PlayStation.Community Blog ›› CortezCorleone

23 hozzászólás

2012.10.07. 15:42:03

Utolsó hozzászólás: Matichku

2012.10.21. 05:07:21

Megosztás
Értékeld a blogot!
Bocsánat a hosszú hallgatásért, mostanában nem nagyon volt időm írni, ezért most egy hosszabb postot eresztek meg, illetve hamarosan érkezik egy beszámoló a Pekingben töltött őszközép ünnepi szünetemről :)

Szóval ott jártam legutóbb, hogy megérkeztünk az egyetemre, ahol mi voltunk az egyedüli fehér emberek egy jó két napig, ami közel 30 ezer kínai mellett, nos, hát, érdekes volt. Már rögtön az első nap elkezdtem beszerezni a komfortosabb életminőséghez szükség dolgokat. Mivel egy éven keresztül a bőröndből ki- és bepakolászni nem túl okos döntés, megleptem magam néhány vállfával, kemény 7 yuant (310 Ft) fizettem érte, de többet kaptam ennyiért, mint vártam - ugyanis a boltban áruló kínai diákokkal azóta nagyon jóban vagyunk. Longnak (龙, azaz "Sárkány") hívják a srácot, elég központi figura itt, nagyon sok mindenkit ismer, elég széles baráti köre van, amibe most már mi is beletartozunk, az első héten gyakorlatilag csak velük lógtunk, ami alsó hangon is 10-12 kínait jelent. Longék mérnöknek tanulnak, de nem túl szorgalmasak, állításuk szerint ha csak a kötelezően látogatandó órákra járnak be, akkor is simán átmennek a vizsgákon, ezért sok szabadidejük van még a munka mellett is. A kínai mellett kis mértékben angolul is tudnak, így ha végképp nem értünk valamit kínaiul, akkor angolul is elmondják, a kommunikációs problémák legtöbbször így elsimulnak. Ismertségünk második napján egy vacsorával kedveskedtek nekünk, legalább tízféle kaját hozattak, amit rizzsel, illetve jó kis kínai 白酒-val, azaz kínai pálinkával kísértünk :) Meglepően finom volt, a korábban kóstolt kínai alkoholos italok nem igazán nyerték el a tetszésemet, de itt valami hiper-szuper prémium minőséget kaptunk. A kínaiakra amúgy is jellemző az, hogy igazán terített asztal mellett, sok alkohol kíséretében barátkoznak össze, ez esetünkben is így volt, azóta az este óta csak testvérekként hivatkoznak ránk :D

A hét közepe körül úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne az adminisztratív dolgokból elrendezni egy párat, ezért elmentünk a qinhuangdaói nemzetközi egészségügyi állomásra, validálni az itthoni orvosi papírjainkat, ugyanis ez szükséges a tartózkodási engedélyünkhöz. Nagyjából minden rendben ment, velem mondjuk a 60 yuanes alapdíjon felül még 30 yuant fizettetek, mivel nem volt meg a tüdőröntgen-felvételem CD-n (ami nem is kell, mivel csak a reportot szükséges mellékelni), de még ez is a jobbik eset volt, ugyanis az ügyintéző nő még egyszer meg akartatta velem csináltatni a teljes röntgent, mire nagy nehezen meggyőztem, hogy ezt inkább felejtse el, mert nem vagyok hajlandó 2 hónapon belül háromszor röntgensugarakat áramoltatni a testembe.

Gondoltuk, nem ártana bankszámlát is nyitni, mivel az ösztöndíj oda fog érkezni, ezért bementünk a campus ICBC bankjába, és kézzel-lábbal nagy nehezen elmagyaráztuk, hogy mi kéne nekünk. Ez sem ment zökkenőmentesen, szerencsétlen ügyintéző hölgynek kb. 10 percbe tellett túllépnie azon a tényen, hogy az útlevélben szereplő nevemben ékezetek vannak, de ő azt nem tudja bevinni a számítógépbe. Mutogattam neki a repjegyemet és az ösztöndíjas értesítő papíromat, hogy ott is ékezet nélkül szerepel, írja csak be nyugodtan, jó lesz az úgy. Ez egyébként tökéletesen leírja az eddigi kínai ügyintézést illető tapasztalataimat: az esetek 90%-ában teljesen működik a "chabuduo" (差不多, szó szerinti fordításban "majdnem") mentalitás, mivel sokszor nem veszik komolyan az előírásokat, mondhatjuk úgy, hogy rugalmasak. A maradék 10%-ban viszont fehér ember számára felfoghatatlan módon tudnak problémázni teljesen irreleváns apró hülyeségeken... Utána elmentünk a belvárosba "plázázni", ami elég mellbevágó élmény volt, hiszen Qinhuangdao kb. huszadrangú putri kínai város, a plázája mégis kenterbe veri a hasonló budapesti létesítményeket. A plázán belül van egy Tesco (becses kínai nevén Legou, azaz 乐购), ahol vettünk néhány dolgot, a híresztelésekkel ellentétben kb. MINDENT lehet kapni Kínában, beleértve a kozmetikumokat is.

A hétvégére sikerült összespanolni más kínaiakkal is, velük mentünk el hotpotozni. A hotpot, kínai néven huoguo (火锅) egy speciálisan Ázsiára jellemző étkezési forma, a lényege, hogy az asztal közepén, magas hőmérsékleten fő az alaplé (csípős, illetve zöldséges változattal találkoztunk eddig), és ebbe kell a nyers vagy fagyasztott kaját belepakolni, ami 2-3 perc alatt a nagy melegben fogyaszthatóvá fő.
Miután megfőtt, nagyon finom, mártásszerű dolgokba pakoljuk őket (a kedvencem a mogyoróból készült szirupos cucc), majd pedig megesszük. Tényleg mennyei, Budapesten is van egy ilyen étterem, a Hungária körút és a Mimóza utca sarkán, Wangfu étterem vagy Mimóza étterem néven fut, ha esetleg valaki ki szeretné otthon próbálni. Mi tavasszal jártunk ott, az is isteni volt, igazán autentikus, itt Kínában ugyanazok az ízek köszöntek vissza, mint ott. Ez mondjuk kifejezetten nem olcsó, kínai mértékkel mérve is simán a legdrágább kaja volt, amit itt ettem, fejenként 32 yuanre jött ki, ami 1100 Ft körül van, természetesen ehhez képest otthon a többszörösét kérik el. De legalább ez tényleg minőség.

Szeptember 3-án beindult a suli, így a hétköznapjaim gyökeresen megváltoztak. A nulladik, azaz regisztrációs héten beosztottak minket valamelyik csoportba. Az itteni nyelvi program öt szintes, van kezdő1-2, középhaladó1-2, illetve haladó. Én a középhaladó 1-es csoportba kerültem, sajnos baromi sok óránk van, rengeteg idő elmegy azzal, hogy ülünk az iskolapadban, Kedden és csütörtökön reggel 8-tól délig vagyok, ezek a "pihi" napok, ugyanis hétfőn, szerdán és pénteken 8-tól délután 4-ig van tanítás. Eléggé elszoktam az általános iskolás időbeosztástól, újra bele kell rázódni. Az órák egyébként ilyen időbeosztásban zajlanak:

1. óra 8.00-9.45, 50 perc után 5 perc szünet
2. óra 10.15-12.00, 50 perc után 5 perc szünet
12.00-14.00 ebédszünet
3. óra 14.00-15.45, 50 perc után 5 perc szünet
4. óra 16.15-18.00, 50 perc után 5 perc szünet

Ez így nekem egyelőre egy kicsit sok, ráadásul a szuperhaladó csoportot leszámítva nekünk van a legtöbb kötelező tantárgyunk, hála a jó égnek.

A tárgyaink is eléggé felemásak. A legfontosabb tárgyunk az átfogó kínai nyelv (汉语课, hanyuke), ebből hetente három óránk van, nem véletlen, hiszen kb. ennek a tanmenete fedi le a hőn áhított HSK nyelvvizsgára való felkészítést. Ezen kívül van még két hallgatásóra (听力课, tinglike), két beszélt nyelvóra (口语课, kouyuke), két olvasásóra (阅读, yuedu) egy kultúraóra (文化课, wenhuake), és mindenki kedvence, a két nyelvtanóra (语法课, yufake). Ezek a tárgyak nagyjából a nyelvi készségeket fedik le, a kakukktojás a kultúraóra, ami egy random töltelék tantárgy, amit középhaladó szint felett mindenkinek mindenhol tanítanak. Nincs baj ezzel a leosztással, a nyelvi program itt kifejezetten jó, nagyon figyelnek ránk, az első óra után a tanárok már név szerint ismertek minket, szóval nem hátrány ez, csak szimplán sok és leterhelő. Az is elég változó, hogy mennyit értek a tárgyakból, az első két hétben úgy éreztem, hogy mindent értek, de kiderült, hogy ez csak a beszoktató időszak, a tanárok lassabban beszéltek, könnyebb dolgokat vettünk, mostanra már változott a helyzet. Átfogó kínaiból, beszélt nyelvből nincs gond, azokat könnyen megértem, a hallgatás az nagyon durva (minden csoportban ez a legnehezebb, a középhaladó2 csoportbeliek is mondták, hogy sokszor egy mukkot sem értenek), a kultúraórán témától, olvasásórán pedig szövegtől függ, hogy mit értek és mit nem, a nyelvtan viszont halál. Szerintem utoljára általános iskolában tanultam ilyen átfogó nyelvtant, de akkor annyi könnyítés volt, hogy az édes anyanyelvünket kellett nyelvészeti szempontból vizsgálni, ráadásul magyarul folyt az oktatás, itt ugyanez játszódik le a kínai nyelvvel, kínaiul. Az általános vélemény az, hogy a kínai nyelvben nem nehéz a nyelvtan, erre itt sikerült az elvtársaknak jól rácáfolniuk :) Nyilván az se segíti a megértést, hogy kínaiul magyarázzák a predikatív szerkezetet meg az egyéb, nemhogy magyarul, de még angolul se körülírható nyelvtani dolgokat, de úgy vagyok vele, hogy majd belejövök (bár a könyvünkben sincs egy huncut angol szó sem, szóval ha valamit nem értek meg példákon keresztül órán, akkor problémák vannak :)). Ezt a tárgyat egyébként csak a középhaladó1-es csoportban oktatják Az eredeti csoportbeosztáson lehetett változtatni az első hetekben (bár még most is jönnek új arcok, tűnnek el régi arcok, én már nem igazán tudom követni), sokan mentek át középhaladó2-be azért, mert ott nincs nyelvtan (végülis jogos, bár a többi tárgy meg jóval nehezebb, mint a miénk). Van egy fehérorosz lány, ő HSK4-es (európai rendszerben B2-es középfokú) nyelvvizsgával jött ki, eredetileg hozzánk került, majd a nyelvtan miatt átment középhaladó2-be, most pedig a kezdő2-ben kötött ki. HSK4-gyel illene egy picit jobban tudni kínaiul :)

A csoportunk jelenleg 12 emberből áll, van két koreai lány, két koreai srác, egy japán férfi (40 éves, lol), három orosz lány, illetve mi négyen, magyarok. Néhány specifikus órára beszállingóznak más csoportokból is emberek, de ők nem rendszeres résztvevők. Az ázsiai részleg elég jól teljesít, gyorsan olvasnak, sok szót tudnak, a kiejtésük viszont katasztrófa, én legalábbis az esetek többségében nem értem, hogy mit beszélnek, de az biztos, hogy a hangzókészletük nem hajaz a kínaiéra. Mi és az oroszok elég változóan teljesítünk: a beszédünk szerintem elég jó, írásjegyekből is sok mindent ismerünk, viszont hangosan olvasni elég lassan és szaggatottan tudunk (ezt nem gyakoroltunk Magyarországon, nem is tartom túl hasznos skillnek, szerintem sosem fogok felolvasni szöveget), illetve a hallgatásunkon is sokat kell csiszolni (bár azon mindenkinek).

Suli után általában tanulunk egy-két órát, majd pedig a kínai cimboráinkkal találkozunk. Longék mellé sikerült beszerválnom újabb ismerősöket is, velük elég jól lehet gyakorolni. Sokan csak azért másznak ránk, hogy angolul beszéljenek, de őket igyekszünk lekoptatni, általában elég hamar kibújik a szög a zsákból, hogy ki mit akar rajtunk keresztül elérni. Sokszor járunk velük kajálni, ami jól is jön, az étlapokon egyelőre nem tudunk kiigazodni, főleg, hogy minden étterem egy kicsit más, másféle kaják vannak mindenhol :) Ha nem real-life találkozom velük, akkor vagy SMS-ezünk, vagy QQ-zunk. Na igen, a QQ; nehéz körülírni, hogy ez európai megfelelőjében micsoda. Olyan, mint a mi MSNünk, de ellátja a facebook funkcióját is, ha jól láttam, akkor már saját videóhost része is van, szóval kb. minden közösségi/kommunikációs csatorna szerepét betölti. Mind a QQ, mind az SMS tök jó arra, hogy új szavakat tanuljak, illetve mélyebbre véssem az írásjegyeket az agyamba, SMS-nél ugyanis kézzel írok, QQ-nál pedig a pinyin varázsolódik át írásjeggyé :) Ha már itt tartunk: Kínában rengeteg számsort kell a fejünkben tartani, ráadásul minden hosszabb, mint otthon. A telefonszámom 11jegyű, soha az életben nem fogom szerintem megjegyezni, a QQ-nál pedig nem felhasználónevet regisztrálsz, hanem számot, ami szintén 8 vagy 9jegyű, és fontos, mert ezen keresztül tudnak felvenni az ismerőseid. Azt már mondanom sem kell, hogy a PIN-kód itt 6 számjegyből áll, a bankszámlaszám pedig szintén nem európai standard. Szépen lassan azért hozzászokom mindenhez :)

A kínaiak mellett természetesen ott vannak a nemzetközi diákok is, akikkel kénytelen-kelletlen jóban kell lennünk, ugyanis a kolikaput este 11-kor bezárják, onnantól se ki, se be. Ez érvényes a hétvégére is, tehát szórakozni itt biztos nem fogunk elmenni sehová. Kérvényezni kell például, ha a kolin kívül akarsz szülinapot ünnepelni. Persze, érthető a kínaiak részéről ez a féltő óvás, de ami itt megy, az a többi hasonló policyt valló egyetemhez képest is túlzás. Mert nem elég, hogy bezárják 11-kor a kaput, még kolis felügyelőtanárunk is van, akik végigkopogtatja esténként az ajtókat, hogy mindenki a helyén van-e. Agyrém, de tényleg, mintha nem felnőttek tanulnának itt, hanem dedósok. A tanároknak szintén szólni kell, hogy miért nem mész órára, ha nem mondod nekik, akkor felhívnak óra után telefonon, hogy hol voltál, élsz-e még. Igazából ez a legnagyobb negatívum itt Qinhuangdaóban, ez az otthoni szabadság után elég fojtogatónak hat. De mindegy, majd ezt is megszokjuk :)

Külföldi diákok: van itt mindenféle nemzet gyermeke. Legtöbben a dél-koreaiak és az oroszok vannak, kb. 20-22 fő mindkét nemzet részéről. Őket az általam csak szovjeteknek nevezett, a volt Szovjetunió területéről származó, különféle -sztániak követnek, vannak kazahok, türkmének, üzbégek, kirgizek. Egy latin-különítmény is van itt, egy-egy srác Costa Ricából, Chiléből és Mexikóból. Van két észak-koreaink, egy lány és egy fiú. Ha az évnyitón nem látom a kezükben az észak-koreai zászlót, nem hiszem el, hogy északiak, pedig tényleg azok. A lányt Szorminak hívják, és konkrétan jobban öltözködik, mint a déli csajok, iPhone4-e van, és nagyon nagyon szép :) Mondjuk azt mondta, hogy a szüleinek étterme van itt Qinhuangdaóban, tehát nem tudom, hogy mennyit tapasztalhatott meg az észak-koreai valós világból, de mindenesetre furcsa az egész szituáció számomra. Még furcsább, hogy semmilyen ellenségeskedést nem tapasztaltam köztük és a déliek között, a déliek itt úgy fogadták őket, mint a rég eltűnt és most megkerült testvéreket, nagyon aranyosak, vigyáznak egymásra. Ázsiaiak közül van még néhány laoszi, mongol, vietnami, illetve három japán, két lány és a mi csoporttársunk. Európából alig vagyunk, a nyugati féltekéről összvissz egy-egy belga, francia és spanyol lány jött, rajtuk kívül vagyunk mi nyolcan magyarok, egy lengyel csaj és egy bolgár lány. Látszik, hogy a többség nem szándékosan jött ide, hanem Peking helyett ide rakta őket a kínai ösztöndíjbizottság :) Arabokból sincs sok, a szomszédban lakik egy jemeni srác, rajta kívül pedig egy egyiptomi lány és fiú színesíti a társaságot. Van néhány afrikai diákunk is, de nem sok, összesen ha vannak hatan-heten, egy kongói sráccal jóban vagyunk, hatalmas nagy figura: szegény nulla nyelvismerettel jött ki, ráadásul angolul se tud, és év végéig prezentálnia kéne egy HSK4-es vagy 5-ös nyelvvizsgát, mivel jövő szeptemberben itt kezdi a mesterszakot :D Eléggé mission impossible, de azért szurkolok neki, tényleg nagyon jófej gyerek.

Velük vagyunk összezárva itt a koliban, hétvégente általában velük együtt bulizunk, ami általában annyit jelent, hogy irgalmatlan mennyiségű sört veszünk, felmegyünk az egyik emeletre, berakunk valami zenét, az oroszok rendszerint kevernek valami ótvar rossz "koktélt" bizonytalan eredetű kínai alkoholból és üdítőből :) Nem rossz ez, de így a negyedik-ötödik alkalom után már néha unalomba fullad a dolog, mi lesz még itt egy éven keresztül. Én többnyire a koreaiakkal és a japánokkal igyekszem jóban lenni, ők nem tudnak az anyanyelvükön és a kínain kívül más nyelvet, így nincs kísértés arra, hogy angolul tárgyaljunk. Bírom egyébként őket, jófejek, különösen az egyik japán lány, Mami-san nagyon kedves, elragadó teremtés :) Mostanában eléggé rájuk jár a rúd, nem lennék most a helyükben. Amióta kint vagyok, nem igazán követem a magyar médiát, így nem tudom, hogy mennyire lehet hallani a kínai-japán konfliktusról, de elég durva dolgok mennek itt. Az ellentét többszáz éves múltra tekint vissza, fogalmazzunk úgy, hogy a közös történelmi múlt miatt itt Ázsiában nem nagyon kedvelik egymást a japánok, koreaiak és a kínaiak. Nyilván ez valamennyire konszolidálódott a XXI. században. A Korea-Kína viszony szerintem sokat enyhült a 2000-es évek eleje óta, ugye akkor indult el a koreai hullám ("Hallyu"), ami sokat alakított a kínaiak fejében élő Korea-képen, különösen a fiatalabb generáció esetében. A kínai egyetemista lányok pl. KPOP zenét hallgatnak (a Gangnam Style lehet, hogy mond valamit, itt kb. a csapból is ez folyik egész nap, otthon nem tudom, mennyire elterjedt), KDramakat néznek, sokan kezdtek el koreaiul tanulni, szóval abszolút nem az ellenséges viszonyokat tapasztalom itt. A japánokkal kicsit más a helyzet. Szeptember 18-án volt a mukdeni robbantásnak az évfordulója, ami a 1931-es japán megszállás casus bellije volt, és máig tragédiaként élik meg a kínaiak, erre jött még rá a Diaoyu/Senkaku szigetvita (teljesen irreleváns szigetecskékről van szó, régóta húzódik a kérdés, hogy ez most Kínáé vagy Japáné), szóval ezen a napon ki sem engedtek minket a campusról, mert állítólag tüntetések voltak a városban. A kínai haverjaim se nagyon szeretik a japánokat, múltkor itattunk velük jó magyar pálinkát, amitől természetesen elég gyorsan sikerült berúgniuk, és elkezdtek otthonra sms-t írni, hogy ők bizony otthagyják a sulit, belépnek a seregbe és megtámadják Japánt, amiért el akarják venni a kínaiak szigeteit. A suliban mi, külföldiek külön szinten vagyunk, és a lépcsőfordulóban minden itt tanuló külföldi diák nemzeti zászlója ki van rakva, sokat elmond a kínai diákok érzéseiről, hogy a japán zászlót leszakították, és most ott áll csupaszon a helye. Szóval őket nem bírják kínaiak, de mivel a japánok arcára nincs ráírva, hogy "mi vagyunk a japánok", ezért nem érte őket atrocitás, de ennek ellenére igen kellemetlen lehet nekik itt. A poén az egészben az, hogy ez a japán lány, Mami-san ezen az egyetemen tanul alapszakon, kínai nyelv és kultúrát, majd legközelebb kifaggatom, hogy a két nemzetnél másként elbeszélt történelmi eseményekről mi a véleménye :)

Húha, tényleg sikerült jó bő lére eresztenem a mondókámat. Hamarosan jön a pekingi útibeszámoló!
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
23. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.10.21. 05:07:21
LV14
Nagyon érdekes lehet ilyen változatos társasággal együtt élni, tanulni. Jó volt olvasni erről a kollégiumi életről.
Durva lehet ezt a kínai-japán ellentétet ilyen test közelből átélni. Pláne, hogy ott állsz két tűz között.
Mami-sant üdvözlöm. :))
Nil Satis Nisi Optimum
22. HUN_hatrix  The Saboteur
2012.10.11. 19:54:10
LV30
Válasz 20. CortezCorleone üzenetére:
De te ott latin szerető vagy! XD
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
21. HUN_hatrix  The Saboteur
2012.10.11. 10:04:52
LV30
Kinyomtattam egyik este és munkából hazafelé elolvastam.
Még mindig kiváló írás.
Jó olvasni ezeket a beszámolókat.

Kitartást! És jó tanulást... és bulizást. ;)
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
20. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2012.10.09. 14:42:35
LV6
Válasz 18. MonstAir23 üzenetére:
Nem pocsékolom az időt, rajta vagyok a dolgon, de itt kicsit más tempóban folyik az ismerkedés, mint Nyugaton :) Erről is írok majd hamarosan, mert a párkapcsolati téma Kínában elég nagy issue.
物の哀れ
19. dorten  PlayStation.Community tag
2012.10.09. 12:46:28
LV3
Életre szóló élmény lehet. :)))
PSN: HunRoli
18. MonstAir23  PlayStation.Community tag
2012.10.09. 12:45:36
LV3
Jó volt olvasni, köszi.
Azért valami egzotikus (itthoni szemmel persze)nőcivel csak jóban lennék a helyedben, ha érted... ;)
17. Sakamoto_14  A bölcs
2012.10.08. 21:25:01
LV20
Válasz 16. CortezCorleone üzenetére:
Köszi a biztatást. Majd igyekszem megerősíteni a kapcsolatot a tanárokkal, itt tanuló japán diákokkal (ösztöndíjjal vagy csereprogrammal vannak itt), hogy jobban ismerjem a kultúrát, segíthessenek, ha eljön az ideje. A tananyaggal meg nem lesz gond, ha valami érdekel, simán meg tudom tanulni. Kíváncsi leszek a kanji-tanulásra, az jelentős energiát igényel majd, de ami megtanulhatatlan, az talán a berögződött viselkedés megváltoztatása.
16. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2012.10.08. 15:26:36
LV6
Válasz 13. Sakamoto_14 üzenetére:
Sok sikert a japán ösztöndíjhoz, drukkolok hozzá! :) Láttam a blogodban, hogy Külkeres vagy, én is jártam oda, a távol-keleti interkulturális menedzsment szakirányra, csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni az ottani keleti nyelvi tanszékről, én nagyon szerettem oda járni! A japán kapcsolataik különösen jók, ha kitartó vagy és tényleg komolyan akarod, akkor biztos vagyok benne, hogy másodév után kijutsz a Mizuta-ösztöndíjjal.
物の哀れ
15. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2012.10.08. 15:22:04
LV6
Válasz 10. karez üzenetére:
Ááá, szerintem minden nyugati a felszínét kapargatja a távol-keleti kultúráknak :) A teljes elmélyüléshez szerintem legalább 7-8 itt töltött évre lenne szükség, különösen Kína esetében, ahol a földrajzi kiterjedés miatt óriásiak az egyes területek közötti kulturális és szokásbeli különbségek. De mindenesetre ez az egy év tényleg jó arra, hogy amit elméletben tudtam a keletiekről, azt a gyakorlatban is megtapasztaljam, érzékeljem.

Fogok írni filmekről, zenékről, kütyükről is, szinte mindenben eltér az ízlésük a nyugatiaktól :D
物の哀れ
14. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2012.10.08. 15:15:38
LV6
Válasz 4. egonauta üzenetére:
Erre elég nehéz egzakt választ adni, mert a többi nyelvvel ellentétben a kínaiban nagyon másképp fejlődsz a különféle nyelvi skilleket illetően. Én a HSK4-es nyelvvizsgát most decemberben, két és fél év tanulás után fogom bepróbálni, ez ugye cirka 1300 szó (1224 írásjegy). De ezt szerintem meg lehet csinálni kevesebb idő alatt is, én például az első évben nem annyira vettem komolyan a kínait, csak úgy ismerkedtem vele, második évben kezdtem el erősebben foglalkozni vele. Nyelvkörnyezetben egy év alatt - ha elég szorgalmas és kitartó vagy -, akkor a felsőfoknak számító HSK5-ös nyelvvizsgát is le lehet tenni, példaként ott vannak azok a külföldiek, akik rendesen szakot jönnek hallgatni Kínába, és egy évük van arra, hogy nulláról prezentáljanak egy HSK5-öst. A kínai nyelvvizsgán (meg a japánon is) egyébként csak írásbeli rész van, tehát aki nyelvvizsgára hajt, az nagyon sokszor elhanyagolja a beszélt nyelvet, holott szerintem a hangsúlyok miatt azt sokkalta nehezebb elsajátítani, mint megtanulni az írásjegyeket.
Röviden és tömören: ha normálisan meg szeretnél tanulni kínaiul, középfokú szinten, akkor szánj rá 3-4 évet. És gyakorolj sokat :)
物の哀れ
13. Sakamoto_14  A bölcs
2012.10.08. 14:46:51
LV20
Remek blog! Nagyon érdekes volt, köszönöm szépen. Én is hallottam a mostani japán-kínai ellentétről, de kicsit elrettentő, hogy ennyire komolyan veszik a kínaiak.
Ha minden jól megy, talán én is elcsípek majd egy éves ösztöndíjat Japánba. Jelenleg az az első számú célom. :D
12. trinity  PlayStation.Community tag
2012.10.08. 13:02:35
LV5
Jó volt olvasni, várom a folytatást.
11. wallace  Dark Passenger
2012.10.08. 12:09:48
LV18
Zsír! Több ilyet!
10. karez  PlayStation.Community tag
2012.10.07. 23:04:07
LV4
Ember...nagyon irigyellek most. :)
Ehhez képest én csak a felszínét kaparom a keleti kultúrának. Te pedig már nyakig benne vagy szó szerint.

A Kína-Japán sziget konfliktusról pár hete volt szó a hírekben. Nagyjából három napig híreztek róla, hogy mi mindent szeretnének a Japánok építeni, de a Korea foggal-körömmel harcolnak, hogy senki se piszkálja az ő lakatlan szigeteiket.

A hazai helyzetről no comment. De tényleg, a szokásos megszorítások, drágulásokon kívül semmi pozitívum.

Majd ha legközelebb billentyűt ragadsz remélem hasonló jó kis élménybeszámolóval térsz vissza. Engem különösen érdekelne, pl. az ottani film, zenei, kütyü kultúra. :)
9. Manic  PlayStation.Community tag
2012.10.07. 22:36:07
LV1
Ázsiai körökben megjelenés óta megy a PSY, de most már az a durva, hogy a média is felkapta, csomó rádión hallani elvileg... o_O
2012.10.07. 20:39:38
LV4
Csak így tovább! Sok sikert!
Én már gamer voltam mikor te még sehol!
7. leslie21  PlayStation.Community tag
2012.10.07. 17:56:32
LV11
Nagyon jó kis blog ez, most én is kaptam valamit az ottani életérzésből! :)
6. pityesz555  PlayStation.Community tag
2012.10.07. 17:52:37
LV1
Jó volt olvasni ezeket a sorokat.

Itthon is Gangnam Style mindenhol :)
5. HUN_ter  Dark Soul
2012.10.07. 17:36:29
LV26
faxa blog, még jöhet! kitartás és minden elismerésem! :)
So many games, so little time...
2012.10.07. 17:21:22
LV3
Hány év megtanulni a mandarin nyelvjárást középszinten, kb. 2-3 írásjelekkel?
3. Jesus  PlayStation.Community tag
2012.10.07. 17:11:04
LV20
Az kemény. :D
Spupul!
2. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.10.07. 16:42:55
LV22
jó volt olvasni, érdekes lehet kint:)
1. KTomi89  Fel a fejjel! Semmi remény!
2012.10.07. 16:13:03
LV3
ez nekem kicsit kínai volt :D, de jó volt olvasni, jó kis blog! :)
PSN ID: ktompi
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV6
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
5226 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
CC
Fórumhozzászólások száma:
1987 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
617 db
Utolsó belépés:
2020.01.21. 16:01:18
Regisztráció ideje:
2010.07.14. 01:01:41
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea