PlayStation.Community Blog ›› CortezCorleone

51 hozzászólás

2012.12.17. 06:49:38

Utolsó hozzászólás: Dolly91

2013.01.06. 19:47:02

Megosztás
Értékeld a blogot!
Ez a bejegyzés már régóta fogalmazódik bennem, most végül rászántam magam, hogy valamit összehozzak a témában. Szerintem marha érdekes, hogy a világ túlsó felén mennyire más ez az egész párkapcsolati téma, mint mondjuk otthon. Nyugati fejjel én is azt gondolom, hogy viszonylag egyszerű dologról van szó: találkozik egy férfi és egy nő, szimpatikusak lesznek egymásnak, majd összejönnek, járnak, utána szerelembe esnek, kinek melyik kifejezés tetszik jobban. Könnyűnek hangzik, nem? Itt nem ennyire egyszerű a helyzet.

Elöljáróban annyit kell tudni, hogy a távol-keleti kultúrkör elég erősen férfiközpontú, illetve családközpontú. Ez Konfuciuszra vezethető vissza, aki társadalomfilozófiájában öt nagy alá-fölérendeltségi viszonyt határozott meg: öreg-fiatal, apa-fiú (tágabban véve szülő-gyermek), uralkodó-alattvaló, férj-feleség, idősebb barát-fiatalabb barát. Bár nyilván a globalizáció ezeket a távol-keleti társadalmakat is elérte, és elkezdtek változni a dolgok, de szerintem józan paraszti ésszel is belátható, hogy a 20-25 éve tartó globalizációs folyamat nehezen vetekedik a többezer éves kulturális beágyazottsággal. Szóval nyugati szemmel nézve nagyon nehéz lehet nőnek lenni Ázsiában.

Na de térjünk vissza az eredeti témánkra. Nyugaton eléggé elterjedt az, hogy általános iskola végén vagy a középiskola során, tehát a tinikorban az ember lányának/fiának van barátja/barátnője. Ez teljesen természetes dolog, manapság szerintem senki nincs, aki megbotránkozna ezen. Kivéve Kínában… Itt ugyanis ez egyáltalán nem elterjedt, a fiataloknak kb. az egyetemig egyáltalán nincs és sokszor nem is lehet párkapcsolatuk. Ismerőseim közül többen mondták, hogy egyes középiskolákban retorzió is jár azért, ha valakiről kiderül, hogy párkapcsolatban él, akár ki is rúghatják őket az adott oktatási intézményből. A tanárokon és az iskolavezetésen kívül a szülők sem igazán értékelik azt, ha a csemetéjük egyetem előtt kezd érdeklődni a másik nem iránt, mivel úgy tartják, hogy egy középiskolásnak a legfontosabb dolga a tanulás, lehetőleg éjjel-nappal, amíg ébren van, csak tanuljon, és ne akarjon szórakozni. Szóval itt középiskola alatt tanulnak a tinik, mint a gép, másképp nem nagyon van esélyük bejutni jó egyetemre, ha nem jutnak be jó egyetemre, akkor esélyük sincs arra, hogy jó munkahelyre kerüljenek. A társadalmi mobilitás ilyen körülmények között meglehetősen nehézkes. Ez egyébként Japánra és Dél-Koreára is teljes mértékben igaz, nem véletlen, hogy a fiatalkori öngyilkosságok száma az egyetemi és a középiskolai felvételi eredmények kihirdetésekor ugrásszerűen megnő ebben a két-három országban. Óriási nyomás van szerencsétleneken tizenpáréves koruktól kezdve…

Ha a kínai diák bekerül az egyetemre, elindul a függetlenedési folyamat a szülői háztól. Itt ugyanis sokszor a helyben lakóknak is kötelező beköltözni a kollégiumba. És itt nincs hetente/kéthetente/havonta hazajárás, ami mondjuk otthon eléggé jellemző, mivel akkora távolságok vannak, hogy nem megoldható. Nekem például van olyan ismerősöm, aki kantoni, de mégis itt tanul Hebeiben, cirka 3000 kilométerrel arrébb a szülővárosától, de találkoztunk már olyan diákkal is itt, aki a Hainan-szigetekről származik, ami csak 3600 kilométerre van innen. Egy-egy hazaút nekik legalább két napot vesz igénybe, szóval érthető, hogy nem ugranak haza egy hétvégi látogatásra. A szülőket általában csak a kínai tavaszünnep (春节, ez kb. a kínaiak karácsonya, legalábbis ez a legjelentősebb családi ünnep az országban) idején látják viszont. A szülői kontroll csökkenésével nyilvánvalóan nő az önállósodás igénye, ezzel pedig együtt jár a másik nem iránti érdeklődés erősödése is.

Na de hol ismerkednek? Ez ugyanis nem az a kultúrkör, ahol az utcai leszólítások működnek. A lányismerősökkel beszélgetve sokszor szóba került ez a téma, és az ismerkedéssel kapcsolatban az alábbi két kifejezést számtalanszor hallottam már tőlük: „我们不好意思,我们很害羞”, ami nagyjából annyit tesz, hogy „szégyellősek vagyunk”, ha egy ismeretlen fiú leszólít minket. Ezért az ismerkedés ismerős terepeken folyik: egyetemi csoporton belül, diákszervezeten belül, esetleg közvetítés útján. Például a mérnökhallgató Kicsi Zhang (fiú) barátja Kicsi Wang (szintén fiú), aki annyira szerencsés, hogy nyelvszakos, így körül van véve lányokkal. Kicsi Zhang ismerkedni szeretne, ezért megkéri Kicsi Wangot, hogy segítsen neki, szóval Kicsit Wang elhívja két csoporttársnőjét vacsorázni, és megmondja nekik, hogy ne izguljanak, mert ki lesz egyenlítve a nemek aránya, mivel egy jó barátja, Kicsi Zhang is ott lesz. Ez még hat-hét alkalommal megismétlődik ugyanazokkal az emberekkel, majd Kicsi Zhang rájön, hogy neki nagyon tetszik neki Wang csoporttársnője, Kicsi Li, és mivel már többször találkoztak négyesben, ezért itt az ideje, hogy randevúra hívja. Mi a tanulság ebből? Egy az egyben nagyon kevés lány hajlandó elmenni találkozni egy fiúval, ahhoz sok időnek kell eltelnie… Nekem eddig első „randi” alkalmával összesen kétszer sikerült kettesben találkoznom az adott lánnyal, és ez is valószínűleg annak szólt, hogy külföldi vagyok, és hajtotta őket a kíváncsiság. Az összes többi esetben a lányok hozták magukkal a barátnőiket is.
Folytatva az előző példát, Kicsi Zhang még nagyon messze van az áhított céltól, azaz hogy Kicsi Livel végre egy párt alkothassanak. Egy elég hosszú udvarlási procedúra kezdődik azzal, amikor először mennek el kettesben valahova. Ennek az időtartamnak a hossza elég változó, lehet két hónap is, de akár egy év is (a baráti körömben mindkettőre volt példa). Általánosságban a kínai lányok azt szeretik, ha a fiú minél hosszabb ideig udvarol nekik, mivel úgy veszik, hogy a kitartás mögött mély érzelmek állnak. A valós indok szerintem ennél azért prózaibb. Egyrészt az udvarlás alatt ismerik meg igazán egymást, hogy valóban összeillik-e a személyiségük. Szerintem Nyugaton ez pont fordítva megy, nálunk az emberek hamarabb ugranak bele a párkapcsolatba, és a párkapcsolat során ismerik meg egymást, ha rájönnek, hogy mégsem illenek össze, akkor szakítás lesz belőle. Itt még a párkapcsolat előtt megismeri egymást a két fél, és csak a „felvezető” időszak tapasztalatainak tükrében döntenek úgy, hogy ők egy párt alkotnak-e vagy sem. Ha úgy vesszük, akkor itt Ázsiában felelősségteljesebben gondolkoznak erről a kérdésről, bár nyilván a nyugati szokásnak is megvan a maga előnye. Másrészt tudni kell, hogy itt egy embernek az élete során elég kevés párkapcsolata van, általánosságban két-három, akinek ennél több barátja/barátnője volt, az már elég extrémnek számít. Amikor a lányismerőseim először kérdezték meg, hogy egy vagy két barátnőm volt korábban, és erre azt válaszoltam nekik, hogy hát ennél bizony több volt, akkor eléggé elkerekedett a szemük, és elkönyveltek 风流子-nek, csapongó Casanovának. Szóval ebből eredően megfontolják azt, hogy kivel lépnek párkapcsolatba. Harmadrészt a kevés párkapcsolat miatt a romantikából is kevés jut nekik, szóval élvezik azt, ha a „felvezetés” során a srác ajándékokkal traktálja őket meg cipeli őket ide-oda.
Na igen, a romantika… Ez is egy nagyon érdekes kérdés. Ez a hagyományos kínai felfogásban tényleg csak a szerelmes regények lapjain létezik. Ugyanis a párkapcsolat, (aminek Kínában 10-ből 9 esetben egyenes következménye a házasság) nem más, mint logikusan végiggondolt gazdasági érdekközösség. Ez egyébként nem áll messze a hagyományos nyugati felfogástól sem, a XIX. század végéig ott is ugyanez működött, a házasság tisztán a vagyonfelhalmozást illetve megtartást szolgálta, a romantika és a szerelem egészen más lapra tartozott. A különbség a világ két része között az, hogy Kínában ez a felfogás csak a mostani generációval kezd valamelyest változni, Európában a társadalmi liberalizáció és a női emancipáció nyomán ez már egy bő száz éve megindult. Kína e téren még csak most bontogatja a szárnyait. Ebből eredően ha egy lány azon gondolkodik, hogy összejöjjön-e egy fiúval, máig fontos faktor az, hogy a srác előtt milyen potenciális jövő áll, milyen szociális és gazdasági pozíciót érhet el, mit fog tudni nyújtani a családjának, egyszóval potenciális férjként látja a srácot. Ez az otthonról, a múltból hozott minta. Tisztában vannak azzal, hogy ha nem jól választanak, akkor a szülők nem fognak beleegyezni a házasságba. Esetleg az egyetemen megismert első barát térhet el ettől a logikától, amikor még talán tényleg csak az érzelmek dominálnak, de ha szétmennek, akkor a következőnél már biztosan nem a szerelem fog dominálni, hanem a gazdasági megfontolás. Szóval nyugati férfitársak, ha kínai lánnyal szeretne valaki összejönni nyugatiként, fontos tudnia, hogy egyrészt komolyra kell tervezni velük a dolgot, másrészt el kell fogadni azt, hogy a hölgy érzelmei mögött valószínűleg jéghideg kalkulációk is állnak.

Az egyetem végén meglévő párkapcsolatot, ahogy már fentebb is írtam, nagy valószínűséggel eljegyzés és házasság követi. Amint végeznek az egyetemen a fiatalok, illetve találnak munkát, akkor jön a családalapítás gondolata. Például van egy xiani haverom, aki mondta, hogy jövőre végez az egyetemen, együtt van a barátnőjével már 2 éve, amint talál munkát, eljegyzi a lányt, és összeköltöznek. Itt legtöbbször nincs karrierista törtetés, „ráérazmég”, „fiatalvagyok”, „nemakarokmégházasodni”. Nem láttam pontos statisztikákat, de nagy általánosságban a húszas éveik közepén házasodnak a kínaiak, férfiak esetében ez lehet magasabb is, de nők esetében nem igazán. Az utóbbi években ez torzulhatott, és átment esetleg a húszas évek második felére, bár itt a torzító tényezők a nagyvárosok lesznek, ahova elért a modernebb életvitel. Annak a lánynak, akinek nincs az egyetem végén komoly kapcsolata, elég nagy bajban van.
Ahogy a bevezetésben írtam, ez egy férfiközpontú és családközpontú társadalom. A független, önmagát fenntartani képes nő itt egyáltalán nem elfogadott dolog, ugyanis tőlük félnek a férfiak. Hatalmas kettőség jellemzi Kínát ebben a tekintetben is. Szegény lányoknak 20 éves korukig azt szajkózzák otthon, hogy tanuljanak, keljenek versenyre a fiúkkal, mert a tanulás a legfontosabb dolog az életben, csak így kerülnek be jó egyetemre, csak így lesz biztos jövőjük. Aztán bent vannak az egyetemen, elmúlik az első egyetemi évük, és átmenet nélkül pont az ellenkezőjét kezdik mondani otthon. „Ne tanulj annyira jól, mert elijeszted a potenciálisan jó férjeket”, „ha túl okos vagy, nem fogsz magadnak barátot találni, különben is, már 21 vagy, miért nincs még komoly kapcsolatod”, „25 éves korodig férjhez kell menned”.

A vénlányság ugyanis itt olyan 26 éves kortól kezdődik… Aki eddig nem ment férjhez, az valószínűleg nem is fog, hacsak nem találkozik egy külföldivel, aki elveszi őt feleségül. Külön szó van ezekre a nőkre, shengnü-nek (剩女) hívják őket. Az első írásjegy azt jelenti, hogy maradék, a második azt, hogy nő. Tehát maradék, hátramaradt nő, aki már senkinek sem kell. Pedig a vicc az egészben az, hogy sok maradék nő egyáltalán nem csúnya, sőt… Csak hát a konfuciánus hímdominancia és a férfibüszkeség nem engedi meg, hogy egy sikeres, önálló nőt valaki feleségül vegyen. Személyes ismerősi körömben három ilyen shengnü van, egy 26 éves és két 30-as évei elején járó nő. Szegények nagyon el vannak keseredve, az egyik 32 éves, tanárként dolgozó, egyébként haláljófej nő odáig ment, hogy megkérdezte tőlem, nem venném-e el feleségül, mert ha most elkezdünk járni, akkor májusban akár oltár elé is állhatunk… Szóval nem egyszerű nekik, tényleg nagyon sajnálom őket. Szerencsétlenek két korszak között rekedtek: mivel nem mentek férjhez 25 éves korukig, tehát nem illenek bele a hagyományos kínai képbe, de a modern nyugatiba sem, mert tudják, hogy nagy valószínűséggel sosem lesz családjuk, holott még fiatalnak számítanak.
Kérdés, hogy hosszútávon ez a probléma meg tud-e oldódni Kínában. Az egy gyermek politika miatt túlsúlyba kerültek a fiúgyermekek, tavalyi adat alapján valami olyasmi rémlik, hogy 100 nőre jut 117 férfi, és „importba” kezdtek a házasodni kívánó férfiak, leggyakrabban észak-koreai és vietnami hölgyeket hoznak át. Elég szép illegális piac is épült erre. Szóval változtatni kell, remélhetőleg ez hoz majd valamiféle paradigmaváltást a sikeres, egyedül élő 30-as nők helyzetében is.

A „járás” annyira nem tér el az európai normáktól, kb. ugyanazokat a közös programokat csinálják, amiket mi is otthon: mozi, közös vacsora, filmnézés, sétálgatás, kulturális programok látogatása. Ami itt nincs, az a közös esti bulizás, lévén, hogy a kínaiaknak a wanhuija (晚会, amit jobb híján esti bulinak tudok fordítani) általában délután 5-6-kor kezdődik és általában 9-fél 10-re véget is ér. Szóval ezt ne csúfoljuk bulinak :) Ami még szerintem különbség, hogy a fiatalok személyisége sok szempontból gyerekesebb, mint a nyugati társaiké, szóval a gyermekdedebb dolgok is lekötik őket. Most például leesett a hó, az ablakunk alatt egy kínai szerelmespár hógolyózott önfeledten, mintha csak általános iskola hatodik osztályában lennénk. De ez valószínűleg annak köszönhető, hogy egészen az egyetemig sok mindent el kell fojtaniuk magukban, nem tudják magukat kiszórakozni, aztán ezért viselkednek úgy, mint mi fiatalabb korunkban. Más szempontból viszont különösen a lányok sokkal pragmatistábbak és érettebbek, mint otthon, a fenti párválasztós példa is ezt illusztrálja, de például a gyerekvállalásról és úgy az általános jövőképről is sokkal felnőttesebben gondolkodnak, mint a nyugati lányok.

Bocsánat, hogy ennyire hosszú lett a bejegyzés, sok témát érintettem, ha még valamire kíváncsiak vagytok, akkor kommentekben megvitathatjuk a dolgot :)

Remélem, a lányok képei elnyerik a tetszéseteket :D Megkérdeztem a barátnőmet és három másik lányismerőst, hogy kirakhatom-e a képüket, nem ellenkeztek. Bár amúgy is tök mindegy, mert a kínai közösségi oldalon bárki nyíltan megnézheti őket, nincs letitkosítva, itt Kínában ilyesmivel nem nagyon foglalkoznak.
Blog hozzászólások
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
51. Dolly91  PlayStation.Community tag
2013.01.06. 19:47:02
LV14
Sajnálom, hogy ott a lányok ilyen helyzetben vannak, és megdöbbentő hogy annak ellenére is, hogy kevesebben vannak, mint a férfiak.

Bizonyára azért sulykolják a szülők a lányokba, hogy tanuljanak, tanuljanak, hogy jó egyetemre kerüljenek, nem a jövőbeni munkahelyük miatt, hanem mert ott nagyobb az esélye, hogy olyan fiút találnak, akinek jó állásuk lesz.
Szerintem :)
50. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2013.01.06. 16:08:36
LV6
Válasz 49. ardarn üzenetére:
Hát igen, a tudatos gyerektervezés... Hallottam, hogy ha már tudni lehet a gyerek nemét, és az 50-50 százalék alapon pont a nem kívánatos 50% jön be, akkor nem szülik meg... Vagy vidéken a szülés közben ki van készítve a vizesvödör, hogy ha esetleg lány lenne a gyermek, akkor a könnyebb úton szabadulnak meg attól, hogy még egy éhes szájjal többet kelljen etetni. Anno a tanárom úgy engedett minket útnak, hogy érezzük magunkat kiváltságosnak, hogy minden hónapban kapunk ösztöndíjat és abból bőven megélünk, mert a kínaiak ennyire nem szerencsések. Itt nap mint nap élet-halál harc folyik a megélhetésért...
物の哀れ
49. ardarn
2012.12.22. 06:44:02
LV1
Wow, nagyon korrekt bejegyzés.
Két dolgot fűznek hozzá:
- kérdezd meg ismerőseidet, hogy lehetséges, hogy ennyivel több a fiú gyermek az országban. Vagy miért nem látni fogyatékos embereket az utcán? A választ amit én kaptam felnőtt tanítványoktol horror filmbe illő ;(
-a különbség falu és város között ég és föld. Általánosan elfogadott tény hogy falun 3-4 gyerek is van egy háztartásban de csak az első szülött fiú kap személyi igazolványt , a többiek hivatalosan nem léteznek. Kell a segítő kéz az ültetvényeken;)
Nehány településen annyira nem beszélnek szexről, tabu, hogy a frissen házasodott pár kap 2 mozi jegyett, hogy megnézzék mit kell csinálni a nászéjszakán. Lol. Extrém példa, de ilyen is van
48. Danyek
2012.12.19. 19:05:30
LV10
Nagyon jó bejegyzés volt. Érdekes dologról beszéltél, nagyon megfogott!
Lagglefield: Lag Company
47. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.12.19. 14:52:41
LV14
Nagyon érdekes olvasmány volt. Jó tudni ezekről a szokásokról, ki tudja mikor lesz rá szükség. :)

A lányok pedig nagyon bájosak. A szemüveges különösen.
Nil Satis Nisi Optimum
46. tomi
2012.12.19. 11:42:21
LV1
tetszett amit irtál nagyon jó volt
45. HUN_ter  Dark Soul
2012.12.18. 23:11:09
LV26
nagyon jó volt a blog, egyáltalán nem volt baj, hogy hosszú volt, sőt!

jöhetnek még, vigyázz magadra kint!
So many games, so little time...
44. Hpeti00  PlayStation.Community tag
2012.12.18. 22:08:41
LV2
Hűha...rettentesen csinosak a lányok. Az elsőt választanám:) Fordítsd le nekik az itteni kommenteket, hátha segít:)
Horus Rising
43. Nova  vas Normandy
2012.12.18. 18:02:06
LV14
Nagyon jó volt olvasni, ritkán mélyülök el így egy írásban. :)
" I'm my own worst enemy "
42. Ricsi
2012.12.18. 13:23:16
LV7
Pedig nem kéne elkeseredniük, mert ők tovább maradnak fiatalosak és üdék mint nyugati társaik. Amit én pl rendkívüli módon üdvözölnék ha nem itt élnék :)
41. Lara  beauty junkie
2012.12.18. 08:18:28
LV26
szomorú, hogy a kínaiaknak meg a japánoknak is ennyire elcseszett hozzáállásuk van ezen a téren.

a bejegyzés szuper, várjuk a folytatásokat. :)
2012.12.18. 06:37:58
LV2
Nagyon tetszett az írásod. Köszi!
Mindenki tudja hogy a madár az ász!
39. Tevez11  PlayStation.Community tag
2012.12.18. 03:43:37
LV23
Frankó írás,tetszett köszi.
"A fakezemmel,lekaszabolok pár Baszadékot"ArgFan75
38. Fiyoo21  PlayStation.Community tag
2012.12.18. 01:31:31
LV1
Még még!!!
PSN ID: Fiyooo84
37. HUN_hatrix  The Saboteur
2012.12.17. 23:15:42
LV30
Imádom olvasni az írásaidat.
Én aki odáig vagyok a keleti lányokért, jó tudni, hogy álljon hozzá az ember az ilyen keleti szépségekhez. :)

Ja és jók a képek. ;)

PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
36. Ayame90  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 22:11:18
LV13
Lesz még ilyen bejegyzés a jövőben az ottani szokásokról? Engem nagyon érdekelnek az ilyenek! :)
Praise the Sun
35. Ayame90  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 22:08:48
LV13
Tetszett az írás, köszi! :) Sajnálom azokat akik idősebben már nem biztos hogy tudnak családot alapítani :( Remélem egyszer változni fog náluk ez a helyzet!

Anno olvastam egy mangát, abban volt hogy egy lány randizott egy fiúval a suliban és nagyot néztem amikor titokban akarta tartani, mivel félt hogy kirúgják a suliból. Azt hittem ezt csak a manga miatt van, de ezek szerint igazából is így van :D durva

Ám nagyon szép a barátnőd, azt hittem róla először, hogy egy modell :)
Praise the Sun
34. sny  The Universal Migrator
2012.12.17. 20:56:38
LV7
Úgy tűnik, minden társadalomnak megvan a maga kettőssége... xiexie az írományért, tanulságos volt. :)
PSN ID: sny83
33. Rooland_x  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 20:46:39
LV1
Ja és üzenem az első lánynak hogy nagyon szép meg aranyos és nem igaz hogy senkinek nem kell (nekem kéne) Remélem átadod :)
Snake is back on "FOX"!
32. Rooland_x  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 20:40:31
LV1
Ahh milyen szép lányok :)
A blog meg 5*
Snake is back on "FOX"!
31. Raiden  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 18:57:25
LV1
Egy nagyon elkefélt társadalmi normákkal megáldott nép. Csak azért nem tudják elpusztítani saját magukat, mert már annyian vannak, hogy ez is lehetetlenné vált.
30. Sanada  Szerkesztő
2012.12.17. 17:43:33
LV4
Válasz 26. CortezCorleone üzenetére:
Csak nyugodtan, igazán nem kell sietned vele, majd amikor lehetőséged lesz rá, nem időre megy :)

Baromi érdekes dolgok, amiket írtál, simán beletehetted volna a blogba is. Én a mai napig nem tudtam ezt amúgy megszokni, pedig van itt a városban is egy idősebb japán hölgyismerősöm, valahányszor megyek hozzá, mindig előreenged, pedig ő majdnem 60 éves, én ennek a fele se, és egyszerűen mindig habozok, nem tud rávinni a lélek, hogy berontsak előtte, nekem ez annyira természetellenes, és ezzel kint is így voltam.

27-es hsz.-re reagálva: ez dettó ugyanígy van Japánban is. Például a fentebb említett japán hölgyismerősömnek magyar férje van, de anno csak nagyon nehezen jött össze végül a házasság, mert a japán anyuka nem engedte, hogy a lánya egy gaijin-hez menjen hozzá, és meg is fenyegette, hogy ha megteszi, akkor szóba se áll vele többet. Végül aztán mégis felengedett, és tudod miért? Mert a fiú vett az anyósnak egy csokor virágot! Kint ez nem szokás, és az anyukát annyira meghatotta eme gesztus, hogy végül csak befogadta a családba, és áldását adta a frigyre :)
De ahogy írtad is, úgy tűnik csak a szülők ilyen fenntartásosak, a fiatal lányok inkább az egzotikumot látják, ez szintén hasonló vonás Japánnal, ott én is ugyanezt vettem észre :) Majd csekkold a következő, Oszakás blogom, pont lesz abban erről egy jó kis sztorim meg egy aranyos videóm ;)
29. pityesz555  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 17:06:09
LV1
Válasz 22. CortezCorleone üzenetére:
Ezek szerint igaz,hogy ekkora játékosok.Én is szeretek játszani,na de barátnőt emiatt elhanyagolni? :)
28. Dragonken  Szerkesztő
2012.12.17. 16:32:50
LV16
Érdekes blog bejegyzés volt.
de miért nincs DK-n nadrág?
27. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 16:27:49
LV6
Válasz 26. CortezCorleone üzenetére:
Ja, természetesen az európai/amerikai férfi itt szó szerinti igazi leányálom. Bár ez is kettős, mert egyszerre félnek a külföldiektől és kíváncsiak is rájuk. Van, aki azt hallotta a szülőktől otthon, hogy ha bele mer szeretni egy külföldi férfiba, akkor haza ne merjen menni; van olyan család, ahol kifejezetten örülnek neki, mert azt az elvet vallják, hogy egy szegény külföldi is jobb, mint egy gazdag kínai. Sok múlik a szülők hozzáállásán :) De a legtöbbször pluszt jelent a nyugati külső, mivel itt ez az egzotikum.
物の哀れ
26. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 16:24:45
LV6
Válasz 21. Sanada üzenetére:
Köszönöm a dicsérő szavakat :) Láttam hétvégén, hogy végre írtál a Narás kirándulásról, egyelőre még nem volt időm végigolvasni, de igyekszem, már július közepe óta várok rá :D

A férfiközpontúság Kínában kettős, mivel egyszerre lehet érezni az embereken a konfuciánus hagyományokat és a kommunista elveket. Az embertársakhoz való viszonyról a kettő elég ellentétesen nyilatkozik :) Pár évvel ezelőtt talán az Economist vagy a Financial Times cikkezett arról, hogy Kínában a női vezetők aránya kirívóan magas, tehát papíron a munkavállalás terén pl. nincs különbség a nemek között. Amit írtál az ajtóban előreengedésről, az dettó így van itt is: a srácok szoktak előbb bemenni, míg a lányok csendben várják a sorukat. Vannak a tiszteletadásnak egyéb formái is, ahol érződik a dolog: pl. ha közösen esznek ismerős lányok és fiúk, sokszor előfordul, hogy a lányok a finom falatokból a srácoknak szednek a saját pálcikájukkal. Ez ugye vagy a feljebbvalónak, vagy a vendégnek járó tiszteleti forma. Engem is rendszerint ér ilyen megtiszteltetés, különösen lányoktól.
Ugyanakkor ha barát és barátnő mennek valahová, akkor rendszeresen a srác cipeli a lány cuccát, előreengedi, kedveskedik neki, kajánál ő fizet, stb., stb. Szóval a párkapcsolatban egészen nyugati normákat mutatnak.
Ha viszont nagyobb baráti társaság megy el együtt kajálni (és iszogatni), és együtt megy barát-barátnő, akkor csúnyán kijönnek a különbségek. Ilyen szituációkban a lányok egymás mellett, síri csendben ülnek, és várják, amíg a férfiak megbeszélik egymás között a világ nagy dolgait. Az első héten nekem ez nagyon furcsa volt, meghívott egy pár akkor megismert kínai arc közösen vacsorázni, és a lányok az asztal legszélén ültek szépen egymás mellett, ettek, és egy szót sem szóltak, amíg mi beszélgettünk a srácokkal. Szóval ilyen esetben a barátnő csak egy dísz :)
物の哀れ
25. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 16:08:22
LV6
Válasz 3. Sakamoto_14 üzenetére:
Jaja, ismerem őket, mind itt tanultak vagy tanulnak, ahol én is.
Az első képen szereplő lány turizmus menedzsmentet tanul, most végzős, nagyon aranyos, jófej csajszi, csak szörnyű önértékelési problémái vannak, mert folyamatosan azt hajtja, hogy mennyire csúnya, nem kell senkinek, stb., stb. Az esetében tényleg eléggé kézzelfogható az a fenyegetés, amit írtam a posztban, miszerint úgy végez az egyetemen, hogy nincs komoly kapcsolata...
A második lány dizájner (产品设计, szó szerint termék tervezés, fogalmam sincs, hogy lehetne jobban lefordítani), Pekingben él, ő tipikusan az az életvidám, lelkes lány, nagyon jól lehet vele bármiről beszélgetni.
A harmadik lány - a barátnőm - jogot hallgat, mellette modellkedik, leendő jogászhoz méltóan megfontoltan gondolkodik, elég érett a személyisége a többi kínai lányhoz képest, ezért is tetszett meg.
A negyedik lány kommunikációszakos, igazi femme fatale, még egy srácnak sem sikerült becserkésznie, bár ő még nagyon fiatal, mindössze 19 éves.

A fentiekből talán látszik a tendencia, hogy nagy általánosságban itt is az úgymond a "nőiesebb" szakokon vannak a szép lányok. Ezen az egyetemen a mérnöki képzés, és különösen a gépészmérnöki képzés számít kiemelkedően jónak, vannak gépészlányok is, de hát hogy is mondjam, nem ők a legszebb virágszálak a campuson :) (bár van azért kivétel is!). A campusunkon belül van egy College of Arts épületegyüttes, itt tanulnak a tánc-, ének-, dizájner- és rajzszakosok. Ha délután van időm, általában ennek az épületnek a klubhelyiségébe ülök be tanulni, és itt erősen érezni a nőtöbbletet, és van miben gyönyörködni :)
物の哀れ
24. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 15:54:57
LV6
Válasz 15. trinity üzenetére:
Hát, mondjuk azt, hogy az ilyen kapcsolatokból is lesz jó házasság meg rossz házasság :) Ha csak szimplán a válások arányát nézzük, akkor elvileg működik a rendszer, más kérdés, hogy nyilván a háttérben más dolgok is meghúzódnak.
A rossz házasságot a férfiak általában azzal kompenzálják, hogy prostikhoz járnak. Főleg a déli tartományokban elterjedt ez, a nemi betegségek előfordulási aránya is ezeken a területeken a legnagyobb, kész kampány indult ennek visszaszorítására. A nők meg nem tudom, kielégülést nyernek a családról való gondoskodásban.

Mostanában vannak próbálkozások arra, hogy "kiközvetítsék" a shengnüket, több társkereső oldalt is létrehoztak kifejezetten azért, hogy a 25 feletti generáció is tudjon ismerkedni, de mint sok más, ez is maximum csak a nagyvárosokban működik, legalábbis az eddigiek alapján nem az jött le, hogy ez egy óriási sikersztori lenne.
物の哀れ
23. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 15:45:53
LV6
Válasz 14. ticsi üzenetére:
Van esély rá, de inkább csak a nagyvárosokban, és inkább csak külföldi+kínai összetételben, kínai kínaival nem nagyon. Mikor októberben Pekingben jártam, észre lehetett venni, hogy a pekingi lányok sokkal nyitottabbak, mint a vidékiek, nyilván más az életstílus, mint a többi területen. A modernebb életvitelt folytató nagyvárosi lakosok száma max 100-150 millió, ez óriási szám, de még mindig az összkínai lakosság egy töredéke. Szóval amit leírtam, az szerintem közelebb áll a nagy általánossághoz.
物の哀れ
22. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 15:40:14
LV6
Válasz 10. pityesz555 üzenetére:
Létezik elvileg a shengnan 生男 kifejezés is, de még sosem hallottam senki szájából :) Az egyetemista fiúkat szokták kockázni (jike, 极客), amit mondjuk meg is értek. Láttam már egy pár játékőrültet, de itt tényleg képesek non-stop tolni a DotÁt, WoWot és a League of Legends-t. Egyeseknek fontosabb a játék, mint a saját barátnőjük, az egyik kedves lányismerősömnek van barátja, de a srác helyett rendszeresen én vacsorázok együtt vele, mert minden este lanozás van a haverokkal, és akkor nem szabad zavarni, hiába hívja a csajszi telefonon, nem veszi fel xD
物の哀れ
21. Sanada  Szerkesztő
2012.12.17. 15:36:51
LV4
Valóban nagyon érdekes írás, remek, olvasmányos megfogalmazással, grat érte Cortez barátom! :)
Soraidat olvasva az jutott eszembe, mikor még jó pár éve chateltem skype-on párszor egy 21 éves kínai lánnyal, akinek már volt egy gyereke, és boldog házasságban élt, kicsit meg is voltam lepve, azt hittem ő egy különleges eset, de ezek szerint nem. Valóban egész más világ ez ilyen szempontból, mint Japán, ott, ahogy írtad is, tényleg kb. akkor kezdik a párkapcsolatot és a szexuális életet, mint mi, persze azért akadnak jócskán különbségek ott is, a család berendezkedése pld. egészen más, mint itt, vagy Kínában.

Egyébként ez a férfiközpontúság megmutatkozik a mindennapi élet egyéb területein is? Például Japánban a nők engedik előre a férfiakat kortól függetlenül, itt is van ilyen?

Ja, és ha esetleg összejön a project, és találkozunk valahol jövőre a Távol-Keleten, feltétlenül mutass be a hölgy ismerőseidnek! :D (a kaukázusi típusú férfiakra buknak amúgy, vagy az nem jelent akkora pluszt?)
20. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 15:34:42
LV6
Válasz 9. SteveY üzenetére:
Haha, sajnos ők nem igazán beszélnek semmilyen nyelvet a kínain kívül, angolul próbálkoznak, de az sem az igazi :) Pedig jól jönne nekik egy nyugati férfi :D
物の哀れ
19. Alex  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 13:58:42
LV13
Írj még sok ilyet! :)
SouthernPlayalisticCadillacMusic
18. Totoro  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 13:21:57
LV6
nagyon klassz blog!:)
Mirror, mirror on the wall..
17. Foxhound  Szerkesztő
2012.12.17. 12:54:14
LV14
5*
"Why did i move here? I guess it was the weather."
16. qwertyasderf  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 12:06:47
LV9
Az elsőtől az utolsó betűig érdekes írás. Köszi, jó volt olvasni.
15. trinity  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 12:03:47
LV5
Nagyon érdekes volt olvasni. Ez a hosszú együttjárós megismerős dolog, bár felelősségteljesnek látszik, szerintem inkább hátrány. Nemhiába van a mondás, miszerint lakva ismeri meg az ember a másikat.

Elég súlyosak lehetnek a tradíciók (meg a pasik is), ha 25 felett egy nő már nem tud férjhez menni egy olyan országban, ahol alapból nőhiány van.

A csajok nagyon aranyosak, a szemüveges kifejezetten.
14. ticsi
2012.12.17. 11:52:06
LV2
Érdekes olvasmány volt, és ez teljesen általános ? Egyéjszakás kalandok nuku ?
Az első képen lévő lány....azok a szemek..
13. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 11:25:45
LV22
megint nagyon érdekes volt a blog, köszi:)
5*
12. wooltur  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 11:08:31
LV16
Nagyon érdekes blog, köszönjük. :]
R.I.P. Brúnó :-(
11. xetron  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 10:36:12
LV20
jó kis blog !
Ultra Super Mega Combo Breaker .....
10. pityesz555  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 10:34:45
LV1
Mindig jól esik olvasni a bejegyzéseidet és egyáltalán nem volt hosszú.
Van egy pár shengnü ismerősöm :)
Tényleg,a férfiakra nem akasztanak ilyen "gúnyneveket"?
9. SteveY  the gunner
2012.12.17. 10:24:28
LV22
Jöhet a három shengnü msn-címe :D Feltéve, hogy tudnak magyarul mert én kínaiul igen keveset tudok. Konkrétan semmit :)
Jó blog, szeretem az ilyesmiket olvasgatni.
Kedvellek öreg, de bántani foglak!
8. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 10:06:05
LV6
Válasz 5. leslie21 üzenetére:
Köszi :) A harmadik képen látható lány az.
物の哀れ
7. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 10:03:36
LV6
Válasz 2. karez üzenetére:
Japán szerintem elég más, viszonyítási alapként az itteni két tündéri japán csajszit tudom venni, imádom mindkettőt, halál aranyosak. Szerintem alapjáraton a japánok és a koreaiak sokkal nyitottabbak erre az egész párkapcsolati dologra, mint a kínaiak. Statisztikák szerint a távol-keletiek közül leghamarabb a japán tinédzserek vesztik el a szüzességüket (17,5-18 éves kor az átlag), szóval ez valószínűleg feltételez valamiféle nyitottságot a részükről, míg itt Kínában ez eléggé elképzelhetetlen.
A slice-of-life animék eléggé hamis képet közvetítenek a japán tinédzserek mindennapjairól, mondjuk ez érthető is, miért néznék azt, amit nap mint nap átélnek :) A japán csajok mondták, hogy nem annyira szerettek középsuliba járni, mert kb. reggel elmentek otthonról, este 10 körül hazaestek, és ez ismétlődött folyamatosan, ha a barátokkal el akartak menni egy hétvégét szórakozni, akkor több héttel előre kellett egyeztetni, hogy mindenkinek jó legyen, mert sokan hétvégén is tanulnak meg egyetemi felkészítő órákra járnak. Az egyetemen viszont a legtöbben csak lébecolnak, kiélvezik az utolsó szabad éveket, mert onnantól kezdve megint nincs semmilyen szabadidejük, a munkának szentelik magukat teljes mértékben. Nyáron olvastam, hogy Japánban inkább más jellegű problémák vannak a párkapcsolat/szexualitás terén:
http://mandiner.hu/cikk/20120111_nem_kell_a_s[...]
物の哀れ
2012.12.17. 09:55:52
LV1
Szuper és érdekes írás!

Köszönöm.
"Baby, did you forget to take your Meds?"
5. leslie21  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 08:40:48
LV11
Ismét egy érdekes, tartalmas blog. Grat! Melyik a barátnőd?
4. martin  Főszerkesztő
2012.12.17. 08:17:02
LV27
Érdekes blog.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
3. Sakamoto_14  A bölcs
2012.12.17. 08:08:02
LV20
Ezeket a lányokat ismered? A kutya mindenit! :)
Remek blogot írtál ismét, köszönöm a sok érdekességet.
2. karez  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 07:56:54
LV4
Te szoknyapecér Casanova! :D

Érdekes felfogás, bár egy olyan társadalomban, ami 100 évente ha változik valamit nem meglepő. Japánra is kíváncsi lennék ott is ez a helyzet áll fel, vagy ott azért valamivel jobban kezelik az ilyesmit (már csak a tömérdek romantikus slice of life animék listáját nézem, bár most belegondolva ezek lehetnek egy elérhetetlen vágy, vagy fétish termékei is)

Lányismerőseid meg nagyon aranyosak!
Megáldott a jó isten, jó nőkkel. B)
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
LV6
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
5151 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
CC
Fórumhozzászólások száma:
1955 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
606 db
Utolsó belépés:
2019.12.05. 12:36:51
Regisztráció ideje:
2010.07.14. 01:01:41
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea