
Leda atomica
13. Greg-T  Kitiltott felhasználó
2013.02.04. 12:09:38
LV2
Nálam ugyanazon a polcon van, ahol a Lélegzet, vagy a 7 élet. azokat is érdemes megnézni.
12. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2013.02.03. 18:47:07
LV5
Válasz 3. Reenah üzenetére:
szintén érdekes megközelítés, ezért (is) jó ez a film :) de én is úgy fogtam fel mint VarkD, tegnaptól nekem is ott van a toppok között.
..loading, please wait..
11. VarkD
2013.02.03. 15:30:36
LV3
Válasz 3. Reenah üzenetére:
A könyv a jelenkori életük. Van a konkvisztádor, aki a jelenkorban Tommy. A királynő/Spanyolország Izzy, az inkvizítor a rák, az örök élet fája pedig a rák (halál) ellenszere. Ahogy a "jelenkori" életben Tommy orvosként próbálja megtalálni a rák ellenszerét, hogy megmenthesse Izzyt, és együtt lehessenek, úgy a konkvisztádor is keresi az örök élet fáját, hogy megmenthesse spanyolhont és a királynőt, ezzel legyőzve az inkvizítort.

Az "jelenkori" élet végén Izzy már elfogadja a halált ("út a beteljesülés felé"), de Tommy nem. A múltban a konkvisztádor sem fogadja el a halált (iszik az élet fájából), ezért nem is lehet együtt a királynővel. A "jövőben" - ami könyv utolsó fejezete - viszont a végén megérti, hogy a halál csak egy út amelynek a végén újra együtt lehetnek.

Ezért is van az, hogy a "jelenkorban" inkább választja azt, hogy megpróbálja leküzdeni a halált és inkább a gyógyszer kifejlesztésével bajlódik, mintsem hogy az utolsó napokat Izzyvel töltse. Viszont a film végén megjelenik egy alternatíva. Az idejét nem a rák legyőzésére szánja, hanem kimegy Izzy után a hóra, tehát elfogadja a halált. Ez történik a jövőben is, az utolsó fejezetben, amit Tommy ír meg. Nem eszik többet a fa kérgéből (ami az örök életet jelentette számára), hanem elfogadja a halált, és a haldokló csillaggal együtt megszűnik az evilági léte, de Izzyvel a túlvilágon újra együtt lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a világirodalomban, amikor meghal egy ember, akkor vele együtt egy csillag is elpusztul

Továbbá érdemes megfigyelni, hogy mikor játszódik a jelenkorban a film. Télen. Ami a világirodalomban a halál toposza.

A fa is továbbá egy toposz, ami lehet az élet, illetve a szerelem toposza.

A gyűrű pedig Izzy és Tommy közti kapcsolatot szimbolizálja. Amikor a konkvisztádor meghal a film végén, akkor a gyűrűt elejti a fűbe, tehát a királynővel való szerelme nem teljesült be. Amikor Tommy inkább a rák elleni szer kifejlesztését választ, akkor a műtőben elveszti a gyűrűt, ami szintén az Izzyvel való kapcsolat megszűnését szimbolizálja. Viszont a "jövőben", amikor a csillaggal együtt elpusztul, akkor felhúzza a gyűrűt az ujjára, tehát az Izzyvel való kapcsolata beteljesült, újra együtt lesznek a halálban.

A "jelentben" is vérrel és tintával megpróbálja újrarajzolni a gyűrűt az ujján, de a gyűrű/szerelem már elveszett az evilági létben.

És, hogy miért ezért a kedvenc filmem. Ezért :)
Otherworld.hu
10. Totoro  PlayStation.Community tag
2013.02.02. 22:11:42
LV6
A Pankrátor nagyon jó film lett!
Bevallom őszintén, én A forrás című film nézése közben nem egyszer elsírtam magam. Engem nagyon megérintett.
Mirror, mirror on the wall..
9. neoptolemos  Apu ökölbe szorult keze
2013.02.02. 20:16:11
LV8
Válasz 8. Rambo üzenetére:
Ízlések és pofonok.
Konkrétan a Pankrátor az egyik kedvenc drámám.
Igazi férfi dráma, igazi férfiaknak. Az ellenkező nem számára teljesen értelmezhetetlen semmiség..
2013.02.02. 20:11:11
LV19
Válasz 6. neoptolemos üzenetére:
A pankrátor szerintem gyenge lett, a Pi-nél meg érezni, hogy az első munkája (ettől függetlenül jó film az is).
7. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2013.02.02. 19:51:35
LV5
most lett vége a filmnek, csak köszönni tudom az ajánlást, ezt a művet már nem is nevezném filmnek, ez annál jóval több, isteni volt (szó szerint)..
..loading, please wait..
6. neoptolemos  Apu ökölbe szorult keze
2013.02.02. 19:45:21
LV8
Aronofsky az egyik kedvenc rendezőm. Eddigi munkái mind különlegesek a maguk nemében, és összesem hasonlíthatók egymással.
5. Penge70  PlayStation.Community tag
2013.02.02. 19:35:20
LV22
szerintem elvont egy film:/
2013.02.02. 18:06:12
LV19
Csodálatos film, Aronofksy legjobbja, sokkal több értékkel bír, mint a túlhájpolt Requiem egy álomért.

Ami így hirtelen eszembe jutott és ajánlanám neked: Tarkovszkij: A tükör, David Mackenzie: Perfect Sense (magyar fordításban Hétköznapi pár) és Terrence Malick: Az élet fája.
2013.02.02. 15:03:10
LV1
Hát amikor én néztem, nekem teljesen az jött le, ahogy a múltban (én a "jövőt" veszem tényleges jelennek, és a napjainkban játszódó történések csak visszaemlékezések. Míg a középkor szimplán a könyv sztorija) ugye úgy van vége a sztorinak, hogy meghal a főszereplő nő, és egy fát ültet a sírjához a férje. És mivel megtalálta a halhatatlanság szérumát, így szépen addig élt, amíg el nem jött az emberiségben egy olyan technológiai fejlettség amivel, már szépen a kis fájával, ami felesége sírjából nőtt ki, és így a fában tovább él, szépen el tudott utazni arra a helyre a galaxisban, amire mindig mesélt neki a felesége, és ahol újra együtt lehetnek. Ami végülis össze is jött.
De nem tudom, nekem pl az Alice csodaországban film is tökre tetszett, mert az egészet úgy néztem, hogy Alice egy elmebeteg, és az egész film amit látunk csak az agyában ilyen torz fantázia szüleménye.
Des vitrines infinies
2013.02.02. 13:54:13
LV3
Válasz 1. Reenah üzenetére:
Szerintem fontosabb volt az az érzés, amit bemutattak egy-egy időszíkban, mintsem hogy egy inkvizítor (rák) Spanyolhont (királynőt->Izzy) veszélyezteti. Az idősíkok számáról meg annyi vélemény van ahány ember. Az egyszeri néző azt gondolhatja, hogy három van, ezért írtam azt. Szerintem csak egy van, a "jelen", a "jövő" pedig a könyv utolsó fejezete. De teóriákba most nem lenne bele a filmmel kapcsolatban, mert ahány ember annyi értelmezés :)
Otherworld.hu
2013.02.02. 13:34:39
LV1
Szerintem a story igenis elsődleges volt, és nagyon fontos. Am csak két idősíkban játszódik.
Des vitrines infinies
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV3
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2967 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Norbi
Fórumhozzászólások száma:
182 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
868 db
Utolsó belépés:
2018.12.18. 10:05:11
Regisztráció ideje:
2009.11.02. 20:40:46
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea