PlayStation.Community Blog ›› BenyoBoy

2 hozzászólás

2012.11.13. 13:29:48

Utolsó hozzászólás: BenyoBoy

2012.11.15. 09:09:30

Megosztás
Értékeld a blogot!
Nem, nem focis blog, zenés.

Nem tudom ki vette észre, de szépen, lassan, egyre nagyobb teret nyer a skandináv, azon belül is a svéd popzene.

Nem vicc.

Az Abba tündöklése után pár évtizedig pihentek, aztán az angol elektropopos sémát mesterien átkopizva szépen lassan elkezdik átvenni a hazai és nemzetközi rádiók toplistáit. Na jó, közben volt nekik egy Roxette, egy The Cardigans illetve a fütyülős slágerükről elhíresült Peter Bjorn and John is.

Az előbb megfogalmazott állításra akkor döbbentem rá igazából, amikor az MR2 Petőfi adón már tucatszor botlottam bele modern és igényes popzenébe, ahol MINDEN alkalommal ellőtték, hogy ez bizony nem angol, nem is amerikai, hanem svéd. Aztán a Pestiest lapjain és a metró plakátjain jöttek sorra a híresebb nevek: Niki & The Dove, The Knife én meg nem értettem, hogy mi történik.
A legnagyobb jelenlegi üdvöskéjük egyértelműen a fiatalos, de amúgy 1979-es évjáratú Robyn, aki Dancing on My Own című kellemesen primitív slágerével akkorát robbantott, hogy szerintem még ezen a vikingekből átnyergelt Ikea alkalmazottak is meglepődtek. Főleg, amikor megkapta első Grammy jelölését is...

Ja, nem mellesleg a legutóbbi Eurovíziós Dalfesztivált is ők nyerték, ha erről lemaradt volna valaki, méghozzá a verseny történetének egyik legfölényesebb alázásával.

Elmenekültem, mert nem értettem. Aztán csak így random elkezdtem hallgatni újra elektronikus zenéket. Pl. a F.O.O.L duónak Game című EP-jét, ami az eddigi legjobb anyaguk és ha egy középlemezért nem kérnék el egy Blu-ray koncertlemez árát, még meg is vettem volna. Az eredetileg Fuck Our Ordinary Lives-ként futó fiatalokról pedig természetesen kiderült, hogy ők is svédek.
Na jó, ezt már tényleg nem értem. Hoppá, mi ez? Rosso Corsa Records? Életemben nem hallottam róluk. Olasz netlabel, mit is vártam én? Főleg olyan netlabel, ami egy zenestílusra koncentrál, ami az instrumentális new wave/szintipop. Ami persze retrós hangzású. Ha szeretted az olyan filmek és sorozatok zenéit, mint a Miami Vice vagy a Beverly Hills-i zsaru, akkor őket nem picit tudom ajánlani, mert valami olyan eszméletlen pofátlanul autentikus zenét játszanak, hogy tényleg csak nehezen tudom elképzelni, hogy nem valami időgépbe rakták őket a '80-as évek elején, hogy aztán itt nyomassák a tutit. A nemzetközileg elég vegyesen válogatott zenészek közül elsőre kitűnt Mitch Murder, akinek Burning Chrome lemezét gejből megválasztanám az év legjobb kiadványának, ha idén jött volna ki, de sajnos nem. Persze, mint kiderült, a magukat "new retro wave" stílusként aposztrofáló művészek zászlóvivője is egy svéd úriember.
A videojátékok világába menekültem, már-már skizofrén jellegű látomásokat láttam magas, vállas, szőke énekesnőkről, akik meghódítják a világot kellemesen visszafogott szerelésükben és kellemesen profi dalaikkal. Az új Need for Speed játék soundtrackjéhez fordultam, hiszen az NFS játékokban mindig is minőségi tracklistet tudtak választani, hát, ha még a Criterion-ról van szó! Találtam egy kellemesen bugyuta és egy faék egyszerűségű csaj-duót, akiknek zenéje annyira távol áll tőlem, amennyire lehet. Egyszer végighallgattam, aztán az album végével valamiért visszatekertem rá, pedig nem akartam. Aztán meghallgattam még egyszer. Neeem, ez nem lehet, hogy ilyen zene tetsszen, nem is raktam fel a telómra, megpróbáltam elfelejteni, de nem ment. Tegnap nem bírtam, még is felraktam és meghallgattam. Sokszor. Kitaláljátok, az Icona Pop milyen nemzetiségű?
Bizony.
Svéd.
A Pitchfork magazin pedig sorban kapja fel az újoncokat, akikről még nem hallani. Annyit.

Midlife Stories: Bittersweet Escape
Kate Boy: Northern Lights
Ez nem mellesleg szintén pofátlanul jó, ez az elektromos dobra emlékeztető hangzás pedig valami kegyetlenül emlékeztet egy híresebb számra, de ha megölnek se tudnám melyikre... majd egy eszgé megmondja, ha erre jár! :)

Szóval, sokkban vagyok. Hogy mitől van ez a robbanás, a jó ég tudja, de ha nem egy szikla alatt élsz és túl tudsz lépni a túlértékelt koreai szarságokon és a rossz Chupa Chups reklámarc Nciki Minajon, akkor tuti, hogy előbb-utóbb hamarabb fogsz belebotlani egy svéd popzenei actbe, mint angolba.

Eszméletlen.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. BenyoBoy  PlayStation.Community tag
2012.11.15. 09:09:30
LV17
Válasz 1. metadata üzenetére:
Egy-kettőt azért érdemes bepótolni! ;)
A retrót nem látni, érezni kell!
1. metadata  PlayStation.Community tag
2012.11.14. 10:34:39
LV15
Jó nekem itt a szikla alatt, itt nonstop Current Value szól.
FatHead
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV17
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
6928 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
K9999
Fórumhozzászólások száma:
5527 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1307 db
Utolsó belépés:
2018.09.08. 17:08:19
Regisztráció ideje:
2008.12.17. 16:08:06
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea