PlayStation.Community Blog ›› CortezCorleone

11 hozzászólás

2012.12.11. 16:45:34

Utolsó hozzászólás: Matichku

2012.12.17. 20:15:38

Megosztás
Értékeld a blogot!
Röviden és tömören: túl vagyok a HSK4-es nyelvvizsgán! :) Ahhoz képest, amilyennek gondoltam, könnyebb is volt, meg nehezebb is. A magnóhallgatással nem voltak különösebb gondok, elég magabiztosan nyomogattam a válaszlehetőségek közül a helyeset, volt pár kérdés, amit nem sikerült teljesen kihallanom, de a szöveg úgy átfogóan átjött, szóval a tippjeim egy része is helyesnek fog bizonyulni. Az olvasás részétől nagyon féltem: mivel számítógépes vizsga volt, ezért nem a megszokott szép, Ming-kori betűtípust használták a szövegek, hanem valami nagyon elcseszett pici pixeles karakterek lebegtek a képernyőn, elég zavaró volt, a számítógépes mintavizsga után eléggé úgy éreztem, hogy esélytelen időben elolvasnom és megválaszolnom mindent. Ennek ellenére élesben meglepően könnyű volt ez a rész, még az is lehet, hogy ez fogja felhúzni a vizsgaeredményemet :) A nyelvtanosabb résszel akadtak kisebb problémáim, amikor a megadott mondatelemekből kellett összerakni valamit, akkor volt, hogy viharban éreztem magam. Ennek oka az, hogy QQ-n és élő beszédben eléggé szabadon kezelem a nyelvtani szabályokat (megjegyzem, az anyanyelvű kínaiak is), így a vizsgán is több variációban is el tudtam képzelni, hogy hogyan mondanám az adott mondatot, végül a leginkább kínaias hangzású verziót választottam, remélem, lesz közös metszete a kínai nyelvtani szabályokkal. A karakter-felismeréssel/mondatalkotással nem volt probléma, pedig nem is gyakoroltam agyon a dolgot. Összességében úgy érzem, hogy sikerülni fog, eredmény majd három hét múlva várható. A HSK5-öt még nem tudom, hogy meg akarom-e próbálni a következő szemeszterben, inkább a beszélt nyelvi skilljeimet szeretném fejleszteni, illetve be akarok majd járni kínai üzleti nyelvre, az mind rövid, mind hosszabb távon hasznosabb lesz szerintem :)

A múlt héten szinte minden napra jutott valami közös program: kedden délután a kínai haverok jöttek át a kolinkba inni, megkínáltam őket jóféle magyar szilvapálinkával, ők cserébe kínai cirokpálinkát hoztak ajándékba. Nem kívánom senkinek, hogy nagyobb mennyiséget kelljen innia belőle, mind az íze, mind a szaga borzalmas. Szomorú, de az eddig látottak alapján a kínai alkoholkultúra igen alacsony szinten mozog, igaz, a drágább, 150-200 yuanes kínai pálinkákat még nem kóstoltuk. Bár van egy sanda gyanúm, hogy nem sokkal jobbak az 50 yuanes, olcsóbb társaiknál.

Szerdán elbúcsúztattuk a szobatársammal közös kantoni ismerősünket. Ő negyedéves az egyetemen, valami hűtő-fűtőgép mérnöki szakon tanul, de már csak a szakdolgozata van hátra, semmilyen más kötelezettsége nincs az egyetemen, szóval májusig otthon lesz. Most tavasszal fog nősülni a bátyja, ilyenkor Kínában az egész család felbolydul és minden az esküvő körül forog, így ha már otthon van, ő is segít. A csoporttársai rendeztek egy kisebb búcsúvacsora-jellegű összezördülést a tiszteletére, ahova mi is meghívást kaptunk, mint Liang két külföldi barátja. Egy elég jó kis étterembe szervezték a vacsorát, sajnos késve értünk oda, és a kaja egy része már elfogyott, de azért így is kóstoltunk finom dolgokat. Az nemzetiségi megoszlást tekintve kb. 30-2-re nyertek a kínaiak, mindenki a két külföldivel akart fotózkodni, beszélgetni, a bátrabbak az angoljukat szerették volna megvillogtatni. Megismertem sok új arcot, többek között egy pár focistát, velük szorosabbra is fűzöm a kapcsolatot. Találkoztam egy Arsenal-drukkerrel is, haha, rögtön QQ- és telefonszámot is cseréltünk, valamikor megyünk majd közösen meccset nézni (már amennyire ezt az időeltolódás engedi).

Csütörtökön meghívtam két kínai barátomat, főztem nekik kaját a koliban, krumplipüré és majorannás-bazsalikomos-oregánós csirkemell volt a menü. Egészen otthon-íze volt, ez nagy szó, mert itt a krumpli nem egészen hasonlít az otthonira, nincs tejföl vagy normális vaj, szóval tejjel lett bekeverve a püré :) Végülis finom lett, bár a kínaiak panaszkodtak, hogy nekik túl sótlan (északkelet-kínaiak, az ottani konyha extrasós, szóval nem csodálom :D).

Pénteken este a szerdán megismert focista ismerősökkel vacsoráztam. Szegények nagyon izgultak, ritka alkalom, hogy külföldivel találkoznak, sőt, együtt esznek vele. Az egyik srác meg is jegyezte, hogy „跟你聊的时候我很紧张”, vagyis nagyjából „nagyon feszült vagyok, amikor veled beszélek”. Mikor megkérdeztem, hogy miért, akkor azt mondta, hogy nagyon szeretne velem jóban lenni, és nem akar butaságot mondani, amivel megsérthetné a nyugati kulturális szokásokat. Ezzel a témával már a sokadik kínai jön elő, amit igazából nem értek, szerintem a nyugati kultúra elég liberális, főleg a baráti érintkezések terén, de valószínűleg ők a saját szokásaikat látják ebben a fényben. Minden valószínűség szerint nekik is ugyanúgy kell megtanulni a nyugati etikettet, mint ahogy én tanultam anno a távol-keleti szokásokat.

Örömhír, hogy a múlt héten végre a szép LED-es full HDTV-nkhez kaptunk egy set-top boxot. Először azt hittük, hogy normális, élő TV-adás lesz, de tévedtünk: ez igazából egy ilyen netes videótár a cucc. Van itt mindenféle film (amerikai is, kínai is, legnagyobb meglepetésemre az újdonságok vannak túlnyomó többségben, pl. a Dark Knight Rises is nézhető 720p-ben, angol hanggal és kínai felirattal), filmsorozat (amerikai/kínai/koreai). Emellett nézhető még egy rakat TV-műsor, dokumentumfilm, sportesemény, anime (van Hyouka, Tasogare Otome X Amnesia, Bleach, Natsume’s Book of Friends, Black Rock Shooter, szóval itt is elég sok relatíve újdonságot lehet találni). Őszintén szólva jobban örültem volna egy normális TV-nek, ahol lehet híradót meg élő műsorokat nézni, de sebaj, ez is segíti a nyelvtanulást, már csak normális, nézhető kínai műsort kéne találni, a többség annyira értelmetlen, hogy 10 perc után általában kikapcsolom :D Pedig a neten találtam már jókat, de valószínűleg a szolgáltatónk azokra nem fizette ki a jogdíjat, biztos a Batmanhez hasonló top-amerikai filmek elvitték a tőkét :D

Röviden most ennyi, a következő bejegyzésben a kínai párkapcsolati szokásokról fogok írni egy hosszabb bejegyzést, európai szemnek elég furcsák az itteni dolgok, legalábbis én nagyon érdekesnek találom őket, szóval remélem, mindenki várja már :D
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
11. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 20:15:38
LV14
Válasz 9. CortezCorleone üzenetére:
Köszi, így már értem.
Szerintem az elég komoly, hogy a kínaival már a negyedik nyelvvizsgád lesz meg, gratulálok érte. :)
Nil Satis Nisi Optimum
10. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 09:42:52
LV6
Válasz 7. Rigel77 üzenetére:
Köszi szépen :) Vitát sajnos még nem vettem, mert amikor kijöttem, a játékfelhozatalból csak az Uncharted és a Gravity Rush érdekelt, most egyre inkább jönnek jó címek, meg JRPG-k, szóval amint hazamegyek, beruházok egyre.
物の哀れ
9. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 09:38:30
LV6
Válasz 5. Matichku üzenetére:
A 听力 rész az úgy megy, hogy kisebb szövegeket hall az ember, van A-B-C-D lehetőség, és abból kell kiválasztani a helyeset. Nehezítés az európai nyelvvizsgákhoz képest, hogy csak egyszer hallod a szöveget, illetve hogy magát a kérdést is csak elmondják, sehova nincs leírva, ha valamiről lemaradsz, akkor az bukó, max tippelni lehet.
Nekem így angol, német és spanyol nyelvvizsga után eléggé megdöbbentő volt, hogy a teljes kínai vizsga nem tartott tovább másfél óránál, olvasással, magnóhallgatással, írásbeli résszel :D
物の哀れ
8. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2012.12.17. 09:33:53
LV6
Válasz 4. Sakamoto_14 üzenetére:
Jaja, ez tényleg így van, piálás közben lehet igazán összehaverkodni a kínaiakkal. Az üzleti tárgyalásoknál is hiába vannak szerződések meg egyéb nagy díszes körítés, a lényegi dolgok akkor dőlnek el, ha a terített asztalnál, piálás közben beszélgetnek a felek :)
物の哀れ
7. Rigel77  PlayStation.Community tag
2012.12.14. 14:39:38
LV7
Mindig élvezettel olvasom a blogodat. Várom a következőt is.

Ha jól emlékszem a Vita premieren előtti bulin találkoztunk is, csak azért kérdem beszereztél már egy kis Drágassságot ?
6. Onimushaman  Szerkesztő
2012.12.14. 02:42:52
LV24
Gratula!
Várom!
señor
5. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.12.14. 00:11:14
LV14
Ha jónak érzed a nyelvvizsgád akkor nem lehet gond, gratulálok!
Az a magnóhallgatásos vizsga hogyan történik? Fel kell ismerni a hallott szöveget és a szerint válaszolni? Vagy, hogy? Bocs a hozzá nem értő kérdésért, de nekem ez nem világos.

Igen, várjuk a kínai párkapcsolati szokásokat. :)
Nil Satis Nisi Optimum
4. Sakamoto_14  A bölcs
2012.12.12. 20:53:09
LV20
Mi mindig vajjal és tejjel csináljuk a krumplipürét, én így szeretem. :)

Gratulálok a nyelvvizsgához, biztosan meglesz!
Az kínai ivászati kultúráról én csak annyit hallottam, hogy a megismerkedést általában alkoholizáláshoz kötik, szóval gyakori rítus náluk.
2012.12.12. 14:04:20
LV6
Válasz 2. Gege00 üzenetére:
Adható, keepem comin.
És grat, én a jap nyelvvizsgára készülök. :)
ブレイブルー
2012.12.12. 11:24:54
LV4
Grat, és lökd az infót a suncikról...
Én már gamer voltam mikor te még sehol!
1. HUN_ter  Dark Soul
2012.12.11. 19:52:34
LV26
na, gratulálok, hogy jónak érzed a nyelvvizsgát! így tovább!

köv. blogban jöhetnek a képek a kínai csajokról is :P
So many games, so little time...
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV6
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
5151 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
CC
Fórumhozzászólások száma:
1955 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
606 db
Utolsó belépés:
2019.12.05. 12:36:51
Regisztráció ideje:
2010.07.14. 01:01:41
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea