PlayStation.Community Blog ›› Greg-T

22 hozzászólás

2013.01.21. 22:36:34

Utolsó hozzászólás: Greg-T

2013.03.26. 13:47:23

Megosztás
Értékeld a blogot!
A következő néhány sor azoknak szól, akiknek még nincs birtokában a Heavy Rain című mestermű, esetleg gondolkoznak a beszerzésén, vagy netán meg sem fordult a fejükben, hogy részesei legyenek ennek a Csodának.

Az utóbbi időben (értsd: utóbbi évek) úgy éreztem nincs olyan játék ami igazán megfogna. Utóljára a Metal Gear Solid 4 volt olyan hatással rám, amilyet szeretek érezni. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek kiváló játékai ennek a generációnak, ott van például az Uncharted sorozat, amely 100-ból 99 ember szerint a világ legjobb játéka. Valószínűleg így van, ezért tavaly gondoltam teszek egy próbát az első résszel, de nekem nem ütött az egyébként profi megvalósítás. Nem a stílusom, sajnos.

Kiégtem, vagy csak kevesebb nyugodt idő jut a kikapcsolódásra, valami tudtam, hogy nem stimmel, és a jelen generációt hibáztattam, hogy nincs olyan téma az ezerből ami (a bevált recepteken kívül, amelyek a PS1 óta velem vannak) előhozná azt az érzést, hogy nem csak porfogónak alkalmas a jelen idők konzolja.

Valljuk be sikertörténekre alapozni nem nehéz. Azok a szériák amelyek elindultak már 10 éve, ha csak a fele szintet hozzák minőségben, szeretjük, mert megszerettük. Nem most, hanem akkor, amikor megismertük. Úgy gondolom minden generációnak kell egy játék, amire azt mondjuk: igen ezért megérte PS1-2-3-at venni.

Playstation-ön számos ilyen volt, kiemelnék egyet: Metal Gear Solid.
Playstation 2-n megkaptuk a gyönyörű folytatásait, de ott is volt maradandó, olyasmi, amit azelőtt nem láttunk: Shadow Of The Colossus (még a kevésbé sikeres Ico-t is a szívünkbe zártuk miatta).

Ezekre a művészeti alkotásokra a "játék" szó degradáló. Játék a Cod, az Angry Birds és barátai, azt hiszem joggal állíthatom, hogy ezek a történetek jóval túlnőttek már a "játék" kategórián, amiből nem lehet filmet csinálni, nem lehet elmesélni, hanem át kell élni.

Mindkét generációban megvoltak a gyöngyszemek, amelyek arra sarkalltak, hogy harmadik alkalommal is a Sony gépének szavazzak bizalmat, sosem volt Xboxom, vagy más konzolom, mert nekem a PlayStation A Konzol.
Sajnos a megalapozott szériák 1-1 lövése után nem találtam a helyem ebben a generációban. Áttértem egy időben pc-re, eljátszogattam Crysis-szal, Maffia 2-vel, Dirt 3 sem maradt ki, de nem adták ezek a dolgok "azt" az érzést amit kerestem, a csillogó-villogó grafikai mázon kívül (ami először lenyűzög aztán megszokod és lesz*rod) nem nyújtanak többet.
Jó ideig csalódottsággal töltött el ez a generáció.

A megjelenésénél én is felkaptam a fejem a Heavy Rain hallatán.
A történet érdekelt, gyilkosos, nyomozós, több szereplő, több sors, több nézőpont, a történet, a döntések saját irányítása. Kell.
Aztán egyre többen aggatták rá az "interaktív mozi" jelzőt, ami egy jó időre el is vette a kedvem az egésztől, nem egy 20 órás movie-t akartam nézni, amiben néha ritmusra (ahogy a játék engedi) nyomhatok egy X-et, és ebben ki is merült az interaktivitás. Ráadásul amikor megnéztem egy-két gameplay-t, hogy tényleg így van-e, olyannak is tűnt.

Végül úgy voltam a dologgal, hogy ha még fellelhető egye-fene, megnézem, mit tud. Az évek alatt valahogy mindig felmerült bennem, nem hagyott nyugodni. Nem akartam utánajárni, több gameplay-t nézni, vagy elolvasni a történetét, nem szeretek valamit előre megismerni. Egy-egy trailer és a zenéje előkerült valahogy mindig, jelezve, hogy nem kellene kihagyni.

Kezdés.

Kibontom a fóliát, kinyitom a tokot, lemez be. Figyelmes leszek egy négyzet alakú kis papírra. "love, hate" feliratok, meg pár vércsepp.
Nem extra kiadás, mégis egy kis kedvesség, egy kis hangulatba hozás, tetszik.

A lemez behelyezése után telepítés, jó cigi.... de várjunk csak.
A folyamat alatt megjelenik pár utasítás, ami arra szólít, hogy vegyük ki a papírt a tokból, és kezdjük el szépen hajtogatni.
Origamit. Nem hittem volna, hogy megtanít ilyenre egy "játék", és mire a telepítés kész, én is pont kész lettem a saját kis origami madarammal. A gyilkos hajtogat ilyeneket az áldozatai mellé.
Akkor most én vagyok az? :) Rég töltött el ilyen őszinte mosollyal már az első pár lépés, egyszerű, ötletes és "behúz" a történetbe.

Első néhány fejezet
(ami nem árul el sokat, mert még én is az elején járok)

A remekmű alkotói, a Quantic Dream, megtalálta a tökéletes megoldást minden tekintetben. Nehéz megfogalmazni, először a technikai dolgok tűnnek szembe.
Az ember reggel felkel az ágyból, fogat mos, borotválkozik, lezuhanyzik, felöltözik. Ezzel a néhány alapvető lépéssel indulunk neki a drámai történetszálnak. A hangulatot Normand Corbeil varázslatos zongorajátéka hozza meg, amely már érezteti, hogy nem egy vígjáték lesz a következő néhány 10-20 óra.
A kontroller mozgásérzékelését és minden tulajdonságát kihasználva operál a program. Úgy belevisz az eseménybe, hogy akár rendelkezel move-val, akár csak sima joy-jal játszod, készülj fel, mert ott leszel az események sűrűjében. A készítők egyszerűen, mégis innovatívan nyúltak az irányításhoz.

Alapvető dolgok.

Felkelni reggel, körülnézni otthon, játszani a gyerekekkel, segíteni a feleségednek lepakolni a cuccokat amiket a boltban vásárolt. Mégis olyan részletességgel van kidolgozva minden egyes momentuma a hétköznapi életnek, hogy akkor is élvezném az elejétől a végéig, ha csak erről szólna az egész. Itt már megfogott.

Bonyodalom.

Elmegyünk a családdal vásárolgatni, amely első főhősünk életét gyökeresen megváltoztatja. Az idilli kép egycsapásra megtörik, mikor Ethan elveszíti egyik fiát. A tökéletesen bevezetett, a játékost csodálkozásra terelő hangulat egyszercsak átfut egy sötét, minden negatív érzelmet megmozgató irányvonalba.

2 évvel később Ethan épp egyetlen fiát viszi el magához, és ismét az általános dolgok kerülnek előtérbe.
Próbálsz beszélgetni a fiaddal, de a fagyos hangulat végig érezhető, mint ahogy az a fájdalom is, amit Ethan és fia Shaun érez, Jason elvesztése miatt.

Technikai rész: Shaun épp készül megírni a házi feladatát.
Kimegy a konyhába az asztalhoz, felkapcsolja a villanyt, kihúzza a széket, kinyitja az iskolatáskáját kiveszi a füzetet és a tollat (!) majd neki ül tanulni. Ha éhes, de nem adsz neki nassolni valót, feltalálja magát, a konyhaszekrény elé tolja a széket, felmászik, és vesz le magának. Hihetetlen részletesség.

Hasonlóképpen nyűgöz le az FBI-os szereplőnk kicsiny virtuális szemüvegének tárháza, ilyenkor csettint egyet az ember az ujjával, na EZ kell ide, igen csak a PS3 tud ilyet, csak Nekünk van itt, PS3 tulajoknak a Heavy Rain.

A műremek egyszerre nyűgözi le a technikai dolgok rajongóit, drámai története könnyeket csal az ember szemébe, és mint már említettem, magába ránt, nem játszod az eseményeket mint más játékoknál, hanem ott vagy. Nem kell ehhez 3D szeműveg sem.

Számomra egy játék akkor válik egy magasabb rend közé besorolandó alkotássá amikor meg tud siratni. Az összes Metal Gear képes erre. A Colossus is. De mindegyik csak a végén. Így van rendjén. A Heavy Rain fél óra után elszorítja a torkom, és fátyolos lesz a szemem. Pedig egyáltalán, még csak elgondolni sem tudom mit érezhet az apa aki elveszti fiát, de a Quantic Dream mesterei megtalálták az utat, hogy közvetlenül adjanak át érzéseket.

Az "interaktív mozis" félelmem nem igazolódott be. A karakterekkel oda megyünk ahova szeretnénk, rögzített kameralássból vagy épp harmadik személy nézetet használva, az összekötő filmeket pedig nem nézed, hanem döntést hozol, a részese vagy. Tökéletes egyensúly.

A megvalósításban az is meglepett, hogy például a plázában a tömegben sétálva, nem véltem felfedezni "klónozott" karaktert, a tömeg minden egyes tagja más és más volt.

Kommentjeimben gyakran említem a PS3 grafikai képességének hiányait. Na az itt nincs. Hozza a mai színvonalat annak ellenére, hogy nem olyan anyagról beszélünk amit a múlt héten dobtak piacra. Gyöngyörű textúrák, tökéletes élsimítás, minden megvan ami kell. Érdekes, hogy ha valami pixeles foshalmaz lenne, akkor is pontosan így tetszene, de mindennek a tetejébe még gyönyörű is.

Bár nem játszottam még ki, de már most elmondhatom, hogy igen, a PlayStation harmadik generációjának is elkészült az a gyöngyszeme, amiért úgy érzem érdemes PS3 tulajnak lenni.
Mert ezt nem tudja akinek Xboxa van, nem tudja aki pc-n játszik.
Ha generációnként csak egy ilyen van, akkor ott a helye a ps-nek a tv alatt. Tovább megyek: ha csak a Heavy Rain lenne a ps3 egyetlen játéka, akkor is érdemes lenne megvenni miatta az egész konzolt.

Ezzel zárom soraimat, örülök, hogy leírhattam az élményeimet és remélem meghoztam a kedvét annak, aki eddig esetleg hezitált, vagy úgy van vele "áh ez nem nekem való".

De ez Neked való. És ha nincs meg rohanj, telefonájl, kattints, szerezd meg. Mindegy mi a kedvenc játék stílusod, autózol, lövöldözöl, tetriszezel, ez a cím mindenek felett áll.

Most mennem kell, folytatom ezt a lebilincselő tökéletes remekművet, minden egyes percére kíváncsi vagyok, vajon hogyan tovább.

Köszönjük Sony, köszönjük Quantic Dream.
*az élménybeszámoló a Heavy Rain 'Director's Cut' kiadása alapján készült
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
22. Greg-T  Kitiltott felhasználó
2013.03.26. 13:47:23
LV2
perfect crime + pár ending és platina :)
21. wallace  Dark Passenger
2013.01.28. 19:09:49
LV18
Válasz 19. HUN_Chris0129 üzenetére:
Hajjaj! Itt gyakorlatilag kotelezo az osszes endinget latni ahhoz hogy kerek egesz legyen a tortenet.
20. wallace  Dark Passenger
2013.01.28. 19:09:02
LV18
Válasz 18. Lackooo üzenetére:
Megvan! :)
19. HUN_Chris0129  PlayStation.Community tag
2013.01.25. 03:16:27
LV4
Válasz 18. Lackooo üzenetére:
Pedig ennél még van is értelme a különböző befejezések miatt!
PSN ID: HUN_Chris0129
18. Lackooo  Hackerman
2013.01.23. 22:02:03
LV16
Aki platinára hajt az kösse fel a bugyikát. :)
PSN ID: Lacek84 -==#1HUN in Dead Nation==-
17. zola0306  SonsOfSaRock
2013.01.23. 18:11:05
LV16
Válasz 16. HUN_Chris0129 üzenetére:
Legjobb!
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
16. HUN_Chris0129  PlayStation.Community tag
2013.01.23. 16:41:17
LV4
Ez a zene is nagyon ott van!!!

http://www.youtube.com/watch?v=d_9Nl3CZrnw
PSN ID: HUN_Chris0129
15. Britpopper  PlayStation.Community tag
2013.01.23. 10:21:00
LV1
Válasz 10. Attis37 üzenetére:
Jómagam is. A Fahrenheit nekem anno még PC-re volt meg, azon nyüstöltem de sosem volt valami csúcskategóriás gépem ezért gyakran meg-megakadt rajta. Emlékszem, a játékot este 9-10 felé fejeztem be pedig már délután nekiültem. Egyszerűen annyira akadt hogy képtelen voltam a végső harcnál legyőzni az ellenfelet ezért mindig a "rossz" befejezést kaptam.

A Heavy Rain gyökerei pedig valahol a point n' click játékok fénykoránál kezdődnek de természetesen már a Fahrenheit továbbcsiszolt mechanikáját követve prezentálnak egy olyan kiváló alkotást amelyet tényleg nem elég csak egyszer végigjátszani. Kifejezetten ajánlom még a Taxidermist DLC-t is hozzá, amely ugyan elég rövid de annál élvezetesebb.
14. csavar  PlayStation.Community tag
2013.01.22. 23:44:22
LV1
Én a héten veszem meg, mivel a múlt héten lett egy Super Slimem, ezt beszerzem hozzá :) Köszi az írást!
"Minden aminek kezdete van, véget is ér."
13. Adamska  PlayStation.Community tag
2013.01.22. 22:43:55
LV2
Válasz 12. Greg-T üzenetére:
ha meg nem tudod, ki a "gyerekrablo", akkor nagy meglepetes fog erni. bar igy visszagondolva, kisse eroltetett, na de, mindegy .)
12. Greg-T  Kitiltott felhasználó
2013.01.22. 21:50:37
LV2
Válasz 9. perecke üzenetére:
Kicsit én is tartottam attól, hogy hogyan írjam le akár az elejét is anélkül, hogy bármit elárulnék. Ma folytattam, kezdenek alakulni a szálak, és elárulom, hogy semmit sem árultam el. Egyre brutálabb :)
11. Kencsu
2013.01.22. 18:49:06
LV1
Egyik all-time kedvencem. HATALMAS játék. Ekkora érzelmi töltetet szerintem még egyetlen játéktól sem kaptam "pályafutásom" során.
10. Attis37  PlayStation.Community tag
2013.01.22. 18:48:04
LV5
Válasz 5. Britpopper üzenetére:
Mostanság szereztünk be egy használt PS3 masinériát,azóta lázasan böngészem a konzolboltok,használt játékokkal foglalkozó gámák weboldalait.A Fahrenheit óta különösen szerelmese vagyok a tartalmas sztorival megáldott,érzelmeket felkorbácsoló játékoknak.
Az életben legfontosabb a Család.
9. perecke  PlayStation.Community tag
2013.01.22. 17:31:46
LV5
Nincs több kérdésem!Kösz ezt az irást,bár mint ha szpojleres lett volna egy kicsit.Eddig is tudtam hogy ez egy remekmű,de angoltudásom minimális ezért hagytam ki.a jövőben mindenképp beszerzem.
Kivittem a Super Mariot...balra!!!
8. Alien  PlayStation.Community tag
2013.01.22. 12:26:57
LV10
jó kis írás, hatalmas játék. tényleg igaz, hogy akkora hatása van, hogy kökemény érzelmi hullámokat éltem meg vele.

David Cage egy zseni, a Project Kara videó a generáció legnagyobb csodája. Annyira vérporfi az egész, hogy minden elbújhat mögötte.
7. neoptolemos  Apu ökölbe szorult keze
2013.01.22. 12:15:44
LV8
Nálam is etalonnak számít.
Örökre a memóriámba égtek azok a jelenetek amikor a GPS géphangja utasítja a csávót, hogy mit csináljon, hova menjen például az autópályán vagy éppen az ujjával..
Sajnálom hogy el kellett cserélnem.
6. zola0306  SonsOfSaRock
2013.01.22. 10:10:53
LV16
Válasz 4. zola0306 üzenetére:
Bár ez nem a zenéje,de igen-igen jól összehozták!
Annyira nyomasztó és jellemző a játékra ez a zene...

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SPOILERES LEHET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=KFuKR3qKrWg
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
5. Britpopper  PlayStation.Community tag
2013.01.22. 09:42:15
LV1
Volt szerencsém a Move Edition-t tolni, remek élmény volt. Tervezem a beszerzését magam is, talán néhány héten belül sor is kerül rá. Valóban egy korszakalkotó játék. A készítők előző alkotása, a Fahrenheit (másnéven Indigo Prophecy) is nagy kedvencem volt, tavaly ősszel játszottam végig megint.
4. zola0306  SonsOfSaRock
2013.01.22. 09:37:04
LV16
Alapmű.
A zenéjét a mai napig hallgatom,a játék a polcon.
Még nem platináztam ki,úgy vagyok vele h majd ha kedvem lesz végigtolom még,mivel igen sok a befejezés....
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
3. probi  PlayStation.Community tag
2013.01.22. 09:36:23
LV8
Azt hiszem szinte mindent leírtál amit kellett, valóban kihagyhatatlan darab! Ha a Move Editiont vetted meg megtalálod benne a hivatalos soundtracket is valamint a Taxidermist DLC-t. Ez elég rövid viszont annál inkább egy erős adrenalinlöket!
2. iTis  PlayStation.Community tag
2013.01.22. 08:21:15
LV3
Vétek lenne kihagyni!!! Én ráadásul PS MOVE-val nyomtam, szerintem úgy még élvezetesebb :))
1. wallace  Dark Passenger
2013.01.22. 00:15:19
LV18
En is most nyomom, besza-behu. Kabe a felenel vagyok, 1-2 nap es befejezem, es ezt talan ki is platinazom.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
Kitiltott felhasználó
PSC Kredit
1482 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
vvv
Fórumhozzászólások száma:
9 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
550 db
Utolsó belépés:
2013.12.19. 11:08:59
Regisztráció ideje:
2011.02.21. 17:20:17
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea