PlayStation.Community Blog ›› Britpopper

27 hozzászólás

2013.01.26. 16:19:55

Utolsó hozzászólás: gorbesz

2013.02.19. 18:12:14

Megosztás
Értékeld a blogot!
Talán az American Horror Story sorozatról mindenki hallott már. Igencsak felkapottá vált az utóbbi néhány hónap során, a 2. évadnak pedig pont a héten lett vége. Jómagam nem vagyok valami nagy sorozat-fan, az abszolút kedvencem örökké a Trónok harca marad amely mellé olykor-olykor becsatlakozott egy kis Dexter avagy Spartacus is. A jövőben viszont kissé változik a felállás hiszen az American Horror Story olyan nagy kedvencemmé avanzsált mindössze két évad alatt, hogy szorosan a Trónok harca után következik eztán a kedvenc sorozataim listáján. Az ismerkedésem vele úgy kezdődött, hogy belebotlottam a nevébe úton-útfélen. Valahogy minden olyan blogon említették amelyeket szívesen olvastam (és olvasok a mai napig), amikor pedig már az ismerőseim is elkezdtek áradozni róla, letöltöttem az 1. évadot, elhelyezkedtem kényelmesen, feltekertem a hangerőt és elkezdtem megnézni.

Az 1. évad:

Ez az évad a jelenben játszódik de kapunk visszaemlékezéseket a múltból. A középpontban a Harmon család (Ben az apuka + Vivien az anyuka + Violet a tinilány) áll akik az új éket reményében rejtélyes múltú, ám legalább olcsó új otthonba költöznek. Az anyuka + apuka közti elmérgesedett viszály hátterében egy megcsalás húzódik amely mély sebeket okozott mindkettejüknek, az új otthontól pedig az újrakezdést és kapcsolatuk helyreállását remélik. A lányuk az egésznek csak amolyan külső szemlélője volt, őt az új otthon mellett az új suli és az új osztálytársak is foglalkoztatják. Ez így leírva eléggé klisésnek tűnhet de szerencsére egyáltalán nem az. Mielőtt azt hinnétek, hogy a sorozat szimpla dráma katyvasz, le kell szögeznem, hogy mindez csak a háttérsztori megismerése szempontjából fontos. Ugyan mindez (főleg a megcsalás dolog) majd mozgatórugóként is funkcionál a későbbiekben, a főszerep hangsúlyosan átterelődik az új otthonként funkcionáló házra. Említett ház már évtizedek óta áll és valamilyen tragikus esemény mindig történt benne. Hol egy gyilkosság, hol egy...hmm, többnyire inkább gyilkosság, igen. Azokból viszont nem kevés. Nekem nagyon tetszett, hogy minden egyes részben kapunk egy kis visszatekintést a múltba. Ilyenkor a fontosabb események elevenednek meg és ismertetik a nézőt a házban korábban történt történésekkel. Azt majd elfelejtettem, hogy természetesen a kísérteties ház mellé jár a furcsa szomszéd (Constance), egy még furcsább tinisrác (Tate, akivel amúgy a család egy szem lánygyermeke igen szerelmes viszonyt kezd el ápolni), az apuka számára fiatalnak és kívánatosnak tűnő de valójában vén szatyor takarítónő (Moira) és fél tucat különc figura akik igen rejtélyesen viselkednek minden alkalommal. Az 1. évad hol ijesztő, hol egészen megkapóan drámai, hol pedig kifejezetten abszurd elemekkel operál. Utóbbira remek példa a kertben elásott, majd onnan visszatérő, halottnak hitt szerető avagy a szado-mazo latex ruhás alak aki kegyetlenül lemészárol két meleg pasast. A horror számomra a legjobban az 1920-as években játszódó visszatekintéseknél működött. Ott akadt olyan rész is amely annyira ijesztőre sikeredett (plusz pont a hátborzongató zenének), hogy nem is mertem odanézni, pedig ilyesmi sorozatnál előtte még nem fordult elő velem. Le a kalappal a készítők előtt.
Szóval az 1. évad nagy erénye mindenképp a múltba történő visszatekintésekben és a sztori csavarosságában rejlik. A színészek egyébként igencsak jól játszanak, erőltetett avagy közepes színészi játékokkal szinte nem is lehet találkozni benne. A sorozattal még csak most ismerkedőknek kifejezetten ajánlott hiszen remek kezdőlökést ad a beteg 2. évadhoz és emellett pedig egy tisztességes, jól összerakott, fordulatos és helyenként igen merész évadról van szó. Merész, mert néha tényleg olyan momentumokat sűrítettek bele amelyek finoman szólva is a tévésorozatok határait feszegetik, másrészt pedig gyengébb idegzetűeknél bőven kicsaphatják ama bizonyos biztosítékot. Az egész olykor már-már szürreálissá válik, a karakterek múltja egyre tisztább képet fest a néző előtt és a befejezés határozottan elgondolkodtató. Én úgy voltam az 1. évaddal, hogy biztos voltam benne, hogy ezt már nem tudják felülmúlni. Aztán jött a 2. évad és durván rám cáfolt ebben.

A 2. évad:

Az Asylum alcímet viseli. Szintén a jelenben kezdődik amikor is Adam Levine (a Maroon 5 énekese) meg a nője besurrannak a már rég bezárt Briarcliff Elmegyógyintézetbe egy kis etye-petye céljából. Miközben egymást jól elszórakoztatják Véres Arc legendájának felismételgetésével (akit pont eme elmegyógyintézetbe zártak be egykor), sorra járják a termeket és szobákat. Kufircolásukat sejtelmes zajok zavarják meg de ezeknek eredetének felderítése hamar véget ér mikor Adam egyik karját tőből levágja valaki egy szoba belsejéből. Ekkor visszaugrunk az időben, egészen 1964-be. A fő történeti szál egyébként végig a múltban játszódik, csak nagyon elvétve (és főként az utolsó részben) kapunk a jelenben játszódó eseményeket. Kísérteties ház helyett ezúttal a Briarcliff Elmegyógyintézet szolgáltatja a hátteret a borzalmaknak. Itt tartja fenn a rendet Jude nővér, akit az előző évadból megismert (és azóta már egy Emmy-díjat is besöpört) Jessica Lange alakít és külön ki kell emelnem, hogy ez a nő valami iszonyat tehetséges még mindig és játéka simán kenterbe veri az összes többi szereplőét együttvéve. Egyébként visszatér még pár ismerős arc az előző évadból csak ebben az évadban már más szerepeket játszanak, ugyebár. Fontos megjegyeznem, hogy az évad folyamán még mellékszerepekben is felfedezhetünk ismerősöket az előző évadból ami nekem speciel nagyon tetszett, öröm volt őket viszontlátni.
A retro érzés remekül átjön, a díszletek, a ruhák és a zenék mind-mind rásegítenek a 60-as évekbeli hangulatra. Ez az évad amúgy elég sok mindent próbál magába foglalni. Kezdve a földönkívüliektől (igen...), a Gonosz megtestesülésén át (ez egy igen erős vallási szál az évadban) egészen Véres Arc kegyetlenkedéséig. Utóbbi egy nagyon jól eltalált sorozatgyilkos lett aki kifejezetten nőkre specializálódott és gúnynevét onnan kapta, hogy előszeretettel nyúzta le áldozatai arcáról a bőrt, majd készített belőlük maszkot magának. Eme rémtettek elkövetésével vádolják meg az egyik szereplőt (nevezetesen Kit Walker urat) akit rögtön be is zárnak a Monsignor Timothy Howard által alapított Briarcliff intézményébe egy kis gyógykezelésre miután kiderül, hogy saját barátnőjével is végzett. Odabenn aztán felváltva terrorizálja őt Dr. Oliver Thredson (akinek nem kevés vaj van a füle mögött) és Dr. Arthur Arden az egykori náci tábori sebész. Az elmegyógyintézeten belül mindenféle rémséget el lehet képzelni, tébolyodott betegektől kezdve Dr. Arden titkos kísérletein keresztül az ördögűzésig bezárólag. Ide érkezik meg Lana Winters, az ifjú újságíró hölgy aki Véres Arc misztikumáról szeretné lerántani a leplet de csakhamar ő is pácienssé válik Jude nővér és a Gonosz által megszállt segítője (Mary Eunice nővér) kezei között. Idővel a barátokból ellenségek, az ellenségekből pedig barátok lesznek. A Gonosz munkálkodása a falak között rengeteg nem várt eseményt és esemény-láncolatot indít el miközben egyre több bonyodalom és cselszövés fonódik Briarcliff mélyén. A sztori rendkívül csavaros, kliséknek nyomát sem lehet felfedezni benne. Emellett pedig rendkívül érdekes is, a nézőt leköti, eléri nála, hogy igenis várja a következő részt. Én nagyon élveztem minden egyes epizódot, még a kevésbé a fő sztorihoz kapcsolódó mellékágakat is. Az atmoszférát pedig valami zseniálisan eltalálták. Eleve az elmegyógyintézet remek hátteret kínált de ehhez kellettek még az olyan "apróságok" is mint a remekül kidolgozott karakterfejlődések és az éveket átölelő profi forgatókönyv. Mindig jót mosolyogtam a központi társalgóban állandóan hallható francia dalocskán amely szüntelenül áradt a gramofonból és bár a betegek megnyugtatására és jókedvüknek fenntartására szolgált, a készítők elérték, hogy a dalból a nézőnek már inkább legyen herótja mikor ötödszörre is meghallja. Zseniális. A 2. évad sokkal betegebb, sokkal szürreálisabb, sokkal abszurdabb és olykor sokkal drámaibb mint az előzmény. És szintén nagyon merész hiszen nem minden sorozatban találkozhatunk például kendőzetlenül bemutatott nekrofíliával avagy őrült náci tudóssal és annak rémtetteivel. De mindezek csak apró részletek, az évad egésze olyannyira egyedi és hangulatos, hogy vétek lenne kihagynia bárkinek is akit csak egy kicsit is felcsigázott az ajánlóm.

Az American Horror Story eddig két igen erős évadot tett le az asztalra és már javában készül a 3. évad. Az 1. évad remek bevezetés ebbe a különc hangulatú, igazán egyedi hangvételű miliőbe. A 2. évad pedig egy kiforrott, minden elemében profi évaddal ismerteti meg az érdeklődőt amely sokszor átcsap valami egészen másba (a "The Name Game" epizódban látható táncolós jelenet valami egészen elképesztően zseniális) de alapvetően a széria legjobb elemeit vonultatja fel. Tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a sorozatot mert ilyet sem lát minden nap az egyszeri tévénéző, nem mellesleg pedig az utóbbi idők legmerészebb és legkülöncebb szériájáról van szó. Kíváncsian várom a 3. évadot tehát. Magasan van ama bizonyos léc de ha más nem akkor az American Horror Story biztosan képes rá, hogy megugorja. Idén ősszel minden kiderül.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
27. gorbesz  PlayStation.Community tag
2013.02.19. 18:12:14
LV1
Válasz 19. Britpopper üzenetére:
nekem legjobban zachary quinto alakitasa tettszett :D az a hűs alak, zsenialis volt. nagyon kivancsi leszek a 3. evad milyen temaban/korban lesz megalkotva, de egy hatso hang azt sugja hogy vmi modern nagyvarosi.
26. gorbesz  PlayStation.Community tag
2013.02.19. 18:10:57
LV1
Válasz 9. Onimushaman üzenetére:
lana banana. meg kimondani is jo :) nagyon nagy jelenet volt.

nem tudom hogy vagytok vele, de nekem nagyon bejott a francia lemez, alig vartam hogy ujra halljam :D

tessek :DDDDDDDD
http://www.youtube.com/watch?v=f0dJeB3RAtc
25. Reenah
2013.01.29. 10:39:07
LV1
Válasz 24. Reenah üzenetére:
*két főszereplő nem szerettette meg magát velem*
Des vitrines infinies
24. Reenah
2013.01.29. 10:36:20
LV1
Válasz 22. Ragle üzenetére:
Pont azt írtam, hogy semmi bajom nem volt ezekkel a komikusabb részekkel, sőt nagyon tetszettek.
Mondjuk nekem pont a 3 főszereplő (a házaspár és a szomszéd nő) színészi játéka, ami nagyon nem tetszett, és ezzel ellentétben pedig az összes többi "mellék" szereplő briliáns volt. Pl a meleg házaspár sokkal jobban lekötött, mint maga a fő történeti szál, mert egyszerűen a két főszereplő szerettette meg magát velem. Mondjuk ez amiatt is lehet, hogy negatív karakterek, mint mondjuk majdnem az összes szereplő :)
Des vitrines infinies
23. Britpopper  PlayStation.Community tag
2013.01.29. 09:11:17
LV1
És most a 2. évadhoz szeretnék fűzni valamit de aki még nem látta végig, az ne olvassa el.

SPOILER ALERT!

Amikor Kit és a Monsignor beszélgetnek az irodában és a falra vetül az árnyékuk akkor remélem nem csak nekem tűnt fel hogy egy jelenetben a Monsignor árnyéka előbb nyúl a pohár után és iszik mint az ember maga! Na, ez vajon mit akarhatott jelenteni?

SPOILER VÉGE

Érdekes és értékes sorozat ez, az biztos.
22. Ragle  PlayStation.Community tag
2013.01.29. 09:08:35
LV5
Válasz 14. Reenah üzenetére:
Azért, mert benne van a címben, hogy "horror", még nem kell félelemkeltésre gondolni. A horror ezer, és ezer dolog lehet, ez egy főzsáner, aminek rengeteg alműfaja létezik. Az AHS első évada szerintem pont, hogy a második felére lesz élvezhető, mert az elején annyi megválaszolatlan kérdés van még, hogy pont attól nem lesz izgalmas, mert gyakorlatilag bármi történhetett, nem volt megmagyarázva.
Második évadra pedig mégkevésbé lesz ijesztő, de attól a sorozat még jó. Abba felesleges belekötni, hogy szar, mert nem horror, pedig az a címe. Ez elég gyerekes :)
21. Britpopper  PlayStation.Community tag
2013.01.29. 09:08:21
LV1
Válasz 15. simon7109 üzenetére:
Nálam csak a végén rezgett egy kissé a léc, mégpedig a szüléses téma miatt. Az egy elég nagy klisé volt, nyugodtan megoldhatták volna másképp de azért pozitívum hogy az évad végét nem szúrták el és sikerült egy méltó lezárást kanyarítaniuk. Nekem a Halloween idején játszódó 3 epizód volt az etalon, azokat valami zseniálisan fűzték egymásba. A 2. évad pedig végig nagyon lekötött, jobban érezhető rajta a profizmus és hogy ez a széria igen jelentőségteljessé nőtte ki magát.

Arra én is nagyon kíváncsi vagyok hogy mi lesz a 3. évad témája mert ezt a szintet megugrani már nagyon nehéz lesz. Alapvetően ez az egész elmegyógyintézet annyira eltalált helyszín volt hogy elképzelésem sincs hogy mivel fognak előrukkolni az ősszel induló 3. évadra.
20. Britpopper  PlayStation.Community tag
2013.01.29. 09:03:14
LV1
Válasz 14. Reenah üzenetére:
Helyenként elég elvont, abszurd és szürreális de néhol egy kevéske humort is fel lehet fedezni benne és ez egyfajta sajátos, egyedi ízt ad az egésznek. A 2. évadban ilyesmivel már szinte egyáltalán nem lehet találkozni (kivétel a már említett "Banana Song" amin mindig jót mosolygok), ott már a horror jóval fajsúlyosabban van jelen. És horror karakterek szempontjából szerencsére akad belőle elég sok változat, az okos sorozatgyilkostól (Véres Arc) kezdve, az őrült sorozatgyilkoson (a gyilkos Mikulás) át egészen az Ördögig bezárólag.
19. Britpopper  PlayStation.Community tag
2013.01.29. 08:57:16
LV1
Válasz 13. gorbesz üzenetére:
Szerintem is a 2. évad a kiforrottabb. Már maga az elmegyógyintézet is remek helyszín volt. A szereplőknek meg én is nagyon örültem, függetlenül attól hogy már az évad előtt lehetett tudni hogy nagyjából kik lesznek benne. Ahogy azt is lehet már most tudni, hogy Jessica Lange a 3. évadban is benne lesz megint. Azért egy-két meglepetés-szereplő így is akadt szerencsére.
18. Britpopper  PlayStation.Community tag
2013.01.29. 08:53:11
LV1
Válasz 9. Onimushaman üzenetére:
Hát az valami epic moment volt. Egyáltalán nem vártam, teljesen kilógott a sorozatból de mégis tökéletesen működött abban a pillanatban. Elég jól vázolta hogy mennyire sokszínű szériáról van szó.
17. Britpopper  PlayStation.Community tag
2013.01.29. 08:51:34
LV1
Válasz 3. Ra1D3n üzenetére:
Köszönöm, ezekre is sort fogok keríteni hamarosan. :)
16. Britpopper  PlayStation.Community tag
2013.01.29. 08:50:19
LV1
Válasz 2. Ragle üzenetére:
Akadt még egy nagy kedvencem, a The River. Amolyan ál-doku, kézikamerás sorozat volt ami az Amazonas-vidékén játszódott és egy eltűnt kutató után indult csapatról szólt. Nekem nagyon tetszett, helyenként igazán félelmetes is volt de sajnos a tengerentúlon nem lett valami sikeres ezért nem is lesz már 2. évad.

Amit most nagyon várok az a Bates Motel ami a Psycho-ban megismert Norman Bates fiatalkoráról fog szólni, amolyan Hannibal Rising módra.
15. simon7109  PlayStation.Community tag
2013.01.29. 00:17:33
LV18
Válasz 14. Reenah üzenetére:
Én is kb ezt éreztem az első évadnál.
Minél jobban haladtunk előre, valahogy annál jobban ment át kicsit unalmas részekbe. Néha már olyan volt a veszekedések miatt mint valami szappanopera...
Ezeket a jeleneteket leszámítva mondjuk jó volt a második fele is, nekem tetszett.

Most vagyok a 2. évad 4. része után.
Eddig jó, de nekem az 1. évad eleje jobban tetszett. A szellemes téma jobban bejött.
Kíváncsi vagyok mi lesz a 3. évad témája.
PSN: misi2mezei
14. Reenah
2013.01.28. 23:36:52
LV1
Megnéztem az első évadot a blog hatására. És hát valóban jól indul nagyon is. De a második felétől átmegy egy kicsit öniróniába és komédiába. Mármint mindezt pozitív értelemben írom, de akkor egy horrortól azt vártam, hogy minden rész félelmetes lesz. Remélem a második évad jobb lesz. Főleg az volt meglepő, hogy ahogy haladott az évad úgy lett egyre kevésbé érdekfeszítő, unalmas. Azért én ilyet nem éreztem egy Dexternél, vagy Board Walkempirenél.
Des vitrines infinies
13. gorbesz  PlayStation.Community tag
2013.01.28. 06:38:40
LV1
hibatlan. az elso evad a kozepeig nagyon ottvan, utana kicsit leul.
a karaktereket nagyon jol bevalogattak.

nade a masodik evad. itt mindenki kitett magaert, azok is akik a diszletet raktak ossze. minden korhu, minden a helyen van. tobbszor is volt hogy megallitottam a filmet csak hogy megnezzem mi van a hatterben.
manapsag nagy dolog ujat mutatni, foleg a horror zsanreban.
meg jo hogy most nezem a masodik evadot es nem kell heteket varni :D

spoiler: ----- az meg hogy az elso evad karakterei ternek vissza a masodikban egy uditoen jo dolog, ugyanis nagyon hozza lehetett szokni az alakitasokhoz. 10/10
12. simon7109  PlayStation.Community tag
2013.01.27. 21:14:02
LV18
Válasz 11. Ragle üzenetére:
Nem volt jobb dolgom ma és nem tudtam abbahagyni:D
PSN: misi2mezei
11. Ragle  PlayStation.Community tag
2013.01.27. 20:09:45
LV5
Válasz 10. simon7109 üzenetére:
Színészekből pár megmarad, de teljesen más szerepben. Egyébként minden más.
Amúgy nem szórakozol, elég gyorsan kivégezted :D
10. simon7109  PlayStation.Community tag
2013.01.27. 20:04:59
LV18
Végeztem az első évaddal:)
Nagyon jó volt. A vége meg:D
Az itt leírtakból gondolom, a 2. évad semmiben sem kötődik az elsőhöz, tehát teljesen független ugye?
PSN: misi2mezei
9. Onimushaman  Szerkesztő
2013.01.27. 15:47:28
LV24
Válasz 8. simon7109 üzenetére:
Mindent elmagyaráznak, zseniális sorozat.

Jól leírtad a dolgokat Brit.
Most fejeztem be a 2. évadot, odáig vagyok meg vissza tőle!
A "banana song" akkor wtf volt, hogy egyből le is töltöttem YT-ről. :D
señor
8. simon7109  PlayStation.Community tag
2013.01.27. 11:35:41
LV18
Most kezdtem el nézni ennek a hatására. Eddig 3 részt néztem meg. Hát, vannak benne olyan részek ahol rendesen kirázott a hideg:D
Mondjuk jelenleg abban a gondban vagyok, hogy egyre több szereplő van és fogalmam sincs, hogy ki kicsoda és, hogy mi a kapcsolat köztük.
(na meg, hogy hogyan jut be a szomszéd állandóan a házba)
Remélem majd a későbbiekben el lesz magyarázva benne minden.
PSN: misi2mezei
7. noozi  PlayStation.Community tag
2013.01.26. 21:52:50
LV17
Az első évad maradandót alkotott a számomra,tisztára magával ragadott amíg néztem. Hatása alatt voltam napokig :)
PSN ID; No_Ozi_
6. Onimushaman  Szerkesztő
2013.01.26. 21:03:11
LV24
Zseniális sorozat, a 2. évad utolsó részét még nem láttam.
señor
5. Ragle  PlayStation.Community tag
2013.01.26. 18:00:28
LV5
Válasz 4. Lil üzenetére:
13 x 45 perc
4. Lil  ¯\_(ツ)_/¯
2013.01.26. 17:51:50
LV21
kb hány részes egy évada?
3. Ra1D3n  PlayStation.Community tag
2013.01.26. 17:42:31
LV1
Már régóta szemezek ezzel a sorozattal. Én is fórumokon olvasom a részértékelőket, hogy mennyire király sorozat stb. Egyszerűen nem tudom még mikor, de fogok neki esélyt adni, mert nagyon érdekel. Egyébként ha már sorozatok, merem ajánlani a Kaliforgiát(GoT-al együtt a két kedvenc sorozatom), valamint a The Big Bang Theory-t(szigorúan eredeti hang+felirattal).
2. Ragle  PlayStation.Community tag
2013.01.26. 17:08:01
LV5
Épp most írtam a filmes topikban, mert az előbb fejeztem be a 2. évadot. Nagyon jó volt.
Amúgy nézz csak nyugodtan még sorozatokat, ha a GoT/Dexter/Spartacus hármasa eddig a favorit, akkor szerintem a legjobbakat még nem ismered :)
1. HunNicoBellic  Mérnök Úr
2013.01.26. 16:59:38
LV17
Meglesem ezt a sorozatot, érdekesnek tűnik.
trance 'n' progressive
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV1
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
768 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Britpopper
Fórumhozzászólások száma:
43 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
20 db
Utolsó belépés:
2019.12.08. 07:50:03
Regisztráció ideje:
2013.01.07. 13:41:58
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea